ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/01/2015

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υποψήφιας βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ Open



Μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ Open και τη δημοσιογράφο Στεφανία Χαρίτου, η βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφια στην ίδια περιφέρεια Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι μεταμόρφωσαν την Ελλάδα σε χώρα ανθρωπιστικής κρίσης, υπερασπίστηκε τη νέα γενιά απέναντι στη συγκυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν δεν έχεις να πεις τίποτα για το μέλλον, όταν δεν μπορείς καν να εμπιστευθείς τη νέα γενιά και τη φοβάσαι, είναι ώρα να αποσυρθείς». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να ανατρέξουν στην προσωπική τους εμπειρία από τις μνημονιακές πολιτικές που βίωσαν και τους ζήτησε να κλείσουν τις ανοιχτές πληγές της Δημοκρατίας, εξηγώντας πως σ’ αυτό το καθεστώς αφόρητης αδικίας, για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς αντικείμενο υπόσχεσης, αλλά υποχρέωση. Επιπλέον, τόνισε πως το ζήτημα του χρέους είναι και ζήτημα Δημοκρατίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αυτοδυναμία ως βάση ενός ευρύτερου μετώπου  διεκδίκησης και ανατροπής στη βάση θεσμών και αξιών στην Ελλάδα και στην  Ευρώπη, όπου ήδη διαμορφώνονται νέες ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες


Στεφανία Χαρίτου: Στο σημείο αυτό μπορούμε να καλημερίσουμε τη βουλευτή της Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Κωνσταντοπούλου. Κυρία Κωνσταντοπούλου, καλημέρα σας.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλημέρα κυρία Χαρίτου και καλημέρα στους ακροατές.


Σ.Χ.: Ήθελα να σας ρωτήσω, θεωρείτε πράγματι ότι το 10% κρίνει την αυτοδυναμία και ότι πρέπει να πείσετε μόνο το 10% των πολιτών για να σας ψηφίσει;


Ζ.Κ.: Κοιτάξτε, δεν μου αρέσουν αυτές οι σχηματοποιήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κρίνεται η τύχη και το μέλλον του 100% του ελληνικού λαού μεθαύριο, ο οποίος πρέπει να πάρει πραγματικά τη ζωή του στα χέρια του. Και σ’ αυτόν τον αγώνα που είναι αγώνας αξιοπρέπειας πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Σε αυτές τις εκλογές, δε, εκείνο που εμείς βλέπουμε ότι επιχειρείται είναι να αποκλειστούν κάποιοι. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνώσες δυνάμεις, αφού δεν κατάφεραν να αποκλείσουν συνολικά  τις εκλογές, τώρα αποκλείουν κάποια κομμάτια του ελληνικού λαού και μάλιστα τα πιο ζωντανά. Γιατί είναι σκάνδαλο –και πρέπει να το πούμε– το γεγονός ότι με μεθοδεύσεις και με δικαιολογίες αδιανόητες αποκλείονται από τις εκλογές οι δεκαοχτάρηδες, τα πιο νέα παιδιά, τα πιο νέα θύματα, οι πιο νέοι πολίτες που έχουν θυματοποιηθεί από τις πολιτικές των μνημονίων, οι μαθητές και φοιτητές που δικαιούνται να ψηφίσουν και δυστυχώς με οικτρές πραγματικά προφάσεις αποκλείονται, διότι κάποιοι –η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω– υπολογίζουν ότι θα ’ναι επιζήμια γι’ αυτούς η ψήφος της νεολαίας. Νομίζω ότι αυτό είναι και η πιο μεγάλη ήττα αυτού του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, η πιο μεγάλη ομολογία αποτυχίας και συνολικής πολιτικής χρεοκοπίας. Όταν δεν έχεις να πεις τίποτα για το μέλλον, όταν δεν μπορείς καν να εμπιστευθείς τη νέα γενιά και τη φοβάσαι, είναι ώρα να αποσυρθείς.


Σ.Χ.: Αναμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά το Σάββατο, δηλαδή τι πρόκειται να κάνει αν επανεκλεγεί, και μάλιστα λέγεται ότι θα υπάρχει ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει λίγες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.


Ζ.Κ.: Ο κ. Σαμαράς και συνολικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει την αξιοπιστία τους. Αρκεί μία πολύ σύντομη αναδρομή στις αναδιπλώσεις, στις κυβιστήσεις, στις οβιδιακές μεταμορφώσεις τους των τελευταίων πέντε ετών, για να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε. Ασφαλές συμπέρασμα το οποίο επισφραγίζεται από την εμπειρία της τραυματικής πραγματικότητας που αυτά τα δύο κόμματα έχουν διαμορφώσει. Μεταμόρφωσαν, πραγματικά, την Ελλάδα σε χώρα ανθρωπιστικής κρίσης. Και αυτοί οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτή την κρίση, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την τόσο σκληρή δοκιμασία του λαού, δεν μπορεί να παριστάνουν ούτε τους σωτήρες ούτε τους εγγυητές του μέλλοντός μας.


Σ.Χ.: Και βέβαια φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να εξηγήσουν πώς εξαγγέλλουν φοροελαφρύνσεις και αύξηση συντάξεων, όταν υπάρχει σε εκκρεμότητα το email της τρόικας, το οποίο ζητάει ακριβώς τα αντίθετα.


Ζ.Κ.: Και το δικό τους email, το email του κ. Χαρδούβελη, το οποίο απαντά ακριβώς αντίθετα από αυτά που εξαγγέλλουν. Νομίζω πως πρέπει καθένας και καθεμία πραγματικά να επικαλεστεί και να ανακαλέσει τη βιωματική του σχέση με τα πράγματα. Τη βιωματική μας σχέση με τα πράγματα, την εμπειρία της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, που ήταν η πιο ακροδεξιά, η πιο ακραία, η πιο σκληρή διακυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Αρκεί, πραγματικά, να θυμηθούμε ακόμα και στις τελευταίες ντροπιαστικές ημέρες του Κοινοβουλίου τη βροχή τροπολογιών εξυπηρέτησης ημετέρων και εξουθένωσης όλων των υπολοίπων για να επιβεβαιώσουμε την επιλογή, ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να λάβουν ένα πολύ πολύ ηχηρό μήνυμα απόρριψης, απόσυρσης κάθε εντολής και κάθε εμπιστοσύνης. Είναι και μια κίνηση αυτοπροστασίας του λαού μας, που δεν μπορεί να αφήσει στην τύχη τους εκείνους που με τέτοια επιπολαιότητα αλλά και τόση ιδιοτέλεια έπαιξαν με τις ζωές μας.


Σ.Χ.: Κυρία Κωνσταντοπούλου, διάβασα με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξή σας στο «Βήμα». Δηλώσατε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα θα δώσει στα σκάνδαλα του Μνημονίου, στη Siemens και στην ΕΡΤ. Μήπως με αυτόν τον τρόπο ανοίγετε πάρα πολλά μέτωπα; Δεδομένου ότι έχετε και το θέμα του χρέους που πρέπει να ρυθμίσετε.


Ζ.Κ.: Δεν είναι μέτωπα, είναι ανοιχτές πληγές για τη Δημοκρατία μας. Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία κουκουλώνοντας τόσες ανοιχτές πληγές. Πρέπει να τις επουλώσουμε με διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας. Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν πραγματική πληγή στη Δημοκρατία. Ό,τι επακολούθησε, το όργιο συμβάσεων, διαφθοράς, από τα μορφώματα ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η ασυλία στον ειδικό διαχειριστή, τον κύριο Μάναλη, και όλη η ασυδοσία σε συνδυασμό με το δώρο στους καναλάρχες για να φέρουν, βέβαια, τη σύμβαση με την Digea, τον διαγωνισμό-παρωδία με μοναδικό ενδιαφερόμενο την Digea, δηλαδή τη σύμπραξη των έξι ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και την απόδοση σ’ αυτήν του συνόλου του ψηφιακού φάσματος σε πανελλαδική και περιφερειακή εμβέλεια με εξευτελιστικό τίμημα, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθεί δικαιοσύνη και αλήθεια. Πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια, να αντιληφθεί σε όλη της την έκταση την αδικία την οποία έχει υποστεί. Διότι όταν στο όνομα της εξοικονόμησης και στο όνομα της οικονομικής αδυναμίας κάποιοι πετσόκοβαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, όταν ουσιαστικά κατακρεουργούσαν το κοινωνικό κράτος, την ίδια στιγμή γινόταν χορός εκατομμυρίων και όργιο αναθέσεων σε ημετέρους.


Σ.Χ.: Μάλιστα. Τώρα έχουμε το θέμα του χρέους και βλέπουμε συνολικά μια επίθεση των ξένων κυρίως Μέσων...


Ζ.Κ.: Συγγνώμη που σας διακόπτω, αναφερθήκατε στην ΕΡΤ, κάτι που θεωρώ κομβικό ζήτημα δημοκρατίας, εξίσου σημαντικό με αυτά που άπτονται των μεγάλων σκανδάλων, οικονομικών και πολιτικών, όπως είναι το σκάνδαλο της Siemens, το σκάνδαλο των μιζών των εξοπλιστικών, το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, που όλα είναι συνδεδεμένα με το δημόσιο χρέος. Διότι το δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε και διογκώθηκε πάνω σε συμβάσεις αμαρτωλές, σε συμβάσεις διαφθοράς, σε συμβάσεις για τις οποίες δόθηκαν και εισπράχθηκαν μίζες για τις οποίες αποδεδειγμένα εκταμιεύθηκαν χρήματα όχι προς όφελος του ελληνικού λαού, όχι για το δημόσιο και κοινό συμφέρον, αλλά χάριν εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων. Και αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν μαζί. Δεν μπορεί, δηλαδή, η Ελλάδα, η χώρα μας και ο λαός μας, να βρίσκεται στη μέγγενη των Μνημονίων με την επίκληση του χρέους και εκείνοι οι οποίοι επικαλούνται το χρέος να σφυρίζουν αδιάφορα για το πώς δημιουργήθηκε, από ποιους και σε συναλλαγή με ποιους.


Σ.Χ.: Πολύς κόσμος λέει ότι επειδή δεν μπορείτε να υποσχεθείτε χρήματα, υπόσχεστε απόδοση δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, αναρωτιούνται πόσο εύκολο είναι να τα βάλετε με το κατεστημένο που κυβερνά αυτή τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια; 


Ζ.Κ.: Αυτό το λένε εν χορώ πολλοί εκπρόσωποι των κατεστημένων και καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης. Εγώ όμως εισπράττω κάτι άλλο: ο απλός πολίτης διεκδικεί και αποζητά δικαιοσύνη, γιατί είναι ουσιαστικό και συστατικό στοιχείο της εμπιστοσύνης του στους θεσμούς και του αξιοβίωτου της ζωής του. Γιατί, τελικά, η αδικία και η ακραία ανισότητα σε συνδυασμό με την πλήρη περιφρόνηση σε βασικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισονομίας είναι αφόρητη για την αξιοπρέπεια του καθενός μας. Είναι αφόρητη η αίσθηση αδικίας και ασυμβίβαστη με το αίσθημα δικαίου που υπάρχει στους πολίτες. Σε σχέση με αυτό που λέτε, «επειδή δεν μπορούμε να υποσχεθούμε χρήματα υποσχόμαστε δικαιοσύνη», θέλω να πω ότι η δικαιοσύνη δεν είναι αντικείμενο υπόσχεσης. Είναι υποχρέωση. Κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εγγυάται την ανεξάρτητη, αποτελεσματική, ουσιαστική και ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης για όλους – και όχι απλώς για τους αδύναμους. Εδώ όμως έχουμε και αποκλεισμό των αδύναμων από τη Δικαιοσύνη, γιατί βλέπουμε και πόσο ακραίες αδικίες συντελούνται και πώς αποκλείονται οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ή πώς ταλαιπωρούνται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Ένα παράδειγμα είναι το δικό σας, το παράδειγμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που έχετε από τόσα δικαστήρια δικαιωθεί και όμως εξακολουθείτε να αδικείστε. Να πω και το παράδειγμα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που επίσης δικαιώθηκαν σε α΄ βαθμό και υπέστησαν μία εξευτελιστική διαδικασία από πλευράς Δημοσίου, το οποίο περιφρόνησε την πρωτόδικη απόφαση και έκανε επίδειξη σχέσεων με την ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα έστελνε τα ΜΑΤ να τις ξυλοκοπούν.


Σ.Χ.: Ξέρετε τι βλέπει ο κόσμος; Ο κ. Φορτσάκης, ο οποίος έστειλε τα ΜΑΤ και στην ΕΡΤ και στα πανεπιστήμια για να εμποδίσει τους φοιτητές να μπουν μέσα και να κάνουν μάθημα, θα είναι πιθανότατα στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά βλέπει ο κόσμος και αναρωτιέται πώς θα αποδοθεί η δικαιοσύνη, η οποία φαίνεται πως έχει γίνει ένα με το σύστημα.


Ζ.Κ.: Καταρχάς να σας πω ότι με τα ΜΑΤ, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει σχέση ο κ. Φορτσάκης.


Σ.Χ.: Ο κ. Φορτσάκης όμως ήταν τότε πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, όπως σήμερα είναι πρύτανης του πανεπιστημίου.


Ζ.Κ.: Σύμφωνοι, αλλά επειδή εμένα μου αρέσει να είμαι δίκαιη, τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ τα έστειλαν οι τότε υπουργοί Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, δηλαδή ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Δένδιας. Αυτό είναι το ένα. Πρέπει να το πούμε, γιατί κάποιοι εν συνεχεία αποφάσισαν να ενδυθούν διάφορους άλλους ρόλους, αλλά να μην ξεχνάμε για ποια πράγματα έχουν ακέραια την ευθύνη. Ο κ. Φορτσάκης, όπως πολύ σωστά λέτε, επέλεξε ως πρύτανης του πανεπιστημίου, αντί να εγγυηθεί την ομαλή συνύπαρξη εργαζομένων, φοιτητών και καθηγητών, να στοχοποιήσει τους φοιτητές, τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους, αλλά και γενικά τον ακαδημαϊκό διάλογο για την ελευθερία του λόγου, βάζοντας ως φράχτη τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, μια εικόνα που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Θα το πω ευθέως: αυτές είναι οι αντιλήψεις που εξέθρεψαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως συγκυβερνώσες δυνάμεις, με τα ΜΑΤ ξεκίνησαν τη θητεία τους. Θα σας θυμίσω ότι τα έστειλαν τον Αύγουστο του 2012, όταν μάλιστα συγκυβερνούσε και η ΔΗΜ.ΑΡ. στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά, στο χώρο της απεργίας της Χαλυβουργίας, κατά των απεργών  – και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη. Τα ΜΑΤ εστάλησαν εν συνεχεία και στην ΕΡΤ, τα ΜΑΤ κατά των εκπαιδευτικών, τα ΜΑΤ κατά των καθαριστριών, γενικώς μία αντίληψη η οποία παραπέμπει στις πιο απολυταρχικές και αυταρχικές πρακτικές που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος. Και η αίσθηση ότι μια κοινωνία, την οποία εξουθενώνεις, μπορείς  ταυτόχρονα και να την εξουδετερώνεις με την αστυνομική βία είναι μια αίσθηση ανέλεγκτης και ανεξέλεγκτης εξουσίας η οποία πρέπει να αποχωρήσει. Το πρόσωπό τους, λοιπόν, το έχουν δείξει, το ξέρουμε, δεν μπορούν να παριστάνουν ούτε τους κοινωνικά ευαίσθητους, ούτε τους εγγυητές της Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό που κατεξοχήν καταρρακώθηκε και παρακάμφθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν το Κοινοβούλιο, το οποίο είτε εκβιαζόταν με 800 σελίδες νομοθεσίας σε ένα άρθρο, είτε το παρέκαμπτε η κυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είτε το εργαλειοποιούσε με τροπολογίες της ντροπής για να εξυπηρετήσει τους δικούς του. Είναι θετικό ότι όλα αυτά τα είδαμε, και εγώ απευθύνομαι στη μνήμη του ελληνικού λαού που είναι και πολύ νωπή και πολύ πρόσφατη. Νομίζω πως κανείς δεν θα ξεχάσει την εμπειρία αυτών των δυόμισι ετών και βάσει αυτής μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει ποια θα είναι η συμπεριφορά των συγκεκριμένων προσώπων και των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων αν τους δοθεί η εντολή. Και φυσικά πιστεύω πως ο λαός μας έχει και τη σοφία και το αίσθημα αυτοπροστασίας να μην παραδοθεί ξανά σε τόσο επιζήμιους για το μέλλον του και ο συμφέρον του διαχειριστές.


Σ.Χ.: Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία; Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι η ψαλίδα μειώνεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς ζητάτε αυτοδυναμία; Ζητάτε συνεργασία με άλλα κόμματα; Με ποια θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;


Ζ.Κ.: Εμείς ζητάμε μια ισχυρή εντολή, ζητάμε οπωσδήποτε την αυτοδυναμία όχι όμως προκειμένου να περιχαρακωθούμε, αλλά για να επιδιώξουμε τη διαμόρφωση ενός μετώπου ανατροπής και διεκδίκησης, όχι ενός μετώπου διαχείρισης. Δεν είναι στην ατζέντα μας, ούτε στις προθέσεις μας να μπούμε σε διαδικασίες συναλλαγής και συμβιβασμού με δυνάμεις που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, υποστύλωσαν τις πολιτικές των μνημονίων και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό. Μας αφορά όμως να σχηματίσουμε ένα ευρύτατο μέτωπο σε μία συμμαχία δυνάμεων που θα επιδιώξουν με αταλάντευτο και ανυποχώρητο τρόπο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την απαλλαγή από αυτή τη θηλιά, τη συμφωνία μιας ρήτρας ανάπτυξης, με παράλληλη αναστολή των πληρωμών προκειμένου ο λαός μας να ορθοποδήσει. Αυτή είναι η ατζέντα μας και είναι πεντακάθαρη. Είναι επιδιώξεις και στόχοι τους οποίους με ευθύτατο τρόπο έχουμε θέσει από το 2012 και δεν έχουμε παρεκκλίνει εν αντιθέσει με άλλους που έχουν εντωμεταξύ διέλθει πλείστες όσες μεταλλάξεις και παραλλαγές των τοποθετήσεών τους. Για μας το στοίχημα είναι ο λαός να μας εμπιστευθεί για να κάνουμε αυτά, όχι για να κάνουμε άλλα, ούτε για να αντικαταστήσουμε εκείνους οι οποίοι πραγματικά με εγκληματικό τρόπο διακυβέρνησαν τη χώρα.


Σ.Χ.: Πιστεύετε ότι θα βρείτε συμμάχους στο εξωτερικό όσον αφορά το χρέος; Γιατί βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση και ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας και το δικό σας για διευθέτησή του...


Ζ.Κ.: Θα σας έλεγα το αντίθετο. Εκείνο που καταγράφεται όλο και πιο συχνά είναι μια αντίδραση στην αντίληψη ότι μπορεί εξωτερικοί παράγοντες να υπαγορεύσουν την επιλογή των Ελλήνων πολιτών. Εκείνο που, επίσης, καταγράφεται είναι ολοένα και πιο πυκνές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι αποστασιοποιούνται από τα σενάρια του Grexit ή από άλλου τύπου έμμεσες ή πιο άμεσες απειλές ή πρακτικές εκβιασμών προς την Ελλάδα. Σιγά σιγά, δηλαδή, συμβαίνει αυτό που είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι επιστρέφουν στο ρεαλισμό εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν ενδεχομένως με απειλές να διαμορφώσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα σε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα. Αυτό νομίζω είναι πιο ακριβής αποτύπωση του τι πράγματι συμβαίνει. Όσο για τις συμμαχίες για τις οποίες με ρωτήσατε, έχουμε ήδη. Έχουμε πολύ σημαντικές συμμαχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Αριστερά με ανερχόμενες δυνάμεις. Και η προοπτική των Podemos στην Ισπανία, όπου επίκεινται οι εκλογές πάρα πολύ σύντομα, είναι συνολικά πολύ ελπιδοφόρα για την Ευρώπη. Θα σας έλεγα, όμως, ότι πέραν των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες. Και αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι οι κοινωνίες αφυπνίζονται και ευαισθητοποιούνται και επαναπροσδιορίζονται και ξαναδιεκδικούν μια αξιοβίωτη Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών και των κοινωνιών, της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, και όχι μια Ευρώπη των τραπεζών και των αγορών, όπως κάποιοι τη σχεδίασαν ερήμην των λαών και των πολιτών της. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα της εποχής μας και των γενεών μας: Θα υποταχθούμε σε αυτήν τη λογική που μας θέλει πραγματικά αμελητέες ποσότητες, υποταγμένες σε λογικές των αριθμών και των κερδών ορισμένων ή θα διεκδικήσουμε το περιεχόμενο ζωής, Δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, ισότητας, Δικαιοσύνης που κατοχυρωμένο υπάρχει στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές συνθήκες; Είμαστε μπροστά στην πρόκληση να επαναδιεκδικήσουμε αυτό που είναι ήδη θεσμικά κατοχυρωμένο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ανατροπή και διεκδίκηση ιστορικά πολύ μικρότερη από τις ανατροπές που έγιναν στην Ευρώπη όταν δεν υπήρχαν κατοχυρωμένες αυτές οι αξίες και οι θεμελιώδεις αρχές. Θα είναι έγκλημα να αφήσουμε τα θεσμοθετημένα και τα κατοχυρωμένα να εξαϋλωθούν, να ισοπεδωθούν και να εξανεμιστούν από σκοπιμότητες και από συμφέροντα τα οποία τελικά θυματοποιούν τη μεγάλη, συντριπτική πλειοψηφία και του ελληνικού λαού και των ευρωπαϊκών λαών.


Σ.Χ.: Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα προχωρά, η Ευρώπη αλλάζει. Αυτό είναι και το βασικό σύνθημα της καμπάνιας σας. Κυρία Κωνσταντοπούλου, θα είστε υποψήφια πάλι στην Α΄ Αθηνών; Έχει αλλάξει κάτι;


Ζ.Κ.: Όχι, δεν έχει αλλάξει.


Σ.Χ.: Ωραία, καλή σας μέρα, ευχαριστούμε πολύ.


Ζ.Κ. Καλή σας μέρα και καλή δύναμη και καλή ανατροπή εύχομαι.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ