26/06/2013

Να διασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των δομών προσχολικής αγωγής των δήμων της χώρας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σε ότι αφορά τις δομές προσχολικής αγωγής, βασικές αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στους δήμους της χώρας. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν στην λειτουργία των βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες. Παρά την σημασία των εν λόγω δομών, η βάση χρηματοδότησής τους δεν είναι σταθερή καθώς εξαρτάται από ευρωπαϊκά κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων παρουσιάζει συχνές καθυστερήσεις.

Την περσινή χρονιά, οι αιτήσεις για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς της χώρας έφτασαν τις 96000, ενώ η επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ενδιαφερομένων οικογενειών. Πέρυσι 60000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, ενώ για την ώρα δεν έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση για την νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η χρηματοδότηση των δομών προσχολικής αγωγής των δήμων, είναι απαραίτητο να αυξηθεί. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο υπ. αρίθμ. 1817/17-6-2013 της ΚΕΔΕ προς την Γενική  Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εσωτερικών, «πρέπει να αυξηθεί το συνολικό ποσό ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που όλοι εκτιμούμαι ότι θα υπάρξουν, δηλαδή το συνολικό ποσό των 250 εκ. ?  για όλο το πρόγραμμα». Η αύξηση της χρηματοδότησης αυτής θα διασφαλίσει την παροχή πλήρους γεύματος σε όλα τα παιδάκια των δημοτικών παιδικών σταθμών, την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων βάσει οικογενειακού εισοδήματος καθώς και την συνέχιση της χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ.

Επειδή η προσχολική αγωγή αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο στην ανάπτυξη των παιδιών

Επειδή είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι ίδιες χρηματοδοτικές αστάθειες, με κίνδυνο χιλιάδες παιδιά να αποκλειστούν από τις δομές προσχολικής αγωγής

Επειδή οι μνημονιακές πολιτικές έχουν αυξήσει τις ανάγκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους της χώρας

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1.    Προτίθεται να λάβει σοβαρά υπόψη του τις εισηγήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ώστε να αυξηθεί και να σταθεροποιηθεί η χρηματοδοτική βάση για την προσχολική αγωγή και να καταστεί εφικτή η παροχή των ζωτικών αυτών κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους;

2.    Με ποιους τρόπους προτίθεται να διασφαλίσει ότι κανένα παιδάκι δεν πρόκειται να μείνει εκτός δημοτικών δομών προσχολικής αγωγής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα