12/04/2013

Ερώτηση Χρ. Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Νέα θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Με την υπʼ αριθμ. απόφαση 29311/26-03-2013 ΦΕΚ 692/Β/26-03-2013 του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά Μάριου  εγκρίθηκε η  θετική  λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010. Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρωτότυπα ή γενόσημα) θα έχουν δυο τιμές, την ισχύουσα λιανική τιμή και την  ασφαλιστική τιμή που καθορίζει και θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Κατά συνέπεια, αν ο ασφαλισμένος επιλέξει σκεύασμα που η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, η διάφορα επιμερίζεται κατά 50% στον ασθενή και κατά 50% στον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς εκτός από την ήδη ισχύουσα συμμετοχή του 25%, αν προμηθευτούν φάρμακο με λιανική τιμή ακριβότερη από την ασφαλιστική θα πληρώνουν επιπλέον το 50% της διαφοράς.

Το μέτρο  αυτό πλήττει  οικονομικά το σύνολο των μεταμοσχευμένων ασθενών  για όλα τα σκευάσματα στα οποία υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο τιμών, εκτός από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  Επιπροσθέτως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις ακόλουθες υπουργικές αποφάσεις:  1. ΦΕΚ 3057/B/18.11.2012  « Μηχανισμός εφαρμογής  και ενημέρωσης  ιατρών  για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας», 2. ΦΕΚ 2883/Β/26.10.2012 Αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ.104747(2) Τροποποίηση της υπ αριθ.Φ.42000/οικ.2555/353/28.2.2012 κοινής υπουργικής απόφασης Υπουργού Εργασίας – Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπου εξαιρεί τους μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων από τη συνταγογράφηση με βάσει τη δραστική ουσία αλλά και από οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση στη προμήθεια των φαρμακευτικών θεραπειών τους.

Επειδή η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επιτρέπει την έμμεση παροχή γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων και δημιουργεί επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στη χορήγηση των φαρμακευτικών θεραπειών, που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της εύθραυστης κατάστασης τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να άρουν την 29311/26-03-2013 ΦΕΚ 692/Β/26-03-2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, η οποία πλήττει  οικονομικά το σύνολο των μεταμοσχευμένων ασθενών  για όλα τα σκευάσματα στα οποία υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο τιμών, εκτός των ανοσοκατασταλτικών;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης