ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2012

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια στις 04/12/2012 με την επίκαιρη ερώτηση για την Απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκδίκαση των δικαστικών εκκρεμοτήτων του έργου «Παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα – Πυρί»



Παρατίθενται η πρωτολογία και η δευτερολογιά του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ολομέλεια  στις 04/12/2012 και στην συζήτηση με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση Απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκδίκαση των δικαστικών εκκρεμοτήτων του έργου «Παράκαμψη Σπάρτης, τμήμα Σκούρα – Πυρί».:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, που έχουν σχέση με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Και μάλιστα, είναι το σκάνδαλο Σκούρα-Πυρί, για το οποίο έχουν γραφτεί πάμπολλα στον Τύπο και στο οποίο εμπλέκεται μία εταιρεία και συγκεκριμένοι προϊστάμενοι, οι οποίοι όχι μόνο αυτό το έργο, αλλά και δεύτερο έργο, όπως παραδείγματος χάριν το λιμάνι της Κυπαρισσίας οι ίδιοι το πήραν και βλέπουμε να γίνεται μεγάλη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, παρότι και ο πρώην Υπουργός κ. Ρήγας, στη Βουλή, σε ερώτηση Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, είχε πει ότι γίνεται δικαστική διερεύνηση και η Εισαγγελία της Σπάρτης εξετάζει το θέμα.

Δεν ξέρουμε σε ποια φάση βρίσκεται. Συγχρόνως, βλέπουμε όσοι εμπλέκονται στο μέγα αυτό σκάνδαλο με το δημόσιο, με βάση την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του κ. Ρακιντζή, ότι συνειδητά προσπόρισαν στην εταιρεία 5.392.000 ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι το μόνο σκάνδαλο αυτό. Είναι άλλα 10.000.000 στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και λιμάνι στην Κυπαρισσία δεν υπάρχει. Οι ψαράδες χθες το βράδυ είδαν τα ψαροκάικά τους να βουλιάζουν στην Κυπαρισσία και να τρέχουν να τα βγάλουν στη στεριά.

Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια όχι μόνο να συγκαλυφθεί το μέγεθος των ευθυνών των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αλλά με απόφαση του κυρίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τοποθετήθηκαν σε διευθυντικές θέσεις και ο ένας εξ αυτών, μάλιστα -άκουσον, άκουσον, κύριε Υπουργέ- υπεύθυνος κρίσης της εξέλιξης των υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, και επειδή οι απαντήσεις που μου έδωσαν ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Καλογιάννης -γιατί ήταν στα συναρμόδια Υπουργεία- είναι απαντήσεις που, κατά την άποψή μου, προσβάλλουν το Κοινοβούλιο, διότι μου έδωσαν την απάντηση που έστειλε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος λέει ότι δεν τρέχει τίποτα, όταν επί της ουσίας, επαναλαμβάνω, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη από τις 19 Αυγούστου του 2011.

Δεν είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, την ώρα που ο λαός εδώ και τρία χρόνια υφίσταται δραματική μείωση των εισοδημάτων του λόγω των πολιτικών και των τριών κυβερνήσεων που έχουν προκύψει, κάποιοι να απολαμβάνουν χρήματα και να μοιράζονται χρήματα εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή του ελληνικού λαού.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, σας ρωτάμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η δικαστική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών και γιατί υπάρχει τόσο εμφανής καθυστέρηση, ποια η τύχη της πειθαρχικής δίωξης που άσκησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος, κατά το Ποινικό ή άλλους ποινικούς νόμους και αν έχει ενημερωθεί η δικαιοσύνη για όλες τις πτυχές. Θα πληρώσει κανένας σε αυτή τη χώρα; Θα αποδοθεί τουλάχιστον δικαιοσύνη;

Αυτό είναι το ερώτημα, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνιος Ρουπακιώτης έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

Κύριε Υπουργέ, μας ενδιαφέρει και εμάς αυτή η απάντηση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πετράκο, σχηματίστηκε δικογραφία. Έγινε η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης και ασκήθηκε δίωξη από τον Εισαγγελέα Σπάρτης τόσο κατά του επιβλέποντος μηχανικού όσο και κατά του προϊσταμένου του έργου Σπάρτη-Σκούρα-Πυρί για ψευδή βεβαίωση κατʼ εξακολούθηση και κατά χρήση. Αξιολογήθηκε δε το όφελος το οποίο προέκυψε σε ποσό πάνω από 150.000 ευρώ ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σπάρτης έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο το δικαστήριο της Σπάρτης, αλλά της Τρίπολης. Γιʼ αυτό ανατέθηκε η υπόθεση στην Τρίπολη και ανέλαβε ανακριτής Τρίπολης να διεξαγάγει πλέον την ανάκριση και μετά την οποία, εφόσον κριθεί υπαιτιότητα σʼ έναν από τους δύο ή και στους δύο, να κριθεί από το δικαστήριο της Τρίπολης.

Σε ό,τι αφορά το άλλο που αναφέρετε, δηλαδή για τη γέφυρα «Κελεφίνας-Σελλασίας-Σπάρτης», πρέπει να σας πω ότι έγινε η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής έρευνας και εστάλη από τον Εισαγγελέα Σπάρτης στον Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου, ο οποίος έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Αυτά ως προς το πεδίο έρευνας και ευθύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ στα στοιχεία τα οποία μας έδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κ. Πετράκος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως σας είπα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη και αποτελεί πρόκληση προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο οι Υπουργοί να απαντούν σε Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσω της απάντησης αυτού που θέλει να συγκαλύψει την υπόθεση, δηλαδή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Αυτός συνειδητά επιδιώκει τη συγκάλυψη της υπόθεσης και αυτό αποδεικνύεται από τις θέσεις που έχει αναθέσει σε αυτούς που ο κ. Ρακιντζής λέει ότι μετά δόλου ενήργησαν.

Όπως ξέρει και ο κ. Δαβάκης που είναι εδώ και ο κύριος Πρόεδρος, ο λαός της Λακωνίας, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θέλουν να κατασκευαστεί αυτό το έργο. Θέλουν να κατασκευαστεί αυτό το έργο από το ΕΣΠΑ, γιατί αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λακωνίας. Όμως, θέλουν να μην υπάρξει συγχρόνως συγκάλυψη των ευθυνών αυτών, οι οποίοι –επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ- τρώνε και πίνουν εις υγεία των κορόιδων, που γιʼ αυτούς είναι ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.

Συνεπώς, η απάντηση που έδωσαν τα Υπουργεία είναι τραγική. Και αυτό γιατί; Προσέξτε. Επιδιώκεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ χωρίς καταλογισμό ευθυνών. Επιδιώκεται να σβηστούν τα αποτυπώματα του σκανδάλου και όταν θα έρθει η ώρα της πραγματογνωμοσύνης, όπως λέει ο κ. Τατούλης, που ήταν πριν και Βουλευτής και Υπουργός, να μη φαίνεται τίποτα, να μην υπάρχει κανένα αποτύπωμα.

Επειδή πρέπει τουλάχιστον –επαναλαμβάνω- να αποδοθεί δικαιοσύνη, σας παρακαλώ πολύ να προβείτε σε όλες τις ενέργειες, ώστε να λάβετε προσωπικά υπʼ όψιν όλα τα δεδομένα, να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται, προκειμένου να προλάβουμε τη συγκάλυψη.

 Σας εφιστώ, κύριε Υπουργέ, την προσοχή στο γεγονός ότι σύμφωνα με τις ίδιες τις δηλώσεις και του κυρίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των Αντιπεριφερειαρχών γίνεται προσπάθεια επανένταξης και οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι έχουν συντάξει προϋπολογισμό πολύ υψηλότερου κόστους. Στην Ελλάδα –βλέπετε- κανονίζουν τη συνέχιση των έργων αυτοί που τα καταστρέφουν.

Επειδή, λοιπόν, είναι εξαιρετικής σημασίας η παρέμβασή σας, κύριε Υπουργέ, πρέπει να το δείτε και να επισημάνετε εγρήγορση στις υπηρεσίες, για να σταματήσει η διαδικασία συγκάλυψης, η οποία –επαναλαμβάνω- είναι εμφανέστατη από τις απαντήσεις που μου έστειλαν τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία θα σας τα δώσω, για να έχετε υπʼ όψιν σας πώς ακριβώς απαντάει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλαδή πώς απαντούν τα Υπουργεία μέσω της Περιφέρειας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Ρουπακιώτης.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πετράκο, αναφέρομαι στο πεδίο ευθύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αποφεύγω τις διαβεβαιώσεις γιατί αυτά τα θεωρώ αυτονόητα. Η ευθύνη του Υπουργού, του Υφυπουργού και όλων είναι να παρακολουθούν κάθε υπόθεση, η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές δικαστικές αρχές, όχι για να τις υποκαταστήσουν, αλλά για να ενημερώνουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για την πρόοδό τους.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι κανένας δεν συγκαλύπτεται, με την έννοια ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς –επαναλαμβάνω- να υποκαθιστά τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, συλλέγει τις πληροφορίες και πού παρεμβαίνει, αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση;  Παρεμβαίνει πάντα στον τομέα λειτουργίας των φορέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Θεωρώ αυτονόητο –και πρέπει να το εννοήσετε και εσείς- ότι μέσω των εισαγγελικών και των δικαστικών αρχών κανένας δεν συγκαλύπτεται. Απολύτως κανένας! Έτσι, λοιπόν, θα παρακαλέσω να δεχθείτε ότι αυτό θα πράξουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία αναφέρετε.

Εφόσον έχετε τα στοιχεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν θα αναφερθώ σε αυτά. Όμως, μια και βρισκόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ας ακούσει και ο ελληνικός λαός ότι όντως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε και αυτός τα καθήκοντά του και απευθύνθηκε εις το υπηρεσιακό συμβούλιο υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ασκώντας πειθαρχική δίωξη. Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τα άλλα στον Εισαγγελέα Σπάρτης –πλέον Τρίπολης- ακριβώς για να συνεκτιμηθούν και στη συνέχεια να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πέραν αυτού, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να σταλθούν και στον Γενικό Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε αυτός να διαπιστώσει με τη σειρά του όπου υπάρχει ένοχος και να καταλογιστούν τα ποσά, τα οποία πρέπει να επιστραφούν.

Ολοκληρώνω με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν θα καλυφθεί. Βεβαιωθείτε ότι θα κινηθούν οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές με τη δυνατότητα που σήμερα κινείται η δικαιοσύνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποδοθεί δικαιοσύνη, να αποκαλυφθούν αυτοί οι οποίοι έχουν ευθύνη και να τιμωρηθούν, σύμφωνα με το νόμο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ