18/07/2014

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τον εγκλωβισμό προσφύγων από τη Συρία στα Χανιά

Από τις αρχές Απριλίου, 140 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους 47 παιδιά και 32 γυναίκες, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του τοπικού αντιρατσιστικού κινήματος και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών η κατάστασή τους έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Οι ίδιοι, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους καθηλώνει στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία οι ίδιοι δεν επιθυμούν να μείνουν, και την ίδια στιγμή, η ίδια πολιτική τους στερεί τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης εδώ, μολονότι η εθνική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τους προσφυγικούς πληθυσμούς τους προστατεύουν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν συνιστούν “έκτακτο” φαινόμενο, στο βαθμό που ο πόλεμος, το θρησκευτικό μίσος και η ακραία φτώχεια δεν περιορίζονται αλλά γενικεύονται, ξεριζώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη. Η συνθήκη αυτή επιβάλλει την ακύρωση της πολιτικής που, ήδη πριν από την κρίση, έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο απέναντι στους ξένους φτωχούς και τους πρόσφυγες.

Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες ώστε η Ευρώπη-φρούριο να δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, η δημιουργία μόνιμων δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, ειδικά στις πύλες εισόδου, η στελέχωση και η αποκέντρωση των υπηρεσιών ασύλου,  και οι πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποδοχή και τη δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών, αποτελούν επιτακτική ανάγκη, σήμερα που οι εστίες πολέμου πολλαπλασιάζονται.