13/01/2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την παύση εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Ερώτηση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, χαρακτηρίζοντας «ναυάγιο» την κατασπατάληση του χρόνου και χρήματος για το συγκεκριμένο έργο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη διακοπή των σχετικών εργασιών. Στη συνέχεια, ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί σε εκτίμηση των προοπτικών του έργου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το έργο της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης είχε ενταχθεί στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006) και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με χρηματοδότηση τόσο της βασικής γραμμής όσο και της επέκτασής της και με προβλεπόμενο αρχικά χρόνο αποπεράτωσης τον Οκτώβριο του 2012. Ωστόσο έως σήμερα παρά το γεγονός ότι η εργολάβος εταιρία έχει εισπράξει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, έχει κατασκευασθεί λιγότερο από το 40% του έργου και ήδη οι εργασίες έχουν διακοπεί, λόγω διαφορών μεταξύ του κυρίου του έργου Αττικό Μετρό ΑΕ και της εργολάβου Κοινοπραξίας, ενώ τα εργοτάξια επιτείνουν το τραγικό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιός ευθύνεται, κατά την γνώμη της, για τη σπατάλη χρόνου και δημοσίου χρήματος στο ναυάγιο του μετρό της Θεσσαλονίκης;
  2. Ποιά είναι η εκτίμησή της για την δυνατότητα ή μη και τον χρόνο συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου;
  3. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για κάποιας μορφής αποζημίωση των παρακείμενων στα έργα του μετρό καταστημάτων για την απώλεια εργασιών την οποία υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια;