24/04/2015

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στον ΣΚΑΪ 100.3: Ο Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση - Με στόχο μια συμφωνία που να βελτιώνει όσα παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ 100.3» στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” (Π. Τσίμας), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη στιγμή και όσοι έχουν την ευθύνη για να μετατρέψουν το κλίμα σε σαφή και δεσμευτική συμφωνία, να εργασθούν εντατικά. Τα τεχνικά κλιμάκια, αξιοποιώντας και το κλίμα των θετικών δηλώσεων, χθεσινών και σημερινών, καθώς και τις οδηγίες που θα τους δοθούν από τις πολιτικές ηγεσίες, θα πρέπει να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να δουλέψουν εντατικά, για να βγει λευκός καπνός, το συντομότερο δυνατό.

Αυτό που ζήτησε χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της 20ης Φεβρουαρίου, ει δυνατόν. Αυτό θα οδηγήσει ως σκαλοπάτι στη συζήτηση για μετά τον Ιούνιο, όπου και θα τεθεί και το θέμα της συνέχισης, με άλλη μορφή, ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που είναι απαραίτητο για να βγάλει ως οδικός χάρτης την Ελλάδα σταθερά και με σιγουριά, σε ένα δρόμο ανάπτυξης που θα μειώσει την ανεργία.

Φυσικά, αυτό απαιτεί και τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, οι οποίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν έγιναν. Το μόνο που έγινε ουσιαστικά, κι αυτό στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, ήταν μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικού κράτους και κοινωνικών δικαιωμάτων. Όλα τα άλλα, που αφορούσαν στο κράτος, τη φορολογία, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τα πελατειακά συστήματα, αυτά που εμποδίζουν την Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό, ισότιμο, αξιοσέβαστο ευρωπαϊκό κράτος -και όχι ένας παρίας, μια αποικία χρέους, ένα κλωτσοσκούφι, όλα αυτά, επείγουν σήμερα να γίνουν. Αλλά για να γίνουν, πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα να ανασάνει, προκειμένου να αναπτυχθεί.

"Ο Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση"

Τα περιθώρια που έχουν στενέψει ασφυκτικά - αυτό αποτυπώνουν και οι δηλώσεις των κορυφαίων, και το κοινό συμφέρον όλων των πλευρών, επιβάλλουν συμφωνία. Επίσης, τις τελευταίες μέρες υπό την πίεση, την δαμόκλεια θα έλεγα, του χρόνου, έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος και στο επίπεδο της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι το θετικό πολιτικό κλίμα να βοηθήσει και να σπρώξει τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχουμε συμφωνία. Και για να υπάρξει μια συμφωνία καλή, πρέπει όλες οι πλευρές -και όχι μόνο η Ελλάδα που είναι ο αδύνατος στη διαπραγμάτευση, να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία και διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ ήταν μια συνάντηση που πήγε καλά. Εκτιμώ ότι πήγε καλύτερα από την προηγούμενη. Το γεγονός ότι οι δυο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κρατήσουν εμπιστευτικό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους που διάρκεσαν μια ώρα, καθώς και η δήλωση της Μέρκελ ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην στεγνώσει η Ελλάδα από ρευστά διαθέσιμα για το δημόσιο... όλα αυτά μαζί, συνθέτουν νομίζω μια εικόνα που δικαιολογεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία και δείχνει ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα "να πάρει το παιχνίδι επάνω του" για να ανοίξει δρόμους για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα, για έναν "έντιμο συμβιβασμό όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, αποδίδει καρπούς.

"Για να είναι παραγωγική η συνάντηση του πρωθυπουργού πρέπει να πέσουν οι τόνοι".

Γι' αυτό πρέπει να "τρέξουν" τα πάντα, με εντολή Τσίπρα θα έλεγα, σε ό,τι αφορά εμάς. Και στα τεχνικά κλιμάκια, να βγάλουν ορισμένοι από το μυαλό τους -που εκτιμώ ότι αποτελούν μειοψηφία- την ιδέα ότι είναι δυνατόν η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει πολιτική Σαμαρά.

Προφανώς μια κυβέρνηση λίγων εβδομάδων χρειάζεται χρόνο. Αυτή είναι η μισή αλήθεια όμως. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ο χρόνος αυτός χρειάστηκε για να συνειδητοποιήσουν οι δανειστές μας ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει, ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ από αυτό, ότι το να κυβερνά κανείς την Ελλάδα με τον αντιδημοκρατικό τρόπο που δούλεψε η Τρόικα τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι άρα θα πρέπει και εκείνοι να βάλουν νερό στο κρασί τους.

"Προσβλέπω όχι μόνο σε συμφωνία αλλά αυτή να έχει και ευρύτερη στήριξη".

Πριν από λίγες ώρες ακούσαμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος κινείται με σαφείς εντολές του Πρωθυπουργού, να λέει πως ούτε οι εκλογές ούτε το Δημοψήφισμα αποτελούν κυβερνητικό σχεδιασμό. Γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας προσωπικά, έχουν εντολή να κυβερνήσουν σε βάθος τετραετίας και να φέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα που να βελτιώνουν και τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, και τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Και έτσι πρέπει να κινούμαστε... Όλη μας η προσοχή, να είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση, βήμα-βήμα, με δυσκολίες, με επιμέρους τακτικές υποχωρήσεις και ελιγμούς, της τακτικής εντολής που έχουμε. Οι εκλογές έγιναν πρόσφατα, έδωσαν μια ισχυρή εντολή, η οποία σήμερα στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να είναι ακόμη ισχυρότερη, προς την κυβέρνηση, και είχαν και δημοψηφιστικό χαρακτήρα. Άρα δεν χρειαζόμαστε κάλπες, χρειαζόμαστε λύσεις.

Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία που θα βελτιώνει τους όρους και θα αλλάζει προς το καλύτερο τις δεσμεύσεις που παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Εκτιμώ ότι θα έχει, όπως κάθε συμφωνία, αμοιβαίες υποχωρήσεις και επίσης, η πρόβλεψή μου είναι ότι θα στηριχτεί και από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσβλέπω να έχει και μια ευρύτερη στήριξη - και κοινωνική και πολιτική.

Το Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ