03/04/2013

Ερώτηση Κ. Δερμιτζάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής, Ασφάλισης και Πρόνοιας -Υγείας: Μεγάλη καθυστέρηση στο Νομό Λασιθίου στην εξέταση αιτημάτων ασθενών για αναπηρικά επιδόματα

Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί δεκάδες ανάπηροι και αναξιοπαθούντες πολίτες, καθώς και οι οικογένειές τους στο Νομό Λασιθίου, λόγω των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτημάτων τους από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.  Απόρροια των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της συνεχούς υποβάθμισης των παροχών υγείας είναι να βρίσκονται στο στόχαστρο ευπαθείς ομάδες στις οποίες στερείται τις περισσότερες φορές ο μοναδικός πόρος επιβίωσής τους.

Αναλυτικά, προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων από την Υγειονομική Επιτροπή που φτάνουν και τους δεκαέξι μήνες.  Τα άτομα τα οποία βρίσκονται στην τραγική αυτή κατάσταση αναμονής είναι άτομα με αναπηρία, καθώς και σοβαρά νευρολογικά, ψυχιατρικά ή καρδιολογικά προβλήματα.  Σε πολλές περιπτώσεις, σε ΑΜΕΑ δεν καλύπτονται πλέον έξοδα που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα και τη μεταφορά τους.  Τραγικότερες όλων φαίνεται να είναι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών με 100% αναπηρία από τους οποίους η Επιτροπή στερεί το επίδομα επειδή δεν είναι απόλυτα παραπληγικοί.  Επίσης, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συνανθρώπου μας του οποίου η Οδύσσεια ξεκινάει το Μάιο του 2011, ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών στη Νομαρχεία Λασιθίου, παραμένοντας έκτοτε αδικαιολόγητα δίχως επίδομα, έχοντας ανήλικο παιδί στο φάσμα του αυτισμού και αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα στην έργο και λογοθεραπεία του.  Πάνω από 300 είναι τα αιτήματα που έχουν συσσωρευτεί για ακρόαση από την Υγειονομική Επιτροπή στο Νομό Λασιθίου, η οποία, όμως, λόγω των ελαχίστων συνεδριάσεων της, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας με συνέπεια την απίστευτη, πολύμηνη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.

Επειδή είναι απάνθρωπο ασθενείς ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, των οποίων οι οικογένειες έχουν βιώσει τα τελευταία μνημονιακά έτη την οικονομική κρίση να στερούνται βασικών κοινωνικών παροχών.

Επειδή στόχος ενός Κράτους κοινωνικά και ηθικά δίκαιου οφείλει να είναι η προστασία των ανάπηρων και αναξιοπαθούντων ομάδων συμπολιτών μας και όχι η εύρεση τρόπων μη καταβολής των μοναδικών πόρων για την επιβίωση τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί,

•    Ποια μέτρα προτίθενται λάβουν ώστε να δώσουν άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των εκατοντάδων πολιτών των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν.

•    Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα προωθήσουν ώστε να εξασφαλιστούν οι ομαλές, τακτές και δίκαιες συνεδριάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής στο Νομό Λασιθίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωστής Δερμιτζάκης