ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/06/2013

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στην Καβάλα (βίντεο)



Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι μάσκες έπεσαν. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, αλλά και τον κ. Σαμαρά σε Πρωθυπουργό της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είναι πλέον προφανές σε κάθε καλόπιστο πως ο βασιλιάς είναι γυμνός και η ασχήμια του ορατή σε όλο της το μεγαλείο.

Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο, όταν το μαύρο έπεσε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας.

Το μαύρο, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, έπεσε σαν πέπλο στις ψυχές όλων των δημοκρατικών πολιτών αυτού του τόπου, που γνωρίζουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης, δεν σίγησε ούτε όταν εισέβαλαν οι ναζί στη χώρα, ούτε όταν οι ακροδεξιοί συνταγματάρχες την έβαλαν στο γύψο.

Σίγησε τώρα, που η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά αποφάσισε και επίσημα να καταστήσει σαφές και στους πλέον καλόπιστους απέναντί της πως, προκειμένου να εφαρμόσει την καταστροφική πολιτική της, είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τη δημοκρατία.

Δυστυχώς, δεν το ανακαλύπτουμε τώρα. Το καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, πως μνημόνιο και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες.

Θυμηθείτε τι έχουν κάνει αυτά τα τρία χρόνια.

Στην αρχή κατέστειλαν με τα ΜΑΤ τις λαϊκές κινητοποιήσεις και έπνιξαν στα χημικά στις πλατείες όλης της χώρας.

Στη συνέχεια, υπέκλεψαν την ψήφο του λαού στις εκλογές, λέγοντας ασύλληπτα ψέματα, συκοφαντώντας, τρομοκρατώντας και απειλώντας.

Αμέσως μετά, κατάργησαν το ίδιο το κοινοβούλιο, αφού η χώρα κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα σύγχρονα Βασιλικά Διατάγματα, και πολυνομοσχέδια ψηφισμένα σε ένα άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τώρα έβαλαν στο στόχαστρο τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το δημόσιο βήμα της κοινωνίας για ενημέρωση και ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία, προς όφελος των αρχιερέων της διαπλοκής, των μεγαλοεκδοτών/ μεγαλοεπιχειρηματιών.

 

Κανείς πια δεν αντέχει, κανείς και καμία δεν ανέχεται αυτόν τον θίασο της συμφοράς. Παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά  την ίδια παράσταση των τριών πολιτικών αρχηγών. Που όλο διαφωνούν και όλο συμβιβάζονται. Γιατί παρά τις διαφορές τους, αυτό που τους ενώνει είναι ο πόθος τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Και φυσικά ο φόβος τους ότι όποτε κι αν αποφασίσουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει και με διαφορά.

 

Αλλά αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να παραβιάζουν το Σύνταγμα, τη κοινοβουλευτική διαδικασία και τη νομιμότητα. Δεν τους δίνει το δικαίωμα να υπονομεύουν τη δημοκρατία και να παρανομούν. Διότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί. Οι θιασώτες της «νομιμότητας» δεν έχουν σταματήσει να παρανομούν εδώ και ένα χρόνο.

Ο πρωθυπουργός αγνοεί το Σύνταγμα και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και επιμένει στο μαύρο στο δημόσιο σήμα της ΕΡΤ. Οι συνεταίροι του συνεχίζουν να αποδέχονται την ταπείνωση που τους έχει επιβάλλει ο πρωθυπουργός. Χθες δεν τόλμησαν ούτε καν να ψελλίσουνε τη λέξη  ΕΡΤ. Κανείς τους δεν είπε κουβέντα για τους 2700 εργαζόμενους. Τέτοια αυτό -ταπείνωση και αυτό-γελοιοποίηση.

 

Ο κ. Σαμαράς κλείνει την ΕΡΤ προς όφελος των εργολάβων της ενημέρωσης, τους μόνους υποστηρικτές του. Πέταξαν έξω την ΕΡΤ  από την διαβούλευση σχετικά με τον πάροχο δικτύου για πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Προς όφελος ποιών; Των χρεοκοπημένων εργολάβων της ενημέρωσης.

 

Το μνημόνιο το λέει ξεκάθαρα. Κλείσιμο 10 μεγάλων φορέων εκτός της ΕΡΤ. Το ίδιο και χειρότερα η αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ανά πάσα στιγμή, μπορεί με μία απλή δήλωση, με μία απόφαση, να κλείσει οποιοσδήποτε οργανισμός.

 

Αντί να ασχολούνται με την επαναδιατύπωση της προγραμματικής τους συμφωνίας και τον ανασχηματισμό, δεν μας λένε ποιοι είναι αυτοί οι 10 φορείς;

 

Αντί να κοροϊδεύουν τον κόσμο με τους λεονταρισμούς τους, γιατί δεν λένε ότι τον άλλο μήνα θα κλείσουν 10 νοσοκομεία, 200 σχολεία και παιδικούς σταθμούς και – επειδή η βαρβαρότητα τους έχει πια ποτίσει- ετοιμάζονται να κλείσουν και βιβλιοθήκες. Θα κλείσουν και ΔΟΥ, και πανεπιστήμια, και την ΕΑΣ. Στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

 

Ξέρετε τι είναι το μόνο που θα ανοίξουν;43 σταθμούς διοδίων. Προς όφελος εργολάβων μεγάλων έργων που είναι ταυτόχρονα και εργολάβοι της ενημέρωσης.

 

Ως εδώ με αυτήν την κυβέρνηση. Ως εδώ με τη διαπλοκή. Ως εδώ με τις μονταζιέρες.

 

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον της χώρας, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημοκρατία. Και ο λαός, που θα έχει τον τελευταίο λόγο, έχει αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν θα ανεχτεί άλλο αυτήν την κοροϊδία, αυτόν τον εμπαιγμό.

 

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης ό,τι και να γίνει, ότι και αν σκαρφιστούν πολιτικάντικα, έχουν πια ταυτιστεί όχι με το μαύρο σήμα της ΕΡΤ, αλλά με το χαμένο σήμα της δημοκρατίας.

 

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

Χθες η ΕΛΣΤΑΤ, άλλη μια πολυδιαφημισμένη «μεταρρύθμιση» των μνημονιακών χρόνων, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στα στοιχεία της ανεργίας ανά περιφέρεια. Έβαλε αυτά του προηγούμενου μήνα. Αυτό που δεν αλλάζει σε κάθε τριμηνιαίο δελτίο της είναι το συμπέρασμα της έκθεσης. «Νέο αρνητικό ρεκόρ» στην ανεργία. Αυτό, όσες φορές και να το επαναλάβουν, μέσα θα πέσουν.

 

Γιατί δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η ανεργία στον τόπο μας και σημειώνει συνεχή άνοδο. Έφθασε επισήμως πάνω από  27%. Το πραγματικό μέγεθός της ανέρχεται σε 30-33%. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι ταξικό φαινόμενο. «Δεν έπεσε από τον ουρανό», αλλά είναι το αποτέλεσμα των βάρβαρων πολιτικών των τριών κυβερνήσεων που υπηρετούν το μνημόνιο.

 

Η ανεργία αυξάνει επειδή η κυβέρνηση και η τρόικα μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν την φορολογία και συρρικνώνουν τις δημόσιες επενδύσεις. Επειδή οδήγησαν την οικονομία σε βαθειά ύφεση. Επειδή έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή «εργαζόμενοι χωρίς λεφτά, σημαίνει μαγαζιά χωρίς δουλειά».

 

Το success story των μνημονίων είναι η απογείωση της επίσημης ανεργίας από 11,2% σε 27% μέσα στα τρία χρόνια. Δεν πρόκειται για παράπλευρη απώλεια, αλλά για συνειδητό ενδιάμεσο στόχο ώστε να αποδυναμωθεί ολοσχερώς η διαπραγματευτική δύναμη των μισθωτών έναντι του κεφαλαίου και να καταστεί διαρκής και μόνιμη η δραματική συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών που έχει θεσμοθετηθεί.

 

Σύμφωνα με την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν το έλυσαν ποτέ και πουθενά. Οι εξαγορές δημόσιων επιχειρήσεων δεν είναι αναπτυξιακές, είναι το ακριβώς αντίθετο, αντι-αναπτυξιακές και υφεσιακές.

 

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται από τη δημιουργία  ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας. Ούτε με παροχή αναπτυξιακών κινήτρων χωρίς δέσμευσή να δημιουργήσουν συγκεκριμένο αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Ούτε με τα προγράμματα μερικής και προσωρινής εργασίας.

 

Οι πολιτικές αυτές είναι απλά μηχανισμός ανακύκλωσης των ανέργων. Με προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις το μόνο που πετυχαίνεις είναι να  προχωρούν σε πογκρόμ μαζικών απολύσεων ή με την απειλή της απόλυσης να μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε «στρατόπεδα εργασίας».

 

Μόλις το 2% των ανέργων βρίσκει εργασία μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού δυναμικού. Οι υπόλοιποι βρίσκουν εργασία είτε μόνοι τους είτε μέσω φίλων και συγγενών είτε με ρουσφέτι και πελατειακές σχέσεις, που έχουν πλέον μεταφερθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Οι δημόσιοι πόροι, που διατίθενται στη χώρα μας για την απασχόληση – ανεργία, είναι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, δηλαδή τρεις έως πέντε φορές λιγότεροι από τις χώρες της ευρωζώνης.

 

Τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, σε συνδυασμό με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και τις σφαγιαστικές μειώσεις μισθών, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα, που υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση και τα δημόσια έσοδα λόγω απώλειας ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Αυτή η  πολιτική πρέπει να ανατραπεί και αυτό μόνο ο  ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει.

 

Το δικό μας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ περιέχει τις βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τίθεται σε διαβούλευση  με την κοινωνία.

 

Είναι πρόταση διαλόγου που απευθύνεται σε εργατικά συνδικάτα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.

·             Πρώτα πρέπει να σταματήσουμε την πρωτοφανή άνοδο της.  Και αυτή η  ανάσχεση θα επέλθει μόνο με την ακύρωση των μνημονίων και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Αυτή είναι μία από τις δύο πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα.

 

Η αντιμετώπιση της ανεργίας θα ξεκινήσει με την εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα επαναφέρει την οικονομία σε μακρόχρονα  διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

 

Απαιτείται συνδυασμός της οικονομικής πολιτικής με την πολιτική απασχόλησης, ώστε να αυξηθούν ταχύτερα οι θέσεις εργασίας, καθώς και η επέκταση της κοινωνικής προστασίας των ανέργων.

 

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόνοια.

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραμένει η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Και αυτό μπορεί να γίνει με:

 

·                Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

·                Με τη δεύτερη μεγάλη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει ο τόπος. Το εργοδοτικό δίκαιο να ξαναγίνει εργατικό δίκαιο. Να επανέλθει η προστασία στους εργαζόμενους.

·                Με προσανατολισμό κατά προτεραιότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανεργίας των νέων και της ανεργίας στα φτωχά νοικοκυριά ανέργων με ανήλικα παιδιά.

·                Ένα ακόμη  βήμα θα είναι η ακύρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία.

 

Σταματάμε άμεσα τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικομματική κυβέρνηση. Δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

Η πολιτική μας πρόταση για την απασχόληση συνδέεται με την πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας. Πάμε να προκαλέσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και να αλλάξουμε τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις και τα  πρότυπα:

 

·             Με άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης των λαϊκών τάξεων, με δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων.

Άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης σημαίνει αύξηση κατώτατου μισθού, αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανακούφιση υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, κατάργηση χαρατσιών και άδικων φόρων.

·             Με αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού αλλά και ειδικών χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  αλλά και τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

·             Με καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους,  κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

Να ξέρετε ότι εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε δύο θέματα.

Πρώτα στην ενίσχυση των κινήτρων και διευκολύνσεων για την ίδρυση και λειτουργία φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ιδιαίτερα των συνεταιριστικών μορφών. Με δικτύωση των φορέων κοινωνικής οικονομίας για αλληλοϋποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας. 

Οι δραστηριότητες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν πρωτοβουλίες της κοινωνίας για την παραγωγή αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Θα υποστηριχθούν παντού όπου αναπτύσσονται γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως οδηγούν στην ανανέωση του παραγωγικού ιστού και των θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης.

 Και δεύτερον στην ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων και γενικότερα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης ώστε αυτή την περίοδο να μην βρεθεί κανείς και καμιά μόνος/η απέναντι στην κρίση.

·             Με άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ  που ήταν πριν την μείωσή του στις 28-2-2012 με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες.

·             Με εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του, εκείνων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

·             Με την απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθʼ όλη τη διάρκεια της ανεργίας

·             Με την απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους.

 

Όλα αυτά και πολλά ακόμα κατατέθηκαν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των μακροχρόνια ανέργων.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

 

Ήρθε η ώρα ο κόσμος της εργασίας να πάρει το πάνω χέρι από τις τράπεζες, τους δανειστές και τις κυβερνήσεις – υπηρέτες του μνημονίου. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, δεν είναι μέρος του στημένου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Θα συγκρουστούμε με όλα τα μεγάλα συμφέροντα. Και μαζί με το λαό, μαζί με τους πολίτες θα τα καταφέρουμε.

 

Σας ευχαριστώ.

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ