18/12/2013

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις υπουργικές δεσμεύσεις για δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες συσσώρευσης αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα

Με αφορμή και εν αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ σχετικά με την παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Από πέρυσι το Δεκέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει τα Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Υγείας, ότι η αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζουν στο θέμα της ενέργειας -είτε αυτό μεταφράζεται στην αύξηση των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ σε επίπεδα που ένα μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει, είτε μεταφράζεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να καλύψουν ταμειακές “τρύπες” με έσοδα που δεν ήλθαν ποτέ- θα γύρναγε μπούμερανγκ, μεταξύ άλλων, και στην υγεία των πολιτών της χώρας.

Έναν χρόνο μετά, το ρεύμα αποτελεί για μία μεγάλη μερίδα πολιτών είδος πολυτελείας, εκατοντάδες άνθρωποι δεν έχουν τρόπο να θερμάνουν τα σπίτια τους, μετρήσαμε τρεις θανάτους νέων ανθρώπων από μαγκάλια στην, κατά τ’ άλλα, σύγχρονη Ελλάδα του πρωθυπουργικού success story, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω του ΕΦΚ, παραμένει απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές και η χώρα, με τα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν τα “πρωτεία”, πνίγεται στην αιθαλομίχλη.

Τα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ήταν που τρομοκράτησαν (ξανά) τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας. Κι αφού εξέδωσαν ανακοινώσεις με προτροπές προς τους πολίτες να μην καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, εάν δεν τα έχουν ανάγκη (!), υπόσχονται τώρα, μέσω ΚΥΑ, μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για το διπλάσιο αριθμό ημερών  όπου υπάρχει αύξηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων άνω των 150μg/m3. Η ίδια η πρόταση, καθώς και ότι το κόστος του δωρεάν ρεύματος θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν.

Τα αιωρούμενα σωματίδια συντελούν στην εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια (ημερίδα Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου, “Economic Crisis and Energy Mix: Societal and Health Impact of Biomass and Wood Burning ”, 16.12.2013). Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης απαιτεί τη λήψη συντονισμένων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση είναι η μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και η παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος ανά οικογένεια, δικαιούχου ΚΟΤ.

Τόσο για τον ΕΦΚ όσο και για το δωρεάν ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες τροπολογίες στο υπό συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων, όπου αιτιολογούνται πλήρως αμφότερες οι παρεμβάσεις, για να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση και να ανακουφιστεί άμεσα η κοινωνία που πλήττεται.

ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ