ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2015

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, στο ΑΠΕ στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο



«Θα έχουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση απόψε στο Eurogroup” τονίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στο Μιχάλη Ψύλο . Ο κ. Μαντάς προσθέτει όμως ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι ,να γίνουν και άλλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, που ήδη έχουν γίνει. Μην ξεχνάτε από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε μέσα σε 20 ημέρες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή, αυτή είναι η διεθνής αναβάθμιση της χώρας, αυτή είναι η λαϊκή κινητοποίηση. Έχουμε  μια κυβέρνηση που πηγαίνει πρωτοτυπώντας σταθερή στις δεσμεύσεις της και έχοντας δίπλα της το λαϊκό παράγοντα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει  ότι «η κινητοποίηση του λαού μας, αλλά και άλλων λαών της Ευρώπης και σε όλον τον κόσμο μας δίνει δύναμη να αναλαμβάνουμε και αυτά τα ρίσκα. Αυτό που συζητάμε είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, σε ποιότητα, από το να πάρουμε ή όχι ένα δάνειο. Το λέω χωρίς να υποτιμώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, γενικά, σε σχέση με τους δανειστές της. Αλλωστε έχουμε πει διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, ότι αυτό που ζητάμε μόνο είναι μέσω μιας συμφωνίας-γέφυρας να μας δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, 1,9 δισ. ευρώ. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων όπως τα είχαμε γνωρίσει, συζητάμε σε διαφορετική βάση. Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές και θα αποσαφηνιστεί και σήμερα και στο Eurogroup και σε ό,τι υπάρχει στη συνέχεια»

Ερωτηθείς για το κλίμα που θα συναντήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Μαντάς τονίζει: «Αν αλλάζει το κλίμα, αυτό οφείλεται και στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο ότι καταφέρνει παρά τις Κασσάνδρες να βρίσκει συμμάχους και σε κυβερνητικό επίπεδο και κυρίως στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο… Η αλλαγή του κλίματος συνίσταται στο ότι έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους σε μια κατά βάση πολιτική συζήτηση Το κύριο θέμα είναι το πολιτικό ζήτημα. Αυτό που φοβάται ο σκληρός πυρήνας αυτής της άποψης, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης άποψης, είναι ότι μπορεί να δοθεί ένα σήμα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη ότι πράγματι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα μια συνετή και ταυτόχρονα σθεναρή στάση, η οποία δίνει άλλη προοπτική στην Ευρώπη μπορεί να έχει αντανάκλαση και στις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν και που είναι μπροστά μας. Εννοώ τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, σε Ισπανία Πορτογαλία. Αυτό είναι το κύριο θέμα»

Αναφορικά με την υποψηφιότητα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας ,ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι « θα κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο να απαντήσουμε στο ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή στη σημερινή συγκυρία Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα στον Τύπο. Περιλαμβάνει ονόματα και από τον έναν και από τον άλλο το χώρο, αλλά το κύριο θέμα είναι να απαντήσει σε αυτή τη συγκυρία τι χρειαζόμαστε, τι έχει ανάγκη ο τόπος σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, έτσι ώστε να δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα, που τον έχουν ανάγκη η χώρα και ο λαός μας». 

 

 

Η συνέντευξη του βουλευτή Χρήστου Μαντά, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής: 

Κύριε Μαντά, είστε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα είχατε άμεση επαφή με τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης  για το θέμα της νέας συμφωνίας με τους εταίρους. Σήμερα, βλέπουμε τη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των Ευρωπαίων. Βλέπετε κάποια αλλαγή στο κλίμα; Τι περιμένετε από το αποψινό  Eurogroup;

 

Απ. Είμαι χαρούμενος που μιλάω από τη συχνότητα του ΑΠΕ. Είχα την όποια επαφή με τη διαπραγματευτική ομάδα, που λέτε, ή το κυβερνητικό σχήμα ,όσο μου το επέτρεπε ο θεσμικός μου ρόλος, όχι κάποια ιδιαίτερη. Εκτιμώ ότι όλο αυτό το διάστημα θα δούμε πολλά και τη σημερινή μέρα, πέρα από τον έντυπο Τύπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο θα δούμε πολλά, αλλά και τις επόμενες ημέρες. Αίσθησή μου είναι ότι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με αυτό που τονίζουν στο άρθρο τους δείχνουν την αλλαγή του κλίματος που συνίσταται στο ότι έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους σε μια κατά βάση πολιτική συζήτηση. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι το Eurogroup δουλεύει και με τους αριθμούς, ωστόσο το κρίσιμο θέμα, αυτό που η ελληνικά αντιπροσωπεία και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής προσπάθησε να θέσει και νομίζω σε μεγάλο βαθμό έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτικοποίηση και ταυτόχρονα η διεθνοποίηση του ζητήματος της ελληνικής περίπτωσης. Βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση, αφορά όλη την Ευρώπη και όπως φαίνεται και όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι αν αλλάζει το κλίμα, αυτό οφείλεται και στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο ότι καταφέρνει παρά τις Κασσάνδρες να βρίσκει συμμάχους και σε κυβερνητικό επίπεδο και κυρίως στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

 

Ερ. Μέχρι να βρεθεί η άκρη, πάντως, φαίνεται ότι η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία ζητούν πιεστικά από την Αθήνα να υπογράψει παράταση στο μνημόνιο, έστω κι αν αυτό μετονομαστεί σε συμφωνία-γέφυρα. Οι εταίροι φαίνεται να πιέζουν να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι κάθε φορά που θα αφαιρείται ένα σκληρό μέτρο από το τοξικό πρόγραμμα, θα μπαίνει και ένα ισοδύναμο μετρήσιμης απόδοσης. 

 

Απ. Η κυβέρνηση έχει τη λογική του πολιτικού κοινού τόπου σε πρώτη βάση. Ουδείς  πια μπορεί να ισχυριστεί αυτό ότι που ενδιαφέρει το σκληρό πυρήνα των δανειστών μας- εννοώ τη σκληρή στάση που κρατάει η γερμανική πλευρά κυρίως και όσους είναι περί αυτήν-  οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να δοθούν κάποια παραπάνω χρήματα ή να υπάρξει μια χαλάρωση σε αυτό το ζήτημα. Το κύριο θέμα είναι το πολιτικό ζήτημα. Αυτό που φοβάται ο σκληρός πυρήνας αυτής της άποψης, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης άποψης, είναι ότι μπορεί να δοθεί ένα σήμα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη ότι πράγματι μπορεί να αλλάξει και μάλιστα μια συνετή και ταυτόχρονα σθεναρή στάση, η οποία δίνει άλλη προοπτική στην Ευρώπη μπορεί να έχει αντανάκλαση και στις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν και που είναι μπροστά μας. Εννοώ τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, σε Ισπανία Πορτογαλία. Αυτό είναι το κύριο θέμα. Γι' αυτό από την αρχή  είπαμε ότι μπορούν να βρεθούν τεχνικές λύσεις στη βάση όμως ενός κοινού τόπου που θα αφορά τα πολιτικά επίδικα. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα ότι τα νούμερα που χρειάζεται -για να το πω έτσι- η μικρή Ελλάδα μπροστά στα νούμερα που μπορεί να χρειάζονται χώρες όπως π.χ. η Ιταλία με το δυσθεώρητο χρέος που έχει ή και άλλοι, ότι είναι αυτό το θέμα. Δεν είναι αυτό ή εν πάσει περιπτώση είναι πολύ μικρότερο από αυτό που προσπαθούν να εμφανίσουν. Γι' αυτό και η δουλειά των τεχνικών επιτροπών δεν ήταν εργασία διαπραγμάτευσης, ήταν εργασία μιας διαβούλευσης και καταγραφής. Δεν θεωρούμε ότι οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να διαπραγματευτούν.

 

Ερ. Το ερώτημα βέβαια που βρίσκεται επί τάπητος σήμερα είναι η χρηματοδότηση της χώρας τους προσεχείς μήνες. Η εναντίωση της Ελλάδας στην ελίτ της ΕΕ δεν κρύβει κάποιο ρίσκο;

 

 Απ. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σε όλη αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ρίσκα, είναι προφανές. Αλλά η πολιτική μας τοποθέτηση, η κινητοποίηση του λαού μας, αλλά και άλλων λαών της Ευρώπης και σε όλον τον κόσμο μας δίνει δύναμη να αναλαμβάνουμε και αυτά τα ρίσκα. Αυτό που συζητάμε είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος, σε ποιότητα, από το να πάρουμε ή όχι ένα δάνειο. Το λέω χωρίς να υποτιμώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, γενικά, σε σχέση με τους δανειστές της, άλλωστε έχουμε πει διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, ότι αυτό που ζητάμε μόνο είναι μέσω μιας συμφωνίας-γέφυρας να μας δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, 1,9 δισ. ευρώ. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία νέων δανείων και νέων δεσμεύσεων όπως τα είχαμε γνωρίσει, συζητάμε σε διαφορετική βάση. Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές και θα αποσαφηνιστεί και σήμερα και στο Eurogroup και σε ό,τι υπάρχει στη συνέχεια.

 

Ερ .Σήμερα δεν διαφαίνεται πάντως  η προοπτική επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε.

 

Απ. Το δικό σας ρεπορτάζ μπορεί να έχει και έχει προφανώς πολλά στοιχεία για να το λέτε αυτό. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να αποκλείσουμε και μια τέτοια πιθανότητα. Πολλοί παράγοντες και πολλές πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα έχουμε σκληρή διαπραγμάτευση στο επίπεδο του Eurogroup και πιθανόν να έχουμε συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τη μια ή την άλλη μορφή. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι να γίνουν και άλλα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, που ήδη έχουν γίνει. Μην ξεχνάτε από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε μέσα σε 20 ημέρες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή, αυτή είναι η διεθνής αναβάθμιση της χώρας, αυτή είναι η λαϊκή κινητοποίηση, αυτή είναι μια κυβέρνηση που πηγαίνει πρωτοτυπώντας σταθερή στις δεσμεύσεις της και έχοντας δίπλα της το λαϊκό παράγοντα. Είναι μια διαφορετική κατάσταση που επηρεάζει και τη χώρα μας και την Ευρώπη και όλον τον κόσμο έστω κι αν είμαστε μια μικρή κουκίδα στο χάρτη του πλανήτη.

 

Ερ. Κύριε Μαντά, όλοι περιμέναμε χθες να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα που θα στηρίξει η κυβέρνηση για ΠτΔ, κάτι που δεν έγινε και θα γίνει την Τρίτη μετά το Eurogroup. Εσείς, ως θεσμικός παράγοντας, είχατε κάποια γνώση για τις  συζητήσεις γύρω από  το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση; Θα προηγηθεί  φυσικά συνεδρίαση της ΚΟ;

 

Απ. Προφανώς. Γι' αυτό λέω ο καθόλα θεσμικός και ουσιαστικός τρόπος που νομίζω δείχνει σταθερότητα σε έναν τρόπο λειτουργίας που βοηθάει στην ουσιαστική συζήτηση και συμμετοχή όλων των βουλευτών σε μια διαδικασία που είναι κορυφαία έστω κι αν πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο θεσμός αυτός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν έχει αρμοδιότητες που έχει σε άλλες χώρες. Είναι κρίσιμο θέμα, πρέπει να συνυπολογιστεί η όποια κρισιμότητά του μέσα σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες και τις μέρες, μέσα στη συνολικά κρίσιμη διαδικασία που βρίσκεται η χώρα μπροστά σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει σε ένα μεγάλο μετασχηματισμό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

 

Ερ. Φυσικά, δεν σας ζητώ να μου κατονομάσετε πιθανούς υποψήφιους, αλλά να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε  το κλίμα .Η κυβέρνηση κινείται προς μία κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά υποψηφιότητα;

Απ. Το κλίμα είναι ότι θα κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο να απαντήσουμε στο ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή στη σημερινή συγκυρία. Δεν είναι ορθό από την πλευρά μου να πω είτε γνώμη είτε οτιδήποτε άλλο με δημόσιο τρόπο. Είναι, όμως, ανοιχτή συζήτηση. Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα στον Τύπο. Περιλαμβάνει ονόματα και από τον έναν και από τον άλλο το χώρο, αλλά το κύριο θέμα είναι να απαντήσει σε αυτή τη συγκυρία τι χρειαζόμαστε, τι έχει ανάγκη ο τόπος σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, έτσι ώστε να δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στην προσπάθεια να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα, που τον έχουν ανάγκη η χώρα και ο λαός μας. 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ