18/09/2014

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις

«Κυβέρνηση και τρόικα προετοιμάζουν την οριστική κατεδάφιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης»

(Πρωτολογία)

Καταρχήν, είναι γνωστό ότι από τα βασικά θύματα των μνημονιακών πολιτικών ήταν οι συνταξιούχοι της χώρας μας, που είδαν τις συντάξεις τους αυτά τα τέσσερα χρόνια να μειώνονται μέχρι και 50% και να γίνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους πάρα πολύ δύσκολες, όταν μάλιστα έχουν, δυστυχώς, να στηρίξουν και πολλά άνεργα παιδιά και εγγόνια από αυτήν την ελάχιστη σύνταξή τους.

Σα να μην έφταναν αυτά, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, τους τελευταίους δύο μήνες αυτά που επισήμως ή ανεπισήμως διαρρέονται είτε, κατά κύριο λόγο, από μεριάς της τρόικας είτε ακόμα και από την Κυβέρνηση είναι τα εξής τέσσερα:

Πρώτον, ότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις της τρόικας για νέες περικοπές στις συντάξεις, δηλαδή με τη μορφή των διάφορων εισφορών και ΛΑΦΚΑ, που θα αρχίζουν όχι πια από τα 1000 ευρώ και άνω, όπως άρχιζαν οι προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων, αλλά από μηνιαίες συντάξεις 600 ευρώ και πάνω, κυρίως για μείωση της κατώτερης σύνταξης με την αφαίρεση του προνοιακού της μέρους, ώστε να μειωθεί στα 330 ευρώ τον μήνα, και κυρίως με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από τα δεκαπέντε χρόνια εργασίας στα είκοσι και από πέντε χιλιάδες ένσημα που χρειάζονται σήμερα, σε έξι χιλιάδες.

Στην ίδια λογική κινείται και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και η οποία ζητάει κι άλλες ανατροπές στην κατεύθυνση των μειώσεων στο ασφαλιστικό.

Το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, εάν θα συμφωνήσετε με αυτές τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας και ως Υπουργός Εργασίας και κυρίως –αυτό που μας ενδιαφέρει– ως Κυβέρνηση.

Δεύτερον, επίσης έχουν διαρρεύσει τμήματα της μελέτης του ΚΕΠΕ, στο οποίο αναθέσατε να διερευνήσει με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Απ’ ό,τι τουλάχιστον έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι η πρόταση που σας γίνεται είναι να γίνει ισοπέδωση προς τα κάτω των συντάξεων, επικαλούμενη η εν λόγω μελέτη διάφορες αδικίες, και με άνοδο προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αιχμή την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Το ερώτημα είναι εάν είναι όντως αυτά τα συμπεράσματα της μελέτης και εάν θα κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τρίτον, με την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, κύριε Υπουργέ, έχουν ήδη μειωθεί οι επικουρικές συντάξεις κατά 5,3% από 1/7/2014 και, απ’ ό,τι γράφεται και λέγεται, θα μειωθούν και κατά 3,2% ακόμη περισσότερο από 1η Νοέμβρη. Το προτελευταίο ερώτημα είναι εάν θα πάτε σε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1η Νοέμβρη και εάν θα επιμείνετε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που οδηγεί πραγματικά σε εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων.

Τέταρτον, κύριε Υπουργέ –κύριε Πρόεδρε, τελειώνω σε δευτερόλεπτα– υπάρχει μια μελέτη του ΟΟΣΑ για τα προνοιακά επιδόματα –υπάρχει και η τρόικα που τα συνδέει όλα αυτά τα προνοιακά επιδόματα–, η οποία προτείνει δραστική μείωσή τους με βάση την επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων και μια σειρά άλλων πραγμάτων, με κριτήριο τη μείωση της δημόσιας δαπάνης. Η τρόικα έρχεται και λέει «Και το ΕΚΑΣ που δίνετε στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους είναι και αυτό προνοιακό, κόψτε το». Η τρόικα λέει, επίσης, όπως είπα και πριν, για το προνοιακό μέρος της κατώτατης σύνταξης, «Μειώστε την από 486 ευρώ και πηγαίνετέ την στα 330 ευρώ τον μήνα».

Το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι τι θα κάνετε. Θα εφαρμόσετε αυτές τις πολύ αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

(Δευτερολογία)

Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε δίκιο. Εμείς, και πριν από λίγους μήνες, είχαμε βάλει για γενικευμένη συζήτηση στη Βουλή το ζήτημα του ασφαλιστικού, με τη μορφή της επίκαιρης επερώτησης και έγινε γενικευμένη συζήτηση για πέντε ώρες μεταξύ των κομμάτων.

Επίσης, από τις 3 Ιουλίου 2014, δηλαδή εδώ και δυόμισι μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει νέα επίκαιρη επερώτηση για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και, εφόσον λέτε ότι είστε ανοιχτός σε μία αντιπαράθεση συνολικά για την κατάσταση αλλά και την εξέλιξη που θα έχει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πολιτικό πήδημα. Εγώ μόλις τελειώσουμε θα πάω στον Πρόεδρο της Βουλής και θα πω ότι δημόσια είπατε ότι αποδέχεστε να προγραμματίσει το γρηγορότερο δυνατόν αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κύριε Υπουργέ, μου δώσατε την εντύπωση με όσα μου είπατε, επικαλούμενος το ΗΛΙΟΣ και όλα τα άλλα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία ήταν αναγκαία για το ασφαλιστικό και καλώς έγιναν, ότι πάει καλά το ασφαλιστικό σύστημα.

Κύριε Υπουργέ, το ασφαλιστικό σύστημα δεν πάει καλά, όταν αποτυπώνουμε τα στατιστικά στοιχεία –που πρέπει να τα αποτυπώνουμε. Το ασφαλιστικό σύστημα πάει καλά, όταν έχει τα αναγκαία αποθεματικά και η αλήθεια είναι ότι τα αποθεματικά του λεηλατήθηκαν ακόμα και από το PSI και έχουν φτάσει από 23 δισεκατομμύρια ευρώ στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ασφαλιστικό σύστημα πάει καλά όταν έχει έσοδα και δυστυχώς μειώθηκαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και, κυρίως, κύριε Υπουργέ, το ασφαλιστικό πάει καλά όταν πάνε καλά κι οι συνταξιούχοι, όταν έχουν συντάξεις που τους επιτρέπουν να ζήσουν.

Δυστυχώς, όμως, στα τέσσερα χρόνια οι συντάξεις τους κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές και από τη δική σας Κυβέρνηση και σήμερα είναι στην έσχατη οικονομική εξαθλίωση και στην απελπισία. Και όταν ακούγονται τέτοια πράγματα, όποιος τα λέει αυτά, νομίζουμε ότι είναι σε άλλον πλανήτη κάπου αλλού κι όχι σε αυτήν τη χώρα, που τόσο ταπεινώθηκε και που τόσο φτωχοποιήθηκαν οι συνταξιούχοι κι ο λαός της από αυτές τις πολιτικές.

Τέλος, δεν μας πείσατε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα γίνουν αρνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις συντάξεις. Ίσα-ίσα επιβεβαιώσατε τους φόβους μας και δημιουργήσατε μεγαλύτερες αβεβαιότητες στους συνταξιούχους και στον λαό. Κι αυτό, γιατί δεν μας είπατε αν αποδέχεστε ή δεν αποδέχεστε αυτά που ζητάει η τρόικα και έχουμε συνηθίσει η Κυβέρνησή σας να μιλάει για τα επουσιώδη με την τρόικα και στο τέλος να εφαρμόζει τις προκλητικές και θρασύτατες απαιτήσεις της για ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, γιατί αφενός μεν αυτά τα έχετε προσυπογράψει σε μνημόνια και σας δεσμεύουν, αφετέρου δε δεν διαπραγματεύεστε, αποδέχεστε ακριβώς ό,τι σας λένε.

Δεύτερον, οι ανησυχίες μας επίσης μεγάλωσαν, γιατί στο Παρίσι, κύριε Υπουργέ, δεν είπατε «όχι» σε αυτές τις απαιτήσεις της τρόικας, απλώς κερδίσατε χρόνο. Είπατε: «Να τελειώσει η μελέτη του ΚΕΠΕ, να τελειώσουν οι αναλογιστικές κι εδώ είμαστε και κουβεντιάζουμε». Κι η τρόικα έρχεται, σε λίγες μέρες θα είναι στην Ελλάδα, και επί της ουσίας δεν μας είπατε τι θα της απαντήσετε στις απαιτήσεις της για νέες μειώσεις των συντάξεων.

Τρίτον, δεν μας είπατε, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τη μελέτη του ΚΕΠΕ, εάν είναι αυτή που διέρρευσε στις εφημερίδες. Εάν είναι αυτή, θα πάτε προς αυτή την κατεύθυνση, την ενιαιοποίηση; Εμείς σε αυτήν καθ’ εαυτή την ενιαιοποίηση δεν έχουμε πρόβλημα, να ενιαιοποιηθούν δηλαδή τα ταμεία, αλλά έχουμε πρόβλημα ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενό της. Θα πάτε στην κατεύθυνση του ΚΕΠΕ, με ενιαιοποίηση στον κατώτερο δυνατό παρονομαστή και στα μεγαλύτερα δυνατά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Ούτε σε αυτό μας απαντήσατε.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, εμείς σας ρωτάμε επανειλημμένα εάν θα πάτε σε νέες μειώσεις και των κύριων συντάξεων. Γιατί, κύριε Υπουργέ, τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης έχουν μειωθεί για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι με τη μεγάλη ανεργία που προκαλούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης, με τις μειώσεις των μισθών, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που κάνετε, με την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή μεγάλων τμημάτων των επιχειρήσεων, πολλών γιατί είναι μπαταχτσήδες και άλλων γιατί δεν μπορούν.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ λέει ότι όλο αυτό έχει αφαιρέσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα: 10 δισεκατομμύρια από την ανεργία και τη μείωση των μισθών, 8 δισεκατομμύρια από την εισφοροδιαφυγή και 2 δισεκατομμύρια, γιατί καταργήσατε τους κοινωνικούς πόρους και μειώσατε τις εργοδοτικές εισφορές και θα τις μειώσετε ακόμα περισσότερο.

Από εκεί, λοιπόν, χάνονται έσοδα. Από τον κρατικό προϋπολογισμό, που επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία, χάνονται έσοδα, διότι το 2012 προέβλεπε 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για το 2014 είναι 9,5 δισεκατομμύρια και το 2016 –που το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και ο κ. Ρομπόλης λέει ότι είναι το έτος κρίσης και χρειάζεται να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία για να μην καταρρεύσουν– εσείς προβλέπετε κρατική χρηματοδότηση μόνο 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά κύριε Υπουργέ, μαζί με τον νέο νόμο Λοβέρδου, τον 3863/2010, που θα ισχύσει από 1-1-2015, όπου το κράτος θα εγγυάται μόνο μια βασική σύνταξη 360 ευρώ, που από ό,τι φαίνεται θα είναι λιγότερη, και το άλλο θα είναι ανταποδοτική σύνταξη, συν τα ελλείμματα που προβλέπονται φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία και που δυστυχώς προβλέπονται στους προϋπολογισμούς ότι θα είναι 2 δισεκατομμύρια το 2014, θα τα επικαλεστείτε για να μειώσετε κι άλλο τις κύριες συντάξεις και όλο αυτό θα το επικαλεστείτε πάλι μετά για να μειωθούν και οι συντάξεις των παλαιότερων, αυτών δηλαδή που θα παίρνουν σύνταξη με βάση τους παλιούς ασφαλιστικούς νόμους και όχι το νόμο Λοβέρδου. Επομένως, ο δρόμος τον οποίο ακολουθείτε, με τις πολιτικές τις οποίες συνεχίζετε, είναι δρόμος εκθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων και όχι στήριξης των συντάξεων.

Όσον αφορά τις επικουρικές και τα εφάπαξ, είπατε «διασφαλίσαμε επικουρικές και εφάπαξ των επόμενων γενεών». Δεν κατάλαβα, κύριε Υπουργέ, για την επικουρική που θα μειώνεται ανά τρεις μήνες –και δεν μου απαντήσατε εάν θα υπάρξει άλλη μείωση– και τα εφάπαξ των 35 χιλιάδων ευρώ που έγιναν 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ, για αυτή τη διασφάλιση μιλάτε; Για ψίχουλα;

Κοιτάξτε να δείτε. Όσο μας αφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θα καταργήσει, εφόσον είναι στην κυβέρνηση με την ψήφο και τους αγώνες του λαού, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, έχει πει ότι θα ενισχύσει τα οικονομικά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης –και είπαμε στη Θεσσαλονίκη με ποιον τρόπο– και έχουμε πει ότι θα αποκαταστήσουμε τις απώλειες των συντάξεων, ξεκινώντας από όσους παίρνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, χορηγώντας τους τη 13η σύνταξη σε πρώτη φάση, την οποία και δικαιούνται. Απλά, όλο αυτό πρέπει βεβαίως να γίνει με τον αγώνα όλων των συνταξιούχων, πρέπει να το κάνουν και δική τους υπόθεση, όπως δική τους υπόθεση πρέπει να κάνουν και την ανατροπή της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, γιατί εάν συνεχίσει να είναι στη διακυβέρνηση της χώρας, θα ολοκληρώσει την κοινωνική καταστροφή και θα εκθεμελιώσει εκ βάθρων όλο το σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και τις συντάξεις.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου