04/05/2014

Επίσκεψη της Ρένας Δούρου στο ΧΥΤΑ Γραμματικού και σε Νέα Μάκρη-Μαραθώνα

ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ - Ρένα Δούρου - Αττική

Το ΧΥΤΑ Γραμματικού επισκέφθηκε το πρωί η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου.

«Η περίπτωση του Γραμματικού είναι αποκαλυπτική», είπε με το πέρας της επίσκεψης. «Αποκαλύπτει μια αλήθεια. Ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων παράγει σκάνδαλα. Όπως αυτό της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Γραμματικού πάνω σε ρέμα. Ένα σκάνδαλο για το οποίο το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έστειλε στον εισαγγελέα τον απερχόμενο Περιφερειάρχη και την ανάδοχο εταιρία. Είχε προηγηθεί απόφαση – κόλαφος για την Περιφέρεια, της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής που είχε επισημάνει προβληματική χωροθέτηση με κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων.

Και η περίπτωση Γραμματικού, όπως άλλωστε και αυτή της Φυλής, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών. Σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων».

Κατόπιν, η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το συγκρότημα τάφων Πρωτοελλάδικής περιόδου που κυριολεκτικά εφάπτεται στον ΧΥΤΑ. Ο χώρος που, μετά από ανασκαφή διαμορφώθηκε για να γίνει προσβάσιμος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πλέον έχει αφεθεί στην τύχη του και είναι πλέον μη επισκέψιμος.

Από κατοίκους της περιοχής της επισημάνθηκε η κατάσταση εγκατάλειψης που κυριαρχεί και σε άλλα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.

Οι καταγγελίες τους:

-    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα υπολειτουργεί με έναν (!) μόνο υπάλληλο.

-    Ο αρχαιολογικός τόπος της Μπρεξίζα, στο νοτιότερο άκρο της παραλίας του Μαραθώνα, ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς και σπάνιους στην Αττική, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος. Περιλαμβάνει ερείπια μεγάλου ναού αφιερωμένου στην Ισιδα, καθώς και πιστά αντίγραφα των αγαλμάτων που είχαν βρεθεί στη διάρκεια των ανασκαφών.

Το Γραφείο Τύπου