ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/01/2013

Προστασία της αγοράς και των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς -- Ερώτηση Β.Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς ιδιαίτερα καταστροφική, αφού παρά την ικανοποιητική παραγωγή το εισόδημά τους υφίσταται

μεγάλη καθίζηση. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην ασύδοτη λειτουργία των μεσαζόντων του κλάδου, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του συνεταιριστικού τομέα να παρέμβει, από την έλλειψη ρευστότητας που προέκυψε  εξαιτίας της χαριστικής μεταφοράς της ΑΤΕ στη Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς να διαμορφωθεί στα 25-30 λεπτά /κιλό .

Η τιμή αυτή ήταν επόμενο να αποθαρρύνει τη συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς κι έτσι  από τους 400.000 τόνους που υπολογιζόταν η φετινή σοδειά έχουν πωληθεί μόνο 50.000 τόνοι, ενώ οι υπόλοιποι είτε οδηγούνται στα ελαιοτριβεία, που λόγω χαμηλής απόδοσης αλλά και τιμής του ελαιολάδου δεν διασφαλίζουν ούτε το κόστος συγκέντρωσης, είτε παραμένουν στα δένδρα για να πέσουν και να σαπίσουν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 τόνοι τελικά δεν θα συγκεντρωθούν .

Επειδή η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επιβίωση των συγκεκριμένων παραγωγών αλλά και στην αγορά του κλάδου, τόσο την εσωτερική με την κάλυψη των αναγκών από εισαγωγές όσο και την εξωτερική με την απώλεια πελατών,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών βρώσιμης ελιάς μετά το πρόβλημα που προέκυψε από την έλλειψη ρευστότητας του χώρου;

2)     Πως θα αντιμετωπίσει την εκβιαστική και ληστρική συμπεριφορά των μεσαζόντων του χώρου; και

3)    Τι θα κάνει για να μη χαθούν σημαντικές για το χώρο αγορές, ιδιαίτερα στο εξωτερικό όπου η ελληνική επιτραπέζια ελιά θεωρείται ως το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής;

Ο ερωτών βουλευτής

Βαγγέλης Αποστόλου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ