01/09/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί άμεσα μια λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ κι ενάμισι περίπου χρόνο λόγω της μη αποτύπωσης των εργοσήμων στο σύστημα μηχανογράφησης του ΙΚΑ

Προς τον  Υπουργό:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Να δοθεί άμεσα μια λύση στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ κι ενάμισι περίπου χρόνο λόγω της μη αποτύπωσης των εργοσήμων στο σύστημα μηχανογράφησης του ΙΚΑ

Η αμοιβή και παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργόσημου εφαρμόσθηκε από την 01/01/2012 για τους περιστασιακά απασχολούμενους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21 του Ν. 3863/2010 και το άρθρο 76 του Ν. 3996/2011, ενώ οι σχετικές διατάξεις τροποποιήθηκαν με το άρθρο 74 του Ν. 4144/2013.

Πλήθος καταγγελιών καταγράφονται στη Μαγνησία αλλά και σε όλη την Ελλάδα από πολίτες που, ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αδυνατούν να λάβουν την σύνταξή τους, επειδή τα εργόσημα τους δεν εμφανίζονται στο σύστημα μηχανογράφησης του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για την σύνταξή τους. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΙΚΑ Βόλου, το σύστημα μηχανογράφησης του ΙΚΑ είναι μπλοκαρισμένο, εδώ κι ενάμισι περίπου χρόνο, με αποτέλεσμα άτομα υπό συνταξιοδότηση στην Μαγνησία να ζουν έναν εφιάλτη.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η τεράστια καθυστέρηση διευθέτησης του προβλήματος που εδώ κι ενάμισι χρόνο κρατά δέσμιους ανθρώπους, που στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Από την στιγμή, που ο αριθμός ενσήμων από τα εργόσημα αποδεικνύεται, αφού το εργόσημο εκδίδεται σε δύο στελέχη, το ένα εκ των οποίων κρατείται και φυλάσσεται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής και το δεύτερο αποδίδεται από τον εργοδότη στον απασχολούμενο, ως μέσο εξαργύρωσης, αλλά και ως αποδεικτικό απασχόλησης. Και εφόσον, στο τέλος κάθε έτους ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης εκδίδει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, η οποία συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση ως δικαιολογητικό για την έκπτωση φόρου, δεν είναι λογικό να μην έχει βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση ώστε να αρθεί το γραφειοκρατικό αυτό εμπόδιο.

Όπως κατέστη δυνατή η θεώρηση βιβλιαρίων με την απλή αποστολή ενός υπηρεσιακού εγγράφου από το Τμήμα Εσόδων του ΙΚΑ στο Μητρώο, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να διευθετηθεί προσωρινά και το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, με την προσκόμιση δηλαδή ενός υπηρεσιακού σημειώματος, ακόμη και χειρόγραφου, που θα βεβαιώνει τον αριθμό ενσήμων από τα εργόσημα που δηλώνει ο εργαζόμενος.

Επειδή, παρά την προφορική επικοινωνία του ΙΚΑ Βόλου με την Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ, καμία λύση δεν προωθήθηκε μέχρι σήμερα.

Επειδή, το χρονίζον μπλοκάρισμα του συστήματος μηχανογράφησης έχει εδώ και καιρό ξεπεράσει το χρονικό όριο που θα δικαιολογούσε σε κάποιον να το επικαλείται.

Επειδή, θα μπορούσε να δοθεί άμεσα έστω και μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Επειδή, οι πολίτες που δικαιούνται την σύνταξή τους, στραγγισμένοι οικονομικά από την άδικη υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν ούτε μέρα την αδικαιολόγητη αναβολή της λύσης του προβλήματος μηχανογράφησης που μόνο σε απουσία βούλησης μπορεί πλέον να αποδοθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Για ποιον λόγο δεν αποτυπώνονται τα εργόσημα στην ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων;

-Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να διευθετηθεί οριστικά η μηχανογράφηση των εργοσήμων, που καθυστερεί εδώ κι ενάμισι χρόνο;

-Μέχρι την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των εργοσήμων, προτίθεται να προωθήσει άμεσα μια προσωρινή λύση, δίνοντας τη δυνατότητα στο Τμήμα Εσόδων του ΙΚΑ να στέλνει ένα απλό υπηρεσιακό σημείωμα στο αρμόδιο Τμήμα, που να βεβαιώνει τον αριθμό των ενσήμων από τα εργόσημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος