24/10/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (εκπομπή Λυριτζή-Οικονόμου)

Ποια είναι τα σχόλιά σας για την προγραμματική συμφωνία που ανακοίνωσαν εχθές τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το μέλλον που προδιαγράφει αυτή;

Καταρχήν, επί της ουσίας και του περιεχομένου, η συμφωνία αυτή δεν προδιαγράφει κανένα μέλλον, με την έννοια ότι τα δύο κόμματα έχουν ξανακάνει προγραμματική συμφωνία, τότε και με τη ΔΗΜΑΡ, στα τέλη του Ιούνη του 2012, προκειμένου να κάνουν την τρικομματική κυβέρνηση. Αυτήν όμως την συμφωνία την μετέτρεψαν σε κουρελόχαρτο. Και αυτό, γιατί και εκείνη η προγραμματική συμφωνία έλεγε επίσης ότι θα έκαναν ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρναν νέα μέτρα εις βάρος μισθών και συντάξεων. Πέντε περίπου μήνες όμως μετά, στις 7 Νοεμβρίου 2012, ψήφισαν στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο (Ν. 4093/2012), το οποίο διέψευσε πλήρως αυτήν την προγραμματική συμφωνία. Υπό αυτήν την έννοια, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πολιτική αξιοπιστία, αφού εξαπάτησαν τον λαό τον Ιούνιο του 2012 με άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ μετά έκαναν ως κυβέρνηση τα εντελώς αντίθετα. Επομένως, επαναλαμβάνω ότι, επί του περιεχομένου, η χθεσινή προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πολιτική αξιοπιστία. Δεν τους εμπιστευόμαστε.

Επί του τύπου τώρα, όσον αφορά τη δήλωση ότι η προγραμματική αυτή συμφωνία θα έχει ορίζοντα τετραετίας, γνωρίζουμε όλοι ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι στην κόψη του ξυραφιού. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, πόσο μάλλον τα επόμενα τρία χρόνια, με την έννοια ότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν τραγικές επιπτώσεις στον λαό και εμείς επιδιώκουμε την ανατροπή τους, όπως και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει.

Για ορισμένα θέματα όμως που καίνε την κοινωνία πρέπει όλοι σας, και εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ, να είστε συγκεκριμένοι.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Γιατί όταν επιδιώκεις να ανατρέψεις αυτήν την κυβέρνηση και να ανοίξεις τον δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να λες με σαφήνεια τι θα κάνεις εσύ.

Ο φόρος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα επιβαλλόταν μόνο σε αυτά που είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και ήταν έκτακτος φόρος. Τώρα έχουμε δύο επιπλέον στοιχεία: πρώτον, ότι επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, επιβάλλεται στα χωράφια και συμπεριλαμβάνει μέχρι και τα μαντριά και τις στάνες. Επομένως, πρόκειται στην ουσία για νέο μέτρο σε σχέση με το έκτακτο μέτρο που εφαρμοζόταν έως τώρα.

Δεύτερον, το μέτρο –επαναλαμβάνω– ήταν έκτακτο και αυτό είχε οριστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλέον, όμως, ενοποιείται με τον ΦΑΠ και μετατρέπεται σε μόνιμο μέτρο. Με άλλα λόγια, για τον φόρο ακίνητης περιουσίας πλήρωναν όσοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και αυτός ήταν συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τώρα, όλοι μαζί θα πληρώνουμε 3,9 -4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επομένως, πρόκειται για πρόσθετη φορολογία και ουσιαστικά για νέο κυβερνητικό φορομπηχτικό μέτρο.

Κατά την εκτίμησή σας, η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να προδιαγράφει και μια μελλοντική συμπόρευση των δύο κομμάτων; Κατά πόσο αυτό δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εύρεσης συμμάχων;

Καταρχήν, όταν συζητούμε για το θέμα των συμμάχων, πρέπει να δούμε το επόμενο πολιτικό σκηνικό. Γιατί κάποιοι μπορεί να υπολογίζουν στο ένα κόμμα ή το άλλο, τα κόμματα αυτά όμως μπορεί να μην βρίσκονται την επόμενη φορά στη Βουλή. Θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στην επόμενη Βουλή; Μήπως οι επόμενες εκλογές θα είναι ιδιαίτερα πολωτικές όσον αφορά την πολιτική αναμέτρηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος και ποια πολιτική θα επικρατήσουν; Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό ακόμη. Επομένως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίσει πρόβλημα συμμαχιών, πιθανόν το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίζει και η ΝΔ μετά τις εκλογές.

Κατά δεύτερον, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και εκλογικής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το βασικό όμως πολιτικό σενάριο σήμερα είναι να ανασυγκροτήσουν τη λεγόμενη «κεντροαριστέρα», δηλαδή να προσπαθήσουν να ενοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και κάποια κεντροαεριστερά δίκτυα, που βρίσκονται ανάμεσά τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κόμμα. Και εάν το καταφέρουν αυτό, κάτι που είναι και η βασική επιδίωξη του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, θα πρόκειται αφενός για ένα ανάχωμα απέναντι στη λαϊκή ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, ένα «μαξιλάρι συμμαχιών», με το οποίο θα μπορούσε η ΝΔ να ξανασχηματίσει κυβέρνηση, σε περίπτωση που έρθει πρώτη στις επόμενες εκλογές. Ένα ενδεχόμενο που εμείς κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν, για να το αποτρέψουμε.