02/10/2013

Ανακοίνωση Ομάδας για την προστασία των ζώων του Τμήματος Οικολογίας Περιβάλλοντος για την επανεμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα

Η λύσσα είναι το πρόβλημα, όχι τα αδέσποτα!

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών ανακοίνωσε πως ο ιός της λύσσας απομονώθηκε σε δείγμα εγκεφάλου αλεπούς στην περιοχή Παλαιοκάστρου του νομού Κοζάνης. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα Λύσσας που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1987. Από τον  Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 24 περιστατικά λύσσας τα περισσότερα σε αλεπούδες (20), αλλά και σε σκύλους (3) και γάτα (1).

Η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987, μετά από την εφαρμογή συστηματικών εμβολιασμών τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως τα τελευταία χρόνια κρούσματα λύσσας καταγράφονται σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Αντί αυτό να επιβάλλει εγρήγορση, υπήρξε  χαλάρωση του κρατικού μηχανισμού, των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των  υπηρεσιών υγείας και κτηνιατρικής των ΟΤΑ και λόγω εφησυχασμού και λόγω οικονομικών περικοπών και διαθεσιμότητας του κατάλληλου προσωπικού με την  επιβολή της μνημονιακής λιτότητας.

Με αφορμή την επανεμφάνιση της νόσου στη χώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την ασθένεια της λύσσας και το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την προώθησε σε όλα τα σχολεία και στους συλλόγους γονέων για την προφύλαξη των μαθητών. Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά σε «κινδύνους» που στοχοποιούν τα αδέσποτα.

Είναι προφανής ο πραγματικός και όχι προσχηματικός κίνδυνος της συγκεκριμένης προσέγγισης του προβλήματος αυτής της νόσου που, δυνητικά, μπορεί να προσβάλει τα ζώα, αδέσποτα, παραγωγικά και κατοικίδια, αλλά και τον άνθρωπο: η προσπάθεια περιορισμού της λύσσας να μετατραπεί σε επιχείρηση μαζικής εξόντωσης των αδέσποτων, αλά Ρουμανία, αντί να επιδιωχθεί το λογικό, η συγκράτηση και ει δυνατόν η εξάλειψη της νόσου με τα επιβαλλόμενα και διαθέσιμα μέσα.

Πρόληψη, με μαζικό εμβολιασμό των αδέσποτων με ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σύμφωνα με τον νόμο είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των αδέσποτων και των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, τακτικός εμβολιασμός των οικόσιτων, ενημέρωση του πληθυσμού, αποφυγή κάθε αδικαιολόγητου πανικού, σταθερή και αταλάντευτη απόρριψη κάθε σκέψης για μαζική και ανεξέλεγκτη εξόντωση του ζωικού πληθυσμού – με φόλες, καραμπίνες κτλ.

Όλοι εμείς που θεωρούμε σημαντικό πολιτικό, πολιτιστικό και ηθικό πρόταγμα την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων από την ανθρώπινη απληστία και απειλή, δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή ενός πραγματικού προβλήματος σε άλλοθι εξόντωσης των αδέσποτων της χώρας.

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ