05/09/2014

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμυγδαλέζα μετά τη βίαιη επίθεση αστυνομικών σε κρατούμενους

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Δημήτρη Τσουκαλά και Μάνιας Παπαδημητρίου, του μέλους της ΠΓ του κόμματος Μάνιας Μπαρσέφσκι, των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Κατερίνας Κνήτου και Δημοσθένη Παπαδάτου, μελών του Τμήματος Δικαιωμάτων και του συντονιστή της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό” Θανάση Κούρκουλα, επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν ο τραυματισμός κρατουμένων και αστυνομικών από επιχείρηση αστυνομικής δύναμης, που την περασμένη Τρίτη διέκοψε βίαια την προσευχή ομάδας κρατουμένων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, γύρω στις 2 το μεσημέρι, ώρα αλλαγής της βάρδιας, ο πρώην διοικητής του Προαναχωρησιακού Κέντρου Αμυγδαλέζας εισέβαλε απροειδοποίητα στον αυτοσχέδιο χώρο που προορίζεται για την προσευχή των κρατουμένων, και βρίζοντάς τους, έδωσε διαταγή στους αστυνομικούς να τούς διακόψουν την προσευχή, να συγκεντρώσουν και να καταμετρήσουν τους κρατούμενους. Μετά τις αντιδράσεις των κρατουμένων, η ταραχή γενικεύτηκε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 7 κρατούμενων, καθώς και αστυνομικών. Μετά το συμβάν, 13 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και οι τραυματίες, συνελήφθησαν και κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα Αμαρουσίου και Ελληνικού, με την κατηγορία της στάσης.

Πέρα από τις μαρτυρίες για το πρόσφατο συμβάν, οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη παράταση της κράτησής τους, καθώς πολλοί έχουν συμπληρώσει έως και 25 μήνες κράτησης. Ανάμεσά τους βρίσκονται Σύριοι και Ερυθραίοι πρόσφυγες, κρατούμενοι που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου περιμένοντας επί μήνες την ανταπόκριση των αρχών, κρατούμενοι που περιμένουν επί μήνες να υλοποιηθεί το αίτημα του εθελοντικού επαναπατρισμού τους, καθώς και σοβαρά ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άρση της δίωξης των 13 μεταναστών και τη διερεύνηση των ευθυνών των αστυνομικών οργάνων που εμπλέκονται στο βίαιο επεισόδιο της περασμένης Τρίτης. Ζητά επίσης την παύση της παράνομης, άδικης και απάνθρωπης κράτησης πέραν του 18μηνου. Και επαναλαμβάνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει: τα κέντρα κράτησης πρέπει επιτέλους να κλείσουν. Όσο η κυβέρνηση κάνει “πολιτική” με βάση τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί (όσο δηλαδή οι συνθήκες αυτές αξιοποιούνται ως μήνυμα προς τους μετανάστες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι” και ότι “η Ελλάδα δεν χωρά άλλους”), η βία και η κρατική ανομία θα δίνουν τον τόνο, χωρίς να οριοθετούνται από οποιοδήποτε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ