24/07/2014

Κατατεθείσα τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς ¨Οι Άγιοι Ανάργυροι¨ και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία ¨ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”».

Θέμα: Κέντρα Πρόληψης

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν έκαστο ως μη κερδοσκοπική εταιρεία υπαγόμενη στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Με το άρθρο 36 του προσφάτως ψηφισθέντος ν. 4262/2014 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/10-5-2014) προβλέπεται ότι εφ’ εξής τα «Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 διαθέτουν τακτική, διαρκή, μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση καθώς και ότι η επταετής Προγραμματική Σύμβαση των ετών 2014-2020 ισχύει από 1.1.2014. Η δημοσιευμένη στις 16/5/2014 εν λόγω Σύμβαση λαμβάνει υπ’ όψιν, ως προϋπόθεση της υπογραφής της από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την Κ.Ε.Δ.Ε., τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και την ΕΕΤΑΑ, τον ν. 4093/2012, που συνδέεται με τον ν. 4024/2011 περί ενιαίου μισθολογίου. Με τα προαναφερθέντα σημεία του ν. 4262/2014 και της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης δυσχεραίνεται η λειτουργία και επιβαρύνεται το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης το οποίο για λόγους ασφαλείας δικαίου, ρητά πρέπει να οριστεί στο νόμο ότι θα αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4024/2011 από τη δημοσίευση της προτεινόμενης τροπολογίας, χωρίς αναδρομή στην προγενέστερη χρονική περίοδο.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

«Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 3459/2006, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

Οι καταβαλλόμενες αποδοχές του προσωπικού των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, υπάγονται στις σχετικές διατάξεις περί εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου του ν. 4024/2011 από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος και εντεύθεν, χωρίς αναδρομή σε προγενέστερη χρονική περίοδο».

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014

Οι προτείνοντες βουλευτές