ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/05/2014

Βίντεο - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ




βίντεο



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία  με μια αναφορά στη σημερινή επέτειο. Γιατί σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τους λαούς της Ευρώπης. Συμπληρώνονται 69 χρόνια από την μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης.  Της μεγάλης νίκης των λαών της Ευρώπης απέναντι στο φασισμό. Μιας νίκης των λαών της Ευρώπης απέναντι στην πιο μαύρη ιδεολογία που προκάλεσε τον όλεθρο και την φρίκη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα. Και η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό της, ήταν η χώρα μας. Και οφείλει να τιμά τη σημερινή ημέρα, να τιμά τους Έλληνες πατριώτες που αντιστάθηκαν και πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις την ιδεολογία του μίσους και τον κατακτητή.

Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε το φάντασμα του φασισμού να μην ξαναγυρίσει στη πατρίδα μας, να μην ξαναγυρίσει στην Ευρώπη, να μην ριζώσει πουθενά αλλού στον  κόσμο. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε  η νίκη κατά του φασισμού να είναι παντοτινή.

Θέλω, όμως, με την ευκαιρία να επισημάνω, ότι παράλληλα σήμερα συμπληρώνονται και 69 χρόνια αδράνειας της ελληνικής πολιτείας για την απόδοση δικαιοσύνης. 69 χρόνια που οι ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν στο ράφι το ιστορικό αυτό θέμα που παραμένει ανεκπλήρωτο. Τις οφειλές της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην αξιοπρέπεια της χώρας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως αν έχει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του λαού μας, αυτά τα 69 χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας, δεν θα γίνουν 70! Αυτό το ιστορικό χρέος θα εκπληρωθεί.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας,

Καταλαβαίνω ότι η σημερινή συζήτηση σας χαλάει λίγο την προεκλογική σούπα του success story και θολώνει το παραμύθι περί τέλους των μνημονίων. Γι’ αυτό και παρακολουθώντας τη συνεδρίαση, χθες και σήμερα, διαπιστώνω ότι είστε λίγο αμήχανοι. Η επιχειρηματολογία σας γίνεται εξόχως αντιφατική. Διότι, μέχρι τώρα, σε κάθε παρόμοια συζήτηση είχατε μια διαφορετική μανιέρα επιχειρημάτων. Προσπαθούσατε να πείσετε πως τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα είναι ευλογία, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και άλλος δρόμος. Άλλοι ενδεχομένως να λέγανε ξανά, πως διαφωνούν κάθετα, το γνωρίζουν ότι είναι λάθος αυτό που ψηφίζουν, αλλά τι να κάνουν, είναι εκβιαζόμενοι και γι’ αυτό ψηφίζουν.

Σήμερα, όμως, αυτά  τα επιχειρήματα και αυτές οι αφηγήσεις που ακούγαμε εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν κάπως αλλάξει, διότι στις 18 και 25 έχουμε εκλογές. Έπρεπε λοιπόν να επινοηθεί και να σχεδιαστεί στην τελευταία της λεπτομέρεια μία άλλη αφήγηση, μπας και γλιτώσετε την εκλογική συντριβή, που δεν το βλέπω.

Έτσι επινοήσατε το κοινωνικό μέρισμα, το πλεόνασμα του πλεονάσματος, τα greek statistics. Έτσι επινοήσατε την περιβόητη έξοδο στις αγορές που ήταν έξοδος στον δανεισμό και κυρίως προσπαθήσατε να ξαναστήσετε το παραμύθι ότι τα μνημόνια τελειώνουν, η ανάπτυξη έρχεται.

 Για κακή σας τύχη, όμως, αυτό που συζητάμε σήμερα και καλείται η κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει σήμερα, το μεσοπρόθεσμο, όσο  κι αν θέλετε  να το βαπτίσετε διαφορετικά, όσο κι αν προσπαθείτε να βαπτίσετε το κρέας ψάρι. Το λέτε «οδικό χάρτη για την έξοδο από το μνημόνιο», ενώ στην πραγματικότητα είναι η πιο ουσιαστική απόδειξη ότι τα μνημόνια και οι επιλογές της λιτότητας όχι μόνο δεν θα τελειώσουν αν συνεχίσετε να κυβερνάτε, αλλά θα εμβαθυνθούν το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξει εμβάθυνση αυτού του μνημονιακού καθεστώτος που εδώ και τέσσερα χρόνια οικοδομείτε στη πατρίδα μας.

Και για κακή σας τύχη, επίσης, αποκαλύφθηκε στα ΜΜΕ αυτό που εμείς ονομάζουμε νέο μνημόνιο, δηλαδή οι νέες δεσμεύσεις που έχετε έτοιμες στα συρτάρια και θα τις φέρετε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Ζητήσαμε να κατατεθεί στη βουλή ο υπουργός των οικονομικών αυτές τις νέες δεσμεύσεις, αυτό το νέο μνημόνιο και  μας απάντησε ότι θα το αναρτήσει στη σελίδα του υπ. Οικονομικών, αφού συμφωνηθεί. Κατά την άποψή μας, αυτή η απάντηση αποτελεί προσβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και της νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Για εμάς, είναι σαφές ότι θέλετε, επιδιώκετε, επιθυμείτε ο ελληνικός λαός να πάει στην κάλπη με κλειστά τα μάτια. Χωρίς να ξέρει ότι έχετε ήδη συμφωνήσει για την κατάργηση των τριετιών. Ότι συμφωνήσατε να απελευθερώσετε τις απολύσεις. Ότι συμφωνήσατε να κλείσετε κι άλλα νοσοκομεία. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι πια σας έχουν πάρει χαμπάρι.

Γι’ αυτό άλλωστε και αυτός ο πανικός των τελευταίων ημερών. Γι’ αυτό και οι άσφαιροι εκβιασμοί του κ. Βενιζέλου. Γι’ αυτό και οι διχαστικές αντιπολιτευτικές κορώνες του κ. Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, αν θέλετε, και η εσωτερική γκρίνια. Γι’ αυτό και τα περί μικρού κόμματος περί Γουλιμήδων τηλεμαϊντανών και αλεξιπτωτιστών που εκστομίζουν τα στελέχη της ΝΔ για τους συμμετέχοντες στο ευρωψηφοδέλτιο και για το κόμμα του κ. Σαμαρά.

Γι’ αυτό και πλέον το μόνο που συζητάτε ανοικτά είναι το μέγεθος και το είδος της ήττας που θα έχετε στις ευρωεκλογές. Γιατί αυτό το μέγεθος και το είδος της ήττας, της τιμωρίας δεν αφορά το τι θα παρουσιάσουν τα ΜΜΕ ή οι δημοσκοπήσεις ή τι θα ψηφίσει σήμερα η βουλή, αλλά αφορά το τι θα επιλέξει ο ελληνικός λαός στις 18 και τις 25 Μάη.

Όλα αυτά, ξέρετε, όμως, όχι μόνο δεν καταφέρνουν να συσπειρώσουν τα δυο κόμματα που κυβερνούν, αλλά φανερώνουν τρόμο και πανικό. Τρόμο και πανικό και εντός Ελλάδας, αλλά και εντός. Πανικός για μία κυβέρνηση που καταρρέει.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που συζητάμε είναι μόνο ο πρόλογος όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν περάσει των εκλογών. Γιατί κύριοι της κυβέρνησης λέτε ψέματα ότι τα μνημόνια τελείωσαν όπως λέγατε τερατώδη ψέματα ανάμεσα στον Μάη και τον Ιούνη  του 2012 όταν τάζατε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ είχατε ήδη έτοιμα στα συρτάρια νέα σκληρά και βάρβαρα μέτρα που εφαρμόσατε αμέσως μετά όταν καταφέρατε να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό.

Και οι πραγματικές σας προθέσεις  είναι δέσετε τη χώρα στο άρμα της λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια. Και η λιτότητα το μόνο που γεννά είναι προβλήματα, σημαίνει νέα μέτρα, νέα επώδυνα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο καλείται σήμερα το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει αποτελεί τη μονιμοποίηση των μνημονίων. Αποτελεί την απόλυτη συνταγή της αποτυχίας και της καταστροφής. Περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών παντού, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών.  Σε μια ήδη διαλυμένη από τα μνημόνια και βάρβαρα μέτρα ελληνική κοινωνία.

Αυτήν την συνταγή θανάτου που ακολουθείτε πιστά τέσσερα χρόνια τώρα, επιθυμείτε να συνεχίσουμε για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτές είναι οι προθέσεις σας: Να κάνετε το μνημόνιο καθεστώς. Να κάνετε το μνημόνιο και τη δημοσιονομική πειθαρχία το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Με το νέο μνημόνιο που στήνετε, με το κράτος εκτάκτου ανάγκης που οικοδομείτε όχι μόνο δεν αφήνετε καμία προοπτική για ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάκαμψη από την κρίση και ανόρθωση της οικονομίας, αλλά δίνετε τη χαριστική βολή. Γυρνάτε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Περιγράφετε και σχεδιάζετε μία χώρα με φθηνό εργατικό δυναμικό, φθηνές υπηρεσίες,  με μικρό έως ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος. Μια χώρα χωρίς προοπτική και μέλλον. Απορείτε μετά γιατί ο κόσμος είναι οργισμένος. Γιατί ο κόσμος σας γυρνά την πλάτη. Γιατί απλά, μπροστά στα κοινωνικά συντρίμμια, του αραδιάζετε ατελείωτα ψέματα.

Όμως ακόμα και αυτοί που σας στηρίζουν, προσπαθούν να μην εκτεθούν. Και σας διαψεύδουν. Σας διαψεύδει  η έκθεση του ΟΟΣΑ που μιλά για την Ελλάδα ως μια χώρα  σε μόνιμη οικονομική βλάβη. Σας διαψεύδει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής που λέει ότι τα πλεονάσματα που λέτε ότι θα πετύχετε στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ευρώπης τα έχει καταφέρει μόνο χώρα που όμως ήταν πετρελαιοπαραγωγός και πολύ καλά οργανωμένη, η Νορβηγία. Και δεν ξέρω αν έχετε ανακαλύψει πετρελαιοπηγές που θα μας βγάλουν από την κρίση άμεσα την επόμενη 6ετία.

Σας διαψεύδει η ίδια η  Eurostat, που δεν αναφέρει καν τη λέξη πλεόνασμα. Σας διαψεύδουν, όμως κυρίως, όσα έχετε κάνει τόσα χρόνια και όσα έχετε δεσμευτεί. Διότι, το βασικό σας χαρακτηριστικό είναι η αναξιοπιστία.

Και είναι βέβαιο πια και όλοι το ξέρουν ότι έχετε δεσμευτεί για νέες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για μειώσεις των συντάξεων, για εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Έχετε δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση των πάντων. Να μην αφήσετε τίποτε απούλητο. Και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες. Και θα ήθελα να σας ζητήσω να φέρετε στη βουλή τις συμβάσεις που έχετε υπογράψει και τις 4 διαδοχικές για το Ελληνικό. Να δούμε με ποιους όρους διαπραγματεύεστε. Να δούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε. Σας προκαλώ να τις φέρετε στη βουλή.  

Αυτό, όμως, που κάνετε πια είναι εμμονή, είναι δογματισμός σε μια αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και φανερώνει το πραγματικό σας πρόσωπο. Αποκαλύπτεται ο πραγματικός, κυνικός και επικίνδυνος για τον τόπο ρόλος σας. Οι αποφάσεις σας για τους αιγιαλούς, η απόφασή σας για το νερό παρά ότι γνωρίζετε την αντίθετη θέση του Συντάγματος και όσα προτίθεται να καθαρογραφούν μετά τη συνεδρίαση του ΣτΕ και ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους, ένα και μόνο πράγμα φανερώνουν.

Δεν σας νοιάζει αυτός ο τόπος. Δεν σας νοιάζουν οι επόμενες γενιές. Το μόνο που σας απασχολεί είναι να συνεχίσετε να είστε στις καρέκλες της εξουσίας και γι’ αυτό εκλιπαρείτε και πασχίζετε μόνο για τη στήριξη των δανειστών, της διαπλοκής και της κας Μέρκελ. Μόνο που στις εκλογές δεν ψηφίζουν αυτοί. Ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός που λεηλατείτε τόσο χρόνια και επιλογή του θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ήλπιζα ότι σε αυτή τη συνεδρίαση θα έκανε την τιμή ο πρωθυπουργός να έρθει στο κοινοβούλιο να τοποθετηθεί. Ο πρωθυπουργός των μονολόγων και της συκοφαντίας των πολιτικών αντιπάλων. Ότι θα έκανε τον κόπο να εγκαταλείψει τους εμφυλιοπολεμικούς μονολόγους και να προσέλθει στη Βουλή να συζητήσει με τα κόμματα, τους εκπροσώπους του λαού μας, να αντιπαρατεθεί πολιτικά. Και βέβαια αν δεν θέλει να το κάνει στη βουλή εμείς το καλούμε να το κάνει οπουδήποτε θέλει. Αρκεί να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται σε αυτό το υπερπροστατευτικό περιβάλλον που του έχουν χτίσει όσοι τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Διότι, αν νομίζει ότι θα δοξαστεί κρυπτόμενος εμείς του λέμε ότι μάλλον θα καταρρεύσει κρυπτόμενος. Και αυτό είναι πολύ χειρότερο. Να καταρρεύσει τουλάχιστον δίνοντας τη μάχη.

Από την μεριά μου, έχω κάθε καλή διάθεση να συζητήσω μαζί του και φαντάζομαι το ίδιο και όλα τα άλλα κόμματα. Προσωπικά μάλιστα, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να συζητήσω τη δική του πολιτική ατζέντα, αυτή  που προσπαθεί να επιβάλλει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Δέχομαι την πρόκληση να μη μιλήσουμε καθόλου για τα μνημόνια. Να μη μιλήσουμε για το τι έκανε ο ίδιος αυτά τα χρόνια. Να μιλήσουμε μόνο για το αύριο. Να μιλήσουμε για ποια Ελλάδα θέλουμε. Τη «νέα Ελλάδα», όπως λέει ο κ. Σαμαράς. Άλλα αν υπάρχει νέα, τότε πρέπει να παραδεχτείτε ότι υπάρχει και παλιά Ελλάδα. Στην οποία θέλω να σας υπενθυμίσω, όπως και στον πρωθυπουργό, ότι η αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ.

Η αριστερά ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις μάχες του ελληνικού λαού. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, πρωταγωνίστρια, αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχε την ευκαιρία και την ευθύνη της διακυβέρνησης αυτού του τόπου.  

Η παλιά Ελλάδα είναι αυτή που χρεοκόπησε και εσείς αυτοί που την χρεοκόπησαν. Η παλιά χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι αυτή που εσείς φτιάξατε, όπου δούλευαν οι πολλοί για να πλουτίζουν οι ελάχιστοι. Αν κάνετε απογραφή της παλιάς Ελλάδας, θα βρείτε πρόσωπα και πολιτικές, κόμματα και οικονομικούς παράγοντες, που ακόμα και σήμερα κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Που μας κατέστρεψαν και τώρα παριστάνουν τους σωτήρες.

Η παλιά Ελλάδα είχε προστάτες, βασιλιάδες, χούντες, φασισμό. Είχε και έχει νέους προστάτες, δανειστές, τρόικες. Ποιος, λέτε, αλήθεια, να είναι η παλιά Ελλάδα; Εμείς ή εσείς; Εσείς είστε η παλιά Ελλάδα. Είστε οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του παλιού, του γερασμένου, του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα και το λαό στα βράχια.

Ο κ. Σαμαράς σήμερα μιλάει για το νέο και για τη σταθερότητα, αλλά ήταν αυτός, που όχι χθες, αλλά πριν 26 χρόνια ήταν στη κεντρική πολιτική σκηνή και οδήγησε τη χώρα σε μια μεγαλειώδη ήττα με τις εμμονές του στο Μακεδονικό. Και αργότερα έριξε την ίδια την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Και η παράταξή του τον κατηγόρησε για φορέα συμφερόντων. Το ίδιο και αυτός την παράταξή του.

Ποιος είναι λοιπόν το νέο και ποιος το παλιό; Και ποιος μπορεί σήμερα να εμφανίζεται ως εγγυητής της ομαλότητας;

Τα έχετε κάνει όλα. Και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά. Δεν μπορείτε σήμερα να το παρουσιάζετε ως το καινούργιο. Είστε το παλιό που καταρρέει. Είστε οι εκφραστές της παλιάς Ελλάδας. Και η παλιά Ελλάδα είναι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που κυβέρνησε δεκαετίες τον τόπο και διαχειρίστηκε την κρίση με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε. Θα τολμούσα να πω ότι παλιά Ελλάδα είναι τα κόμματά σας. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά εκπρόσωποι της παλιάς Ελλάδας είναι και οι ίδιοι οι αρχηγοί σας. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Η Νέα Ελλάδα, η Ελλάδα για την οποία αξίζει κανείς να αγωνιστεί, η Ελλάδα για την οποία αξίζει να αγωνιστούμε μαζί με το λαό δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με το παλιό. Με το παλιό που σήμερα διαλύει τη χώρα, καταστρέφει το λαό, διαλύει και καταστρέφει πριν οριστικά καταρρεύσει και αυτό.

Γιατί στη νέα Ελλάδα η δημόσια περιουσία δεν θα ξεπουλιέται, θα φυλάσσεται για τις επόμενες γενιές. Αυτός ο τόπος θα ανήκει στους πολίτες του. Γιατί η  Νέα Ελλάδα δεν θα ξεχάσει τα δικά σας χρέη, αλλά θα αγωνιστεί για να μην κουβαλάνε οι επόμενες γενιές τα χρέη τα δικά σας, τα χρέη του παρελθόντος.  Θα είναι περήφανη και ανεξάρτητη χώρα.

Στη Νέα Ελλάδα το κράτος θα φτιαχτεί από την αρχή προς όφελος των πολιτών, όχι προς όφελος των συμφερόντων που και σήμερα υπηρετείτε. Το κράτος ούτε θα παρακολουθεί, ούτε θα εκβιάζει. Η νέα Ελλάδα θα είναι δίκαιη χώρα, ο πλούτος θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, τα κέρδη θα ανήκουν στους παραγωγούς και όχι στους μεσάζοντες. Η φορολογία δεν θα είναι τιμωρία για τους νέους αγρότες, τους εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Γιατί η Νέα Ελλάδα θα έχει παραγωγική στρατηγική και σχέδιο στους κλάδους που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τόπο και μπορούν να φέρουν ανάπτυξη. Στη Νέα Ελλάδα θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια παιδεία, όλοι θα έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση και όχι μόνο τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα.

Θα είναι χώρα πολιτισμού. Οι γυναίκες θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Θα είναι μια χώρα δημοκρατική που θα τηρείται το Σύνταγμα, θα είναι σεβαστά και απαραβίαστα τα δικαιώματα των πολιτών.

Και κυρίως σε αυτή τη νέα Ελλάδα δεν θα κυβερνούν πρωθυπουργικοί φίλοι και οι διάφοροι Μπαλτάκοι και δεν θα καθορίζουν την πολιτική ζωή οι νεοναζί.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνετε και από ότι καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ο κόσμος που μας παρακολουθεί δεν έχει νόημα να παίζετε άλλο με τις λέξεις. Αν υπάρχει μια πιθανότητα σε αυτό το τόπο να έρθουμε σε ρήξη με το παλιό και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά  νέα Ελλάδα, αυτό δεν θα το κάνετε εσείς που εκπροσωπείτε το παλιό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτίσει τη Νέα Ελλάδα μαζί με το λαό μας που με τη ψήφο και τους αγώνες του, πολύ σύντομα, θα ξεφορτωθεί οριστικά τα παλιό. Και θα θέσει τις βάσεις  ώστε να χτίσουμε μαζί μια νέα Ελλάδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και προκοπής. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει πολύ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ