01/03/2013

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής παραβρέθηκε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γιώργος Πάντζας, με κύριο θέμα συζήτησης τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Πάντζας τοποθετήθηκε για το μεγάλο θέμα των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι οι κύριοι της συγκυβέρνησης με εργαλείο τον κ. Σγουρό είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα στην μπίζνα των σκουπιδιών. Και αυτό επιβεβαιώνεται, όπως υποστήριξε, από το γεγονός ότι παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης (παροτρύνοντάς την να λειτουργήσει «με γνώμονα την κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον», προκειμένου να αποφευχθούν χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες για το θέμα των απορριμμάτων), επιστρατεύουν τα ΜΑΤ όπως ακριβώς έγινε έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ όταν δημοπρατούνταν τα έργα, διαστρεβλώνουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και παρακάμπτουν τις ειδικές Εκθέσεις  Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη μάλιστα μνεία έκανε στο σύστημα της διαπλοκής που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των πολιτικών που κυβέρνησαν και συνεχίζουν να κυβερνούν τον τόπο με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διεκδικούν μερίδιο από τα σκουπίδια, λέγοντας ότι στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Και το υποστήριξε αυτό λέγοντας, ότι, ενώ η περιοχή της Φυλής κοντεύει να μετατραπεί σε εργοστάσιο εξασθενούς χρωμίου από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, προωθούνται νέες.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην άθλια φραστική επίθεση που δέχτηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 12/2/13 από τον κ. Σγουρό, λέγοντας ότι οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί τόσο από τον Περιφερειάρχη Αττικής όσο και από μερίδα περιφερειακών συμβούλων που πρόσκεινται στην συγκυβέρνηση, αποτελούν για τον ίδιο παράσημα, ακριβώς γιατί πιστοποιούν τον αγώνα του για το θέμα των σκουπιδιών αλλά και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ να ανατρέψει αυτές τις άθλιες πολιτικές.

Επανέλαβε, ότι το εν λόγω μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι καταστροφικό για την δημόσια υγεία, την τσέπη του δημότη αλλά και για το περιβάλλον το ίδιο. Εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι απαιτείται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, με μείωση του όγκου απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση αλλά και με παράλληλη ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι τοπικές δυνάμεις ενόψει των διαδικασιών fast track που προωθεί η συγκυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τις τρόικας και της κυρίας Μέρκελ. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα τους αγώνες των κατοίκων της Κερατέας, οι οποίοι όπως τόνισε, κατάφεραν πριν από κάποια χρόνια με τον αγώνα τους να σταματήσουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.