ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/01/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Π.Τσούτσιας –Τ. Σαράντης)




-       Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Τι έβγαλε ο Έλληνας πολίτης – τηλεθεατής που κάθισε χθες με τις ώρες στην τηλεόραση;

-       Αν έχει καθίσει και αν μπορεί ο κ. Σκουρλέτης να αποστασιοποιηθεί για λίγο…

-       Ναι, ελάτε στη θέση του Έλληνα πολίτη, ο οποίος κάθεται χθες στην τηλεόραση - κάθεται αρκετά γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό το θέμα- και παρακολουθεί. Τι έβγαλε;

 

Ο Έλληνας πολίτης, νομίζω, δεν διαμόρφωσε άποψη μόνο από τη χθεσινή εικόνα, αλλά από τις καταστάσεις, από τις συζητήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος. Από το γεγονός δηλαδή ότι, η Ελλάδα παραμένει μια θλιβερή εξαίρεση, όπου δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα για τη λίστα Λαγκάρντ. Εξαίρεση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Είδε, λοιπόν, την κορύφωση προσπαθειών εκ μέρους των δυνάμεων που συναποτελούν την κυβέρνηση να συγκαλύψουν αυτή την υπόθεση, να την περιορίσουν μόνο στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, να πέσει δηλαδή στα μαλακά αυτή η ιστορία. Και ο αρχιστράτηγος αυτής της συγκάλυψης, ο κ. Σαμαράς,  ήταν ο πιο ήσυχος, θα έλεγα, της χθεσινής συζήτησης, ο οποίος εξόφλησε τα γραμμάτιά του προς τον κ. Βενιζέλο. Τον κ. Βενιζέλο που τον έκανε Πρωθυπουργό.

 

-       Απʼ ότι καταλάβαμε χθες και από την ομιλία του κ. Τσίπρα, αφήσατε στην άκρη τον κ. Κουβέλη και επί της ουσίας η αντιπαράθεση έγινε με τον κ. Βενιζέλο και με τον κ. Σαμαρά, ότι είπατε τώρα. Από τη άλλη πλευρά όμως, άλλοι λένε ότι ξεφούσκωσαν όλα αυτά τα επιχειρήματα που έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ιστορία και τελείωσε.

 

 Η εικόνα διαμορφώνεται μέσα από τους συγκεκριμένους συσχετισμούς που υπάρχουν στο κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, προκύπτουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες σε όλους εκείνους που θέλησαν τελικά να περιορίσουν, να εκτονώσουν αυτήν την υπόθεση στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου.

 

Όσον αφορά δε τον κ. Κουβέλη προσπάθησε, πιστεύω, να κρυφτεί. Αλλά ξέρετε πια, αυτός είναι ο ρόλος του κομπάρσου σε αυτή την υπόθεση. Θα περίμενε κανείς να έχει μια πιο δυναμική παρουσία σε αυτό το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού συστήματος το οποίο δεν το υπηρέτησε ο κ. Κουβέλης. Εν πάση περιπτώσει, τώρα προς το τέλος έχει αποφασίσει να κρατήσει αυτή τη στάση που δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε τη ΔΗΜΑΡ.

 

Επί της ουσίας όμως, δεν υπήρξε απάντηση απέναντι στις αιτιάσεις μας, απέναντι στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το τι θα έπρεπε να κάνει και δεν έκανε ο κ. Βενιζέλος για την αξιοποίηση της λίστας, για την απόκρυψή της επί μήνες. Απλώς αναλώθηκε σε δικολαβίστικα επιχειρήματα και σε συκοφαντίες βεβαίως.

 

Κι εδώ επιτρέψτε μου να αναφέρω την προσωπική διάσταση του θέματος.

Όλες τις τελευταίες βδομάδες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου –κι όπως γνωρίζετε αυτός είμαι εγώ-  έλεγα σε σας, στους δημοσιογράφους, ότι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ περιέχονται πρόσωπα συγγενικά ως προς τον κ. Βενιζέλο. Τον κάλεσα και χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μέσω του twitter, να μου πει πότε και σε ποιους εγώ είπα τέτοιο πράγμα. Αλλιώς είναι ένας κοινός συκοφάντης. Το επανέλαβα και προχθές στη δημόσια τηλεόραση, το λέω και από σας. Περιμένω να μου πει. Αλλά, βλέπετε, ο κ. Βενιζέλος έχει υποκαταστήσει τον πολιτικό του λόγο με ψεύδη, παραληρήματα και έναν πλεονάζοντα βερμπαλισμό και αλαζονεία, αλλά που δεν ταιριάζει για το σημερινό κατάντημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι από τα παλιά που του έχει μείνει.

 

-       Πέρα απ΄ όλα αυτά, να έρθουμε στην ουσία. Σας κατηγορούν -και μπορεί κάποιος να πει ότι έχει βάσεις αυτό το πράγμα- ότι πίσω απ΄ όλη αυτή την ιστορία που θέλετε να βάλετε στο κάδρο τον κ. Βενιζέλο θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση. Σας το λέω έτσι όπως τίθεται… ότι θέλετε να δημιουργήσετε πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό μέσω του κ. Βενιζέλου. Αν αυτός ήταν ο στόχος σας, δεν σας βγήκε, 7 παραπάνω μόλις ψήφους πήρε ο κ. Βενιζέλος…

 

Η πρόθεσή μας ήταν και είναι να δώσουμε μια μάχη εναντίον της διαφθοράς, με κάθε τρόπο να συμβάλουμε ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αυτό είναι η λαϊκή απαίτηση, η λαϊκή αξίωση. Και όσοι εναντιώθηκαν σ΄αυτή την αξίωση, νομίζω ότι κάποια στιγμή πολιτικά θα το βρουν μπροστά τους. Και αναφέρομαι και στους τρεις σήμερα πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση η οποία κινήθηκε στο δρόμο της συγκάλυψης.

Από κει και πέρα, ανεξαρτήτως της υπόθεσης αυτής, θα σας έλεγα  ότι παγίως αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης γιατί θεωρούμε την παρουσία της ζημιογόνα για τον ίδιο τον τόπο. Αυτό δεν το ακούτε για πρώτη φορά…

 

-       Έχει να κάνει βέβαια με τον τρόπο…

 

.. Όχι βέβαια με κόλπα, αλλά εναντιωμένοι στην ουσία αυτής της πολιτικής η οποία είναι εξοντωτική και τα αποτελέσματά της τα συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα  ο καθένας μας.

 

-       Χθες ο κ. Βενιζέλος, προς το τέλος της ομιλίας του.. είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί να βάλει την υπογραφή του και ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη δόση …

 

Και πήρε απάντηση σ΄ αυτό.

 

-       Άλλο αυτό.. Πήρε απάντηση… Εσείς έχετε υπόψη σας από τις συζητήσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας με τον Σόιμπλε τέθηκε τέτοιο θέμα;

 

Νομίζω ότι ήταν άλλη μια… προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά δεν μιλάνε –θα πω για άλλη μια φορά- στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί, γιατί ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει αυτή την ιταμή υπογραφή του. Προφανώς και δεν θα διανοούνταν οι Γερμανοί νομίζω να το απευθύνουν αυτό σε πολιτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε σ΄ αυτούς που τους έχουν δεδομένους. Το λένε σ΄ αυτούς τους οποίους κατά καιρούς τους έχουν βάλει στο τσεπάκι. Και εννοώ ως πολιτικούς χώρους και όχι τα συγκεκριμένα άτομα. Όλους αυτούς τους οποίου λαδώνανε, διοχέτευαν τις μίζες στους λογαριασμούς τους εδώ ή στο εξωτερικό και πήγαιναν μέσω των μαύρων ταμείων της Siemens και στα κομματικά τους ταμεία. Αυτά  όμως γνωρίζετε ότι φρόντισαν και τα συγκάλυψαν. Αναφέρομαι στην υπόθεση Siemens, την οποία είχε φροντίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν συναντήσει την κυρία Μέρκελ, δύο μέρες πριν,  να κάνει αυτόν τον επαίσχυντο εξωδικαστικό συμβιβασμό εις βάρος τελικά του ελληνικού δημοσίου.

 

-       Παρά ταύτα εχτές έφυγε το φως λίγο πάνω από τον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα της ημέρας, τα χθεσινά. Παρακολουθήσατε την ομιλία του στη Βουλή. Ρωτάω αν βγάλατε κάποια συμπεράσματα κι αν θεωρείτε ότι το 265, ο αριθμός ψήφων που πήρε για την παραπομπή του,  είναι σωστός ή όχι;…

 

Με ποια έννοια;…

 

-       Αν πρέπει να παραπεμφθεί η όχι τελικά.. το λέω και σε συνδυασμό με την ομιλία του στη Βουλή..

 

Ασφαλώς έπρεπε να παραπεμφθεί και σωστά παραπέμφθηκε και δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αυτός. Άλλωστε σας υπενθυμίζω ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι καν ούτε ειδικό δικαστήριο. Είναι διερεύνηση ποινικών ευθυνών για να πάμε σε ειδικό δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί περί της ενοχής.

 

-       Σε σχέση με αυτά που έστειλε χθες το βράδυ η εισαγγελία τα έγγραφα.. έχετε προλάβει να τα δείτε;… αυτές τις 120 σελίδες;….

 

Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ζητήσαμε να γίνει σήμερα η ψηφοφορία. Ήταν μια από τις ενστάσεις μας…

 

-       Να το πει ένας βουλευτής στο Κοινοβούλιο πιθανόν να έχει δίκιο.. Ρώτησα εσάς που δεν ήσαστε εκείνη την ώρα μέσα στο Κοινοβούλιο….

 

Αυτό ισχύει για όλους. Πολύ δε περισσότερο νομίζω που οι χθεσινές 120 σελίδες ουσιαστικά δίνουν μια συνέχεια σ΄ αυτή την υπόθεση..

 

-       Βγαίνει κάτι από τις 120 σελίδες;…

 

Δεν έχω εικόνα τέτοια που να μπορώ να σας πω συγκεκριμένα. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η υπόθεση συνεχίζεται. Γι αυτό και μένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο –το οποίο θα το εκτιμήσουμε με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο- να επανέλθουμε στο θέμα μέσω πρότασης και για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

 

-       Ας πούμε ότι έκλεισε αυτό το κεφάλαιο. Τέλειωσε η ψηφοφορία χθες το βράδυ.. Από σήμερα τι ξεκινάει;…

 

Από σήμερα συνεχίζεται, δεν ξεκινάει, η προσγείωση στην πραγματικότητα που ούτως ή άλλως είναι οδυνηρή…

 

-       Το ξεκινάει το είπα σε επίπεδο διαμάχης πολιτικής

 

Η διαμάχη η πολιτική είναι σκιαμαχία αν δεν εδράζεται στα πραγματικά προβλήματα και στις πραγματικές αντιπαραθέσεις. Κι αυτές προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα όπως τις βιώνει ο καθένας μας και παρά τις προσπάθειες που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα εκ μέρους της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα, να αποπροσανατολίσει με άλλου είδους ζητήματα. Το φορολογικό είναι αυτό που είναι, το τσεκούρωμα των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι αυτό που είναι, οι λογαριασμοί ανεβαίνουν. Πάνω σ΄ αυτά τελικά θα κριθεί η κυβέρνηση και όχι από την προσπάθειά της να μιλήσει για άλλα δευτερεύοντα ζητήματα.

 

-       Χθες υπήρξε ένα άρθρο στον Economist όπου, μεταξύ των άλλων, για τον κ. Τσίπρα συγκεκριμένα ήταν.. ότι κάνει το 2014, το  λέω έτσι χοντρά, ένα τολμηρό βήμα για να γίνει ο ηγέτης της αριστεράς .. για να γίνει.. πώς το λέει… δεν θυμάμαι καλά… …  του ευρωπαϊκού κατεστημένου, με αφορμή και το ταξίδι στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε αλλά και με το επικείμενο ταξίδι στις ΗΠΑ

 

Κάθε δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να κάνει τα σχόλιά του. Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι το εξής..

 

-       Για κάποιους όταν κάνουν σχόλια, βγάζετε ανακοινώσεις…

 

Βεβαίως… Δεν σημαίνει ότι είναι στο απυρόβλητο.. έτσι δεν είναι;  Εσείς τι λέτε οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να υφίστανται κριτική;…

 

-       Εξαρτάται.. Όταν όμως αυτό η κριτική γίνεται για να σταματήσει να μιλάει…

 

Δεν πρέπει να τρομοκρατούνται και δεν πρέπει να είναι καθοδηγούμενοι. Πρέπει να μην υπόκεινται στο να εξυπηρετούν ένα σύστημα διαπλοκής, κατευθυνόμενης πληροφόρησης, το οποίο στην Ελλάδα ανθεί. Να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αν θέλετε να ανοίξουμε μια μεγάλη παρένθεση και να μιλήσουμε με ονοματεπώνυμα, με καταστάσεις, με στοιχεία.. Τι να κάνουμε;.. Η χώρα μας είναι μια λαμπρή εξαίρεση όπου ανθεί το είδος της διαπλοκής, της χειραγώγησης της πληροφόρησης και της μιντιοκρατίας. Τι να κάνουμε δηλαδή; Αμφιβάλει κανείς γι αυτό; Και μας έχουν πάρει χαμπάρι και στο εξωτερικό.

 

-       Επί της ουσίας δεν απαντήσατε στο ερώτημα.. Εγώ φταίω…

 

Επί της ουσίας λοιπόν σας λέω ότι μπορεί ο καθένας να κάνει τα σχόλιά του, αλλά σας υπενθυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η κρίση, εμείς ήμασταν εκείνη η δύναμη που όλες οι προτάσεις, οι λύσεις που αναζητήσαμε ήταν σ΄ αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν ανακαλύψαμε λοιπόν καμία γοητεία της Ευρώπης τώρα. Αντίθετα ήμασταν αυτοί οι οποίοι μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρχει μια νέα στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξόδου από την κρίση, λέγοντας ότι, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, εκείνος πρώτος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την στασιμότητα και τον εγκλωβισμό σε νεοφιλελεύθερες ακαμψίες, όπως ακολουθούνται αυτή τη στιγμή, θα είναι η ίδια η Ευρώπη και θα βρεθεί πολύ κοντά στο ενδεχόμενο της αποδόμησής της. Άρα, νομίζω, ότι με συνέπεια υπηρετούμε όλα αυτά τα οποία έχουμε παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία και τα οποία μας οδήγησαν και σ΄ αυτά τα ποσοστά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ