15/12/2012

Συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας

Συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Παναγιώτη Σαπουντζή πραγματοποίησε η βουλευτίνα Ηρώ Διώτη με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενο από τον Πέτρο Παπαγεωργίου και το Γιώργο Μπλιαχούτα, με αφορμή τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως για τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια των Α.Τ. ή των Α.Δ και στη Λάρισα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ότι η  υπεραριθμία των κρατουμένων, καθώς και η μακρά παραμονή ποινικών και κυρίως μεταναστών χωρίς χαρτιά, δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην υγιεινή, την ασφάλεια και τη διαβίωση των κρατουμένων, αλλά και των αστυνομικών που υπηρετούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες ανά τη χώρα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η δημιουργία γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, μετά και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος στις 11 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ τονίστηκε:

«Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές καταγγελίες, τόσο από την πλευρά μεταναστευτικών και άλλων οργανώσεων, όσο και από τις ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων υπηρετούν σε Α.Δ. και διάφορα Α.Τ. της χώρας, όχι μόνο για τη μακρά παραμονή μεταναστών στα κρατητήρια, αλλά και για τις κάκιστες συνθήκες κράτησης σε αυτά.

Τα κρατητήρια των Α.Δ. είναι προορισμένα για μικρής μόνο διαρκείας κράτηση, σχεδιασμένα να φιλοξενούν μόνο έναν μικρό αριθμό κρατουμένων. Δεν μπορούν να μετατρέπονται σε φυλακές. Η επί μακρόν παραμονή μεταναστών αλλά και άλλων κρατουμένων, έχουν μετατρέψει τις αστυνομικές υπηρεσίες στη χώρα σε χώρους που επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες. Η Α.Δ. Λάρισας μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς οι εγκαταστάσεις της παραδόθηκαν για χρήση μόλις στα τέλη Αυγούστου του 2010, αλλά και πάλι αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του υπεράριθμου ή του χρόνου παραμονής.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση και δεν μπορεί να εξακολουθεί να τις αγνοεί.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει και άλλες αρμοδιότητες εκτός της καταστολής. Σε αυτές συγκαταλέγονται τόσο η μέριμνα για τις συνθήκες κράτησης όσο και η προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Ο κ. Υπουργός εκτός από το να δηλώνει άγνοια ή να νίπτει τας χείρας του για το τι συμβαίνει στα Α.Τ., και να κωφεύει στα αιτήματα ακόμη και των ίδιων του των υπαλλήλων, πρέπει να δώσει λύση άμεσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα συνεχίσει τις προσπάθειες τόσο για την ουσιαστική βελτίωση των όρων διαβίωσης των κρατουμένων στα κρατητήρια και τις φυλακές, όσο και για τη μείωση του υπερπληθυσμού στις φυλακές μέσω και της αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα».