21/01/2013

Η εκμαυλιστική λειτουργία της ΔΕΗ - Ερώτηση Β.Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των πολιτών στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος επιδίδεται σε πρακτικές που φτάνουν μέχρι του σημείου εκμαυλισμού συνειδήσεων .

Είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά της στην περίπτωση της κατασκευής της νέας γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης 400 KV, που θα συνδέει το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Αλιβερίου με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα .

Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της 18/1/2013 της Ευβοϊκής Γνώμης 3 συλλογικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χαλκιδέων ( ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Αφρατίου, ο Αθλητικός Όμιλος Αφρατίου και ο Αθλητικός Όμιλος Πανδοκαϊκός Χαλκίδας) ζήτησαν από τη ΔΕΗ οικονομική συνδρομή με επιστολές που είχαν το παρακάτω περιεχόμενο :

«Απευθυνόμενοι προς τη Διεύθυνσή σας θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής… Είμαστε γνώστες του έργου   εκτελείται στη περιοχή μας…. Τμήμα του εν λόγω δικτύου διέρχεται μέσα από την περιοχή…και γνωρίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση μερίδας των κατοίκων .

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, θα παρακαλούσαμε να συνδράμετε οικονομικά με το ποσό των» (80.000 Ευρώ ο πρώτος και των 60.000  οι άλλοι δύο) «…θεωρώντας ότι έτσι κάμπτονται οι αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων .

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε εκ των προτέρων τις θερμές ευχαριστίες για τη βοήθειά σας.»

Οι συγκεκριμένες επιστολές υποβλήθηκαν στις 17-6-2011 και τα αιτήματα φαίνεται να ικανοποιήθηκαν στις 18-7-2011 .

Επειδή οι άθλιες αυτές συναλλαγές αποδεικνύουν ότι η ΔΕΗ στη περιβαλλοντική της πολιτική προτάσσει τον εκμαυλισμό συνειδήσεων ,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

αν θα επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος που προσβάλλει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Βαγγέλης Αποστόλου