ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/09/2014

Αποσπάσματα τοποθετήσεων της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής




Κύριε Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής, νομίζω ότι η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και, ιδίως, η έκπτωση της Δημοκρατίας στο επίπεδο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως καταγράφεται από το μαύρο στην ΕΡΤ, επιτάσσει αυτή εδώ η Επιτροπή να ασχοληθεί επισταμένως, με το τι έχει συμβεί στο έκτρωμα που γίνεται ΝΕΡΙΤ. Εκείνοι οι επίλεκτοι και δοτοί, οι οποίοι υπεδείχθησαν ως εγγυητές ενός ποιοτικού, δήθεν, δημιουργήματος που θα ήταν εγγυητικό της ποιοτικής ενημέρωσης και πολιτισμικής, υποτίθεται, ανάτασης, παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, συνειδητοποιώντας τις ευθύνες τους. Νομίζω, ότι επιβάλλεται η Επιτροπή αυτή να καλέσει τα πρόσωπα αυτά και τους αρμοδίους. Θυμίζω ότι η Επιτροπή μας έχει πάρει απόφαση από τα τέλη του 2012 να καλέσει για το θέμα των ΜΜΕ τον τότε Υπουργό κύριο Κεδίκογλου. Θυμίζω ότι η Επιτροπή μας, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, οφείλει να συντάσσει με κάθε πέρας της Τακτικής Συνόδου, Έκθεση.

Μίλησε ο κύριος Παυλόπουλος για τις Εκθέσεις αυτής της Επιτροπής. Δυστυχώς, οι Εκθέσεις αυτές ανάγονται σε προηγούμενες Κοινοβουλευτικές Περιόδους γιατί στην τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο, η Επιτροπή, με ευθύνη σας, δεν έχει συντάξει ούτε μια Έκθεση και δεν ολοκληρώνει το έργο της και την αποστολή της σε κανένα από τα πεδία που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Το γεγονός ότι φθάσαμε, με πρωθυπουργικές παρεμβάσεις, να λογοκρίνεται η μετάδοση της ομιλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνιστά πράξη εκτροπής.

Είναι τουλάχιστον επιβεβλημένο, η Επιτροπή, θεσμικά -εάν στα μέλη της καταλείπεται η πρόθεση να λειτουργήσουν θεσμικά και όχι κομματικά- να διερευνήσει το τι γίνεται με τη ΝΕΡΙΤ. Όσο για την αποστροφή σας σε σχέση με την εκκρεμότητα ποινικής διαδικασίας,  θα σας θυμίσω ότι εκκρεμότητα ποινικής διαδικασίας είχατε επικαλεσθεί και για να μην καλέσουμε εδώ τον τότε Αρχηγό της ΕΛΑΣ, κύριο Παπαγιαννόπουλο, σε σχέση με τις τρομακτικές δηλώσεις του ‘’να γίνει ο βίος αβίωτος’’ στους μετανάστες. Τι έγινε με αυτή την υπόθεση; Τελικώς, αντικατεστάθη ο κύριος Παπαγιαννόπουλος και άλλο ένα θέμα μπήκε κάτω από το χαλί. Το θέσαμε μέσω του κυρίου Βούτση και του κύριου Δρίτσα. Το θέτουμε επιτακτικά ως ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάθε μέλος του Κοινοβουλίου και αυτής της Επιτροπής για το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, της ενημέρωσης και της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας. Αλλά, θα πω και για την ισονομία και ισοπολιτεία διότι, τελικά, η κατάσταση στα ΜΜΕ είναι καταγραφή διαπλοκής και εκτροπής.

[…]

Κύριε Ρακιντζή, Δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε εδώ ότι δεν καταλαβαίνουμε και, επειδή σκέλος της Έκθεσής σας αναφέρεται και στη Δικαιοσύνη και στον τρόπο νομοθέτησης, εγώ σας θέτω υπόψιν, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι στις 10/9/2014 και ώρα 14:40, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. και προσαρμογής στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της Επιτροπής της 27 Νοεμβρίου 2012, κατατέθηκε τροπολογία Βουλευτών, πολλοί από τους οποίους ανήκουν και σε αυτήν εδώ την Επιτροπή: είναι ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο κ. Δημήτριος Σαλτούρος, ο κ. Τιμολέων Κοψαχείλης και κ. Δημήτριος Τσουμάνης. Ο κ. Τσουμάνης, είχε υπογράψει και εκείνη την τροπολογία με την οποία παρασχέθηκε ασυλία για τις ποινικές ευθύνες των τραπεζιτών για τα δάνεια.

Με αυτή, λοιπόν, την βουλευτική τροπολογία την οποία ο κ. Αθανάσιου έκανε δεκτή, ενώ ήταν εκπρόθεσμη, αλλάζει το σύστημα εκλογής Προϊσταμένων στα Δικαστήρια και εισάγεται δεύτερος σταυρός κατά την εκλογή, διότι αυτοί οι 4 Βουλευτές είχαν την έμπνευση ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με το να διπλασιάζεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει κάθε μέλος της Ολομέλειας.

Το ερχόμενο Σάββατο, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται οι εκλογές για τους Προϊσταμένους των Πρωτοδικείων και των Εισαγγελιών. Η Εκτελεστική Εξουσία, διά του Υπουργού Δικαιοσύνης κύριου Αθανασίου, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία Βουλευτές που ανήκουν και σε αυτήν εδώ την Επιτροπή και οι οποίοι έχουν, προφανώς, θέσει τον εαυτό τους και την υπογραφή τους στην διάθεση τέτοιων σκοπιμοτήτων, εισήγαγε αλλαγή στο σύστημα εκλογής της διοίκησης των Δικαστηρίων.

Ομιλείτε για τον τρόπο νομοθέτησης και για το πώς θα παταχθεί η διαφθορά. Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αποσπασμένος ο κύριος Λυμπερόπουλος ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Και είναι αποσπασμένος στον Υπουργό. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται παρεμβάσεις στην εκλογή της διοίκησης των Δικαστηρίων και σας ακούω να λέτε ότι το ζήτημα είναι ότι δεν διδάσκεται η καλή νομοθέτηση στα Πανεπιστήμια. Αυτό φταίει; Φταίει που δεν διδάσκεται η καλή νομοθέτηση στα Πανεπιστήμια ή που η διαφθορά και η διαπλοκή έχει καταλάβει όλους τους τομείς, ακόμη και τη νομοθέτηση;

Κύριε Ρακιντζή, βγάλαμε πριν από 4 μήνες, ως Επιτροπή Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την έκδοση (Η Μαύρη Βίβλος της Ντροπής). Είναι ένα συμπίλημα, τροπολογιών–ντροπολογιών με τις οποίες επιχειρείται αποποινικοποίηση ή πλημελληματοποίηση αδικημάτων, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του Δημοσίου. Θα σας το θέσω υπόψιν. Νομίζω, ότι εάν θέλουμε, όχι απλώς να περιγράφουμε την πραγματικότητα, αλλά να γίνει μία πραγματική ανατροπή σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση, οφείλουμε να κάνουμε λίγο περισσότερα πράγματα, από το να διαπιστώνουμε ή να παρακολουθούμε.

Σε σχέση, λοιπόν, με τις δικές σας πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα της διαφθοράς και της διαπλοκής που με αυτόν τον κραυγαλέο τρόπο έχει καταλάβει τα πάντα, διότι όταν φθάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην δικαστής, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αποσπασμένους δικαστές στο γραφείο του, να φέρνει δια βουλευτών δικηγόρων ή μη, τροπολογία εκπρόθεσμη σε άσχετο νομοσχέδιο για να αλλάξει τον τρόπο εκλογής στα Δικαστήρια, αντιλαμβάνεσθε ότι πλέον έχουμε πλήρη άλωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και πλήρη υπονόμευση της ελπίδας απονομής δικαιοσύνης, λογοδοσίας και αποκατάστασης της ισονομίας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω συναφώς με αυτό και αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση:

Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να διαρραγεί αυτή η θηλειά την οποία θέλει να βάλει και βάζει στην Δικαιοσύνη η Κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από βουλευτές – μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου τα αδικήματα – κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου, για πολλά από τα οποία έχετε μιλήσει και έχετε τοποθετηθεί, να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη και όχι στις ελληνικές καλένδες και στην παραγραφή, όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση;

Τρίτον, σε σχέση με την συνεργασία σας με τον κ. Τέντε σε επίπεδο διαφθοράς, παρακαλώ να μας πείτε τι κονδύλια έχουν διατεθεί, τι ακριβώς έχει γίνει με τα 95 εκατ. € από τη SIEMENS  και αν επιδιώκετε χρήματα τα οποία αποτελούν μέρος του άκυρου συμβιβασμού με την SIEMENS να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο κάποιων σημερινών πρωτοβουλιών.

Στο επίπεδο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για τα οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου, εάν έχετε ήδη, ή εάν πρόκειται, να συνεργασθείτε με εκείνους τους φορείς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που έχουν το ίδιο αντικείμενο.

[…]

 Αυτή τη στιγμή αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ελέγχου της Δικαιοσύνης την ίδια ώρα που αναλαμβάνονται και πρωτοβουλίες αποποινικοποίησης, απόσεισης και αποσόβησης ποινικών ευθυνών για αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου. Είναι αυτά τα αδικήματα για τα οποία εσείς διαβιβάζετε δικογραφίες στην Εισαγγελία. Η απάντηση ότι θεσμικά ή κατά το Σύνταγμα δεν ασχολούμαι με την Δικαιοσύνη, δεν είναι απάντηση σε αυτά που σας ρώτησα, διότι ασχολείσθε, διότι κάνετε συγκεκριμένες αναφορές και στην σελίδα 8 της Εκθέσεώς σας, όπου κάνετε και προτάσεις για την Δικαιοσύνη. Και αν θέλουμε να λέμε εδώ ότι κάτι κάνουμε και ότι επιτελούμε τον ρόλο μας δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε και μετά να λέμε «δεν έχω αρμοδιότητα». Όταν παρεμβαίνουν και στο έργο σας, διότι οι υποθέσεις τις οποίες στέλνετε τελικά πετιούνται στο καλάθι της παραγραφής με σκανδαλώδεις τροπολογίες της ντροπής, βεβαίως έχετε λόγο και δεν είστε από εκείνους οι οποίοι φείδονται λόγων, πρωτοβουλιών και τοποθετήσεων, οπότε σας παρακαλώ να μου απαντήσετε.  

[…]

 Να σας ερωτήσω, επίσης, είναι η δεύτερή μου ερώτηση, εν σχέσει, ακριβώς, με το μόρφωμα που λέγεται ΝΕΡΙΤ και για το οποίο παρακολουθήσατε ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο του στραγγαλισμού της ΕΡΤ, δημιουργήθηκε αυτό το μόρφωμα το οποίο λέγεται ΝΕΡΙΤ και, ταυτόχρονα, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ανατέθηκε η δημόσια διαχείριση των οικονομικών της ΕΡΤ. Αυτή είναι μία θέση η οποία υπάγεται απολύτως στον δικό σας έλεγχο: ο ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ.  Αυτό το οποίο εμείς έχουμε καταγγείλει στη Βουλή και προκύπτει από πάρα πολλά έγγραφα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είναι ότι ο αρχικός διαχειριστής της ΕΡΤ, όπως και ο πρώτος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, ο κ. Προκοπάκης, προέβησαν σε πλειάδα απευθείας αναθέσεων και σε μια σειρά ανέλεγκτων εκταμιεύσεων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ελέγχεται αυτό το κομμάτι από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ(Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης): Για την ΕΡΤ παλιά, έχει κάνει το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κάποιες Εκθέσεις. Τώρα, οι εκταμιεύσεις που γίνονται, γίνονται με υπογραφή του Επιτρόπου που εγκρίνει τις δαπάνες. Αυτό είναι θέμα Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εάν έχουμε, όμως, συγκεκριμένο σκάνδαλο, πρέπει να έχει έρθει συγκεκριμένη καταγγελία και να δοθεί εντολή στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. να το ψάξει. Για τις προσλήψεις, έγινε μια καταγγελία, την στείλαμε στο Υπουργείο να μας απαντήσει. Δεν μας έχει απαντήσει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, έχετε στείλει ένα ερώτημα στο Υπουργείο για τις προσλήψεις και το ερευνάτε και σε σχέση με τα οικονομικά δεν έχετε κάνει κάτι και θα θέλατε μια καταγγελία;

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: Εάν έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν μπορώ να μπω στην δικαιοδοσία του.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας μιλώ για απευθείας αναθέσεις. Δεν σας μιλώ για εγκεκριμένες και εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε και καταγγελία, μολονότι και αυτεπαγγέλτως σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιλαμβάνεσθε, θα σας καταθέσουμε τα πρακτικά από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και όλα τα έγγραφα και σας παρακαλώ να λάβετε και αυτή μου την τοποθέτηση ως καταγγελία.

Σας ρώτησε ο κ. Παυλόπουλος για το ζήτημα των θητειών, μεταξύ των οποίων και η δική σας θητεία που είναι λήξασα. Θα ήθελα να μας πείτε, πέραν αυτών που ειπώθηκαν, για ποιό λόγο οι Ανεξάρτητες Αρχές και κρίσιμες Ανεξάρτητες Αρχές, Αρχές και Θεσμοί που επιτελούν κρίσιμο ρόλο, αφήνονται – και αναφέρομαι τώρα στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης– σε αυτό το καθεστώς αμφισβήτησης, το οποίο ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα, ακόμα και κύρους των ενεργειών σας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι θεωρώ υπονομευτική για την διαφάνεια και την αποστολή σας, αυτή την κατάσταση. Δεν είναι ζήτημα ούτε να παρακαλέσετε να λυθεί, ούτε να παρακαλεί ο κ. Παυλόπουλος την Κυβέρνηση, την οποία στηρίζει, να λυθεί. Αυτό είναι υποβολιμιαίο αποτέλεσμα.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: Ακούστε, δεν έχω καμία ανάμειξη, ούτε ζήτησα να μου ανανεωθεί, ούτε ζήτησα να με αντικαταστήσουν. Είναι θέμα της Κυβερνήσεως και πιστεύω ότι σε κάποια φάση θα λυθεί. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να σας πω τίποτα άλλο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ρακιντζή, όταν η Κυβέρνηση σας έχει σε αυτή την εκκρεμότητα εσείς μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας;

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: Τουλάχιστον δεν έχει γίνει καμία προσβολή των πράξεων μου, απ’ ό,τι ξέρω. Ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί η νομιμότητά μου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν η Κυβέρνηση σας έχει σε αυτή την εκκρεμότητα, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας;

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ: Δεν έχει αμφισβητηθεί η νομιμότητά μου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλώς, εγώ θα σας εγχειρήσω την ειδική έκθεση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και να το λάβετε και αυτό ως καταγγελία και περιμένουμε τις ενέργειές σας.




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ