04/12/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Διπλά άδικη η φορολόγηση οικοπέδων(ΕΝΦΙΑ) στην Δ.Ε Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Στo πλαίσιο ενός άδικου φορολογικού συστήματος, όπου μισθωτοί, άνεργοι, μικρομεσαία στρώματα, αγρότες, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια λαίλαπα φόρων έχει προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι ένας άδικος και αντισυνταγματικός φόρος και, ως γνωστό, τον έχουμε καταγγείλει ως ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους. Πρόκειται για μια φορολόγηση ιδιοκτησίας πολλαπλά φορολογημένης και σε πολλές περιπτώσεις επιβαρυμένης με υποθήκες και κατασχέσεις.

Ακόμη όμως και με τη λογική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, σε αρκετές περιπτώσεις οι υπολογισμοί υπερβαίνουν στο διπλάσιο τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ως επιπλέον χαράτσι οι πολίτες για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο υπολογισμός στην Δ.Ε Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου οι κάτοικοι της αναγκάζονται, άδικα, να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας ενός αναγνωρισμένου λάθους των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όμως δεν έχει διορθωθεί.

Άλλωστε, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησα με δημοτικούς συμβούλους της Δ.Ε Αγίου Αθανασίου, κατέθεσα ως Αναφορά όλη την αλληλογραφία που μου προσκόμισαν και που φαίνονται χαρακτηριστικά οι παλινωδίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1499/Β/20-06-2013) καθορίστηκαν μετά από εισήγηση των αρμοδίων Δ.Ο.Υ οι φορολογικές αξίες οικοπέδων για 457 τέως Καποδιστριακούς Δήμους και για περιοχές στις οποίες δεν υπήρχε αντικειμενικός προσδιορισμός. Για τον τέως Καποδιστριακό Δήμο Αγίου Αθανασίου η φορολογική  αξία των ακινήτων προσδιορίστηκε στα 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο καθορισμός αυτής της τιμής έγινε με βάση έγγραφο της ΔΟΥ Ιωνίας (αρ.πρωτ.10716/16-06-2011).

Η παραπάνω αξία είναι υπερβολική και κατά πολύ μεγαλύτερη των γειτονικών Δήμων, όπου η ανώτερη τιμή είναι 34 ευρώ το τετραγωνικό και η κατώτερη 9 ευρώ. Άλλωστε, ο τρόπος υπολογισμού των παραπάνω τιμών έγινε με την εφαρμογή της κατώτερης τιμής ανά  τ.μ.  οικοπέδου των Δήμων που ανήκουν, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του Νόμου 1521/1950/31-12-2010.

Όταν η αρμόδια ΔΟΥ Ιωνίας ρωτήθηκε από την Δημοτική Αρχή για το πώς προέκυψε η τιμή των 65 Ευρώ ανά τ. μ, απάντησε με έγγραφό της (20412/03-09-2013) ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε ως μικρότερη τιμή η τιμή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγχιάλου του πρώην Δήμου Αγίου Αθανασίου, η οποία είναι 70 ευρώ ανά τ.μ. ενώ το σωστό είναι 25 ευρώ η οποία αντιστοιχεί  στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ξηροχωρίου και η οποία θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθ.3 του Ν.1521/1950.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως ακολούθησε ΕΔΕ από αρμόδιο Υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαίωσε το λάθος.

Το Υπουργείο Οικονομικών μετά από το έγγραφο της ΔΟΥ Ιωνίας (03/09/2013) προς  την Γενική Γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων θα έπρεπε να διορθώσει την φορολογική αξία από 65 ευρώ σε 25 ευρώ ανά τα,μ. Αντί αυτού και αδικαιολόγητα διαπιστώθηκε πως στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων χρησιμοποιήθηκε η τιμή των 45 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή υπολόγισαν αυθαίρετα έναν μέσο όρο (65+25=90/2=45)!

Μετά από τα παραπάνω και για περισσότερο από ένα χρόνο το λάθος δεν διορθώθηκε και οι πολίτες της Δ.Ε Αγίου Αθανασίου καλούνται να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ με ποσά πολλαπλάσια της φορολογικής αξίας των ακινήτων τους, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Δυστυχώς, και οι παραπάνω ενέργειες συνηγορούν πολλαπλασιαστικά στο γεγονός πως σε αυτή τη χώρα η δημοσιονομική εξυγίανση επιδιώκεται μέσω της αφαίμαξης των φορολογουμένων.

Επειδή στον άδικο ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί και το λάθος του Υπουργείου Oικονομικών με αποτέλεσμα έλληνες φορολογούμενοι πολίτες να πληρώνουν αδικαιολόγητα ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Επειδή  το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά έχει παραδεχτεί  τον λάθος υπολογισμό της αξίας φορολόγησης και παρ’ όλα αυτά ενάμισι χρόνο μετά συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η περαιτέρω αφαίμαξη των κατοίκων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Από τη στιγμή που δεν καταργεί τον άδικο φόρο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε ποιες  ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα να επαναπροσδιοριστεί η φορολογική αξία των ακινήτων της Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν  υπέρογκα ποσά;

•    Θα επιστραφούν στους φορολογούμενους ως διαφορές, υπέρ αυτών, τα χρηματικά ποσά που έχουν καταβάλει που προκύπτουν βάσει του αρχικού υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ;

Η ερωτώσα βουλευτής:

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία