03/01/2013

Α.Ε.Ν.Α.Λ. και Lesvoshop. Δικαίωση των εργαζομένων, εξόφληση των προμηθευτών και των ασφαλιστικών ταμείων, δικαστική διερεύνηση -- Ερώτηση του Γ.Ζερδελή, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Δικαιοσ

Το 1997 δημιουργήθηκε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου». Το 2003 δημιουργήθηκαν από την Α.Ε.Ν.Α.Λ. τα «Lesvos shops -  Αυθεντικά προϊόντα Λεσβιακής και Λημνιακής παράδοσης» με δηλούμενο σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Η Lesvoshop Α.Ε. είχε ως βασικούς μετόχους την Α.Ε.Ν.Α.Λ. και επτά γυναικείους συνεταιρισμούς της Λέσβου, συγκεκριμένα του Μεσοτόπου, των Παρακοίλων, του Ασώματου, του Σκαλοχωρίου, της Αγίας Παρασκευής, της Ανεμώτιας και του Πολιχνίτου.

Μετά από ένα δεκαετές σχεδόν όργιο κακοδιαχείρισης και μετά από την άρνηση του νυν Περιφερειάρχη να παραλάβει από τη Νομαρχία χρεοκοπημένες και χρεωμένες εταιρείες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε τον Ιούλιο του 2011 τη λύση και εκκαθάριση των Α.Ε.Ν.Α.Λ. και Lesvos shop A.E.. Η μεν Α.Ε.Ν.Α.Λ. διαλύθηκε όπως προκύπτει από το ΦΕΚ 2144/26.9.2011/Τεύχος Βʼ. Για τη δε Lesvoshops Α.Ε., παρόλο που έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της, το δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση της σχετικής αίτησης λόγω μη νομότυπης επίδοσης, καθώς η εταιρεία στερείται διοίκησης και εκπροσώπησης από το Φεβρουάριο του 2011.

Το Μάιο του 2012 ανατέθηκε σε δύο Ορκωτούς Ελεγκτές - Λογιστές να διενεργήσουν την εκκαθάριση της Α.Ε.Ν.Α.Λ. σύμφωνα με τον Νόμο. Στο τέλος του Νοεμβρίου οι λογιστές παραιτήθηκαν πριν ολοκληρώσουν τον έλεγχο.

Οι υποχρεώσεις που αφήνουν πίσω τους οι δύο εταιρείες είναι τεράστιες:

Το κατάστημα του «Lesvos Shop» της Μυτιλήνης σταμάτησε να λειτουργεί στο τέλος του Απριλίου του 2010 και από τότε παρέμενε κλειστό, μέχρι που αποσφραγίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από αίτημα που κατέθεσαν τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Το χρέος της Α.Ε.Ν.Α.Λ. προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης από τα απλήρωτα ενοίκια εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 200.000 ευρώ.

Το σύνολο των γυναικείων συνεταιρισμών της Λέσβου αλλά και οι περισσότερες τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις (μικρού μεγέθους με μικρό κύκλο εργασιών) που αποτελούσαν προμηθευτές του Lesvos shop παραμένουν ανεξόφλητοι και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση ή αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης.

Κεφαλαιώδες ζήτημα είναι τα μεγάλα χρέη (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ) που άφησε πίσω της η εταιρεία και σε ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο, από πληρωτέες επιταγές, ακόμα και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου, η οποία βρίσκεται επίσης υπό εκκαθάριση μετά τον αιφνίδιο θάνατο των συνεταιριστικών τραπεζών με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Επίσης η Α.Ε.Ν.Α.Λ. στο κλείσιμό της άφησε στο δρόμο ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί ούτε τους μισθούς αλλά ούτε και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, εφόσον κατά το νόμο δεν θεωρούνται απολυμένοι. Επιπλέον, δεν καταβάλλονται στα ασφαλιστικά τους ταμεία οι εργοδοτικές εισφορές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο υπουργός ώστε να μην συνεχίζεται το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στη LESVOSHOP Α.Ε. σύμφωνα με το οποίο εμφανίζονται ως υπάλληλοι μιας υπό εκκαθάριση εταιρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου; Τι μέτρα θα αναλάβει ώστε να λυθεί η εργασιακή τους σχέση και να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις απόλυσης;

2.    Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα εξασφαλίσετε την άμεση εξόφληση των χρεών προς τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Σε μια περίοδο που η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις, με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να στηρίξει εκείνες τις επιχειρήσεις και τους γυναικείους συνεταιρισμούς που ζημιώθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ώστε να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να προχωρήσει απρόσκοπτα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και να απονεμηθεί σύντομα δικαιοσύνη;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ζερδελής