ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/07/2014

Εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις»




ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λέγοντας ότι θλίβομαι βαθύτατα, κύριε Υπουργέ και κύριοι Βουλευτές, κάθε φορά που κατά τη συζήτηση μιας ένστασης αντισυνταγματικότητας, η οποία κατατείνει στην προστασία του πολιτεύματός μας ως δημοκρατίας και ως κράτους δικαίου, ακούγονται φωνές ευτελισμού του Συντάγματος και απαξίωσής του, αναφορές στο Σύνταγμα σαν να είναι «διαδικασία», σαν να είναι περιτύλιγμα, ενώ είναι η ουσία. Για μας είναι ουσία το Σύνταγμα  και θα επιμένουμε να θέτουμε τα συνταγματικά ζητήματα με τον τρόπο που αναδεικνύονται αδήριτα και αμείλικτα από τις δικές σας πρωτοβουλίες.

Και μην ξαναμιλήσετε για «επιστράτευση» και «στρατολόγηση» του Συντάγματος. Είναι δυο λέξεις που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε. Επιστρατεύσεις, και μάλιστα αντισυνταγματικές, κάνει η Κυβέρνησή σας. Δεκαοκτώ μήνες βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σε επιστράτευση. Δεκαπέντε μήνες αρνείσθε να συζητήσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άρση της επιστράτευσης και ήδη απειλείτε και τους εργαζομένους στη ΔΕΗ με επιστράτευση, εάν διεκδικήσουν για λογαριασμό του ελληνικού λαού αυτό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια να προστατευθεί και να μην ξεπουληθεί.

Καταθέτω, όμως, τη θλίψη μου και για την απαξίωση που επιδεικνύετε στην ανθρώπινη ζωή και στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπινου όντος για ό,τι κι αν έχει καταδικαστεί αλλά και για το γεγονός ότι κομπάζετε, κύριε Υπουργέ, ότι δήθεν η χώρα μας δεν έχει δήθεν καταδικασθεί για βασανιστήρια. Γνωρίζετε ότι είναι ψευδές αυτό που ισχυρίζεσθε, γνωρίζετε τη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, γνωρίζετε τις πάμπολλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και φαντάζομαι να μην τολμήσετε να ισχυρισθείτε, κατά τα πρότυπα Δένδια, ότι ο βασανισμός μέχρι θανάτου του Ιλία Καρέλι ήταν ο,τιδήποτε άλλο από βασανιστήριο, διότι θα εγγράψετε άλλη μια μελανή κηλίδα και μία κατάμαυρη σελίδα στη δική σας προσωπική διαδρομή στο Υπουργείο.

Κύριε Υπουργέ, πρωτίστως το νομοθέτημα αυτό θέτει ζητήματα δημοκρατίας. Και όταν μιλούμε για δημοκρατία, δεν μπορεί να μη μιλήσουμε για την απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης την οποία επιχειρείτε. Είναι μελανός ο απολογισμός των προσπαθειών παράκαμψης της δικαστικής κρίσης, διακίνησης επιρροής μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, κάμψης του δημοκρατικού φρονήματος των δικαστών και αναζήτησης επιστράτων, προθύμων να παραβιάσουν τη συνταγματική νομιμότητα, μεταξύ των δικαστών.

Το μνημόνιο και οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές βάλλουν κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά δεν αντιλέγετε στον εξανδραποδισμό της Θέμιδος, παρά επικουρείτε την πολιτειακή διολίσθηση. Στην πρόσφατη Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται ότι οι δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης μνημονιακών μέτρων, όπως οι περικοπές μισθών και τα χαράτσια στην ιδιοκτησία, συνιστούν ρίσκα για την εφαρμογή του «ελληνικού προγράμματος» και ότι οι ελληνικές Αρχές, εσείς δηλαδή, αναλάβατε να άρετε τα ρίσκα με αντίμετρα. Και υπάρχει και επιστολή του κ. Σαμαρά, του κ. Στουρνάρα και του κ. Προβόπουλου ότι είναι πανέτοιμοι να παρακάμψουν τα «ρίσκα» αυτά, δηλαδή τη Δικαιοσύνη.

Σας το είπε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, που μίλησε για «σταθερή άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της» και μίλησε και «για κοινωνικό εκβιασμό».

Σας το είπε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, που ευθέως αναφέρθηκε σε νομοθετικές πρακτικές σας που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά εξυπηρετούν ελεγχόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά σε περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης, πολλές από τις οποίες τις έχουμε δημοσιοποιήσει με τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής».

Δεν είναι αυτά, κύριε Υπουργέ, μεμονωμένα ή τυχαία περιστατικά. Επί διακυβέρνησης Σαμαρά και επί Υπουργίας σας, η κυβερνητική δράση καταγράφεται κραυγαλέα υπονομευτική της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ευθέως παρεμβατική σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω:

- Διοργάνωση εξωθεσμικών συναντήσεων λειτουργών της Δικαιοσύνης με την Task Force και την Τρόικα. Καταγγέλθηκαν αυτά και στην Επιτροπή.

- Νομοθέτηση κατά παραγγελία της Τρόικας, μέσω e-mail, με καθ’ υπόδειξη παρασκευή Κωδίκων, όπως ο Κώδικας Δικηγόρων ή ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, νομοθετήματα κομμένα και ραμμένα προς εξυπηρέτηση των τραπεζών και προς εξουθένωση των πολιτών.

- Νομοθετική παρέμβαση στις εκκρεμείς υποθέσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, που διατάσσουν προσωρινή επαναπρόσληψη, τις οποίες υποχρεώσατε τους δικαστές να τις κρίνουν σε μηδενικό χρόνο, για να τις διαπραγματεύεστε ως «δεξαμενή απολύσεων», κατά την προσφιλή σας φρασεολογία.  

- Πρωτοφανής άρνηση συμμόρφωσης της Κυβέρνησης στις δικαστικές αποφάσεις, όπως η προσωρινή διαταγή και η απόφαση αναστολής για την υπόθεση της ΕΡΤ, οι αποφάσεις επαναπρόσληψης των «διαθεσίμων» καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων, των εργαζομένων της ΕΡΤ, η απόφαση για το χαράτσι.

- Εγκαθίδρυση μιας επιδεικτικής απευθείας προσφυγής στον Άρειο Πάγο –σήμερα μάλιστα νομίζω ότι είναι στη Διάσκεψη των Προέδρων το θέμα της τοποθέτησης νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου- με παράκαμψη του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας.

- Άρνηση συζήτησης στη Βουλή του «βίντεο Μπαλτάκου»: εκκρεμεί από τις 3 Απριλίου η αίτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση -έχουμε φθάσει μετά από πολλές, πάρα πολλές ημερήσιες διατάξεις- και εξοικονόμηση παρέμβασης προς αποτροπή νέων αποκαλύψεων και καθαυτής της διερεύνησης του περιεχόμενου των δηλώσεων Μπαλτάκου.

- Πρωτοφανείς παλινωδίες σας στην υπόθεση της δικογραφίας Μιχελάκη.

- Σκόπιμη καθυστέρηση διαβίβασης της ποινικής δικογραφίας για τα υποβρύχια στη Βουλή.

- Αιφνιδιαστικό και εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής για να μην ανακοινωθεί στην Ολομέλεια η δικογραφία.

- Μεθόδευση παραγραφής των ποινικών ευθυνών Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου και πρωτοφανής επίθεση στους Εισαγγελείς που έπραξαν το καθήκον τους.

- Παιχνίδια και «κόλπα» με την καταβολή των οφειλομένων στους δικαστικούς λειτουργούς, για να διατηρούνται σε εκκρεμότητα, και υποσχέσεις για συνταξιοδοτική τους αποκατάσταση σε νέες θέσεις διευθυντή φυλακών, σαν αυτές που περιέχονται στο νομοσχέδιο.

Δεν νομίζω ότι αυτά, κύριε Υπουργέ, συνθέτουν την εικόνα ενός Υπουργείου που μεριμνά για τη Δικαιοσύνη ούτε και ενός Υπουργού που πάντοτε παρεμβαίνει με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την ισονομία.

Έρχομαι στο κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά το όραμά σας για το σωφρονιστικό σύστημα, ένα όραμα που συνοψίζεται σε έξι λέξεις: «λευκά κελιά-μαύρες τρύπες της νομιμότητας».

Σε εποχές εκτάκτου ανάγκης και υπό τις ιαχές προσώπων και κυβερνήσεων που προφασίζονται ότι υπερασπίζονται τη νομιμότητα, έχει ιστορικά καταγραφεί ότι διαπράττονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Για την υπεράσπιση, υποτίθεται, των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας έγιναν το 2001 «πατριωτικός νόμος» - διατάξεις, με τις οποίες έκτακτες στρατιωτικές επιτροπές στο Γκουαντανάμο της Κούβας μπορούσαν να δικάζουν υπόπτους χωρίς να εφαρμόζουν τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, την αρχή της νομιμότητας και τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης, όπως ίσχυαν επί αμερικανικού εδάφους. Συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης, προσωρινή κράτηση επ’ αόριστον, βασανιστική, απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων, δίκες με αποκλεισμό κατηγορουμένων και συνηγόρων υπεράσπισής τους, με απόκρυψη στοιχείων της δικογραφίας «για λόγους ασφαλείας» και με πλήρη αποστέρηση δικαιωμάτων έννομης προστασίας, κατά παράκαμψη των θεμελιωδών αρχών προστασίας των πιο ζωτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.             Όνειδος για το νομικό πολιτισμό που ερείδεται στις αρχές του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Στη χώρα μας, χάριν της προστασίας, υποτίθεται, από την τρομοκρατία, δημιουργήθηκαν εν αρχή ειδικοί νόμοι για ειδικά δικαστήρια, με ειδικές κληρώσεις, από συγκεκριμένους δικαστές –δύο εκ των οποίων είναι και σύμβουλοί σας- που συνεδριάζουν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ευθεία βολή στην αρχή της δημοσιότητας όταν μάλιστα συλλέγονται οι ταυτότητες των προσερχομένων.

Η συναφής νομοθεσία και νομολογία εμπλουτίσθηκε με διατάξεις και ερμηνείες που επιτρέπουν στο Δικαστήριο να δικάζει ερήμην των κατηγορουμένων και εν απουσία των συνηγόρων τους. Επιχειρήσατε να φέρετε μια τέτοια διάταξη και τώρα την αποσύρετε. Κρατάτε, όμως, άλλες.

Η Κυβέρνησή σας, σε συνέχεια των Κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου αποδείχθηκε εξαιρετικά επινοητική και ενεργητική στη συρρίκνωση του κράτους δικαίου. Προ μηνών νομοθετήσατε την άρνηση χορήγησης αντιγράφων της δικογραφίας σε κατηγορουμένους, «για λόγους ασφαλείας», κατά το πρότυπο των επιτροπών του Γκουαντάναμο. Συστηματικά μετατρέψατε σε κανόνα το δίκαιο της εξαίρεσης, προβλέποντας παρεκκλίσεις στη σωφρονιστική αντιμετώπιση των κρατουμένων και παρεμβαίνοντας στην εκτέλεση των ποινών που έχουν επιβάλει τα δικαστήρια. Επιβάλατε τη δική σας ηθικοπλαστική και βαθιά αντιδραστική αντίληψη που παραγνωρίζει την πραγματική ποινική απαξία συγκεκριμένων συμπεριφορών όπως προσδιορίζεται με την ποινή. Παραβιάζει έτσι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καταλύει την αρχή της εξατομίκευσης της ποινής και ακυρώνει το δικαιοπολιτικό σκοπό της, δηλαδή το σωφρονισμό και την επανένταξη.

Με το νομοσχέδιό σας, κύριε Υπουργέ, αλλά και με προηγούμενα νομοθετικά εκτρώματα, ποινή πέντε ετών για ένα αδίκημα, όπως παραδείγματος χάριν η ληστεία με βίαιη αφαίρεση ενός κινητού, μπορεί να αποδειχθεί πιο βαριά από ποινή δέκα ετών –διπλάσια- για ένα άλλο αδίκημα, όπως ας πούμε η απάτη σε βάρος του Δημοσίου με αστρονομικό οικονομικό αντικείμενο. Κι αυτό γιατί στον καταδικασθέντα για το δεύτερο αδίκημα, δηλαδή για την απάτη σε βάρος του Δημοσίου με πολύ μεγάλο αντικείμενο, δίνονται νομοθετικά άπειρες δυνατότητες μείωσης ή αναστολής της ποινής ή υφ’ όρον απόλυσης ή εναλλακτικών τρόπων έκτισης από τις οποίες αποκλείεται ο καταδικασθείς για το πρώτο, ο «ληστής κινητού».

Αποκορύφωμα αυτής της αντιδραστικής πολιτικής είναι το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιό σας -διότι δεν πρόκειται για νομοσχέδιο μόνο ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου- που τροποποιεί επτά Κώδικες και διαλύει κυριολεκτικά το σωφρονιστικό σύστημα εφαρμόζοντας εκδικητική στρατηγική και εξουθενωτική τακτική απέναντι σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, υποδίκους ή καταδικασθέντες για αδικήματα υπαγόμενα στις διατάξεις κυρίως περί «τρομοκρατικής οργάνωσης», κάποια εγκλήματα μόνο της «εγκληματικής οργάνωσης», εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και κατά περίπτωση ορισμένα άλλα.

Το νομοσχέδιό σας προβλέπει φυλακές τύπου Γ΄ στις οποίες αποθηκεύονται κρατούμενοι, εν αρχή είπατε «τουλάχιστον για δέκα έτη», τώρα λέτε  «Για τέσσερα, να το αφήσω;» Και σας λέει το ΠΑΣΟΚ «Να το αφήσετε ή κάντε το τρία». Έχει κανείς σας συναίσθηση τι θα πει τρία χρόνια φυλακή;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Εσείς έχετε συναίσθηση τι θα πει θάνατος;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή ρωτάτε, κύριε Υπουργέ, τι θα πει θάνατος έχω να σας πω ότι αυτό το νομοσχέδιο, όπου πολλές φορές χωρίς να δικασθούν τους αφαιρείτε τη δυνατότητα άδειας, τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής, τα κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα του κρατουμένου, όπως είναι το δικαίωμα επικοινωνίας και επισκεπτηρίου, αυτό το νομοσχέδιο συνιστά νομοσχέδιο εξόντωσης ανθρώπινης ύπαρξης, επιβολής συνθηκών ηθικού και ψυχικού θανάτου.

Συνιστά έμμεση επιβολή της απαγορευμένης σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θανατικής ποινής, που δρομολογείται από τους προφανείς νοσταλγούς της και από τους πάλαι ποτέ ή διαχρονικούς νοσταλγούς άλλων καθεστώτων, πολλοί από τους οποίους στελεχώνουν την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.

Παράλληλα, εισάγετε ρυθμίσεις αποψίλωσης υπερασπιστικών δικαιωμάτων του συνηγόρου υπεράσπισης, όπως είναι ο σχολιασμός των αποδεικτικών μέσων και η επ’ ακροατηρίω ανάγνωση εγγράφων, αλλά και επιχειρήσατε να παρακάμψετε ως περιττή καθεαυτή την παρουσία του στη δίκη.

 Επιχειρήσατε και επιχειρείτε χωρίς σχέδιο να μεταφέρετε την περιμετρική φύλαξη και συγκεκριμένες ενέργειες στο εσωτερικό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων στην Ελληνική Αστυνομία, παρά τις αντιδράσεις και των ίδιων των αστυνομικών και ως αποκορύφωμα αντιδραστικού εκτροχιασμού διευκολύνετε ρητά την οπλοχρησία κατά παρέκκλιση του νόμου περί χρήσης όπλων από αστυνομικούς, όταν -όπως λέτε- η τήρηση των προϋποθέσεων αστυνομικής οπλοχρησίας «κρίνεται μάταιη».

Είναι ανοιχτή η υπόθεση των ΕΚΑΜ στη φυλακή των Γρεβενών και του βασανισμού με taser-θα μιλήσουν οι συνάδελφοι από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ- και δεν μπορείτε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές, ούτε βέβαια να παίζετε με το κορυφαίο δικαίωμα, που είναι το δικαίωμα στη ζωή, δίνοντας λευκή επιταγή σε αστυνομικούς και εξωτερικούς φρουρούς να κάνουν χρήση του όπλου τους κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, όταν πρόκειται για κρατουμένους.

Δεν είναι απόκληροι και δεν είναι απορρίμματα της κοινωνίας, κύριε Υπουργέ, οι κρατούμενοι. Είναι άνθρωποι υπό την ευθύνη της πολιτείας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 Είναι άνθρωποι για τους οποίους φέρετε ακεραία την ευθύνη της αξιοπρέπειας και της επανένταξής τους. Και το γεγονός ότι επιχειρείτε τελικά να κάμψετε το ηθικό τους και να σκοτώσετε την ελπίδα τους είναι μία πολιτική ιδιαίτερα δειλή, γιατί το Κράτος που με αυτόν τον τρόπο εξουθενώνει και εξοντώνει, η Πολιτεία που θέλει να ισοπεδώσει την ανθρώπινη ύπαρξη, τελικά παραιτείται από την ίδια της την αποστολή.

Κύριε Υπουργέ, σας το είπε με θεσμική παρρησία ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την ακρόαση των φορέων: «Τις ρυθμίσεις που επιχειρεί το νομοσχέδιό σας θα τις ζήλευε οποιοδήποτε καθεστώς λειτουργεί υπό πολιτειακή εκτροπή» και αναφέρθηκε ρητά σε έκτακτα στρατοδικεία.

Η απάντηση της Πολιτείας στο έγκλημα δεν μπορεί να υπερβαίνει την ποινή και να φθάνει στην εξουδετέρωση του καταδικασθέντος ως εσωτερικού εχθρού, ούτε βέβαια στη θέσπιση τεκμηρίου διαχρονικής υποψίας εναντίον συγκεκριμένων κρατουμένων. Διότι, μην κρύβεσθε: αυτό το οποίο κάνετε με αυτές τις επανεξετάσεις και τις προϋποθέσεις είναι ότι υποβάλλετε ανθρώπους που έχουν δικασθεί και ξαναδικασθεί στο μαρτύριο και στο βασανιστήριο να δικάζονται κάθε μέρα μέσα στη φυλακή.

Τέτοιες επιλογές, κύριε Υπουργέ, προσκρούουν στο αίσθημα δικαίου των πολιτών, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των ενδιαφερομένων φορέων. Όλοι, μονάδες επανένταξης, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί, αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, συνήγοροι υπεράσπισης, ανεξάρτητες αρχές, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Προσκρούουν ακόμα, κύριε Υπουργέ, στην κραυγή αγωνίας των κρατουμένων που κάλεσαν και καλούν σε συμπαράσταση τους δημοκρατικούς πολίτες, για να μην μετατραπούν οι ζωές τους σε πεδίο εκτόνωσης της εξουσίας και οι φυλακές της χώρας σε χώρους εξόντωσης της ελπίδας.

Η απεργία πείνας δεν είναι αστείο. Και όσοι αισθανθήκατε ότι πρέπει να κομπορρημονείτε που μετά από δέκα σχεδόν ημέρες απεργίας πείνας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αυτής εδώ της χώρας δεν αφιέρωσαν ένα λεπτό σε αυτό το φοβερό γεγονός, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσετε τη στάση σας, γιατί σε μία Δημοκρατία δεν χωρούν ούτε λευκά κελιά ούτε μαύρες τρύπες της νομιμότητας.

Σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, κρατούμενοι ή μετανάστες, στους οποίους επιτρέπεται κάποιοι «να κάνουν τον βίο αβίωτο», όπως είχε δηλώσει ο πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ίδιο δόγμα εφαρμόζετε, τη μετατροπή της ζωής σε αβίωτη συνθήκη για τους κρατουμένους.

Σε ένα κράτος δικαίου, τα σωφρονιστικά καταστήματα δεν μπορεί να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών που δοκιμάζονται στον πυρήνα της ύπαρξής τους.

Κύριε Υπουργέ, έγινε πολύς λόγος για την τρομοκρατία. Στη δευτερολογία μου θα σας μιλήσω για την καθεστωτική τρομοκρατία, για την τεχνική, δηλαδή, τρομοκράτησης της κοινωνίας ως εργαλείο κατεδάφισης του κράτους δικαίου και προώθησης της μνημονιακής πολιτικής.

Διότι, κύριε Υπουργέ, εκείνοι οι οποίοι συμπράττουν στη σοβαρή βλάβη των προστατευόμενων έννομων αγαθών από τους νόμους που εσείς έχετε φέρει για να ποινικοποιήσετε την «τρομοκρατική οργάνωση», αυτοί οι οποίοι συμπράττουν στον εκφοβισμό των πολιτών και στον εκβιασμό των πληθυσμών και των κοινοβουλίων είτε με την απειλή μη εκταμίευσης της εκάστοτε επόμενης δόσης, είτε με το βίαιο κλείσιμο των τραπεζών όπως συνέβη στην Κύπρο, είτε με την τρομοκρατική περιγραφή συνθηκών χρεοκοπίας προς συμμόρφωση στις προωθούμενες κοινωνιοκτόνες και δικαιοκτόνες μνημονιακές ρυθμίσεις, που έχουν καταγεγραμμένα θύματα, ενώ ταυτόχρονα ανέχονται και πολλές φορές καλωσορίζουν τους έξωθεν εκβιασμούς, ενώ υποσκάπτουν τη συνταγματική τάξη με σωρεία πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και ευθείες παρεμβάσεις στη νομοθετική και δικαστική εξουσία, αυτοί που καταστρέφουν αποδεδειγμένα τις πολιτικές και οικονομικές δομές, όχι μόνο της χώρας αλλά και των διεθνών Οργανισμών στους οποίους ανήκουμε, μέσα από αντιευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως τα μνημόνια, αυτοί που παραδίδουν αμαχητί την εθνική κυριαρχία και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και ιδιοκτησία, δεν δικαιούνται να προσποιούνται ότι δήθεν κόπτονται για τα ίδια έννομα αγαθά, όταν αυτά βάλλονται από τρομοκρατικά χτυπήματα, τετελεσμένα ή προαναγγελλόμενα ως ενδεχόμενα ή πολλές φορές εκ των υστέρων αναλαμβανόμενα πάντοτε από πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις που είχαν ξεχάσει -φαίνεται- να αναλάβουν την ευθύνη τους.

[Διακοπές από τον Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, κ. Τριαντάφυλλο]

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τριαντάφυλλε, αυτό στο οποίο εσείς αναφερθήκατε, δεν το γνωρίζω και μάλλον ήσασταν ο πρώτος που το έμαθε, διότι εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί. Θα καταθέσετε τις προκηρύξεις στα Πρακτικά και θα τοποθετηθούμε. Όμως, μη διεκδικείτε, εν πάση περιπτώσει, με αυτόν τον τρόπο να τρομοκρατείτε την κοινωνία ή την Αντιπολίτευση και να της λέτε ότι δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Με αυτό το νομοσχέδιο προσπαθείτε να υποκαταστήσετε την ισχύ του δικαίου από το δίκαιο του ισχυρού, νομίζοντας ότι είστε εσείς οι ισχυροί.

Είστε μια πολύ αδύναμη Κυβέρνηση, έκπτωτη και απονομιμοποιημένη ηθικά και πολιτικά. Πολύ σύντομα, λοιπόν –και μιας και έχουμε επί της αρχής συζήτηση- αυτές σας οι πρωτοβουλίες θα καταρριφθούν και θα ανακληθούν από μια βασική αρχή που πρέπει όλοι να θυμόμαστε, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που ποτέ μα ποτέ δεν θα νομιμοποιήσει αυτά τα εκτρώματα που σήμερα φέρνετε.

Ευχαριστώ.




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ