18/02/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Το καθεστώς λειτουργίας των “Αγορών Αγροτών”

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου του να προωθήσει την ανάπτυξη  των Αγορών Αγροτών (Farmerʼs markets). Οι αγροτικές αγορές, θεσμός με μακρά παράδοση λειτουργίας τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφέρουν  σημαντικά οφέλη τόσο στη μείωση των τιμών των προϊόντων όσο και στην αύξηση του τελικού εισοδήματος των καλλιεργητών. Η συστηματική προώθηση τους όμως εναπόκειται και στη διαμόρφωση ενός σταθερού νομικού πλαισίου που θα προστατεύει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς .

Ως γνωστόν οι πρώτες σχετικές αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην Πρέβεζα και στο Βύρωνα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Υπουργού γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση της ίδρυσης σε τέσσερεις ακόμη περιοχές της χώρας (Ηλεία, Δράμα, Κοζάνη και Χανιά). Σε μια περίοδο όμως, που τα αγροτικά εισοδήματα συμπιέζονται και το αίτημα καθιέρωσης χώρων άμεσης εμπορίας αγροτικών προϊόντων σταδιακά υιοθετείται από όλο και μεγαλύτερα αγροτικά στρώματα και συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών οι περιορισμοί που θέτει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές καθιστούν την θεσμοθέτηση των Τοπικών  Αγορών Αγροτών επιτακτική και για περιοχές που λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων αδυνατούν να δημιουργήσουν λαϊκές αγορές.

Εξάλλου οι αγορές απευθείας διάθεσης τροφίμων, που ξεπηδούν παντού στην χώρα ως όρος επιβίωσης εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, δεν μπορούν να περιμένουν την ευόδωση των πιλοτικών προγραμμάτων του Υπουργείου. Αυτές οι “αγορές των φτωχών”, που καλύπτουν τόσο τον παραγωγό που συνθλίβεται από τους μεσάζοντες, όσο και τον καταναλωτή που οι μνημονιακές πολιτικές του εξανέμισαν το εισόδημα, σήμερα αποτελούν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, που η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπ όψιν της. Η δίωξη και η καταστολή αυτού του αναδυόμενου αλληλέγγυου και συνεργατικού τομέα της οικονομίας, που παρατηρήθηκε στην άμεση διάθεση προϊόντων στο Φάληρο Θεσσαλονίκης (10/02/13), δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση του Υπουργείου σε μια κοινωνία που οργανώνεται για να επιβιώσει.

Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει  επιτακτικότατα η ανάγκη δημιουργίας του νομικού και θεσμικού πλαισίου που θα διέπει το καθεστώς των Τοπικών Αγορών Αγροτών και η διευκρίνιση του περιεχομένου του,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Πότε προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε κατάθεση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις Τοπικές Αγορές Αγροτών;

2.    Θα δοθεί έμφαση στην τοπικότητα των αγορών αυτών,  προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να αποκλειστούν περιπτώσεις διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από άλλες περιοχές;

3.    Σε ποιες περιοχές, με ποια κριτήρια και από ποιους φορείς θα είναι δυνατή η νόμιμη ίδρυση και λειτουργία των σχετικών αγορών και με ποιο τρόπο θα πιστοποιείται ότι σε αυτές θα συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι οι  αγρότες;

4.    Ποιες κατηγορίες προϊόντων θα διατίθενται προς πώληση και πως θα ελέγχεται ο τόπος προέλευσης τους;

5.    Πώς θα ελέγχονται οι αγορές αυτές για θέματα υγιεινής και ασφάλειας;

Οι ερωτώντες βουλευτές: