15/10/2012

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα:" ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ"

Προς τον Υπουργό

- Οικονομικών

12 Οκτωβρίου 2012

Με τον νόμο 1474/1984  ιδρύθηκε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σαν  Ν.Π.Δ.Δ ειδικού σκοπού.  Ο ιδρυτικό νόμος τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 494/1991. Από την ίδρυση του, διαθέτει   περιουσιακή αυτοτέλεια (πόρους) που συνδέονται άμεσα με τους σκοπούς και την επιμελητηριακή  του  δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το νόμο 2469/1997, η  κατάθεση των αποθεματικών του, προβλέπεται να γίνεται  σε κοινό κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Η επιλογή αυτή είναι υποχρεωτική και  προβλέπεται από τον  Νόμο και δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. , όπως τυχόν συμβαίνει με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.  Οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από συνδρομές των μελών του Επιμελητηρίου και τις νόμιμες κρατήσεις τους σε κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις για υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αποτελούν προϊόν κόπου των μελών του, προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και βεβαίως δεν προέρχονται από οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.

Παρόλα αυτά  το ΓΕΩΤΕΕ οδηγήθηκε σε «κούρεμα» (PSI) των αποθεματικών του, με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι και ο κατά νόμο διαχειριστής του κοινού Κεφαλαίου, αλλά και με ευθύνη της Κυβέρνησης, που δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας του Επιμελητηρίου.

Στην διαδικασία αυτή, το επιμελητήριο σαν Ν.Π.Δ.Δ, εντάχθηκε υποχρεωτικά, χωρίς την ενημέρωση, ή την όποια συγκατάθεσή του.

Δεδομένου ότι το γεγονός αυτό έγινε με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης και των μνημονιακών επιλογών της  και ότι το  ποσό που απομένει σήμερα, θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και αυτή τη δυνατότητα λειτουργίας του ΓΕ.ΩΤ.Ε.Ε., ενώ υπάρχει και άμεσος κίνδυνος μη πληρωμής μισθοδοσίας του προσωπικού του,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η απώλεια των αποθεματικών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.  που στην ουσία είναι συνδρομές των μελών του,

2.    Ποιά συγκεκριμένα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική ενίσχυση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρούλα Καφαντάρη