07/03/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Εκδικητικές απολύσεις στο μεζεδοπωλείο-καφενείο «Σαλαντίν»

Στο μεζεδοπωλείο-καφενείο «Σαλαντίν», στο Μεταξουργείο, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, εργάζονταν 12 άτομα τα οποία δούλευαν επί  ενάμιση χρόνο ανασφάλιστα, χωρίς επιδόματα αδείας και χωρίς προσαυξήσεις νυχτερινών και αργιών. Στα αιτήματα των εργαζομένων για καταβολή των νόμιμων απολαβών και την καταβολή των ενσήμων, η απάντηση του εργοδότη ήταν η δύσκολη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μαγαζιά της περιοχής. Στη δε καταβολή των «δώρων», όπως καταγγέλλει το σωματείο, είναι συχνή η πρακτική των λογιστικών λαθών προκειμένου να καταβάλλονται χαμηλότερα ποσά από τα νόμιμα. Έπειτα από τις πιέσεις του σωματείου και των εργαζομένων, η επιχείρησε ξεκίνησε να τους καταβάλλει από τον Μάιο του 2013 τα μισά ένσημα ενώ μόλις τον Οκτώβριο ξεκίνησε η κανονική καταβολή των ενσήμων.

Στις αρχές του χρόνου, ανακοινώθηκε απόλυση ενός εργαζόμενου καθώς διεκδίκησε την καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων. Παρά τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων και του κλαδικού σωματείου «Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού» απολύθηκαν ακόμα δύο συνάδελφοί του που έδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους. Συγκεκριμένα, στις 18 Γενάρη,  μετά το μοίρασμα προκήρυξης με την οποία επιδείκνυαν την αλληλεγγύη τους στον απολυμένο συνάδελφό τους, τους ανακοινώθηκε προφορικά η απόλυσή τους.

Επειδή, οι εργοδοτικές πρακτικές εκφοβισμού των εργαζομένων όταν εκείνοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Επειδή, η καταβολή των νόμιμων αποδοχών αποτελεί στοιχειώδη εργοδοτική υποχρέωση.

Επειδή, οι πρακτικές παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων μένουν ατιμώρητες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι του μεζεδοπωλείου-καφενείου «Σαλλαντίν» στις θέσεις εργασίας τους;

2)Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα στις εργασιακές σχέσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης