28/08/2012

Συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αμμανατίδου - Δρίτσα με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ

Συνάντηση με μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ ΑΒΕ είχαν σήμερα, 23/8/12, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη Βουλή, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Α΄Πειραιά - υπεύθυνος για θέματα Άμυνας, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Β΄Θεσσαλονίκης - υπεύθυνη για θέματα Υπουργείου Μακεδονίας–Θράκης και Γιάννης Αμανατίδης, Α΄Θεσσαλονίκης.

Ως γνωστόν πρόσφατα και αιφνιδιαστικά μέσα στον Αύγουστο, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η εταιρεία ΕΛΒΟ ΑΒΕ εντάχθηκε στο πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων», απόφαση που έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής απαξίωσης της εταιρείας, της πλήρους απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και του εγκληματικού προγράμματος παράδοσης των πιο κρίσιμων στρατηγικών τομέων της παραγωγικής βάσης της χώρας σε ιδιώτες.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, διότι με την μεθόδευση αυτή διακυβεύεται το μέλλον και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα απειλείται ο στρατηγικός έλεγχος του ελληνικού κράτους στον εθνικά ευαίσθητο τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης ως εθνική προδοσία. Τεκμηρίωσαν τις απόψεις τους με πολλά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τόσο την αποτυχία της προηγούμενης απόπειρας ιδιωτικοποίησης με την εκχώρηση της ΕΛΒΟ ΑΒΕ στον επιχειρηματία Ευαγ. Μυτιληναίο, όσο και τα ισχυρά στρατηγικά πλεονεκτήματα (διεθνείς πιστοποιήσεις κ.α.), που καθιστούν την εταιρεία όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και «μαγαζί γωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Τέλος, ανέδειξαν την ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, δήλωσαν την απόφασή τους να ξεκινήσουν εργασιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση και ζήτησαν την συμπαράσταση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ επανέλαβαν όσα ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει δημοσιοποιήσει σχετικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ειδικά την ΕΛΒΟ, τόσο στις προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του, όσο και στην πρόσφατη ανακοίνωση τύπου του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Είναι αδιανόητο να σχεδιάζει η σημερινή Κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Πρόκειται για έγκλημα, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις, τόσο στα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και στην διόγκωση της ανεργίας, αλλά και σε πολύ κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την άμυνα και την εθνική ανεξαρτησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ και θα πάρει πρωτοβουλίες πολιτικής , κοινοβουλευτικής και κοινωνικής δράσης, ώστε όχι μόνο να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά άμεσα να ισχυροποιηθεί ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο αναπτυξιακής, παραγωγικής ανασυγκρότησης της ΕΛΒΟ και του συνόλου της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η καταγγελία του σχεδιαζόμενου εγκλήματος και η απαίτηση ακύρωσης όλων αυτών των σχεδίων θα γίνει ζήτημα αιχμής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που οργανώνονται με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.