25/04/2015

Ομιλίες της Σ. Αναγνωστοπούλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό και το ISIS

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εξετάζουμε σε αυτή την Ολομέλεια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει, αυτό της ανθρώπινης τραγωδίας στην Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αμφισβητεί την μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία αξιώνοντας να είναι ανθρωπιστική παραμένει ανορθολογική και γι’ αυτό μελοδραματική.

Κλαίμε για τους νεκρούς αλλά δεν βρίσκουμε τη λύση. Η έκθεση της Επιτροπής για τη μετανάστευση, τους μετανάστες και τα πρόσωπα που έχουν απομακρυνθεί από τις χώρες τους, ενώ θέλει να είναι ανθρωπιστική είναι εντούτοις σε κάποια σημεία της αντιφατική, για να μην πούμε υποκριτική. Και θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη εάν η έκθεση ψηφισθεί ως έχει.

Η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι η τραγωδία στη Μεσόγειο οφείλεται στους δουλεμπόρους. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν οι δουλέμποροι δεν θα είχαμε ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο?

Όμως η ίδια η έκθεση κάνει τη διαπίστωση ότι ο αριθμός των μεταναστών έχει αυξηθεί δραματικά εδώ και ένα χρόνο. Αποδέχεται έτσι την εκτίμηση πως στη Λιβύη τον τελευταίο χρόνο 70.000 άνθρωποι περιμένουν να διασχίσουν την Μεσόγειο. Καλό είναι να δεχθούμε επομένως αγαπητοί συνάδελφοι,  ότι οι δουλέμποροι δεν είναι η αφετηρία του δράματος αλλά ότι συμβάλλουν σαφώς με αποφασιστικό τρόπο στην τραγωδία. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδυνηρή αυτή κατάσταση προετοιμαζόταν σταδιακά εδώ και κάμποσα χρόνια όταν, τα κράτη στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική το ένα μετά το άλλο, με την άλλοτε ανοιχτή και άλλοτε συγκαλυμμένη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέρρεαν λόγω της οικονομικής και πολιτικής αποδόμησης που υφίσταντο,

Το ανθρώπινο κύμα που βαίνει αυξανόμενο την τελευταία χρονιά, δεν αποτελείται μόνο από «παράτυπους» μετανάστες αλλά κυρίως από πρόσφυγες που έρχονται ως επί το πλείστον από τη Συρία και ακολουθεί η Υεμένη.

Αυτοί οι πρόσφυγες με κάθε τρόπο επιδιώκουν να διασχίσουν τη θάλασσα με κίνδυνο τη ζωή τους, μια ζωή που σε κάθε περίπτωση είναι καταδικασμένη σε θάνατο στην ίδια τους την πατρίδα.

Η Ευρώπη οφείλει λοιπόν να ενισχύσει όλα τα μέσα διάσωσης για τους ανθρώπους που διασχίζουν με κίνδυνο τη Μεσόγειο.

Είναι απόλυτα απαράδεκτο αυτό που η έκθεση αφήνει να καταλάβουμε, δηλαδή ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης ενθαρρύνουν τους «παράτυπους» μετανάστες  να διασχίζουν την Μεσόγειο.  Ταυτόχρονα η ίδια η διατύπωση ‘’παράνομοι-παράτυποι’’ μετανάστες νομιμοποιεί τη στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των δουλεμπόρων.

Αντιθέτως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει  άμεσα ένα σχέδιο νόμιμης διέλευσης μέσω του οποίου οι πρόσφυγες θα μπορούν να διασχίζουν ασφαλείς  τη Μεσόγειο.

Η Λαμπεντούζα, η Ρόδος κ.λπ. πρέπει να γίνουν σταθμοί διέλευσης και όχι νεκροταφεία προσφύγων .Εξασφαλίζοντας νόμιμες διόδους στους πρόσφυγες, η Ε.Ε θα μπορέσει σε ένα κομμάτι να ελέγξει με ορθολογικό τρόπο και  σε μια ουμανιστική βάση (ανάγκη χορήγησης άσυλου κ.λπ,) τα κύματα της μετανάστευσης και από την άλλη να περιορίσει τις ενέργειες των δουλεμπόρων.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να επεξεργαστεί ένα σχέδιο αναδιανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες στο εσωτερικό της. Χρειάζεται επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης να της ασκήσει μια μεγάλη πίεση έτσι ώστε να επανεξετάσει τη συνθήκη του Δουβλίνου, την οποία και θα πρέπει να αναπροσαρμόσει στην καινούργια πραγματικότητα.

Το να επιδοτούνται οι χώρες εισόδου( Ελλάδα, Ιταλία κλπ) με σκοπό να δημιουργούνται δομές υποδοχής των προσφύγων, είναι μια μέθοδος η οποία μπορεί να απαντά πρόσκαιρα στα προβλήματα που αυτή η κατάσταση θέτει,  δε συνιστά όμως μια διαρκή λύση.

Πόσο μάλλον χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν έχει την δυνατότητα να εντάξει με επάρκεια τους πρόσφυγες σε μια κοινωνία που υφίσταται το σοκ της οικονομικής κρίσης, κρίση που δυστυχώς προκλήθηκε από τις επιβαλλόμενες ανορθολογικές πολιτικές της λιτότητας,

Εξάλλου αυτή η σχέση θέτει άλλο ένα πρόβλημα, δημιουργεί τη διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες χριστιανούς και πρόσφυγες μουσουλμάνους. Άρα, υπό αυτή την έννοια υπογραμμίζουμε ότι δεν πρέπει να μεταφέρουμε το πρόβλημα των αντιθέσεων ανάμεσα σε θρησκείες κ.λπ. στην Ευρώπη,  η οποία υιοθετεί ήδη μια γλώσσα που με δυσκολία κρύβει μια λανθάνουσα μουσουλμανοφοβία. Οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες δεν είναι εξαιτίας της θρησκείας τους εν δυνάμει  τζιχαντιστές, δεν είναι επίσης και εχθροί της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η δημοκρατία στην Ευρώπη θα είναι σε κίνδυνο εάν η Μεσόγειος, μια θάλασσα γέφυρα ιστορικά, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και πολλούς πολιτισμούς, θεωρηθεί ως ένας υδάτινος φράχτης που  έχει σκοπό να προστατεύσει τους πολιτισμένους από τους βαρβάρους.

Σε μια Ευρώπη που τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του φασισμού αυξάνονται συνεχώς, ο φόβος , η στρατιωτικοποίηση και η εσωστρέφεια δεν πρέπει να είναι τα μόνα όπλα μας. Βασικό μας όπλο θα πρέπει να είναι ο σεβασμός της ζωής και της ευδαιμονίας όλων αυτών που το έχουν ανάγκη.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Tο ΑΙΣΙΣ δεν είναι μια ριζοσπαστική ακραία θρησκευτική οργάνωση . Είναι μια εγκληματική βάρβαρη οργάνωση που χρησιμοποιεί τη θρησκεία για ηθική νομιμοποίηση. Αναπτύσσει ωστόσο την δράση της σε μια περιοχή, τη Μ. Ανατολή, όπου τα κράτη και οι κοινωνίες είχαν ήδη αποδυναμωθεί λόγω των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, εκεί που είχε πολιτικοποιηθεί η θρησκεία και τα θρησκευτικά δόγματα, από τις πολιτικές των Η.Π.Α.

Το ΑΙΣΙΣ σήμερα καταστρέφει τα πάντα. Στρατιωτικοποιεί την αντίληψη για τη θρησκεία και το θρησκευτικό αίσθημα. Καθιστά το ΙΣΛΑΜ ,ένα δόγμα του ΙΣΛΑΜ, όπλο μίσους και βίας απέναντι στους αντιπάλους, όχι μόνο άλλων θρησκειών αλλά και των μουσουλμάνων που δεν αποδέχονται τη στρατιωτικοποίηση της θρησκείας. Προπαγανδίζει τη βία και το μίσος ,ενισχύει το ρατσισμό και τον αντιμουσουλμανισμό στην Ευρώπη. Καταστρέφει τις κρατικές δομές, τους κοινωνικούς μηχανισμούς, όλα όσα εξασφαλίζουν τη συνοχή μιας κοινωνίας. Καταστρέφει τις μεγάλες πολιτισμικές δημιουργίες, καταστρέφει τη μνήμη της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής συνύπαρξης έτσι όπως έχει καταγραφεί στη Μ. Ανατολή. Οικειοποιείται τις οικονομικές δομές της περιοχής, δημιουργεί προνομιακά μονοπώλια ελέγχου και στερεί τις κοινωνίες από τους πόρους επιβίωσης τους.

Δημιουργεί ένα μεγάλο δίκτυο στρατολόγησης Ευρωπαίων πολιτών με μουσουλμανικό θρήσκευμα και μετατρέπει τις πολιτικές, ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις σε συγκρούσεις θρησκευτικού μίσους.

Δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων με απίστευτες ανθρωπιστικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, ένα κύμα προσφύγων που αλλάζει τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες και η στρατιωτική λύση δεν είναι η καλύτερη!

Κάποιες προτάσεις:

Ενίσχυση με κάθε τρόπο των κοινωνιών, που οικοδόμησαν δημοκρατικές δομές, που εξασφάλισαν τη ζωή, τη τιμή και την περιουσία ανδρών, γυναικών και παιδιών που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα. Αυτό σημαίνει άμεση ενίσχυση στο ΚΟΜΠΑΝΙ της ΡΟΖΑΒΑ.

Ενίσχυση των κρατών που δέχονται το μεγάλο κύμα προσφύγων. Ενίσχυση των κρατών στην Ε.Ε. που κινδυνεύουν με αποσταθεροποίηση λόγω της πρώτης υποδοχής των προσφύγων

Ισότιμη κατανομή των ευθυνών των κρατών της Ε.Ε. και καταμερισμός των προσφύγων στα εδάφη τους. Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ευρωπαικό και όχι ιταλικό, ελληνικό κ.λπ.

Δεν αρκεί όμως η αποστολή οικονομικής βοήθειας. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πολιτικά τον ανθρωπισμό της. Πρέπει να λύσει τα πολιτικά προβλήματα της περιοχής, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το Παλαιστινιακό.

Τέλος, πρέπει να εξασφαλισθεί η μεταφορά των προσφύγων τόσο για να περιορισθεί η δράση των δουλεμπόρων απέναντι στους οποίους τα κράτη πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα, όσο και για να μην παρατηρούνται φαινόμενα ομαδικών πνιγμών στη Μεσόγειο. Αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό οι πνιγμοί στην Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αποφασίσει ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα του ΑΙΣΙΣ με πολιτισμό για τον οποίο είναι υπεύθυνη όλη η Ευρώπη!