28/04/2014

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξεχνούμε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ

Με αφορμή την 28η επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, που τις συνέπειές του πληρώνoυν ακόμα οι λαοί των περιοχών αυτών, έχουμε υποχρέωση να μην  ξεχάσουμε ποτέ τους  κινδύνους  που εγκυμονούν τα πυρηνικά εργοστάσια και να ενώσουμε τις φωνές μας σε ένα μεγάλο κίνημα ενάντια σε αυτά.

Για το ατύχημα αυτό, αν και οι συνέπειες δεν έχουν ακριβώς αποτιμηθεί λόγω της απόκρυψης δεδομένων, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για  χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά, τερατογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες κοκ που οφείλονται στην έκλυση ραδιενέργειας, πέρα βεβαίως από τα καταμετρημένα 56 μοιραία περιστατικά, κυρίως από δηλητηρίαση λόγω ακτινοβολίας, αμέσως μετά από το συμβάν.

Η υποχρέωση, για ένα τέτοιο μαζικό κίνημα, δεν μπορεί να υποτιμηθεί, έχοντας υπόψη το πρόσφατο (2011) ατύχημα σε μια από τις πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, την  Ιαπωνία  (Φουκουσίμα),  που αποδεικνύει ότι  ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πάντα παρών και δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος  σήμερα για ασφαλή πυρηνικά εργοστάσια.

Η Ελλάδα που  βρίσκεται σε μία τέτοια γεωγραφική θέση, ( Νοτιανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο), όπου όχι μόνο είναι εγκατεστημένα τέτοια εργοστάσια αλλά σχεδιάζονται νέα, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για να μπει τέρμα σε τέτοιες επιλογές.

Ο αγώνας κατά της Πυρηνικής ενέργειας πρέπει να ενταθεί ιδιαίτερα τώρα, που η μορφή της πυρηνικής ενέργειας, γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί σαν φιλική στο περιβάλλον, ως μη συμβάλλουσα στην αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει  όχι μόνο  για την εγκατάλειψη κάθε σχεδίου για νέο  πυρηνικό εργοστάσιο,  αλλά και για το  ταχύτατο δυνατό κλείσιμο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των λειτουργούντων παρόμοιων εργοστασίων στην περιοχή.

Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ