02/11/2012

Μεταφορά των λυμάτων στη Ψυτάλλεια. Τζ.Βαμβακά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Όχι άλλη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων του Πειραιά.»

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Κουμουνδούρου, συζητήθηκε το θέμα επεξεργασίας των λυμάτων Αττικής. Μεταξύ των φορέων που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, παρούσα ήταν και η βουλευτής της Β΄ Πειραιά Τζένη Βαμβακά η οποία διατύπωσε επιφυλάξεις για την ενδεχόμενη μεταφορά των λυμάτων της Αν. Αττικής στην Ψυτάλλεια.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα αναλύοντας όλες τις παραμέτρους, ώστε να επιλέγουμε βιώσιμες αναπτυξιακά λύσεις. Οι πρόχειρες πολιτικές και οι “εύκολες” λύσεις δεν είναι στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι λογικό πως κανείς δε θέλει τα λύματα δίπλα στο σπίτι του, παρʼ όλα αυτά, με τη δημιουργία τοπικών ΚΕΛ νέας τεχνολογίας, κάθε δήμος θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα λύματα για παραγωγή ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο που οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, εισάγουν σκουπίδια!».

Στη συνέχεια η κα Βαμβακά τόνισε: «Η Αν. Αττική, από το Μαραθώνα μέχρι και το Σούνιο, δε διαθέτει αποχετευτικό  σύστημα. Η ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξή στην περιοχή επιτάσσει τη δημιουργία ενός σύγχρονου αποχετευτικού συστήματος το οποίο θα καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της Αν. Αττικής. Επομένως, η σύνδεσή της Αν. Αττικής με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας το οποίο ήδη δέχεται το 90% των λυμάτων της Αττικής, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Δεν είναι δυνατόν, στην προοπτική ανάπτυξης της Αττικής, να στηριζόμαστε σε ένα και μόνο ΚΕΛ, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα υπάρχει εναλλακτική λύση. Το ΚΕΛ Ψυτάλλειας έχει ήδη επιβαρύνει την τοπική κοινωνία  και μια βόλτα προς το Πειραιά είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την έντονη δυσοσμία».

Η βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή της προτείνοντας: «Θεωρώ πως οι μικροί τοπικοί βιώσιμοι προσανατολισμοί, με την δημιουργία τοπικών ΚΕΛ σύγχρονων προδιαγραφών, αποτελεί την πλέον πρόσφορη περιβαλλοντικά και οικονομικά λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα διατυπώσει μια κεντρική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρη πως όλα τα προβλήματα και οι διαφορές των τοπικών αρχών θα υπερκεραστούν στον βωμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών».