ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/06/2014

Αποσπάσματα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την παραχώρηση των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEΑ



 

Αποσπάσματα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το προκλητικά χαμηλό τίμημα των 18.336.000 € για την παραχώρηση των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA A.E. για 15 έτη

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ,

Χαίρομαι που εμφανισθήκατε για να απαντήσετε στην ερώτηση αυτή. Είναι η δεύτερη φορά που κατατίθεται. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά την προγραμματισμένη απάντησή του, κατά την προηγούμενη ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου έφυγε για να αποφύγει να απαντήσει.

Χαίρομαι που εμφανίζεσθε έστω τώρα για να απαντήσετε πώς δικαιολογείται, κύριε Παπαδόπουλε, το γεγονός ότι εκχωρείτε στην εταιρία DIGEA αντί ευτελέστατου τιμήματος και, ειδικότερα, αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ, το ψηφιακό φάσμα, την ψηφιακή εκπομπή για 15 έτη.

Τι είδους πολιτική είναι αυτή με την οποία, κύριε Υπουργέ, ουσιαστικά παρέχετε στην εταιρία DIGEA, δηλαδή στους ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και, για να μην ξεχνιόμαστε ως προς το ποιοι είναι αυτοί, στους σταθμούς MEGA, ANTENNA, ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που έχουν κάνει την κοινοπραξία DIGEA, για 15 χρόνια τους εκχωρείτε το ψηφιακό φάσμα αντί του τιμήματος των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Ας κάνουμε πράξεις απλής αριθμητικής, κύριε Υπουργέ:

18.336.000 ευρώ για 15 χρόνια σημαίνει 1.222.400 ευρώ το χρόνο.

Και επειδή πρόκειται για 6 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβελείας, αυτό σημαίνει 203.733,33 ευρώ το χρόνο για κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς αυτούς σταθμούς.

Και –για να κάνουμε μια ακόμα διαίρεση- 203.733,33 διά 12 μήνες σημαίνει 16.977,77 ευρώ ανά μήνα, ανά επιχείρηση.

Ούτε σούπερ μάρκετ δεν νοικιάζεται τόσο φθηνά, με τόσο χαμηλό μηνιαίο τίμημα!

Σας υπενθυμίζω δε ότι έχετε ζητήσει εγγυητική επιστολή μόλις 100.000 ευρώ για όλο το ψηφιακό φάσμα, εθνικό και περιφερειακό (γιατί τους χαρίσατε το περιφερειακό φάσμα, ενώ δεν έκαναν προσφορά). Εγγυητική επιστολή, λοιπόν, μόλις 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν συνολικά 5.000 ευρώ για την έκδοση της εγγυητικής. Θα πληρώσει, δηλαδή,  ο κάθε ένας από αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς λιγότερο από 1.000 ευρώ για έκδοση εγγυητικής, για να έχει αποκλειστική χρήση του ψηφιακού φάσματος ως πάροχος δικτύου -ενώ ταυτόχρονα είναι και πάροχος περιεχομένου- για μία δεκαπενταετία.

Ερωτάσθε, λοιπόν:

Γιατί δεν κηρύξατε άγονο το διαγωνισμό, αφού εμφανίσθηκε ένας και μόνο ενδιαφερόμενος -η DIGEA- δηλαδή οι γνωστοί-άγνωστοι καναλάρχες;

Γιατί ορίσατε τόσο χαμηλό, εξευτελιστικό, τίμημα –ούτε σούπερ μάρκετ δεν νοικιάζεται τόσο φτηνά- γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς;

Γιατί επιμείνατε σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που σας τον έχουμε καταγγείλει ως φωτογραφικό από τον Ιούνιο 2013, όταν ήταν ανοιχτή η δημόσια διαβούλευση και κλείσατε, εν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, την ΕΡΤ, ούτως ώστε να απομειώσετε και την περιουσία του Δημοσίου, τη συμμετοχή της ΕΡΤ ΑΕ στο ψηφιακό σήμα;

Και για ποιο λόγο δεν φροντίσατε, τουλάχιστον, σύμφωνα με τη μελέτη (της εταιρίας Analysys Mason) που έχει παραδοθεί στο Υπουργείο σας από τις 23 Φεβρουαρίου 2012, τουλάχιστον το τίμημα το οποίο ζητήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο να είναι το αναλογούν σύμφωνα με τις απλές πράξεις που γίνονται στη μελέτη αυτή, δηλαδή 715 εκατομμύρια ευρώ κατ’ ελάχιστον;

Έχετε ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο και σας ρωτώ αν αυτό είναι το όραμά σας και η πολιτική σας για τις περίφημες επενδύσεις και την περιλάλητη ανάπτυξη.

[…] ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, όσον αφορά την αναβολή που είπατε, είχε ενημερωθεί το γραφείο σας έγκαιρα –και μας ευχαρίστησε, μάλιστα, που ενημερώσαμε έγκαιρα- για το ότι ήμασταν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών και δεν μπορούσα να παρευρεθώ. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο είναι ότι πραγματικά με εντυπωσιάζετε. Με εντυπωσιάσατε κι όταν διάβασα την ερώτησή σας με εντυπωσιάζετε και σήμερα γιατί σας θεωρώ μια έξυπνη συνάδελφο. Δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι δεν είστε έξυπνη, σημαίνει ότι είστε ανενημέρωτη κι αδιάβαστη. Δεν έχετε διαβάσει ούτε αυτό το οποίο πρότεινε η εταιρεία η Mason και δεν έχετε διαβάσει ούτε καν τον διαγωνισμό. Είναι απίστευτο! Και προσπαθείτε να βγάλετε καπνό, ένα τεχνικό καπνό, εκεί που δεν υπάρχει φωτιά. Είτε το θέλετε είτε όχι, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν υπάρχει ούτε καπνός ούτε φωτιά. Και το λέω αυτό για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΕΕΤΤ είναι μια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Έχει αρμοδιότητα λοιπόν να διεξάγει το διαγωνισμό και την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσεως συχνοτήτων και αυτό έκανε. Το Υπουργείο έχει την αρμοδιότητα ως προς τον καθορισμό του φάσματος των συχνοτήτων το οποίο μπορεί να διατεθεί σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών βάσει του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής των Ζωνών Συχνοτήτων.

Στο πρώτο ερώτημα εμείς είμαστε απόλυτα βέβαιοι –γιατί το έχουμε ελέγξει- ότι η ΕΕΤΤ έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της και διαφύλαξε πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου. Όσο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, θέλω να σας πω ότι τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής η ΕΕΤΤ σε όλη τη διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού ανάδειξης του παρόχου ακολούθησε πλήρως τις επιταγές του ευρωπαϊκού και εθνικού νομικού πλαισίου. Έγινε δημόσια διαβούλευση, μπορούσαν να συμμετέχουν οι πάντες, κατά την οποία όλες οι προτάσεις για τη χορήγηση των δικαιωμάτων καταγράφηκαν. Η διαδικασία αυτή ήταν ανοιχτή προς όλους και διασφάλιζε τη μη προνομιακή ή διακριτική μεταχείριση ενός συμμετέχοντος έναντι άλλου.

Το δεύτερο είναι ότι επιπροσθέτως η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε το τεύχος προκήρυξης ανάδειξης παρόχου του δικτύου στην καθ’ όλα αρμόδια κατά τον έλεγχο της συμβατότητας της διαδικασίας για το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απάντησε ότι δεν είχε καμμία απολύτως αντίρρηση για το πλαίσιο το οποίο καθορίστηκε. Τώρα, θα μου πείτε αν θα συμφωνείτε εσείς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντως η επίσημη απάντηση είναι αυτή.

Και κλείνοντας την πρωτομιλία μου θέλω να σας πω και υπογραμμίζω ότι η διαδικασία δημοπρασίας η οποία έγινε είναι η διαδικασία που ακολουθείται πανευρωπαϊκά σε διαγωνισμούς χορήγησης φάσματος.

Ειδικότερα, με την ευρωπαϊκή πρακτική στις δημοπρασίες φάσματος ορίζεται ένα ελάχιστο αποδεκτό τίμημα, ενώ το φάσμα προβλέπεται όπως χορηγείται σε αυτόν ή σε αυτούς που υποβάλλουν προσφορές ίσες ή υψηλότερες από την τιμή εκκίνησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό συμμετεχόντων –έναν ή περισσότερους.

Επιπλέον, από καμμία διάταξη νόμου δεν συνάγεται ότι υπάρχει υποχρέωση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας λόγω συμμετοχής ενός υποψηφίου. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Απορώ πώς το επικαλείστε.

Ήταν ήδη δε γνωστό εκ των προτέρων στους όρους του διαγωνισμού –γι’ αυτό σας λέω ότι είστε αδιάβαστη για άλλη μια φορά- ότι ακόμα και με ένα υποψήφιο -ήταν όρος του διαγωνισμού- θα γινόταν η κατακύρωση.

Από αυτά συνεπάγεται ότι η ΕΕΤΤ διασφάλισε πλήρως το δικαίωμα οποιουδήποτε ενδιαφερομένου να υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο για την υπό εξέταση δημοπρασία. Συνεπώς, δεν υπήρχε κανένας εμφανής είτε ουσιαστικός λόγος είτε τυπικός να ακυρωθεί.

Θα ήθελα να το επισημάνω γιατί είναι σημαντικό αυτό, διότι η δημόσια τηλεόραση εξακολουθεί να παίζει το πρόγραμμά της άνευ ανταλλαγμάτων -δεν πληρώνει και το ξέρετε πολύ καλά αυτό- ανεμπόδιστα και με ψηφιακό τρόπο. Πέρα από αυτά όλα όμως, το σημαντικό ποιο είναι; Ότι για τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας ανάδειξης ενός παρόχου, συγκροτήθηκε μια ειδική ομάδα που επεξεργάστηκε όλα αυτά τα οποία υπήρχαν και η απόφασή της ήταν ακριβώς ίδια με την εξέλιξη. Η ειδική λοιπόν αυτή ομάδα από επιστημονικά στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών κατέληξε σε αυτό ακριβώς που σας λέω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιοι είναι αυτοί;

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ειδικότερα, οι εν λόγω τιμές καθορίστηκαν κατόπιν εισηγήσεως της ειδικής ομάδας, η οποία εισηγήθηκε και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας βάσει διεθνώς εφαρμοζόμενης καθώς και αναγνωρισμένης μεθοδολογίας. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση που κάνατε, αποτελεί πραγματικά μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε μια και δια παντός τη σύγχυση η οποία επικρατεί ως προς το συγκεκριμένο θέμα, που θεωρώ ότι σκοπίμως διακινείται το τελευταίο διάστημα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Σκοπός της μελέτης, της Analysys Mason, δεν ήταν η εκτίμηση του κόστους του τηλεοπτικού φάσματος. Γι’ αυτό δεν το κάνει. Αν διαβάσετε λοιπόν τη μελέτη, γιατί δεν την έχετε διαβάσει, θα δείτε ότι η Analysys Mason δεν κάνει το κόστος του τηλεοπτικού φάσματος. Σκοπός της μελέτης είναι να εκτιμήσει και να συγκρίνει το συνολικό -και εδώ τα μπερδεύετε τα νούμερα που είπατε προηγουμένως- όφελος για την ελληνική οικονομία από όλες -και το τονίζω αυτό- τις χρήσεις συγκεκριμένων ζωνών φάσματος και όχι να προσδιορίσει την οικονομική αξία των δικαιωμάτων χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων. Και το λέω αυτό για την επίγεια ψηφιακή εκπομπή.

Οι αναφορές ποσών στη μελέτη αφορούν τη διερεύνηση της συνολικής οικονομικής ωφέλειας της οικονομίας και της κοινωνίας από την αξιοποίηση συνολικά του φάσματος και κυρίως του φάσματος για τις επικοινωνίες, το ψηφιακό μέρισμα δηλαδή, για την εικοσαετή αυτή περίοδο.

Το βασικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά από την αξιοποίηση του τμήματος της ζώνης σε υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών. Ένα σημαντικό όφελος και από το ίδιο, αλλά και από όλα αυτά που είναι γύρω-γύρω.

Επίσης, θέλω να σας θυμίσω, αν δεν το ξέρετε -γιατί μάλλον δεν το ξέρετε- ότι στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, δεν εφαρμόζεται κανένα τέλος φάσματος για τηλεοπτικούς φορείς. Το ξέρετε αυτό;

Ή να σας πω και κάτι άλλο; Αν δεν είχε γίνει αυτό το οποίο έγινε, τα περιφερειακά κανάλια δεν θα μπορούσαν να παίξουν. Το έχετε καταλάβει αυτό; Το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό; Και το λέω αυτό, γιατί επιβεβαιώνεται με όλο αυτόν τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση το θέμα αυτό ότι έπραξε το βέλτιστο, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη διάθεση του ψηφιακού φάσματος συνολικά. Ευχαριστώ.

[…]

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,

Νομίζω ότι γι’ αυτό παίρνει πρωτιά το MEGA στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό πηγαίνει τόσο καλά και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑΣ. Να θυμίσω ότι πρώτη βγαίνει, απ’ ό,τι βλέπω, η κυρία Μαρία Σπυράκη, η αποκρύψασα για λογαριασμό της Κυβέρνησης και των μνημονιακών κυβερνήσεων πολύ σημαντικά στοιχεία από τον ελληνικό λαό.

Καταλαβαίνω γιατί ανησυχείτε, λοιπόν, αν δεν μπορούν να εκπέμπουν οι εκλεκτοί σας. Γιατί τότε δεν θα μπορεί και ο κ. Πρετεντέρης να αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, γιατί τότε δεν θα μπορούν και να βολεύονται στο MEGA οι αποτυχόντες και μη εκλεγέντες υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

[…]

Μην με διακόπτετε. Καταλαβαίνω τον πανικό σας. Δεν απαντήσατε, κύριε Παπαδόπουλε, πώς εξηγείται ότι εκχωρείτε το ψηφιακό φάσμα για 17.000 ευρώ μηνιαίως σε πανελλήνια εμβέλεια και σε όλες τις περιφερειακές εμβέλειες;

Πώς εξηγείται ότι σύμφωνα με τη μελέτη της Analysys Mason για το ψηφιακό μέρισμα, που αφορά τις τηλεπικοινωνίες με υπολογιζόμενη ανάπτυξη αγοράς 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας έως εικοσαετίας, υπολογίζεται όφελος για το δημόσιο από 291 έως 406 εκατομμύρια ευρώ και εσείς ορίσατε τιμή εκκίνησης στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το ψηφιακό φάσμα, που αφορά την τηλεοπτική εκπομπή, όπου είναι πολλαπλάσια η ανάπτυξη της αγοράς και υπολογίζεται στα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη δική σας μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι, με την απλή μέθοδο των τριών και με τους κατώτατους υπολογισμούς, οφείλατε κατ’ ελάχιστον να έχετε προκηρύξει τίμημα 715 εκατομμυρίων ευρώ, εσείς το εκχωρείτε αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αντί πινακίου φακής;

Και όχι μόνον αυτό, αλλά έρχεσθε σήμερα εδώ, για να υποστηρίξετε ότι είναι και ανάπτυξη, κάθε φορά να εξασφαλίζετε έναν και μόνον ενδιαφερόμενο, στον οποίο να εκχωρείτε αντί πινακίου φακής πολυτιμότατα δημόσια αγαθά.

Τι θέλετε να θυμηθούμε; Τον ΟΠΑΠ, που αντί πινακίου φακής εκχωρήθηκε επί των ημερών του κ. Λουρόπουλου, τον οποίο σήμερα εσείς θέσατε επικεφαλής της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), που εκχωρεί και το ψηφιακό φάσμα;

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Πείτε μας γι’ αυτό. Αφήστε τον ΟΠΑΠ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια Ανεξάρτητη Αρχή μας λέτε; Δεν αλλάξατε τον Σεπτέμβριο 2013 τον τρόπο ορισμού της ΕΕΤΤ, ώστε να τη διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο;

Να θυμίσω το Ελληνικό, όπου εκχωρείτε στην εταιρεία του κ. Λάτση αντί 80 ευρώ το τετραγωνικό ένα διαμάντι, ένα στολίδι, ένα πολύτιμο και ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου;

Κύριε Υπουργέ, τι να θυμίσω;

Τις παρεμβολές της DIGEA, προκειμένου να μην εκπέμπουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως ο 902, τον Ιούνιο 2013;

Τι να θυμίσω άλλο; Τα δάνεια των εταιριών που συγκροτούν τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, τα δάνεια του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, τα δάνεια του ΠΗΓΑΣΟΥ, τα οποία είναι παντελώς ανεξήγητα, με δεδομένο ότι απλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δανειοδοτηθούν για τα απαραίτητα;

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, κύριε Υπουργέ, είναι φωτογραφία της διαπλοκής σας! Όπως φωτογραφία της διαπλοκής σας είναι οι συνεχείς παρατάσεις και μεταθέσεις της υποχρέωσης των ιδίων καναλαρχών να καταβάλουν τον φόρο 20% επί του διαφημιστικού εσόδου. Την έχετε τέσσερις φορές παρατείνει και δεν έχετε εισπράξει ένα ευρώ!

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Δεν είμαι εγώ…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μην μου λέτε «δεν είμαι εγώ». Η Κυβέρνησή σας.

Όπως επίσης, φωτογραφία της διαπλοκής σας είναι το γεγονός ότι ουδέποτε εισπράξατε το 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Όπως φωτογραφία της διαπλοκής σας είναι το περιβόητο άρθρο 18 του νομοσχεδίου του κ. Γεωργιάδη, που αποχώρησε, με το οποίο χαρίστηκε νέα άδεια λειτουργίας στους ίδιους και τους ίδιους.

Ξέρετε, αυτού του τύπου τα μονοπώλια ουδεμία σχέση έχουν με τον οικονομικό φιλελευθερισμό, τον οποίο ευαγγελίζεσθε. Αυτό το οποίο επιδιώκετε να επιβάλετε στη χώρα είναι η ολιγαρχία ντόπιων αρπακτικών που σας  εξυπηρετούν  στην κυβερνητική και κομματική πολιτική σας.

[…]

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Γενικά προσπαθώ να είμαι ευγενής με όλους τους συναδέλφους και κυρίως με τις κυρίες. Με εντυπωσιάζετε, όμως! Για άλλη μια φορά με εντυπωσιάζετε.

Θα έλεγα ότι σε αυτήν την επίκαιρη ερώτησή σας έπρεπε να βάλετε  έναν τίτλο. Ξέρετε ποιος είναι ο τίτλος; «Δεν έχουμε τι άλλο να ρωτήσουμε και μπαίνουμε σε τεχνικά θέματα που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος. Φωνάζοντας.» Γιατί, πιστέψτε με, έχω κάνει μάλιστα πρόταση στον Συνασπισμό σε μια προηγούμενη…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΣΥΡΙΖΑ» λέγεται. Μάθετε τουλάχιστον πώς λέγεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση!

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ήταν εδώ οι κύριοι συνάδελφοι. Τους έκανα πρόταση να έρθουν να τους ενημερώσουμε. Και εσείς ελάτε να σας ενημερώσουμε τι ακριβώς ισχύει, εκτός εάν δεν μας καταδέχεστε να έρθετε. Μάλιστα είπα να κάνετε και μια επίκαιρη επερώτηση, για να μπορούμε να το κουβεντιάσουμε, γιατί θέλει πολλή ώρα αυτό. Είναι τεχνικό θέμα, απ’ ό,τι γνωρίζετε.

Ας αποδεχθούμε, λοιπόν, τον συλλογισμό σας και τη θέση σας, ότι δηλαδή το τίμημα είναι χαμηλό. Τότε γιατί δεν προσήλθαν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αφού το τίμημα είναι χαμηλό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί είναι και φωτογραφικό, κύριε Παπαδόπουλε.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που οδηγεί…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η ΕΡΤ που μπορούσε να συμμετάσχει…

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Μα, η ΝΕΡΙΤ πού να συμμετάσχει; Σας είπα προηγουμένως…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί το χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης των πομπών προϋπέθετε προεγκατάσταση, που είχε μόνο η DIGEA.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σας είπα προηγουμένως ότι το πήρε δωρεάν η κρατική τηλεόραση. Να το ξαναπώ;  Πόσες φορές να το πω, για να το καταλάβετε;

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που οδηγεί στην εκτίμηση ότι αν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός, όπως είπατε, και γινόταν επαναπροκήρυξη, με το ίδιο τίμημα, θα πήγαιναν περισσότεροι υποψήφιοι; Ποιο είναι το στοιχείο αυτό; Αγνοείτε ότι κατά την επικρατούσα τακτική οι επαναπροκηρυσσόμενοι διαγωνισμοί –γίνεται παντού αυτό– όταν δεν υπάρχει μια ικανοποιητική συμμετοχή ή καθόλου συμμετοχή, το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι να πέφτει το τίμημα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Απλή λογική είναι αυτή. Δεν νομίζω να διαφωνείτε και με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι για το εθνικό συμφέρον από μια επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ήταν σημαντικοί, με μηδενική πιθανότητα να υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος φορέας, ήταν προφανείς και, συγκεκριμένα, απώλεια ζωτικού χρόνου, που θα έθετε εκτός χρονοδιαγραμμάτων τη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, με άμεση συνέπεια την παραποίηση διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, ετεροχρονισμός της απόκτησης και διάθεσης του ψηφιακού μερίσματος πέραν του ’14.

Η απόδοση ψηφιακού μερίσματος έχει ως προαπαιτούμενο τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και συνιστά ένα ουσιαστικό έσοδο για το Δημόσιο, της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το νούμερο που έπρεπε να χρησιμοποιήσετε γιατί τα άλλα νούμερα που χρησιμοποιήσατε δεν υπάρχουν πουθενά και δεν ισχύουν. Είναι μόνο στη φαντασία σας. Είναι απίστευτο αυτό.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση: Συμπερασματικά η Κυβέρνηση με την πιστή και απαράκλητη τήρηση των νόμων και των ευρωπαϊκών Οδηγιών και κανονισμών για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και των κανονισμών προχωρεί στην αποδοτικότερη για το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική οικονομία, αξιοποίηση του φάσματος. Δηλαδή, στη διασφάλιση άμεσων εσόδων για το Δημόσιο από το τηλεοπτικό φάσμα και από το ψηφιακό μέρισμα. Δημιουργεί συνθήκες για νέες επενδύσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, διαμορφώνει προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων αγορών, διασφαλίζει την προοπτική για την ανάπτυξη και παροχή νέων αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, εξασφαλίζει πλήρως και σε υψηλό επίπεδο ποιότητας την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας προς όλους τους πολίτες της χώρας.

Και πρέπει να τονίσω ότι με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού που έγινε για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, διασφαλίσαμε πλήρως τη δυνατότητα να μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της τηλεοπτικής προβολής και όλα τα κανάλια της περιφέρειας που διαθέτουν σχετική άδεια, ανεξάρτητα…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Διαμαρτύρονται όμως. Διαμαρτύρεται η Ένωση Περιφερειακών Σταθμών.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Λάθος κάνετε. Δεν υπάρχει κανένας που να διαμαρτύρεται. Και σε αυτό είστε ανενημέρωτοι. Έλεος πια!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κάνετε λάθος, κύριε Υπουργέ.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Μην παραπληροφορείτε. Φέρτε μου έναν που διαμαρτύρεται. Έναν! Δεν υπάρχει κανείς.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας φέρουμε.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Δεν υπάρχει κανείς. Έχω μιλήσει προσωπικά με όλους. Όχι απλώς δεν διαμαρτύρονται οι άνθρωποι, αλλά είναι ενθουσιασμένοι,

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προσωπικά μιλάτε;

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Τα κανάλια της περιφέρειας. Από την περιφέρεια προέρχομαι, κυρία Κωνσταντοπούλου. Δεν είμαι από την Αθήνα, μην στενοχωριέστε. Αν, λοιπόν, επιλέγαμε, κυρία Κωνσταντοπούλου, το ψηφιακό «μαύρο» για τη χώρα, όπως λέτε εσείς…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς το επιβάλατε το «μαύρο» πέρσι.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): … σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση επιλέγει ακριβώς το αντίθετο, τόσο για την ιδιωτική όσο και για τη δημόσια τηλεόραση. Το πρώτο σενάριο είναι ότι το κράτος δεν θα είχε έσοδα, όπως ανέφερα προηγουμένως για το Δημόσιο. Θα εισπράξει σοβαρά έσοδα από τη διάσπαση του φάσματος του ψηφιακού μερίσματος και η χώρα θα έμενε στο παρελθόν, δηλαδή στην αναλογική εποχή.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεκαέξι χιλιάδες το μήνα, φοβερά έσοδα!

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Αυτό θέλετε να γίνει; Να μείνουμε στην αναλογική εποχή; Έγινε διαβούλευση. Προτείνατε κάτι διαφορετικό; Συμμετείχε κανείς επιπλέον;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αποκλείσατε και την ΕΡΤ από τη διαβούλευση.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Και μην ξεχνάτε κάτι -γιατί και αυτό δεν το ξέρετε- ότι το ποσό αυτό είναι τιμή εκκίνησης. Δεν ορίστηκε τιμή. Σε έναν διαγωνισμό το κράτος θέτει τιμή εκκίνησης.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στην τιμή εκκίνησης το δώσατε. Δεν το ξέρατε ότι το δώσατε στην τιμή εκκίνησης;

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Μα, υπήρχε ενδιαφέρον άλλο; Ακόμα δεν το καταλάβατε; Ακόμα δεν καταλάβατε ότι δεν υπήρχε άλλο ενδιαφέρον; Μακάρι να υπήρχε ενδιαφέρον. Υπήρχε; Ούτε αυτό το έχετε καταλάβει μέχρι τώρα;

Κλείνοντας –γιατί νομίζω έχει νόημα– σας προκαλώ να κάνετε μια επίκαιρη επερώτηση, θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Ή σας λέω ελάτε να σας ενημερώσουμε πλήρως, δεν είναι κακό.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στα γραφεία δεν πηγαίνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Πού δεν πηγαίνετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στα γραφεία δεν πηγαίνουμε, εδώ γίνεται ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Στα Υπουργεία; Τι είναι τα Υπουργεία;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στα γραφεία.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Στα Υπουργεία σας λέω, δεν σας λέω στα πάρκα. Στα Υπουργεία να έρθετε. Δεν είναι κακό. Συνάδελφοι έρχονται και στα Υπουργεία. Επιλέξαμε, λοιπόν, κυρία Κωνσταντοπούλου, είτε σας αρέσει είτε όχι, έναν συγκεκριμένο δρόμο προόδου και ανάπτυξης, την εξέλιξη και τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή. Εμείς εξασφαλίσαμε πλήρως τις συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού με ίσους όρους προς όλους.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ανάπτυξη της διαπλοκής λέγεται αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων): Είναι κρίμα να χρησιμοποιείτε την παραπληροφόρηση και το λαϊκισμό. Ακόμα και σήμερα είπατε διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι είπα. Είναι κρίμα. Για εσάς είναι κρίμα. Γιατί η αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί κανείς, μα κανείς να αμαυρώσει και τη διαδικασία η οποία έγινε και αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα.


 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ