ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/05/2014

Ομιλία Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στην κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα

Ομιλία Γαβριήλ Σακελλαρίδη, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στην κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα




Φίλες και φίλοι

Εδώ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης–μπροστά στο Δημαρχείο, κορυφώνεται σήμερα η προεκλογική μας εκστρατεία. Και είμαστε βέβαιοι ότι, μετά και την επόμενη Κυριακή, η φωνή, οι αγωνίες και οι ελπίδες χιλιάδων Αθηναίων θα εισβάλλουν δημιουργικά στο Δήμο.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας.

Όλο αυτό το διάστημα δώσαμε έναν πολύ όμορφο αγώνα. Διοργανώσαμε περιοδείες σε κάθε γειτονιά. Κάναμε μεγάλες τοπικές συγκεντρώσεις.

Συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους και μιλήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο για τα πραγματικά προβλήματα της ζωής και της καθημερινότητας. Αλλά και για τις αναξιοποίητες δυνατότητες της πόλης.

Σε όλο αυτό τον κόσμο δώσαμε ελπίδα και προοπτική. Και μας έδωσε δύναμη και αισιοδοξία. Τη δύναμη και την αισιοδοξία, με την οποία φτάνουμε στην ώρα της κάλπης.

Η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική μας κίνηση, έκανε στις εκλογές αυτές τη διαφορά.

Με το πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα φτιαγμένο όχι στους τέσσερεις τοίχους διαφημιστικών γραφείων για να εκφωνηθεί στα κανάλια, αλλά μαζί με τον κόσμο, στις γειτονιές της πόλης.

Έκανε τη διαφορά με τη μεγάλη και ολόψυχη κινητοποίηση των ανθρώπων της. Σε κάθε δημοτική κοινότητα. Σε κάθε γειτονιά.

Έκανε τη διαφορά με το εξαιρετικό της ψηφοδέλτιο, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Τις γυναίκες και τους άνδρες από το χώρο των κινημάτων, του πολιτισμού και των επιστημών. Που και από το βήμα θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, όλους και όλες, από καρδιάς.

Ένα πράγμα ίσως δεν καταφέραμε μόνο όσο θα θέλαμε. Να οργανώσουμε ένα σοβαρό διάλογο με τους κυβερνητικούς υποψήφιους για τα πραγματικά προβλήματα της Αθήνας.

Δεν το καταφέραμε γιατί κρύφτηκαν. Δεν τους είδαμε πουθενά. Ούτε όμως και οι Αθηναίοι τους είδαν.

Και στη μιάμιση δημόσια συζήτηση στην οποία αναγκάστηκαν να προσέλθουν, δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα των πολιτών να ακούσουν ένα διάλογο πάνω σε θέσεις και προγράμματα. Η αγωνία τους ήταν να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.   

Ο κ. Καμίνης  δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έργο του.  

Γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος δήμαρχος απογοήτευσε. Αντί να υπερασπιστεί την πόλη, επέλεξε να συμπορευτεί με την κυβέρνηση.  

Επέλεξε να βάλει τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Ο κ. Καμίνης υποστήριξε μέχρι κεραίας το πολιτικό συμφέρον της κυβέρνησης και τη λογική του Μνημονίου στην Αθήνα.

Γι’ αυτό παραιτήθηκε πλήρως από την ευθύνη του Δήμου να σχεδιάζει την πόλη, αφήνοντας τους ιδιώτες να κάνουν κουμάντο στο ΕΣΠΑ.

Γι’ αυτό σιώπησε για τον αποδεκατισμό του προσωπικού του Δήμου, παρουσιάζοντάς το μάλιστα επικοινωνιακά ως «νοικοκύρεμα» του Δήμου.

Γι’ αυτό άφησε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου να διαλυθούν, την ώρα που η κρίση μαστίζει την πόλη.

Γι’ αυτό κράτησε χαμηλά τους τόνους, σε μια κατάχρηση εκατομμυρίων εις βάρος του Δήμου, από δύο ιδιώτες πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Καμίνης, μόνο προεκλογικά, και μόνο κάτω από την πίεση της Ανοιχτής Πόλης δεσμεύτηκε για την διατήρηση των τελευταίων 650 συμβασιούχων καθαριότητας στην υπηρεσία τους. Μόνο προεκλογικά και κάτω από την πίεση της Ανοιχτής Πόλης αναγκάστηκε να κάνει και μια μικρή δήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Μόνο προεκλογικά, και κάτω από την πίεση της Ανοιχτής Πόλης, αναγκάστηκε να αναφερθεί στο σκάνδαλο ENERGA – HELLAS POWER.

Φυσικά δεν είναι πειστικός. Ξέρουμε και από τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, ότι η ανάγκη του να συμπορευτεί με την κυβέρνηση του είναι πιο σημαντική από την συνέπεια με τον προεκλογικό του λόγο. Αλλά χρειάζεται να το πούμε. Γιατί η Ανοιχτή Πόλη, με τον αγώνα της, κατάφερε την πιο σοβαρή νίκη. Να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στις εκλογές αυτές.

Δεν θέλω να αναφερθώ στον κ. Σπηλιωτόπουλο. Δεν κατάφερε να προχωρήσει ούτε ένα σκαλοπάτι πάνω από τον απλοϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό. Δεν μπόρεσε να αρθρώσει έστω μια σοβαρή πρόταση για την Αθήνα. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποτέ, νεοδημοκράτης υποψήφιος για την Αθήνα να παρουσιάζει τέτοια εικόνα. Τη μια να δηλώνει Μαρξιστής και την άλλη να παλεύει να πάρει την ψήφο των Αθηναίων με τα τζαμιά και με τον Πλεύρη.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και όλοι αυτοί που ανακάλυψαν όψιμα τον ακροδεξιό λαϊκισμό για ψηφοθηρικούς λόγους, θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα τους περάσει. Δεν θα επιτρέψουμε να καλλιεργηθεί το μίσος και ο φόβος στις γειτονιές.

Η Αθήνα θα κλείσει μια και καλή το δρόμο στις φασιστικές συμμορίες. Στα τατουάζ με τους αγκυλωτούς σταυρούς. Που το παίζουν αντισυστημικοί, όταν επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους στα στενά. Αλλά την ίδια στιγμή, διαπραγματεύονται το πολιτικό τους μέλλον με τον Μπαλτάκο, και δίνουν μάχες στη Βουλή για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.   

Η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Δεν θα προσφέρει ανακούφιση στον κ. Καμίνη και τον κ. Σπηλιωτόπουλο το βράδυ των εκλογών. Δεν θα τους επιτρέψει να πανηγυρίσουν για τη δικαίωση της πολιτικής τους. Η Αθήνα θα απογοητεύσει βαθύτατα τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Αυτή είναι η δική μας αποψινή δέσμευση.

Βγαίνουμε λοιπόν μπροστά. Για να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη.

Για να μετατρέψουμε την Αθήνα σε πόλη της αλληλεγγύης. Να ενεργοποιήσουμε το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται στις γειτονιές. Να ανασυγκροτήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε το δίκτυο των δημοτικών ιατρείων που βουλιάζει στην εγκατάλειψη. Την ώρα που χιλιάδες ανασφάλιστοι άνθρωποι στην πόλη δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Βγαίνουμε μπροστά. Για να υπερασπιστούμε την ποιότητα ζωής στην πόλη. Να ανοίξουμε τους δρόμους στο ποδήλατο, και τα πεζοδρόμια στους πεζούς. Να δώσουμε στα άτομα με αναπηρία το δικαίωμα στην μετακίνηση. Να αποδώσουμε στην πόλη και τους πολίτες, τους μεγάλους ελεύθερους χώρους. Να ομορφύνουμε και να ζωντανέψουμε τις γειτονιές με έργα και αναπλάσεις.

Βγαίνουμε μπροστά για να σταθεί η πόλη στα πόδια της. Να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στο κέντρο και τις γειτονιές. Να βοηθήσουμε τις νέες επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο ξεκίνημά τους. Να στηρίξουμε την καινοτομία και τους νέους επιστήμονες που προωθούν τις εφαρμογές της.

Βγαίνουμε μπροστά για τον πολιτισμό. Να απελευθερώσουμε τις τεράστιες δυνάμεις της πόλης. Στην μουσική. Το θέατρο. Τα εικαστικά. Να δώσουμε στο καλλιτεχνικό δυναμικό, το χώρο που αξίζει και δικαιούται. Και τη δυνατότητα να συναντηθεί με την πόλη και τον κόσμο της. Να οργανώσουμε γιορτές και εκθέσεις που θα διαφημίσουν την Αθήνα έξω από τα σύνορά της.

Βγαίνουμε μπροστά για τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή. Να εμπλέξουμε στον σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων, όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες στις γειτονιές. Να θεσμοθετήσουμε τα τοπικά δημοψηφίσματα – όχι όμως για τα δικαιώματα κάποιων άλλων. Να φέρουμε την διαφάνεια στο Δήμο.

Καλούμε τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης. Για μια μεγάλη αλλαγή στην Αθήνα.

Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Ζητάμε τη συμμετοχή του κόσμου, τη διαβούλευση και τον έλεγχο, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Ζητάμε από τους Αθηναίους να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία. Για να κάνουμε την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Πόλη ανθρώπινη και φιλική για όλους.  

Ξέρουμε ότι η αλλαγή αυτή θα προχωρήσει ακόμα πιο άμεσα και θα εδραιωθεί ακόμα πιο γρήγορα, αν συνδεθεί με τη μεγάλη αλλαγή στην περιφέρεια της Αττικής. Τη νίκη που διεκδικεί απέναντι στο αυτοδιοικητικό κατεστημένο η Δύναμη Ζωής και η Ρένα Δούρου. Η μάχη αυτή είναι κοινή.

Η μάχη αυτή είναι κοινή και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Μέρα με την ημέρα κερδίζουμε έδαφος. Μέρα με τη μέρα ο αέρας στα πανιά μας φυσάει όλο και πιο δυνατά. Και το ένοιωσε ολόκληρη η Ελλάδα και η Ευρώπη, ακόμα και χθες το βράδυ στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ.  

Η μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα έρχεται.

Η ώρα είναι τώρα. Και είναι στο χέρι μας.

Φίλες και Φίλοι

Η Ανοιχτή Πόλη δούλεψε σκληρά και με ενθουσιασμό. Άκουσε και ένοιωσε τους πολίτες.

Ξεκινήσαμε δυνατά. Και κάθε μέρα που περνούσε, αντλούσαμε όλο και περισσότερη δύναμη από την στήριξη του κόσμου. Και  ανοίγαμε όλο και περισσότερο το βήμα μας.  

Τώρα λοιπόν, λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το μήνυμά μας είναι:

Πάμε γερά. Για να αλλάξουμε την Αθήνα. Για να αλλάξουμε τη ζωές μας.

Το μπορούμε!

Ας πιστέψουμε στη νίκη. Η Ανοιχτή Πόλη, με τη μεγάλη αυτοδιοικητική της παράδοση, με την συνεχή της παρουσία στα κινήματα, με την εμπειρία, το πρόγραμμά της και το ψηφοδέλτιό της, διεκδικεί σε αυτές τις εκλογές το Δήμο της Αθήνας.

Ναι. Η Αριστερά διεκδικεί και μπορεί να φέρει τη μεγάλη αλλαγή στο Δήμο της Αθήνας. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.

Πριν από μερικά χρόνια, κάτι τέτοιο δεν θα το πίστευε ούτε και ο πιο αισιόδοξος.

Και τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ας το νοιώσουμε λοιπόν. Ας πιστέψουμε στη νίκη. Και ας στείλουμε παντού το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής.

Θα είναι ηχηρό αυτό το μήνυμα. Θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα είναι ένα πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας. Για αυτούς που τόσα χρόνια καταστρέφουν την κοινωνία. Την πόλη. Τις ζωές των ανθρώπων.

Και ταυτόχρονα, θα είναι ψήφος για μια μεγάλη αλλαγή στην Αθήνα.

Είναι πια καιρός να φτιάξουμε μια Αθήνα που θα νοιάζεται.

Μια πόλη που θα στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη.

Μια πόλη που θα αγκαλιάσει το πράσινο και θα δώσει χώρο στους πολίτες της.

Μια πόλη για τα δικαιώματα των πολλών και όχι για τα προνόμια των λίγων.

Είναι πια και καιρός να τελειώσει αυτός ο μακρύς χειμώνας και να φέρουμε την άνοιξη στην Αθήνα.

Και απευθύνομαι ιδιαίτερα στη δική μου γενιά, τους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης. Που διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν, να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να δημιουργούν. Που θέλουν να αλλάξουν την ζωή τους, αλλάζοντας τον κόσμο. Που δε φοβούνται και δε διστάζουν να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, όταν πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο.

Ναι λοιπόν. Αξίζει τον κόπο. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.  

Το στοίχημα αυτό θα κριθεί.

Τώρα, εδώ, από εμάς εξαρτώνται όλα. Από την προσπάθεια του καθενός και της καθεμίας μας, και όλων μαζί, μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μέχρι την ώρα που θα κλείσει και η τελευταία κάλπη της Κυριακής.

Πάμε γερά λοιπόν. Με τον αέρα της νίκης.

Θα είμαστε οι πραγματικοί νικητές του πρώτου γύρου. Και θα είμαστε οι επίσημοι νικητές στο δεύτερο. Στις 18 ψηφίζουμε. Στις 25 κερδίζουμε.

Ούτε μια μέρα χαμένη Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!      

Είναι στο χέρι μας. Καλό αγώνα, μέχρι τη νίκη.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ