29/08/2013

Ομιλία Η. Διώτη στην ολομέλεια για τα κρατικά λαχεία - «Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας “made in Greece”»

Με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς στηλίτευσε τόσο την ίδια την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, όσο και την τροπολογία που κατατέθηκε σχετικά με την εν λευκώ παραχώρηση των ελέγχων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης 29/8 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτηρίζοντας, ειρωνευόμενη ως “success story, made in Greece” τη δοσοληψία μεταξύ δοτών προέδρων και επιχειρηματιών-επενδυτών την αποκαλούμενη “αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας”, εκτίμησε ότι με την όλη διαδικασία και τους όρους που τη διέπουν, πλέον δε θα υφίσταται διάκριση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, όταν όλα θα είναι ιδιωτικά, αφού «παραβιάζονται και στοιχειώδεις κανόνες της ελεύθερης αγοράς, που λειτουργεί και ανταγωνίζεται και αυτορρυθμίζεται, όπως “λιβανίζει” τόσα χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός. Στην υπόθεση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας το σημαντικό ζήτημα  είναι ότι δεν θα έχεις πια ως Πολιτεία κανένα περιθώριο να ασκήσεις κανενός είδους κοινωνική πολιτική».

Επικεντρώνοντας στο θέμα του ξεπουλήματος των Κρατικών Λαχείων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δίνει τη δημόσια περιουσία “μπιρ-παρά”», προσθέτοντας ότι «με τη Σύμβαση διασφαλίζεται, ή έτσι έστω νομίζει η κυβέρνηση, ότι σε όποια αλλαγή γίνει, όπως π.χ. αύξηση της φορολογίας ή τροποποίηση μονομερώς της Σύμβασης, το ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώνει τον επιχειρηματία. Με λίγα λόγια, “την έκαναν λαχείο” όσοι έχουν εμπορικές δοσοληψίες με την ελληνική Κυβέρνηση, αφού δίδεται στον Παραχωρησιούχο δωρεάν από το Δημόσιο η άδεια χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης».

Κλείνοντας την ομιλία της, ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καμία σύμβαση που υπογράφεται υπό αυτές τις συνθήκες και που πουλάει περιουσία που δεν ανήκει στον πωλητή» και κατέληξε: «Νομίζω ότι είστε τόσο επικίνδυνη και ανίκανη Κυβέρνηση που καμία από αυτές τις συζητήσεις μέσα σε αυτήν την Αίθουσα δεν έχει νόημα γιατί είναι προσχηματική, επιμέρους και για τα μάτια του κόσμου. Το μόνο που έχει νόημα είναι να φύγετε το γρηγορότερο».

Ολόκληρη η ομιλία της βουλευτίνας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων», είναι η ακόλουθη:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΘΕΡΟΥΣ 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΙB΄

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ολοκληρώνεται ο κατάλογος των ομιλητών με την τελευταία ομιλήτρια, τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Ηρώ Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο ξεπουλήματος, δηλαδή, της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ακόμα «success story» αυτής της μοναδικής Κυβέρνησης, ένα ταμείο ιδιωτικοποίησης όλων των πόρων του ελληνικού κράτους και της όποιας ελπίδας για ανάκαμψη αύριο υπό τον ελληνικής εμπνεύσεως καμουφλαρισμένο τίτλο «περί αξιοποίησης περιουσίας», εννοώντας φυσικά αξιοποίηση από ιδιώτες.

Ιδιωτικά τζετ πάνε και έρχονται, όπου ο επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης του τζετ από τη μία, εξυπηρετεί τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρηματία τάδε, «ταδόπουλο», με το αεροπλάνο του, και ο επιχειρηματίας-Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πουλά μία μεγάλη κρατική επιχείρηση στον επιχειρηματία που τον πηγαινοφέρνει με το τζετ. Απλά πράγματα, made in Greece!

Πολλοί, απʼ ό,τι φαίνεται, «ζούνε το μύθο τους στην Ελλάδα», όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση για τον τουρισμό. Κατόπιν, μόλις τελειώνει η δουλειά, business as usual, αλλάζει ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και έρχεται κάποιος άλλος και η ζωή συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό.

Απώτερος σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πουλήσει την ελληνική περιουσία και να «την κάνει» για άλλη γη, για άλλα μέρη. Μετά τον ΟΠΑΠ, που πουλήθηκε με την παραπάνω καθʼ όλα αξιοσέβαστη διαδικασία, πουλιέται τώρα στον ΟΠΑΠ μέσα σε λίγες μέρες το υπόλοιπο του κρατικού τζόγου. Προσωπικά, διαφωνώ με τον τζόγο κάθε μορφής, αλλά η κουβέντα εδώ είναι γενικότερη, γιατί η ουσία είναι η δημόσια περιουσία. Όπως εξάλλου λέει και η αιτιολογική έκθεση, για την εκτίμηση της σημασίας της παραχώρησης για το ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη καταρχήν παράγοντες αναγόμενοι στο γενικότερο εθνικό και δημόσιο συμφέρον, όπως είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου με απώτερο στόχο την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Μάλιστα. Εθνικό και δημόσιο συμφέρον, λοιπόν, για την Κυβέρνηση είναι η πώληση της επικράτειας και του Δημόσιου στο σύνολό του, ώστε να μην έχει πια περιεχόμενο η λέξη «δημόσιο συμφέρον». Γιατί ποιό θα είναι το δημόσιο συμφέρον, όταν όλα θα είναι ιδιωτικά;

Ταυτόχρονα, παραβιάζονται και στοιχειώδεις κανόνες της ελεύθερης αγοράς, που λειτουργεί και ανταγωνίζεται και αυτορρυθμίζεται, όπως «λιβανίζει» τόσα χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός και εσείς μαζί. Ούτε αυτό δεν συμβαίνει, διότι όπως λέει η Σύμβαση, το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι τουλάχιστον για τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης δεν θα χορηγήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω παραχωρήσεις ή άδειες ή άλλα δικαιώματα λειτουργίας αναφορικά με λαχεία, βασιζόμενα σε κλήρωση ή στιγμιαία λαχεία ούτε θα λειτουργήσει το ίδιο τέτοια λαχεία. Δηλαδή, πουλάμε στους φίλους που μας κάνουν βόλτες με τα τζετ και δεν επιτρέπουμε ούτε στον εαυτό μας ούτε σε κανέναν άλλον να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Μονοπώλιο που λένε. Φυσικά, η ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου από την πώληση της περιουσίας του είναι αστεία και μπορούμε να βάλουμε το γενικό τίτλο «στην υγεία του κορόιδου!». Εν προκειμένω το κορόιδο είναι ο ελληνικός λαός.

Η ωφέλεια δεν είναι σημαντική ούτε στον οικονομικό τομέα ούτε και σε κανέναν άλλον, διότι βεβαίως στην υπόθεση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας το σημαντικό ζήτημα δεν είναι το οικονομικό, αλλά το ότι δεν θα έχεις πια ως πολιτεία κανένα περιθώριο να ασκήσεις κανενός είδους κοινωνική πολιτική, διότι κοινωνική πολιτική, κύριε Υπουργέ, κάνεις όταν έχεις δημόσια περιουσία, σχολεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ενέργεια, νερά, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς, δάση.

Αν δεν έχεις τίποτα, είσαι απλά Υπουργός και Κυβέρνηση, εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα που δουλεύεις για τα συμφέροντά του, όπως πολύ ειλικρινά εξομολογήθηκε σε κάποιο κανάλι ο Υπουργός Υγείας. Και όχι ότι δεν το ξέραμε αυτό, αλλά οι ομολογίες έχουν πάντα την αξία τους.

Άλλωστε, αυτή η ομολογία του επιβεβαιώνεται και με την κατάθεση της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, που καταθέσατε για τον ΕΟΠΥΥ.

Στο ν.4172 είχαμε διαφωνήσει έντονα με το να αναθέτει η Κυβέρνηση σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες τον οικονομικό έλεγχο του ΕΟΠΥΥ και των δράσεών του φυσικά.

Συνεχίζετε να οργανώνετε με έναν απαράδεκτο τρόπο τους ελέγχους που είναι αναγκαίοι, αλλά που χρειάζεται και πρέπει να γίνονται από δημόσιους φορείς ελέγχου με ουσιαστικά, επιστημονικά κριτήρια.

Άλλωστε, αυτό είχε γίνει στο παρελθόν από εργαζόμενους που δούλευαν στο ΙΚΑ και μάλιστα με πολύ υψηλά αποτελέσματα. Είχαν μαζέψει αρκετά λεφτά στον κρατικό κορβανά.

Ο τελικός σας, λοιπόν, στόχος μέσα από αυτά τα συστήματα είναι να επιβαρύνετε σε τελική ανάλυση ακόμη περισσότερο τους ασθενείς, αφήνοντας στο απυρόβλητο το κερδοσκοπικό πάρτι που συνεχίζεται στο χώρο της υγείας.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας με αυτήν την τροπολογία απεκδύεται την πολιτική του ευθύνη, εξουσιοδοτώντας τον ΕΟΠΥΥ να αποφασίσει σε ποιες ιδιωτικές εταιρείες θα δίνει τον έλεγχο και ταυτόχρονα θα εξετάζει και θα αποδέχεται τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από τους ελέγχους, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος. «O tempora  o mores!», κύριε Υπουργέ.

Για να επανέλθω στο ζήτημα των λαχείων και στο καθαρά οικονομικό ζήτημα, το κέρδος, λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι είναι τριακόσια τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ περίπου για τα δώδεκα χρόνια, δηλαδή, είκοσι επτά εκατομμύρια το χρόνο και κάτι ψιλά. Φυσικά, όχι ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια που λέει η Κυβέρνηση, διότι πάνω από εννιακόσια εκατομμύρια, όπως λέει πάντα το Γενικό Λογιστήριο, ούτως ή άλλως τα εισέπραττε το Δημόσιο από τα κρατικά λαχεία. Δίνουμε τη δημόσια περιουσία, δηλαδή, μπιρ- παρά και τον «παρά» αυτόν για τα προσχήματα μόνο, αλλιώς θα τη χαρίζαμε κιόλας.

Επίσης, φροντίσατε, κύριε Υπουργέ, με τη Σύμβαση να διασφαλίσετε –ή νομίζετε ότι διασφαλίσατε- ότι σε όποια αλλαγή γίνει, όπως για παράδειγμα αύξηση της φορολογίας ή τροποποίηση μονομερώς της Σύμβασης –για παράδειγμα, από μια άλλη Κυβέρνηση- το ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώνει τον επιχειρηματία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Θα χρειαστώ μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Απαγορεύεται, δηλαδή, ακόμη και η αύξηση της φορολόγησης, διότι στο κάτω-κάτω έχετε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να φορολογήσετε. Θα επιτρέψετε να διανοηθεί κάποιος να αυξήσει τη φορολογία στα πολύ υψηλά κέρδη ή στα αυξανόμενα κέρδη; Όχι, βέβαια! Μακριά από εσάς αυτές οι αντιλήψεις!

Τέλος, βεβαίως, δίδεται στον Παραχωρησιούχο δωρεάν από το ελληνικό Δημόσιο η άδεια χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, «την έκαναν λαχείο» όσοι έχουν εμπορικές δοσοληψίες με την ελληνική Κυβέρνηση.

Δεν ξέρω αν έχει γίνει αυτή η τρανταχτή επιτυχία γνωστή και στους δανειστές σας και γιʼ αυτό σκοπεύουν να πάρουν το ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια τους και να διαχειριστούν όπως θα ήθελαν τη δημόσια περιουσία μας μήπως πάρουν κανένα φράγκο παραπάνω ή αν είναι κάποια δέσμευσή σας το να μαζευτεί όλη η περιουσία της χώρας σε ένα ταμείο και μετά να το μεταβιβάσετε στους ξένους.

Παρότι το διαψεύσατε, κύριε Υπουργέ -όπως είχατε διαψεύσει κι όλα τα άλλα που μέχρι τώρα εφαρμόζετε- νομίζω ότι είστε τόσο επικίνδυνη και ανίκανη Κυβέρνηση που καμία από αυτές τις συζητήσεις μέσα σε αυτήν την Αίθουσα δεν έχει νόημα γιατί είναι προσχηματική, επιμέρους και για τα μάτια του κόσμου.

Το μόνο που έχει νόημα είναι να φύγετε το γρηγορότερο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καμία σύμβαση που υπογράφεται υπό αυτές τις συνθήκες και που πουλάει περιουσία που δεν ανήκει στον πωλητή.

Ευχαριστώ πολύ