ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/11/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha 9.89 (Γ. Παπαδάκου)




-    Πώς βλέπετε αυτή την αδιάλλακτη στάση της τρόικα, που απ΄ότι φαίνεται, σαν να μην μας έφταναν όλα τα άλλα, φαίνεται ότι απαιτεί να πάρουν πίσω η κυβέρνηση, οι συγκυβερνώντες και μια διάταξη νόμου. Δεν ξέρω αν είναι έτσι, αλλά απ΄ ότι φαίνεται εκεί παίζεται το πράγμα..  Για κάντε μου ένα σχόλιο…. Και θέλω να μου το συνδυάσετε αυτό με τις αιτιάσεις κάποιων που λένε ότι και για σας, εάν γίνετε κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Τι λέτε…


Να τα πάρουμε ένα-ένα και με τη σειρά. Κατ΄ αρχήν τέτοιου είδους συμπεριφορές «αδιαλλαξίας» έχουμε κατά καιρούς δει πάρα πολλές φορές Το «αδιαλλαξίας» το βάζω εντός εισαγωγικών με την εξής έννοια, ότι η τρόικα κινείται στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση. Εγώ θα ισχυριζόμουν ότι θυμίζουν περισσότερο δύο συνεταίρους που συζητάνε για τη μνημονιακή πολιτική, παρά δύο μέρη τα οποία διαφωνούν. Κι αυτό είναι μια διαχρονική παρατήρηση, η οποία ισχύει και στην παρούσα φάση. Μάλιστα η κυβέρνηση πολλές φορές έχει προσπαθήσει αυτή την «αδιαλλαξία» να την χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας ότι εγώ θέλω, αλλά η τρόικα δεν με αφήνει.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση ούτως ή άλλως είναι αυτοεγκλωβισμένη με βάση τις πολιτικές της, με βάση τη στάση της απέναντι στο μνημόνιο και στην τρόικα. Όταν δεν την έχεις αμφισβητήσει ποτέ επί της ουσίας, έχεις καταστεί όμηρος αυτής σου της τακτικής..

Έτσι είναι λοιπόν τα πράγματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί αυτή τη στιγμή να σπάσει, ας το πούμε έτσι, τις απαιτήσεις της τρόικας στα δύο, να περάσει τις πιο ανώδυνες με τον προϋπολογισμό και την αξιολόγηση και να αφήσει τα πιο σκληρά μέτρα, τα πιο ευθέως μνημονιακά, τα πιο άγρια  σε ένα δεύτερο επίπεδο και ανάλογα να δει τι θα κάνει, διότι υπάρχει βέβαια και ο κάβος των εκλογών.


-    Θα ήθελα να ρωτήσω ότι εάν με έναν εταίρο που είναι πρόθυμος, έτσι τον περιγράφετε, έχει τέτοια στάση η τρόικα, τι θα γίνει με έναν εταίρο ο οποίος θέλει να διαπραγματευθεί και δεν είναι καθόλου πρόθυμος να ενδώσει στις απαιτήσεις. Υπάρχει αδιέξοδο τώρα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί… Μπορεί να έχετε δίκιο, ότι πραγματικά δεν διαπραγματεύτηκαν, ότι ενέδωσαν σε απαιτήσεις που δεν έπρεπε, αλλά τώρα έχουμε αυτή την κατάσταση. Εσείς τι θα κάνετε αν σας πουν, δεν συζητάμε, δεν καθόμαστε στο τραπέζι.. Είναι αυτό που ρωτάω κάθε φορά…


Η στάση της τρόικας είναι δεδομένη. Ελέγχει την πορεία του μνημονιακού προγράμματος. Ως προς αυτό δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία. Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να συνειδητοποιήσει  πού έχουν οδηγηθεί και με δική της ευθύνη τα πράγματα..


-    Εσείς όμως πώς θα το ανατρέψετε αυτό.. Αυτό λέω…


… Δεν μπορείς να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Αυτό δεν έχιε γίνει ποτέ..


-    Εύλογο και σωστό, αλλά εσείς πώς θα το ανατρέψετε;


Εκκινούμε από μια διαφορετική αφετηρία, γι αυτό θεωρούμε ότι απαραίτητο βήμα οποιασδήποτε πραγματικής διαπραγμάτευσης υπέρ των συμφερόντων της χώρας προφανώς προϋποθέτει την ακύρωση του μνημονίου  και δεν μεταφράζεται σε συνεννόηση και συζήτηση με την τρόικα. Δεν μπορεί να υπάρξει. Η τρόικα είναι αυτοί που επιτηρούν την εφαρμογή του μνημονίου. Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για κάποιο άλλο πράγμα.


-    Ναι, εντάξει, αλλά μπαίνουν και σε χωράφια που .. δεν αφορά το μνημόνιο το αν ο άλλος .. γιατί επί πέντε μήνες δεν εισπράττεται ευρώ από τις εφορίες..


Και πληρώνει, επαναλαμβάνω, η κυβέρνηση το κόστος των μέχρι τώρα επιλογών της. Περί αυτού πρόκειται. Βεβαίως αυτό τη διαλύει, διαλύει τη σχέση της με την κοινωνία, διότι πιέζεται αφόρητα. Υπάρχει μια ολόκληρη  κοινωνία η οποία έχει βγει στα κάγκελα…


-    Μα δεν την συμφέρει κιόλας δημοσιονομικά αυτό που γίνεται. Δηλαδή με τη στενή μνημονιακή λογική αν έχει κάποιος δεν την συμφέρει, δεν εισπράττονται.. αναβάλλονται δίκες στα δικαστήρια  τα φορολογικά.. Τίποτα δεν προχωράει μ΄ αυτόν τον τρόπο…

-    Να ρωτήσω και κάτι άλλο.. Είπατε για εκλογές. Άκουσα μια συνέντευξη, του κ. Βούτση νομίζω ήταν, ο οποίος εκτίμησε ότι θα έχουμε εξελίξεις το Γενάρη. Είναι και δική σας αίσθηση αυτή; Πιστεύετε ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις;…


Δεν αποκλείεται και το συνδυάζω αυτό σε σχέση με αυτό που σας έλεγα πριν. Ότι προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είναι να αμφισβητήσει τη μνημονιακή πολιτική, όσο το να μπορέσει να περάσει τα πιο ήπια μέτρα τώρα και να αφήσει τα υπόλοιπα για μετά τα Χριστούγεννα και πιο κοντά στις εκλογές, εάν γίνουν, όπως είπα, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι τότε θα είναι ένας χρόνος που θα επανεκτιμήσει, κάτω από την πίεση των πραγμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι έχει ουσιαστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων,  εάν θα πρέπει να πάει πιο πρόωρα σε εκλογές. Αλλά είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό..


-    Αυτό εσείς υποθέτω το συνδέετε και με τις εξελίξεις και με τα οικονομικά, την τρόικα και όλα αυτά…


Βεβαίως.. Η τρόικα από τη μία θέλει, ας το πούμε έτσι, να κλείνει ζητήματα κι όσο το δυνατόν περισσότερα, βάσει, επαναλαμβάνω, της συμφωνίας που έχει υπάρξει με την κυβέρνηση, και η κυβέρνηση θέλει όσο το δυνατόν να συγκαλύψει τον χαρακτήρα των μέτρων και να πάει τα πιο άγρια πιο μετά.

Όλο αυτό μας οδηγεί στο εξής συμπέρασμα. Ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει πάρει την οδό της εξόδου από το μνημόνιο η κυβέρνηση. Κάθε άλλο, θα έλεγα..


-    Άκουσα χθες τον κ. Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους. Πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτιέμαι.. Είναι, λέει, βιώσιμο..


Θέλω να είμαι σαφής. Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι και οποιωνδήποτε άλλων αξιωματούχων οι οποίοι κινούνται στο αντίστοιχο μήκος κύματος είναι δηλώσεις που έχουν ενθαρρυνθεί από τον κ. Σαμαρά. Όταν ο κ, Σαμαράς αρθρογραφεί σε αυτή την κατεύθυνση μόλις την Κυριακή, γιατί ο κ. Ντράγκι να πει κάτι άλλο;  Διευκολύνει τα μάλα η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για το θέμα του χρέους. Αυτό δεν τους λέμε; Δεν τους λέμε ότι  με την στάση τους απέναντι στο χρέος ουσιαστικά αδυνατίζουν την ελληνική πλευρά και ουσιαστικά ενδυναμώνουν τα επιχειρήματα των δανειστών; Ορίστε τα αποτελέσματα.


-    Εσείς στις επαφές που είχατε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες… Ειρήσθω εν παρόδω θα έχει επαφές ο κ. Σταθάκης με κάποιους παράγοντες στο Σίτι;.. Επειδή κι αυτό ειπώθηκε..


Αυτές είναι δημόσιες εκδηλώσεις, διάφορα φόρα στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν και άνθρωποι από το δικό μας χώρο, είτε με την επιστημονική τους ιδιότητα, την πανεπιστημιακή τους κ.λπ., αλλά γνωρίζοντας και αυτοί και εμείς ότι ταυτόχρονα είναι βασικά πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εγώ θεωρώ απαραίτητη την παρουσία μας σε τέτοιου είδους φόρα, για να μπορούμε αδιαμεσολάβητα να εκφράζουμε τις θέσεις μας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν περιμένουμε να μάθουν το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυρία Βούλτεψη και διάφορους άλλους καλοθελητές. Πρέπει να γνωρίζουν που διαφωνούμε, πρέπει να ξέρουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι καλύτερα απ΄ όλους πρέπει να το εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


-    Υπόθεση Καρατζαφέρη… Η οποία είναι σε εκκρεμότητα, Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.. Πού βλέπετε αυτή την ιστορία; Την εμπλοκή ενός αρχηγού κόμματος –είναι εκτός Βουλής, αλλά δεν έχει σημασία- ένα βήμα ήταν από το να μπει στην ευρωβουλή- και που φαίνεται ότι εμπλέκεται σε μια ιστορία με offshore,με εξοπλιστικά.. Είδαμε χθες, με αφορμή και το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, τον κ. Ράμμο, τον έδιωξε ο κ. Μπακογιάννης από αντιπεριφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα… Πείτε μου τι γίνεται;… Βλέπουμε πολλά στελέχη που μπλέκονται σε υποθέσεις εξοπλιστικών..


Νομίζω ότι θα ήταν αφέλεια να θεωρήσουμε ότι τα σκάνδαλα γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα αρχίζουν και τελειώνουν στο πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Θα ήταν αφελές. Αυτές οι υποθέσεις προϋποθέτουν και τη συμμετοχή και άλλων. Και βλέπετε ότι ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ήταν αρχηγός ενός κόμματος το οποίο, χαρακτηριζόταν από μια λογική κι έναν καταγγελτικό πολιτικό λόγο ήταν τιμητής των πάντων, φαίνεται ότι είναι πολύ βαθιά μπλεγμένος σ΄ αυτή την υπόθεση. Δεν είναι μόνος του. Αυτό λέει η κοινή λογική. Κι αν ένα κόμμα…


 - Εσείς πώς θα επιταχύνετε αυτή την προσπάθεια της δικαιοσύνης; Πώς θα την ενθαρρύνετε;…


Πολιτικά. Τι άλλο να κάνουμε;…. Αλλά καταλαβαίνετε, εάν ένας αρχηγός μικρού κόμματος είχε μια τέτοια εμπλοκή, τι πιστεύετε;  Ότι τα άλλα δύο κόμματα εξουσίας του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού δεν θα έχουν εμπλοκή σε ανάλογες ή και στην ίδια περίπτωση;

Άρα λοιπόν ενθάρρυνση της δικαιοσύνης, να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο.


-    Να ρωτήσω κάτι άλλο… Να γυρίσω το θέμα της Προεδρικής εκλογής, των ψηφοφοριών που θα γίνουν. Για τους 180 που είναι η κουβέντα. Ποια είναι η εκτίμησή σας με τα σημερινά δεδομένα βέβαια.. Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα αλλάζουν τα δεδομένα και γρήγορα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα .. Τι εκτιμάτε; Ότι είναι μονόδρομος οι εκλογές; Και, δεύτερον, πώς βλέπετε τη δική σας πολιτική δύναμη, η οποία βέβαια είναι αυξανόμενη, αλλά το θέμα της αυτοδυναμίας είναι ορατό;


Ναι, νομίζω ότι το θέμα της αυτοδυναμίας είναι ορατό, για να πιάσω το πιο εύκολο από τα ερωτήματά σας. Είναι μια εκτίμηση-αίσθηση η οποία ενδυναμώνεται μέσα από την επαφή μας με τον κόσμο. Από κει κυρίως αντλούμε αυτή την αυτοπεποίθηση, αυτή την αισιοδοξία,

Τώρα ως προς τον περίφημο αριθμό των 180, εγώ βλέπω ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν φαίνεται να πιάνεται αυτός  ο αριθμός σε καμιά περίπτωση.


-    Οι διαφαινόμενες κινήσεις και ανεξάρτητων βουλευτών για κυβέρνηση ειδικού σκοπού κλπ, εσείς πώς τις βλέπετε αυτές τις κινήσεις;


Τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε μια κατάσταση όπου έχει φανεί ότι υπάρχουν δυο διαφορετικά αλληλοσυγκρουόμενα σχέδια, αυτό που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το οποίο υπερασπίζεται και υλοποιεί η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού πάνω σε τι και για ποιο πράγμα; Εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι.


Πολιτικά, λοιπόν, δεν μας αφορά μια τέτοια κυβέρνηση. Θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι να υπάρξει η ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη δύναμη, που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, στη βάση ενός αντιμνημονιακού σχεδίου, ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.


-    Αν γίνουν εκλογές όπως λέτε, στη συνέχεια θα πρέπει η πλειοψηφία εκεί να προτείνει έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βέβαια, το Σύνταγμα απαιτεί απλή πλειοψηφία, όχι πια 180, εσείς θα είχατε διάθεση τότε να προτείνετε, αν έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή, ένα πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο;


Έχουμε πει ότι τότε θα πρέπει να κινηθούμε με μια διάθεση διαμόρφωσης όρων πλατιάς συναίνεσης γύρω από την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα μπούμε σε τίποτα περισσότερο, σε μια ονοματολογία στη παρούσα φάση. Κάτι τέτοιο θα ήταν αποπροσανατολιστικό.


-    Αφορά άλλωστε και το επόμενο στάδιο.


Ακριβώς.


-    Είναι εύλογο αυτό που λέτε. Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκουρλέτη.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ






Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ