07/06/2013

Αντισταθμιστικά οφέλη από τις ΑΠΕ - Ερώτηση Η.Διώτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ο Νόμος 3851/2010 (άρθρο 7, παράγραφος Α3), προβλέπει αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους αλλά και τις κοινότητες-Δήμους που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, στο νόμο προβλέπεται ότι “τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος, με το οποίο επιβαρύνεται κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., και παρακρατούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή, αποδίδονται μέχρι ποσοστού 1% επί της προ Φ.Π.Α. τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. στους κατόχους άδειας προμήθειας, με σκοπό να πιστωθούν, έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό, οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε.”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφορές αλλά και επιστολές που στάλθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, το Συνήγορο του Πολίτη και τον Γενικό Γραμματέα καταναλωτή, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΛΑΓΗΕ και τη ΡΑΕ, τα οικιακά τιμολόγια των κατοίκων Βουνιχώρας Νομού Φωκίδας δεν έχουν ποτέ πιστωθεί με το ποσό που δικαιούνται, για την εγκατάσταση Α.Π.Ε στη Βουνιχώρα. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, δεν έχουν εισπραχθεί ούτε τα ποσά που δικαιούνται με την μορφή έργων μέσω Δήμου Δελφών.

Επιπλέον, πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιστολή από το Σύλλογο Θεοδωριάνων ότι επανειλημμένα απευθύνθηκαν σε ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και ΔΕΗ Α.Ε. σχετικά με το ποσοστό 1% από το μικρό υδροηλεκτρικό που λειτουργεί από το 2004 στα Θεοδώριανα, χωρίς όμως να λάβουν ποτέ απάντηση. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.3468/2006, με το άρθρο 7 του ν.3851/2010 και της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.28287 (12-12-2011) προβλέπεται ότι ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, παρακρατείται από το ΛΑΓΗΕ Α.Ε (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος διατηρεί σχετικό ειδικό λογαριασμό. Το ποσό από το ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αποδίδεται στη ΔΕΗ Α.Ε., που προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές του ΟΤΑ πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ, με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό, οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών. Δηλαδή έπρεπε από το 2010 ποσό 1% από το μικρό Υ/Η που λειτουργεί στα Θεοδώριανα, να πιστώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων. Στην περίπτωση αυτή και ΔΕΗ και Εταιρεία νίπτουν τας χείρας τους και μεταθέτουν την ευθύνη στο ΛΑΓΗΕ.

Επειδή

•    έγινε πολύς λόγος για την διασπορά Α.Π.Ε. παντού και άνευ σχεδίου

•    τα Υπουργεία και οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν κατʼ εξακολούθηση χρησιμοποιήσει το επιχείρημα των ανταποδοτικών για να απευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες και να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους

•    ο νόμος προβλέπει τί δικαιούνται οι κάτοικοι και οι Δήμοι

•    μέσα στην κρίση, η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πανάκριβη για πάρα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας

•    επειδή οι κάτοικοι των περιοχών αισθάνονται ότι εμπαίζονται συστηματικά

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Τί ακριβώς συμβαίνει με τα αντισταθμιστικά οφέλη στις δυο αυτές περιπτώσεις Βουνιχώρας και Θεοδωριάνων;

2.    Αποδίδονται γενικά τα αντισταθμιστικά οφέλη για έργα ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα; Παρατηρούνται κάποια προβλήματα και δυσλειτουργίες; Σε τί ενέργειες σκοπεύουν να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος;

Η ερωτώσα βουλευτίνα

Ηρώ Διώτη