30/03/2014

Ομιλία Γιώργου Σταθάκη από την επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου: «Απευθείας ζημιά στο δημόσιο συμφέρον» υπέρ στενών ιδιωτικών συμφερόντων οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες του πολυνομοσχεδίου

Στις 29 Μαρτίου στα πλαίσια της κοινής επιτροπής παραγωγής και οικονομικών της Βουλής στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο βουλευτής και υπεύθυνος για ζητήματα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τον κ Σταθάκη το πολυνομοσχέδιο καταπιάνεται με δύο ζητήματα. Πρώτων, ασχολείται με το ζήτημα των τραπεζών για τις οποίες έχουν δαπανηθεί και δεσμευθεί ποσά που ισοδυναμούν περίπου με το 20% του Α.Ε.Π. της χώρας. Δεύτερον, εισάγει στην ελληνική νομοθεσία τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, όπως έγινε γνωστή, είναι στην πραγματικότητα γραμμένη στα ελληνικά υπουργεία και εξυπηρετεί τα πιο στενά επιχειρηματικά συμφέροντα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ταμπέλα του διεθνούς οργανισμού. Το νομοσχέδιο, λοιπόν, εισάγει αυτές τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, μιας και σε κανένα από τα θέματα που θίγονται εντός της το ισχύον καθεστώς στην Ελλάδα δεν είναι ασύμβατο με αυτό των χωρών της Ε.Ε..

Αναφορικά με τις τράπεζες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο υφιστάμενος νόμος όριζε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έδινε χρήματα στις τράπεζες, η μετοχή ή το warrant των οποίων θα άξιζε ένα ευρώ και ότι στο μέλλον η μετοχή τους δεν θα μπορούσε να πουληθεί κάτω από αυτή την τιμή. Το σημερινό νομοσχέδιο τροποποιεί αυτή τη διάταξη επιτρέποντας στο Τ.Χ.Σ. να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή στην οποία τις είχε αγοράσει. Η πράξη αυτή της κυβέρνησης, κατά τον κύριο Σταθάκη, είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς συνιστά κρατική επιχορήγηση προς τους αγοραστές των μετοχών, πράγμα που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα στο μέλλον να κληθεί να πληρώσει επιπλέον πρόστιμα προς την Ε.Ε. για αυτήν της την ενέργεια. Το μοναδικό όφελος από την παραπάνω ρύθμιση είναι το τελικό κέρδος μιας στενής ομάδας ιδιωτικών συμφερόντων που με το σημερινό νόμο θα μπορέσει ανέξοδα να ανακτήσει την ιδιοκτησία των τραπεζών. Η πράξη αυτή συνιστά κατά τον κ. Σταθάκη «απευθείας ζημιά στο δημόσιο συμφέρον» υπέρ στενών ιδιωτικών συμφερόντων.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με επίκληση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο Χανιώτης βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εισάγει τομές σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, ενθαρρύνει τις εισαγωγές ενάντια στην εγχώρια παραγωγή σε κλάδους που ελληνική οικονομία έχει εξαιρετικές επιδόσεις όπως το γάλα, το τσιμέντο, τα πετρελαιοειδή κ.ο.κ. Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς αναίτια, καθώς π.χ. στο γάλα δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή οδηγία που να συγκρούεται με το υφιστάμενο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο περί «φρέσκου γάλακτος.» Άρα, η πράξη αυτή της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό παρά μόνο την τόνωση των εισαγωγών.

Δεύτερο ζήτημα στην ατζέντα της μελέτης του ΟΟΣΑ που υιοθετείται με τον υπό ψήφιση νόμο είναι η απελευθέρωση των αγορών. Στο τομέα αυτό το πολυνομοσχέδιο αποπειράται να εισάγει ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που πλήττει κλάδους που έχουν δομηθεί γύρω από μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν πηγάζουν από ευρωπαϊκές επιταγές αφού π.χ. στην περίπτωση του βιβλίου η Γαλλία σήμερα υποχρεώνει ακόμα και την Amazon να ακολουθήσει τη νομοθεσία περί ενιαίας τιμή στο βιβλίο. Αντιστοίχως, οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο των φαρμακοποιών αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που να ομοιάζει με το Αγγλικό στο οποίο κυριαρχούν λίγες ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο κ Σταθάκης ανέφερε ότι η κριτική που γίνεται προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα επίπεδα κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους είναι αναίτια στο βαθμό που η τιμή των προϊόντων τους, και άρα και τα περιθώρια κέρδος στον κλάδο, είναι προσδιορισμένα από το ίδιο το κράτος.

Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ διέπεται από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία η οποία οδηγεί προς την αποδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και την απελευθέρωση των αγορών σε πλειάδα κλάδων. Η κατεύθυνση αυτή είναι ξένη με τις αναγκαιότητες της ελληνικής οικονομίας σήμερα και με αυτά που θα όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, την προώθηση της εγχώριας παραγωγής και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην περίπτωση των τραπεζών.