ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/11/2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)



Για τον προϋπολογισμό, τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα  και τη συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ

-    Είναι θετικό ότι ο προϋπολογισμός έχει πλεόνασμα;

Αυτό θα το απαντήσουμε στο τέλος. Διότι πάντοτε πρέπει να γνωρίζεις, όταν υπάρχει πλεόνασμα, πώς προκύπτει αυτό.

Και τώρα μιλούν για ένα πλεόνασμα, το οποίο μπορεί και να επιβεβαιωθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι βασίζεται σε μια αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή πολιτική και είναι ένα πλεόνασμα αντιαναπτυξιακό. Αυτό φρενάρει την ίδια την οικονομία.

Είναι πάρα πολύ εύκολο, αν θέλετε να κάτσουμε κάτω και να βάλουμε τα έσοδα και τα έξοδα και να αρχίσουμε να κόβουμε από τις δυο στήλες, εκατέρωθεν να αρχίσουμε να προσθαφαιρούμε και να παρουσιάσουμε ένα αριθμητικό πλεόνασμα. Το θέμα είναι σε τι πραγματικούς όρους αντιστοιχεί.

Εδώ έχουμε έναν προϋπολογισμό που στην κυριολεξία βρέχει δισεκατομμύρια, τα οποία θα τα πάρουν από την ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα.

-    Και θα αφαιρεθούν από την αγορά, από την κοινωνία.

Θέλω να σταθώ σε ορισμένες επισημάνσεις που άκουσα και από τον κ. Σκρέκα. Θα έχουμε, λέει, μείωση των εσόδων από τη φορολογία των φυσικών προσώπων. Αυτό ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει; Όταν τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν έσοδα, δεν μπορούν να φορολογηθούν.

Μιλήσατε για φοροδιαφυγή. Αλλά, γνωρίζουμε ότι στον προϋπολογισμό που τρέχει, ποια ήταν η πρόβλεψη για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή; Θυμόσαστε; Μηδέν.

Από εκεί και έπειτα, ακόμα δεν δόθηκε απάντηση σε μια ερώτηση που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πριν από τέσσερις μέρες, για το τι έχουν κάνει τις περίφημες λίστες, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Λαγκάρντ. Τίποτα, μηδέν εις το πηλίκο. Αοριστολογίες.

Και κοιτάξτε το πιο σημαντικό απʼ όλα. Έχουμε μια συζήτηση πάνω από ένα μήνα σε σχέση με τα ακίνητα. Τι γίνεται; Υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση, δεν υπάρχει; Έρχεται, λοιπόν, ο προϋπολογισμός και μιλάει για 41% σε σχέση με το 2013 αύξηση εσόδων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Μέσα εκεί είναι και οι μεταβιβάσεις στις κληρονομιές και κυρίως είναι η απευθείας φορολόγηση των ακινήτων.

Άρα, έχουμε μια διάψευση δια χειρός του υπουργού Οικονομικών, ότι θα έχουμε ακόμα μια μεγαλύτερη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας. Τι άλλο είναι για να αποκατασταθεί η αλήθεια σε σχέση με την συζήτηση που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα;

Το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο είναι ελλειμματικό, είναι οριακά ισοσκελισμένο είπε ο κ. Σκρέκας,  που οφείλεται τώρα; Σε εξαγωγές που έκανε σε πετρελαιοειδή η χώρα μας. Γνωρίζετε εσείς να έχει πετρελαιοειδή η χώρα μας; Δεν τα έχουμε δει τα πετρέλαια ακόμα. Τι γίνεται λοιπόν; Επειδή είμαστε μια χώρα η οποία έχει πολλά παράλια, έχει κρουαζιερόπλοια, πολλά καράβια να ανεφοδιάζονται, κάθε ανεφοδιασμός που γίνεται εδώ πέρα καταγράφεται στις  εξαγωγές. Πλασματική εικόνα. Και, κοιτάξτε, έχουμε αύξηση των εισαγωγών παρόλο την ύφεση. Αυτό δείχνει  σε όλο του το μεγαλείο ότι αυτά τα τρία χρόνια, παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους η οποία θα μας έκανε ανταγωνιστική, παρά τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, παρά τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που υποτίθεται θα αποκαθιστούσαμε ένα επενδυτικό κλίμα, βλέπετε ότι η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ούτε στο να αποκαταστήσει κάποιες εισαγωγές με δική της πρωτογενή παραγωγή. Είναι, λοιπόν, μια εικόνα πραγματικά άθλια.

Έχουμε, λοιπόν, ένα προϋπολογισμό στον αέρα, όπως ομολογείται και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Ανά πάσα στιγμή θα αλλάξει και δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο.

Πηγαίνει τώρα ο κ. Σαμαράς να συναντήσει την κα Μέρκελ, όπου λέει αναμένεται να εισπράξει μια στήριξη. Στήριξη σε τι; Στήριξη στην εφαρμογή της ίδιας ανάλγητης, αντιαναπτυξιακής, αντικοινωνικής πολιτικής. Τον στηρίζει για να συνεχιστεί η ισοπέδωση της κοινωνίας και για να πάει η Ελλάδα στα τάρταρα. Σε αυτό. Βεβαίως, γιατί να μην τον στηρίξει;

Και χωρίς να διαπραγματεύεται το παραμικρό. Διαπραγμάτευση δεν είναι να έχεις το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ και να λες στηρίξτε με γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι προσπάθεια υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων, των συμφερόντων το λαού.

-    Ο προϋπολογισμός δεν έκλεισε με τη συμφωνία της τρόικας. Τέθηκε στη Βουλή, χωρίς την απόλυτη συμφωνία της τρόικας.

Και σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν γνωστές δηλώσεις, που τις γνωρίζετε, που λένε ότι ανά πάσα στιγμή θα έρθει συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Είναι βέβαιο αυτό. Είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός είναι τόσο πολύ στον αέρα.

-    Γιατί, όμως, υποτιμάτε την πολιτική στήριξη – το λέω από μια άλλη πλευρά εγώ –που μπορεί να διαμορφώσει ένα περιβάλλον, να θέσουμε το μεγάλο ζήτημα που τροφοδοτεί και την κρίση, το δύσβατο χρέος.

Η πολιτική στήριξη σε τι;

-    Γιατί εσείς δεν το επιδιώκετε; Κι εμείς το επιδιώκουμε και όλοι θέλουμε να μειωθεί το χρέος.

Σας απάντησα ήδη. Η πολιτική στήριξη είναι στην εφαρμογή των ίδιων αντικοινωνικών, αντιαναπτυξιακών πολιτικών, των πολιτικών λιτότητας. Εδώ δεν πρόκειται για μια στήριξη όπου θα θέσει το θέμα, ας πούμε ελάτε εδώ όλοι μαζί να δούμε το τι κάνουμε είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε στην Ελλάδα. Δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα και ούτε είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στην κυριολεξία του, το οποίο σχετίζεται με το θέμα του κουρέματος, όπως τουλάχιστον έχει τεθεί από την πλευρά του ΔΝΤ, ούτε το αγγίζει ο κ. Σαμαράς.

-    Ναι, αλλά το πλεόνασμα είναι προϋπόθεση κ. Σκουρλέτη.  Το βλέπετε από το μνημόνιο. Πρέπει να υπάρξει το πλεόνασμα. Η στήριξη αυτή την έννοια έχει.

Η βάση της συζήτησης που εύχομαι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό, όταν δηλαδή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και η Ν.Δ. αντιπολίτευση, θα είναι τελείως διαφορετική. Θα είναι μια βάση η οποία θα έχει διαμορφωθεί μέσα από την κατάργηση του μνημονίου.

Άρα, λοιπόν, ένα πλεονασματικός προϋπολογισμός ο οποίος θα έχει βασιστεί στην κατάργηση ενός αντιαναπτυξιακού, υφεσιακού πλαισίου σαν και αυτό, που διαλύει οικονομία και κοινωνία, προφανώς θα είναι μια μεγάλη επιτυχία και αυτός είναι ο στόχος μας.

Για την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τις καταγγελίες του Υπ. Υγείας

-    Κατηγορηθήκατε εχθές στο πλαίσιο της κουβέντας που γίνεται για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων από τον Υπουργό Υγείας τον κ. Γεωργιάδη ότι πήρατε αυτή τη θέση, καταψηφίζοντας τη μείωση της τιμής τριών χιλιάδων φαρμάκων διότι στην πραγματικότητα εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες διαφημίζονται από τις συχνότητες του ραδιοσταθμού που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ….

Άρα λοιπόν με λίγα λόγια ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι εμμέσως δωροδοκείται ο χώρος μας, μέσω των διαφημίσεων, και υποστηρίζει κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες.  Δηλαδή, για παράδειγμα, εσείς πριν από λίγο που διακόψαμε για διαφημίσεις, θα έπρεπε να πείτε, και τώρα δελτίο δωροδοκίας του σταθμού ΣΚΑϊ..

-    Το ΣΚΑϊ είναι ανεξάρτητος σταθμός… Δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΟΚΚΙΝΟ είναι μια εταιρεία η οποία έχει εργαζόμενους, υπόκειται στον ανταγωνισμό των μέσων και νομιμοποιείται απόλυτα να έχει κα έσοδα. Άρα  πρόκειται περί άθλιας προπαγάνδας του κ. Γεωργιάδη, αυτήν που ξέρει και κάνει άριστα. Όταν ο κ. Γεωργιάδης, για παράδειγμα, αγοράζει διαφημιστικό χρόνο από τον Κουρή, δωροδοκεί τον Κουρή;

Τώρα για τα φάρμακα. Εμείς προτείναμε μια γενικευμένη, σε εγχώρια και εισαγόμενα φάρμακα, οριζόντια μείωση 15 με 20%. Αντ΄ αυτού έχουμε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει εις βάρος των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών εισαγόμενα φάρμακα πολυεθνικών, τα οποία είναι και αμφιβόλου ποιότητας.  Διότι εντάξει το γενόσημο, βεβαίως, αλλά το γενόσημο πρέπει να είναι αξιόπιστο και  να προέρχεται από χώρες οι οποίες έχουν  ελέγχους .

-    Λέτε ότι βάζουμε αμφίβολης ποιότητας φάρμακα στη χώρα….. Αυτό είναι το πιο σοβαρό απ΄ όλα…

Βεβαίως.. Εμείς τη θέση μας την έχουμε διαμορφώσει συζητώντας με τους ανθρώπους που υπηρετούν την υγεία…. Και προσέξτε την άλλη μεγάλη εξαπάτηση του ελληνικού λαού…

-    Εγώ άκουσα τη βιομηχανία να σας στηρίζει και να λέει ότι πέφτει η δαπάνη μέσα από τα 5 δις κάτω από τα 2 και κάτω από τα 2 δεν είμαστε βιώσιμοι…

Ψευδές κι αυτό… Εδώ έχουμε μια μείωση της κρατικής δαπάνης για φάρμακα και μια εκτίναξη διπλασιασμό της ιδιωτικής δαπάνης των ασφαλισμένων για τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Γιατί την ίδια ώρα από 1/1 μπαίνει ένα ευρώ σε κάθε συνταγή, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή ήδη των εργαζομένων.. Άρα δεν μ΄ ,ενδιαφέρει η υποκατάσταση της δαπάνης, δηλαδή να πληρώνει λιγότερο το κράτος και περισσότερο οι ασφαλισμένοι…..

-    Δεν είναι θετική η μείωση των φαρμάκων; Αυτό μας λέτε;…

Εμείς λέμε, οριζόντια μείωση των φαρμάκων όλων, εγχώριων και εισαγόμενων.

Τώρα, πόσοι απασχολούνται στην εγχώρια βιομηχανία;  Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι; Πόσοι στο κύκλωμα των πλασιέ των πολυεθνικών; Δύο χιλιάδες άνθρωποι. Υπάρχει παραγόμενη αυτή τη στιγμή  προστιθέμενη αξία εντός της χώρας;  Για να δούμε λοιπόν ποιος….

Την κυβέρνηση αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πάει 1% που λέει το μνημόνιο η φαρμακευτική δαπάνη, αγνοώντας ότι υπάρχουν καρκινοπαθείς που πεθαίνουν επειδή δεν βρίσκουν φάρμακα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για Τατσόπουλο

-    Να θέσουμε στον κ. Σκουρλέτη και το θέμα Τατσόπουλου που ακόμα δεν έχει λήξει…..

Έχει ολοκληρωθεί μια συζήτηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην πολιτική γραμματεία. Εμείς  ό,τι ήταν να πούμε το έχουμε πει..

-    … Εσείς είστε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, είστε στο κομβικό σημείο, να το πω έτσι,  αισθάνεστε άνετα με τις δηλώσεις του κ. Τατσόπουλου;…

Εμείς, αν αισθανόμασταν άνετα, δεν θα συζητάγαμε για τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τον κ. Τατσόπουλο, υπάρχει θέμα μιας συλλογικής αλληλεγγύης και έκφρασης από όλους και ένας σεβασμός στο συλλογικό πλαίσιο των αποφάσεων. Αν αισθανόμασταν λοιπόν άνετα, δεν θα το συζητάγαμε στην Πολιτική Γραμματεία, ούτε στην Κ.Ο. Κατά συνέπεια, εμείς αυτό που έχουμε να πούμε το έχουμε πει .

Είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα που έχουμε να ασχοληθούμε…

-    Τρεις μέρες ασχολείστε με το θέμα Τατσόπουλου…

Όχι από μεριάς μας…. Αυτό μπορεί να σας βοηθάει να γεμίζετε κι εσείς τα ρεπορτάζ.. Από κει και πέρα υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός πώς τα αξιολογεί τα πράγματα. Εμείς συλλογικά λέμε, πάμε μπρος και πάμε καλά και δυνατά.

-    Εγώ το λέω από άλλη πλευρά και δεν το λέω για το θέμα των απόψεων ..κ.λπ. Εσείς έχετε ανοίξει ένα θέμα με τον ΔΟΛ… Ο κ. Τατσόπουλος είναι κάθε μέρα στον ΒΗΜΑ FM, στο  MEGA κ.λπ…

Αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ, γιατί δεν ξέρω πώς καμιά φορά να  αντιμετωπίσω τον κ. Τατσόπουλο. Αν έχεις μια μόνιμη συνεργασία  σε εβδομαδιαία βάση, με ποια ιδιότητα πηγαίνεις; Του σχολιαστή σε εβδομαδιαία βάση ή του βουλευτή;;



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ