ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/04/2014

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου




Κατερίνα Ακριβοπούλου: Ζωή Κωνσταντοπούλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάνετε, καλό μεσημέρι κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλημέρα κυρία Ακριβοπούλου

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Κυρία Κωνσταντοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί παραίτηση της Κυβέρνησης; Για να το καταλάβουμε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί με τον πιο έντονο τρόπο ανάληψη ευθυνών και λογοδοσία, διότι πρέπει να σας πω ότι ακόμα και η παραίτηση δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα οποία έχουν αποκαλυφθεί και τα οποία είναι ανατριχιαστικά. Η λογοδοσία είναι απαραίτητη, όταν αποκαλύπτεται και αναδύεται το δυσώδες παρασκήνιο αυτής της κυβερνητικής πορείας και όταν πια, δια γυμνού οφθαλμού μπορεί ο κάθε πολίτης να παρακολουθήσει την υποχθόνια δράση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης που μέχρι πριν από λίγες ώρες απολάμβανε όχι απλώς της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αλλά και της αναγνώρισης εκ μέρους  Υπουργών και Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπέρκειται όλων. Ήταν, κυρία Ακριβοπούλου, 20 Μαρτίου, πριν από δύο βδομάδες ακριβώς, όταν επιχειρηματολογούσαν στη Βουλή, ο κύριος Μιχελάκης και ο κύριος Βορίδης, ισχυριζόμενοι ότι τίποτε δεν μπορεί να περάσει αν δεν φέρει υπογραφή του κυρίου Μπαλτάκου. Και το έκαναν αυτό υπερασπιζόμενοι μια ρατσιστική τροπολογία, την οποία είχε φέρει -και σήμερα αποκαλύφθηκε βεβαίως με ποια διαδικασία, και  με τι είδους συναινέσεις με τη Χρυσή Αυγή προωθούσε τέτοιες τροπολογίες. Ήταν παρεμπιπτόντως μια τροπολογία, εμφανιζόταν ως υπερασπιστική των λιμενικών και αστυνομικών που βρίσκονται καταγγελλόμενοι για ρατσιστική συμπεριφορά και προέβλεπε ότι όποιος μετανάστης καταγγείλει ρατσιστικά εναντίον του εγκλήματα και δεν μπορέσει να τα στοιχειοθετήσει πάραυτα θα οδηγείται στην αυτόφωρη διαδικασία και εντεύθεν στην απέλαση.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Τι εννοείτε λοιπόν όταν λέτε ότι ζητάτε ανάληψη ευθυνών και λογοδοσία;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζητούμε λογοδοσία κυρία Ακριβοπούλου. Ανάληψη  ευθυνών και λογοδοσία, γιατί όταν αποκαλύπτεται με τέτοιο ωμό τρόπο η διαδικασία δολοπλοκιών, μηχανορραφιών αλλά και μια ευθεία διακίνηση επιρροής εν σχέσει με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αυτά είναι πλήγματα ευθύτατα στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και δεν αρκεί η παραίτηση Μπαλτάκου. Θα σας πω και τη γνώμη μου, δεν αρκεί κανενός η παραίτηση και μόνον για να αποσοβηθούν αυτά τα οποία έχουν προκύψει.  

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Άρα, τι χρειάζεται δηλαδή; Επιπλέον εννοείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω, ότι είναι επιβεβλημένο να έρθει στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός και οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί, αλλά και κάθε κυβερνητικός παράγων, ιδίως οι συμμετέχοντες στην κυβερνητική λειτουργία υπηρεσιακοί παράγοντες, και να δώσουν εξηγήσεις.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Ζητάτε ας πούμε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια πιθανότατα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτά ξέρετε είναι μια τυποποίηση στην ουσία δεν μπορεί να μπει αυτή η συζήτηση. Εδώ μιλάμε για πλήγμα στην πολιτειακή στη δημοκρατική λειτουργία, μιλάμε για παρακράτος το οποίο αποκαλύπτεται ότι είχε τις ρίζες του, το άνδρο του, όχι απλώς μέσα στην Κυβέρνηση αλλά και μέσα στη Βουλή και μιλάμε, ξαναλέω, και θέλω να δώσουμε μια έμφαση σε αυτό, διότι είναι πάρα πολύ σοβαρό, μιλάμε και για ευθεία διακίνηση επιρροής και συνομολόγηση προθέσεως παρεμβάσεων ή και πραγματικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να το αντιπαρέλθουμε. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης που ήταν αντ’ αυτού εν σχέσει με τον κύριο Σαμαρά -ο κύριος Σαμαράς δεν έρχεται στη Βουλή, ο κύριος Μπαλτάκος ήταν το μάτι και το αυτί του και αυτό το ήξεραν οι πάντες, ερχόταν από τα πίσω έδρανα των Υπουργών και έδινε εντολές και οδηγίες, ήταν ο υποβολέας της Κυβερνητικής Πολιτικής, δεν μπορεί δια στόματος του ανθρώπου αυτού να ακούγεται ευθέως ότι υπάρχει επιρροή στην Ανώτατη Εισαγγελική Λειτουργό, να διατυπώνονται, μάλιστα, απόψεις για τα φρονήματα τα πολιτικά και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις δικαστικών λειτουργών και αυτά όλα να προσπαθεί η Κυβέρνηση να τα κουκουλώσει κάτω από μία παραίτηση για την οποία, προσέξτε, ο κύριος Μπαλτάκος είπε μάλιστα ότι δεν του ζητήθηκε, την υπέβαλε αυθορμήτως και αυτοκλήτως.  

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλάτε για παρακράτος, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανύποπτη στιγμή είχε τότε κατηγορηθεί και είχαμε όλοι παρακολουθήσει ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ, είχατε θέσει θέμα ακροδεξιών θυλάκων στην Κυβέρνηση, είχατε πει ακροδεξιό το επιτελείο Σαμαρά, φαίνεται να δικαιώνεστε αλλά δεν ζητάτε παραίτηση της Κυβέρνησης. Μου κάνει εντύπωση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος το είπε αυτό;

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Δεν το διακρίνω αυτό, ως αίτημα, ως διατύπωση, αυτό σας ρωτώ, ζητάτε παραίτηση της Κυβέρνησης;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι είναι σαφές, ζητάμε κατ’ αρχάς τις οφειλόμενες παραιτήσεις, τις οποίες, κυρία Ακριβοπούλου, επιτρέψτε μου να πω δεν χρειάζεται να τις ζητήσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς, νομίζω ότι θα έπρεπε εν πάση περιπτώσει στο σημείο που έχουμε φτάσει να επικρατήσει και ένα ακμαίο αίσθημα ευθύνης, σε κάποιους έστω αν όχι σε όλους. Δεν θα έπρεπε να τα ζητεί κανείς αυτά αλλά εγώ πηγαίνω ένα βήμα παρακάτω και το λέω ευθέως: δεν αρκούν οι παραιτήσεις, πρέπει να υπάρξει λογοδοσία, πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, τι είναι αυτά που είπε ο κύριος Μπαλτάκος, τι λέει ο κύριος Σαμαράς. Ο κύριος Σαμαράς δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν ξέρει δεν είδε ότι υπήρχε ένας Μπαλτάκος που δρούσε εν αγνοία του. Τι λέει ο κύριος Αθανασίου για αυτά που περιγράφεται να κάνει εν σχέσει με τη Δικαιοσύνη και ποια είναι εν πάση περιπτώσει αυτή η αντίληψη την οποία διακινούσε ο κύριος Μπαλτάκος αλλά την έχει διατυπώσει και ο κύριος Σαμαράς στη συνέντευξή του, ότι επηρεάζει τη Δικαιοσύνη ανάλογα με τις πολιτικές βουλές του.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Όταν λέτε, συνεπώς, λογοδοσία, και δεν εννοείτε όπως είπατε για τους λόγους που περιγράψατε έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή διότι είναι ένα τυπικό, και όντως είναι, μια τυπική διαδικασία εννοείτε ας πούμε εξεταστικές επιτροπές;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εμείς εννοούμε να γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, καμία διαδικασία δεν είναι αποκλεισμένη αλλά επιτέλους δεν μπορεί να μπαίνει αυτή η συζήτηση μέσα σε τυπικά πλαίσια τα οποία εξυπηρετούν μια κρυπτόμενη Κυβέρνηση. Διότι γνωρίζετε ότι το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, δυστυχώς εισάγεται στη Βουλή όποτε βούλεται η Κυβέρνηση και έτσι δυστυχώς απέφυγε το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχε υποβάλει ο Αλέξης ο Τσίπρας από τον Σεπτέμβριο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δεν το εισήγαγε ποτέ η Κυβέρνηση στη Βουλή. Τα αιτήματα για εξεταστικές επιτροπές επίσης γνωρίζετε ότι υποβάλλονται σε αυτήν την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αποτυπώνεται σήμερα και είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία και με την κοινωνική βούληση και οι διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προσκρούουν ευθέως στην άρνηση των αρμοδίων Υπουργών να προσέλθουν στη Βουλή. Ο κύριος Τσίπρας έχει αποστείλει αίτημα και για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αλλά δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αυτή την διαδικασία, πρέπει να λογοδοτήσει.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το λένε από χθες, το είπε προ ολίγου και ο Νότης Μαριάς ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος προτίθενται να απευθυνθούν για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος  αριθμός των 50 βουλευτών, και στους βουλευτές των κομμάτων και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για να κατατεθεί πρόταση μομφής

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Α, το βλέπετε αυτό; Το θεωρείτε πολύ καλή πρωτοβουλία λέτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και νομίζω ότι όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν, με τον τρόπο ο οποίος θα εξυπηρετήσει και θα υπηρετήσει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Αν θα γίνει αυτό θα είναι πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, που θα υπάρξει πρόταση μομφής από Βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, αν  συμβεί αυτό, αν δηλαδή συγκεντρωθεί ο αριθμός των υπογραφών από όλα τα  κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πάντως, κυρία Ακριβοπούλου, εγώ δεν βλέπω πώς μετά από αυτήν την αποκάλυψη μπορεί η Κυβέρνηση να παραμένει στο θώκο της ατάραχη, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί κάποιοι να χαριεντίζονται δημοσίως εκστομίζοντας ανιστόρητες διατυπώσεις, δεν  αντιλαμβάνομαι επίσης πώς μπορεί να συνεχίσει αυτή η Κυβέρνηση, το ξαναλέω για μένα είναι μείζον, να συνεχίσει λοιπόν την πορεία της, όταν έχει με τέτοιο βάναυσο τρόπο προσβάλει και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Είμαι βέβαιη, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από τις Ενώσεις των Δικαστών και Εισαγγελέων

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Ήρθε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυρίας Γκουτζαμάνη της Εισαγγελέως.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η αντίδραση της κυρίας Γκουτζαμάνη δεν με καλύπτει, αν μου επιτρέπετε, διότι εδώ υπάρχει κυβερνητικός παράγων και, μάλιστα, το κεντρικό πρόσωπο της Κυβέρνησης που ήταν ο κύριος Μπαλτάκος, γιατί σας θυμίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση ούτε Υπουργικά συμβούλια πραγματοποιεί, ούτε διασκέψεις των μελών της ούτε τίποτε, δια περιφοράς όλα γίνονται με κεντρικό συντονισμό του κυρίου Μπαλτάκου, όταν, λοιπόν, αυτό το πρόσωπο φέρεται να διατείνεται – εγώ δεν υιοθετώ σε καμία περίπτωση αυτά που λέει- όμως μιλάει εκ μέρους της Κυβέρνησης και διατείνεται ότι υπήρχε ευθύς επηρεασμός όχι μόνο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και στη Δικαιοσύνη, αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να διασκεδαστούν. Έτσι και εγώ δεν ανέχομαι μία Κυβέρνηση  η οποία και αν δεν επηρεάζει, ισχυρίζεται και κομπάζει ότι επηρεάζει τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Εάν υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που υποσκάπτουν και υπονομεύουν αυτή την ανεξαρτησία αυτό δεν μπορεί να πλήξει την ακεραιότητα και την ανεξάρτητη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά. Όταν εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης να λέει ότι «άμα κάνω τώρα καταγγελία θα γίνει προκαταρκτική εξέταση…»

Κατερίνα Ακριβοπούλου: μισής ώρας…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «μισής ώρας και θα την βάλει στο αρχείο, διότι η Εισαγγελέας είναι η Γκουτζαμάνη», όταν διατυπώνονται τέτοιου τύπου προσβλητικά για το πολίτευμα και την ανεξάρτητη λειτουργία των τριών εξουσιών εκφράσεις, δεν μπορεί να αποσοβούνται με τέτοιες διαψεύσεις. Και θα σας πω και κάτι άλλο: υπάρχει και μια δήλωση του κυρίου Σαμαρά στις 4 Νοεμβρίου του 2013 και είναι σε μια συνέντευξη που είχε δώσει –θα μου επιτρέψετε να πω- στον δημοσιογραφούντα Πρετεντέρη. Εκεί, λοιπόν, λέει για την ίδια υπόθεση και συμπίπτει χρονικά, «Μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και να πω, παρακαλώ πείτε τους να τους κρατήσουν. Είδατε δεν συνέβη αυτό, τουλάχιστον στην αρχή». Αυτά, όταν βλέπουμε και αυτή την συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, δημιουργούν μείζονα ερωτηματικά και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και από τη δική μου θέση ως υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και αν είναι ο απόλυτος αντίπαλός μας η Χρυσή Αυγή, όσο και αν εκπροσωπεί όλα αυτά που αντιπαλεύουμε και εναντίον των οποίων έχουμε πραγματικά αγωνιστεί με κόστος, όταν κανείς δεν μιλούσε, όσο και αν συμβαίνουν όλα αυτά δεν μπορεί να αντιπαρέλθουμε, από την άλλη πλευρά, αυτή την εμφανιζόμενη σκοτεινή λειτουργία μηχανισμών που έχουν παρεισφρήσει μέσα στην Κυβερνητική Λειτουργία.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Κωνσταντοπούλου, να είστε καλά.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ