08/10/2014

Δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη σχετικά με την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι

Σχετικά με την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι, η βουλευτής Β΄ Αθηνών και Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις μεσαιωνικές βαρβαρότητες που διαπράττονται καθημερινά από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» στη  Συρία και στο Ιράκ κατά αμάχων, τους συστηματικούς διωγμούς των Χριστιανικών κοινοτήτων, των Κούρδων και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων από τις πατρογονικές εστίες στις οποίες διαμένουν εδώ και αιώνες.

Στο Κομπάνι σήμερα διακυβεύεται κάτι πολύ περισσότερο απ’ την υπεράσπιση μια ακόμα πόλης απ' την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS. Διακυβεύεται αν θα χαθεί μέσα σε ένα λουτρό αίματος ή θα κρατήσει μια πόλη-πείραμα, που με την ύπαρξη της αποδεικνύει ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρξει τοπική εξουσία μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό, με ισότιμη παρουσία αντρών και γυναικών στα εκλεγμένα όργανα της και στην καθημερινή ζωή, μ’ έντονα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας.

Κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος πρέπει ν' απαιτήσει απ' τη διεθνή κοινότητα, ΟΗΕ και ΕΕ, αλλά κι απ’ την Τουρκία, που περιμένει τη συντριβή των μαχητών και μαχητριών του YPG απ' τους τζιχαντιστές: Κάθε απαραίτητη βοήθεια πρέπει να δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, ώστε το Κομπάνι να κρατήσει, ώστε το Κομπάνι να μη χαθεί».

Το Γραφείο Τύπου