18/01/2015

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Καρδίτσα με αγροτικούς συλλόγους και τον Αμπελοοινικό Σύλλογο, στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ευχαριστούμε για τις θέσεις που μας καταθέσατε, για τις προτάσεις, για τις αγωνίες σας. Θέλω να σας πω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί σε αυτό το οποίο ονομάζουμε πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική βάση του τόπου. Κάποτε οι κυβερνήσεις συνήθιζαν να λένε ότι παρέλαβαν καμένη γη. Λοιπόν εμείς δεν έχει νόημα να το πούμε αυτό διότι παραλαμβάνουμε μια διαλυμένη οικονομία και μια διαλυμένη παραγωγική βάση και αυτό δεν έγινε μόνο τις τελευταίες μέρες αλλά έχουμε 4 χρόνια εφαρμογής πολιτικών που είχαν στόχευση τη διάλυση της παραγωγικής βάσης.

Δηλαδή το Μνημόνιο είχε ως βασικό στόχο την εσωτερική υποτίμηση, δεν είναι ότι απέτυχε το Μνημόνιο. Μάλλον πέτυχε! Δύο ήταν οι στόχοι: ο ένας ήταν η εσωτερική υποτίμηση και ο δεύτερος η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και πολλές φορές αυτό συμπεριλάμβανε και παραγωγικές δομές.

Με αυτήν την έννοια το χτύπημα που έχει δεχτεί ο παραγωγικός κόσμος είναι ένα χτύπημα πρωτοφανές. Συνήθως εμείς μιλάμε με νούμερα αλλά τα νούμερα κρύβουν από πίσω τους πραγματικές καταστάσεις, ανθρώπους. 25% μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου βεβαίως και παραπάνω ίσως. Αλλά σε μία χώρα σε καιρό ειρήνης να χάσει μέσα σε 3-4 χρόνια περίπου το 25% του ΑΕΠ της είναι κάτι το πρωτοφανές. Κι όταν μιλάμε για ΑΕΠ, δηλαδή για παραγωγή αυτό έχει άμεση αντανάκλαση και στην πρωτογενή βάση της παραγωγής, στον αγροτικό τομέα καθότι η χώρα μας ήταν και παραμένει μια χώρα που δεν έχει πολύ υψηλά αναπτυγμένο δευτερογενή τομέα.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε πάρα πολλές ώρες να μιλάμε για την κατάσταση, αλλά επειδή τη γνωρίζουμε, έχει νόημα να μιλάμε για το ποια μπορεί να είναι τα βήματα για την επόμενη μέρα. Καταρχήν εγώ θέλω να παραδεχτώ ότι στο δημόσιο διάλογο, η συζήτηση για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση έχει πολύ λίγο επεκταθεί και προχωρήσει. Και αυτό είναι ένα έλλειμμα ποιότητας του δημόσιου πολιτικού διαλόγου. Τα θέματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης προσπαθήσαμε πρώτοι να τα βάλουμε στην ατζέντα από την προηγούμενη ΔΕΘ στην οποία αναφερθήκαμε διεξοδικά στο θέμα των παραγωγικών συμπλεγμάτων δε γίνεται όμως κουβέντα γι αυτό κι αυτό είναι ένα έλλειμμα γιατί αυτή νομίζω πρέπει να είναι η πραγματική και ουσιαστική συζήτηση της επόμενης μέρας.

Εγώ λοιπόν να ξεκινήσω από μια διαπίστωση ότι παραγωγή με τον παραγωγό να έχει κόστος παραγωγής μεγαλύτερο από τα κέρδη δεν μπορεί να γίνει. Να ξεκινήσουμε από την αλφαβήτα δηλαδή. Κι όταν μιλάμε για κόστος παραγωγής, μιλάμε για το πετρέλαιο μιλάμε για το ρεύμα και βεβαίως μιλάμε για τους υπερβολικούς φόρους που έχουν δημιουργήσει μια πνιγηρή κατάσταση. Και ταυτόχρονα μιλάμε για τα υπερβολικά χρέη. Χρέη που υποτίθεται πάνε στα προηγούμενα χρέη. Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε σε κάποιες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα, μια προοπτική.

Στις εξαγγελίες μας στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στον πρώτο πυλώνα αλλά και στον δεύτερο που είναι η άρση της καταστολής της οικονομίας υπάρχουν προτάσεις που πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν μια ανάσα. Πρώτα από όλα είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ πέρα από το ότι αφορά στην ιδιωτική περιουσία και τα σπίτια των ανθρώπων, για τους παραγωγούς, για τους αγρότες αφορά και στο μέσο παραγωγής τους. Δηλαδή εδώ φορολογείται το μέσο της παραγωγής. Και άρα αυτό είναι κάτι το οποίο κατά την άποψή μας είναι παράλογο και εμείς έχουμε δεσμευτεί για την κατάργησή του. Το δεύτερο είναι το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ που αφορά άμεσα στον παραγωγό, και στον κτηνοτρόφο. Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά άδικο αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, πόσω δε μάλλον όταν η κυβέρνηση έχει αφήσει στο απυρόβλητο -κατά την άποψη μας εσκεμμένα- αυτούς οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο δημόσιο ταμείο, είτε περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής είτε περιπτώσεις κραυγαλέας φοροαποφυγής σε μια σειρά από λίστες είτε περιπτώσεις εμβασμάτων στο εξωτερικό, να μην αναφερθώ, εδώ λοιπόν εμείς λέμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αδικία.

Λέμε ότι είναι δέσμευση η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ώστε να δώσει μια ανάσα στον παραγωγό στον κτηνοτρόφο, στο μικρομεσαίο αγρότη και τα χρήματα που θα χαθούν από το δημόσιο ταμείο από την επαναφορά του αφορολόγητου και από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχουμε προσδιορίσει ότι θα τα αντικαταστήσουμε όχι γενικά και αόριστα με νέους φόρους στην μικρομεσαία παραγωγή αλλά μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που απαιτούν πολιτική βούληση ρήξης με συμφέροντα στο τομέα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αλλά και στον τομέα του λαθρεμπορίου.

Του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα καπνικά είδη που σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες ουδέτερων οργανισμών και αρχών πέραν πάσης αμφιβολίας ακόμα και ο συμπατριώτης σας ο κ. Σούρλας ο οποίος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και είναι επικεφαλής της επιτροπής διαφάνειας έχει κάνει μελέτες και μιλάει για τεράστια ποσά για πάνω από 10 δις που χάνονται ετησίως. Εμείς πιστεύουμε ότι από αυτά τα 10 δις και είναι μετριοπαθείς οι εκτιμήσεις ότι σε συνδυασμό με τις λίστες που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ μπορούμε να έχουμε 3 δις στο δημόσιο ταμείο. Άρα θα αντικαταστήσουμε αυτούς τους φόρους που σήμερα επιβαρύνουν τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με έσοδα τα οποία θα έρθουν στο δημόσιο ταμείο μέσω μια στοχευμένης σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και αυτό ξέρετε είναι θέμα πολιτικής βούλησης που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το ίδιο νομίζω θα ελαφρύνει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο η διαδικασία των ρυθμίσεων που εμείς έχουμε εξαγγείλει και έχουμε σχεδιάσει και αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αλλά ταυτόχρονα και η διαδικασία που θα εξαρτηθεί μέσω της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, τη διαδικασία της σεισάχθειας στα δάνεια που αφορούν στις τράπεζες και γνωρίζω ότι έχετε υποθηκεύσει πολλοί από τους παραγωγούς όχι μόνο σπίτια αλλά και χωράφια.

Επίσης ήθελα να πω ότι για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι όχι μόνο οι επιδοτήσεις θα παραμείνουν γιατί στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες και δεν μπορεί κανείς να διακόψει τις επιδοτήσεις όπως φοβερίζει ο πρωθυπουργός, αλλά θα υπάρξει και μια ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των επιδοτήσεων. Η δέσμευση η δική μας πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ότι οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις δε θα κατάσχονται στους αγρότες, τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους που έχουν χρέη προς το δημόσιο. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα λειτουργίας σήμερα στο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει ένα μεγάλο γραφειοκρατικό σύστημα που επιβαρύνει τον παραγωγό και πολλές φορές δημιουργεί τη δυνατότητα να διεισδύουν σε αυτό το σύστημα και διάφοροι μεσάζοντες οι οποίοι επωφελούνται. Εκεί λοιπόν χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών, να σταματήσει η επιβάρυνση του αγρότη, και οι χορηγήσει και οι ενισχύσεις να πηγαίνουν στον αγρότη, στον παραγωγό εξολοκλήρου και όχι σε ενδιάμεσους.

Το θέμα του συνεταιριστικού κινήματος είναι ένα τεράστιο θέμα. Το βάλατε εσείς από την πλευρά σας του συνεταιρισμού του Διονύσου μετά τη μεθοδευμένη διάλυση της ΕΑΣ Καρδίτσας πρέπει να σας πω ότι εδώ πρέπει να επενδύσουμε και να επενδύσουμε σε βάθος χρόνου σε μια διαδικασία ουσιαστικής ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας. Διότι εγώ νομίζω ότι ένα από τα μεγάλα ελλείμματα σήμερα για τον αγρότη και τον παραγωγό είναι ότι δεν υπάρχει συνεταιριστικό κίνημα, δυναμικό, διεκδικητικό και θα έλεγα και αξιόπιστο. Η άρση της αξιοπιστίας τα τελευταία χρόνια στο συνεταιριστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια είναι μια μεγάλη πληγή. Αν είχαμε ένα δυνατό συνεταιριστικό κίνημα νομίζω ότι μεγάλο μέρος αυτής της ζημίας που γίνεται προς τον αγρότη, προς τον παραγωγό για το προϊόν από το χωράφι στο ράφι όπου παράγεται είναι Α αυτό που ο αγρότης παίρνει είναι Α και αυτό που φτάνει στον καταναλωτή είναι 5 φορές το Α αν είχες ένα δυνατό αξιόπιστο συνεταιριστικό κίνημα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τον παραγωγό.

Άρα εκεί χρειάζεται κατά την άποψή μου να ρίξουμε βάρος για την εξυγίανση και την αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος. Και βεβαίως σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες και όχι να κλείσουν. Να επισημάνω ότι η οικονομική δομή της Γερμανίας, της χώρας η οποία προτείνει και επιβάλλει πολιτικές στην Ευρώπη και παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διάλυση των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα, η οικονομική δομή της Γερμανίας είναι βασισμένη σε δεκάδες ισχυρές συνεταιριστικές τράπεζες. Κι εδώ αυτές που έχουμε και είναι βιώσιμες ανταγωνιστικές και ισχυρές θέλουν να τις κλείσουν. Και νομίζω ότι εδώ παίζεται ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι συμφερόντων. Στόχος μας λοιπόν είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες, να αποτελέσουν ευέλικτα εργαλεία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε και με την βοήθεια των συνεταιριστικών τραπεζών αλλά και με την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία αλληλέγγυα οικονομία. Και θεωρούμε ότι στην Ελλάδα μπορεί, και είναι ένας στόχος αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, να αναπτυχθεί ένας τρίτος τομέας όπως εμείς τον ονομάζουμε πέρα από τον ιδιωτικό και το δημόσιο ο τομέας της συνολικής οικονομίας. Όχι μόνο εφαρμόζοντας πειράματα τα οποία είχαν ανταπόκριση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά ακολουθώντας και παραδείγματα Ευρωπαϊκών χωρών.

Το Γραφείο Τύπου