24/09/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική η λειτουργική απαξίωση και εγκατάλειψη του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Εγκληματική η λειτουργική απαξίωση και εγκατάλειψη του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου

Ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων όπου υπάρχουν 5.000 δένδρα εσπεριδοειδών, πολύτιμο υλικό δεκάδων πιστοποιημένων ποικιλιών εσπεριδοειδών εγγεγραμμένων στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, 2.000 ελαιόδενδρα, δύο γυάλινα θερμοκήπια, ένας εντομοστεγής κλωβός, γεωτρήσεις, ελκυστήρες, εργαλεία κ.ά. εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης και βρίσκεται σε καθεστώς οριακής λειτουργίας, δηλαδή ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.

Πλέον, στο Σταθμό έχει απομείνει μόνο μία (1) υπάλληλος γεωπόνος, η οποία αγωνίζεται να τον διατηρήσει σε λειτουργία και να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων (διοικητικές, συντήρησης των κτημάτων και του φυτικού κεφαλαίου) ενώ, επίσης, έχει διακοπεί η κάλυψη των αγροτών και των φυτωριούχων της χώρας με πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Επειδή είναι αναγκαία η λειτουργία του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου και θα μπορούσε να παρέχει εξαιρετικά σημαντικό έργο για την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπως:

-    Συγκέντρωση και Αξιολόγηση των καλύτερων ντόπιων και ξένων ποικιλιών

-    Αξιολόγηση ποικιλιών σε συνδυασμό με διάφορα υποκείμενα

-    Υγειονομικό έλεγχο παλαιού και νέου υλικού για ιώσεις

-    Πολλαπλασιασμό και διάθεση γνήσιου και υγιούς φυτικού υλικού με τη μορφή δενδρυλλίων εμβολίων και σπόρων

-    Εξεύρεση νέων ποικιλιών και κλώνων

-    Διατήρηση ποικιλιών που είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών

Επειδή, ειδικά η επεριδοκαλλιέργεια, ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα ιώσεων (τριστέτσα, εξώκορτις, κ.ά.) και είναι κρίσιμη για το μέλλον της τόσο η παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού όσο και η έρευνα για νέες ποικιλίες και υποκείμενα

Επειδή είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται έτοιμες δημόσιες υποδομές και παράλληλα οι αγρότες να βρίσκονται αβοήθητοι και χιλιάδες νέοι γεωτεχνικοί με ειδικές γνώσεις και διάθεση προσφοράς να μένουν αναξιοποίητοι και να ωθούνται στην ανεργία, την ετεροαπασχόληση και τη μετανάστευση

Επειδή το όποιο κόστος επαρκούς στελέχωσης του Σταθμού θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη στους αγρότες, την αγροτική ανάπτυξη και την εθνική οικονομία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να στελεχωθεί ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου με όλο το απαιτούμενο μόνιμο γεωτεχνικό, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και να εξασφαλιστεί η συνέχιση και η ανάπτυξη της λειτουργίας του;

2.    Υπάρχει σχέδιο όσον αφορά τη λειτουργία και την ανάπτυξη του  Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κοδέλας Δημήτρης