ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/08/2012

Ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Α. Τσίπρα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την σκανδαλώδη απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού με τη Siemens



Κυρίες  και κύριοι συνάδελφοι,

Ορισμένες φορές η αλληλουχία και μόνο των γεγονότων φανερώνει βαθιά κρυμμένα και ανείπωτα μυστικά. 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο και συμβολικότερο, σε ότι αφορά το εξόφθαλμο της διακομματικής διαπλοκής, σκάνδαλο του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης;

Το σκάνδαλο SIEMENS.

Το σκάνδαλο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα δυο κόμματα που εναλλάσσονταν από το 1974 και μετά στην εξουσία, έχουν εξ αδιαιρέτου και ακέραια ευθύνη για το που κατάντησε η χώρα. Το σκάνδαλο που φανερώνει για να παραφράσω μια φράση που πολύ ακούστηκε, έγινε και μπεστ σέλερ, απʼ ότι μαθαίνουμε, το σκάνδαλο που φανερώνει ότι μαζί τα φάγατε τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό που εναλλάσσονταν στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά. 

Ποια ήταν η πρώτη απόφαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της πρώτης κυβέρνησης διακομματικής μνημονιακής συνεργασίας, της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων βεβαίως, το κουκούλωμα του συμβολικότερου και του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης το κουκούλωμα του σκανδάλου SIEMENS.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που έχει σαν στόχο να σβήσει τα ίχνη.

Και πότε υπεγράφη αυτό το όνειδος, το σκάνδαλο του σκανδάλου;

Μα φυσικά μια μέρα πριν συναντήσει ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, συναντήσει την κα Μέρκελ. Θα πουν βέβαια κάποιοι, έτσι με άδεια χέρια θα πήγαινε ο πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς συναντήσει την κα Μέρκελ. τη Γερμανίδα καγκελάριο;

Αλλοίμονο.

Εξάλλου τι χαρίσατε στη γερμανική εταιρεία, μόνο 2 δις. 

Όχι με βάση δικές μας εκτιμήσεις, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις που έκανε ακόμη και αυτή η εξεταστική επιτροπή που στήθηκε βάσει της πλειοψηφίας των δυο κομμάτων στην προηγούμενη Βουλή και η οποία μετετράπη από κάποιους σε πλυντήριο του μεγαλύτερου αυτού σκανδάλου. Προσδιόρισε τη ζημία του ελληνικού δημοσίου στα 2 δις ευρώ. 

Και εσείς κύριε Υπουργέ, ελαφρά τη καρδία την ώρα που σβήνετε και γράφετε και ετοιμάζετε τη λίστα των 11,6, που θα είναι πολύ περισσότερα, εγώ λέω ότι θα είναι κοντά στα 15 μπορεί και παραπάνω,  δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα μέτρα οριζόντιες περικοπές, βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους, εσείς ελαφρά τη καρδία χαρίζετε στη Γερμανική εταιρία 2 δις ευρώ.

Αλλά ξέρετε ο σοφός λαός μας λέει μια παροιμία: «χέρι που σε ταΐζει δε το δαγκώνεις».

Σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την Ελλάδα την επτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που αφού λεηλάτησε το δημόσιο πλούτο, αφού ξεκοκάλισε τις μίζες για τις προμήθειες του δημοσίου, τώρα οδηγεί τη χώρα στη καταστροφή γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει προς όφελος του ελληνικού λαού, απέναντι σε αυτούς που την ευεργετούσαν, την τροφοδοτούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μετά τις 17 Ιούνη η χώρα είχε διαπραγματευτικές δυνατότητες, δεν τις έδωσε κανένας άλλος, ο λαός μας με τους αγώνες του με την ψήφο του ακόμη και ο κ. Σαμαράς έβγαινε στα μπαλκόνια και έλεγε επαναδιαπραγμάτευση. 

Χάρισμα λοιπόν τα δύο δις, χάρισμα και οι προεκλογικές κορώνες περί επαναδιαπραγμάτευσης, αρκεί να σβήσουν τα ίχνη του σκανδάλου.

Συγχωρέστε με αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς. Πως αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τη σπουδή του πρωθυπουργού στην προχθεσινή του συνάντηση με την Καγκελάριο  να μη πει απολύτως τίποτα απʼ όλα αυτά τα αυτονόητα που υπάρχουν στη σκέψη και το μυαλό του καθενός και της καθεμιάς εδώ μέσα, αλλά ακόμη και απʼ αυτά που ο ίδιος προεκλογικά εκφωνούσε;

Ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι βιώσιμο, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ακόμη και οι εκ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκπρόσωποι,  ο κ. Ρουμελιώτης το ομολόγησε προχθές,  αφού το χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο ούτε είναι τώρα, ούτε θα είναι το 2020, δεν τόλμησε όμως να πει και το ακόμη πιο αυτονόητο ότι νέα σκληρά μέτρα λιτότητας εις βάρος του ελληνικού λαού θα επιτείνουν την ύφεση και το αδιέξοδο.   

Ή λοιπόν, ο πρωθυπουργός πάσχει από σύνδρομο θυματοποίησης -υπάρχει λέει, το σύνδρομο της Στοκχόλμης όπου το θύμα ερωτεύεται τον θύτη- και ξαφνικά ευρέθη εκεί για να πει ότι θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι στο αυτομαστίγωμα ή μιας και μίλησε και για αμαρτίες του παρελθόντος, κάποιες αμαρτίες του πολιτικού συστήματος που εκπροσωπείτε κύριοι της κυβέρνησης,  δε σας επιτρέπουν να πείτε ακόμη και τα αυτονόητα. 

Σε κάθε περίπτωση κύριε Υπουργέ, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που υπογράψατε κε υπουργέ, αποτελεί τον απόλυτο ορισμό της συγκάλυψης του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Του σκανδάλου που αφορά, σύμφωνα με την απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου, του δικαστηρίου του Μονάχου που εξέτασε την υπόθεση, την πάγια μίζα του 2% που πήγαινε απʼ ευθείας στα κομματικά ταμεία, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για κάθε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Και απʼ όλο αυτό τον πακτωλό των χρημάτων μόνο το εκατομμύριο του κ. Τσουκάτου ομολογήθηκε. Και ποτέ βεβαίως δεν μάθαμε τις ευθύνες, δεν αποδόθηκαν ευθύνες αλλά βεβαίως ήταν μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό γιατί ποτέ δεν μάθαμε για τα υπόλοιπα. 

Μιλάμε για τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, για το αμαρτωλό C4Ι, τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Βεβαίως, ο κ. Σαχινίδης  ως Υπουργός των Οικονομικών δεν υπέγραψε αυτό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, φαντάζομαι διότι δεν ήθελε να προκαταβάλει τη νέα πλειοψηφία που θα διαμορφωνόταν, εγώ θα έλεγα ότι σοφά πράξετε κύριε Σαχινίδη. 

Εσείς, κύριε Στουρνάρα, σπεύσατε να τον υπογράψατε.

Θέλω όμως να αναφερθώ στην ουσία του συμβιβασμού που υπογράψατε, διότι όλα όσα μας  παρουσιάζετε ως κέρδη δεν είναι τίποτα άλλο παρά χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ιδιαίτερα αυτά τα 100 εκατομμύρια που θα δοθούν σεμινάρια που θα οργανώσει η Siemens για να εκπαιδεύσει τα στελέχη του δημόσιου τομέα απέναντι στη διαφθορά.

Μας περνάνε για ιθαγενείς αλλά και σεις μας περνάτε για ιθαγενείς. Είναι ντροπή να ακούγονται όλα αυτά. Αλλά βέβαια βρίσκουν και τα κάνουν. Όταν ακόμη και στη Νιγηρία έχουν καθίσει στο σκαμνί και έχουν δικαστεί όσοι λαδώθηκαν και εδώ όχι μόνο δεν λογοδότησαν αλλά έχουν περάσει 6 χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου και ούτε τα κατηγορητήρια δεν έχουν συνταχθεί. Βρίσκουν και τα κάνουν. 

Ξέχασα βέβαια και τα 100 εκατομμύρια ευρώ μελλοντικής επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα.

Το κόστος της αποεπένδυσης που πραγματοποίησε το 2006 η SIEMENS, της μεγαλύτερης αποεπένδυσης που έχει ποτέ δρομολογήσει πολυεθνική εταιρία στη χώρα μας, το έχετε υπολογίσει;

Πουλήθηκε το τμήμα δημοσίων δικτύων της SIEMENS στη ΝΟΚΙΑ, έκλεισε η τηλεβιομηχανική Θεσσαλονίκης, έκλεισε το software center, απολύθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αυτή όμως ήταν η πολιτική των εθνικών προμηθευτών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μηδέν επένδυση σε τεχνολογία και χιλιάδες επιστήμονες στο δρόμο.

 Έρχεστε λοιπόν τώρα κύριε Υπουργέ και υπογράφετε έναν συμβιβασμό, όταν η ίδια η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αποτιμά τη ζημία στα 2 δις και μας λέτε ότι θα έχουμε 300 εκατομμύρια κέρδος. 

Είναι κατά την άποψή μας μια πράξη καθʼ όλα παράνομη, επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Μια πράξη που  αποτελεί πρόκληση στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό όπως πρόκληση στο λαό μας αποτέλεσε και το αποτέλεσμα της Εξεταστικής όταν δηλαδή βουλευτές των δύο κομμάτων που επωφελήθηκαν από SIEMENS, έβγαλαν πορίσματα αθώωσης των κομμάτων τους. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο το τι έκανε ο Υπουργός των Οικονομικών, διότι ευθύνη προφανώς και δεν ανήκει αποκλειστικά στον Υπουργό των Οικονομικών, η απόφαση αυτή είναι απόφαση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι απόφαση συνενοχής, τα κροκοδείλια δάκρυα δεν αρκούν, και οι τρεις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αμέριστη την ευθύνη γιʼ αυτή την απόφαση και κυρίως το θέμα είναι τι κάνει ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας. 

Ένας πρωθυπουργός που έχει να εμφανιστεί σε αυτή εδώ την αίθουσα από τις προγραμματικές δηλώσεις ένας πρωθυπουργός που δεν τολμά καν να μιλήσει και να δώσει συνέντευξη στην έκθεση της Θεσσαλονίκης όπως εθιμοτυπικά γίνεται κάθε χρόνο.

Ένας πρωθυπουργός που όταν ρωτήθηκε στην Γερμανία για το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 2,5 χρόνια, απάντησε «ουδείς αναμάρτητος» ζητώντας άφεση αμαρτιών από την κ. Μέρκελ

Και θα ήθελα να σας ρωτήσω- ρητορικό το ερώτημα- ποιανού τη νομική συμβουλή έλαβε ο πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει την εντολή στον Υπουργό των Οικονομικών να υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

Η λογική απάντηση που θα δώσει ο κάθε άνθρωπος είναι ότι έλαβε τη συμβουλή του νομικού του συμβούλου. Του νομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού και επισήμως από τον Ιούλιο, του κ. Καράκωστα.

Ο οποίος πέραν του γεγονότος ότι διετέλεσε νομικός σύμβουλος της SIEMENS την επίμαχη περίοδο της ροής του μαύρου χρήματος, εισέπραττε, όπως αποκαλύπτεται από χθεσινό δημοσίευμα, εμβάσματα από το γνωστό παραταμείο της SIEMENS, με την ίδια ακριβώς μέθοδο και διαδρομή που εισέπρατταν τις μίζες της εταιρείας τα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, ο κος Μαντέλης, ο κος Τσουκάτος, ο κος Σκαρπέλης, ο φυγάς κος Καραβέλας και πολλοί άλλοι.  

Και αναρωτιέμαι, γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι ο νομικός του σύμβουλος αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS;

Και ποιός ήταν ο ρόλος του συγκεκριμένου νομικού συμβούλου στον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

Και εν τέλει τώρα που γνωρίζει, ότι αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία και ότι τον Ιούλιο σε ερώτημα που απεύθυναν αν δεν κάνω λάθος Βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απάντησε ότι είχε διακόψει κάθε σχέση με τη SIEMENS της οποίας υπήρξε νομικός σύμβουλος το 1996, όμως αυτό το έμβασμα αφορά το 1998 περίοδο που είχε αναλάβει και επισήμως καθήκοντα ο κ. Χριστοφοράκος. Τώρα λοιπόν που γνωρίζει, θα τον καλύψει;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία και δεν υπάρχει καμιά προγραμματική συμφωνία πια ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. 

Οι προεκλογικές εξαγγελίες και τα «θα» κάποιων έχουν μείνει μετέωρα. Το μόνο που υπάρχει είναι συνενοχή στο κουκούλωμα και στο έγκλημα. 

Στην τρίτη κυβέρνηση του μνημονίου, στην τρόικα εσωτερικού, λίγο πριν τα νέα χαράτσια, την επιδρομή φόρων και τη σφαγή μισθών, συντάξεων και εφάπαξ, έχουν απομείνει μόνο δύο λέξεις.

Ανάπτυξη και επιμήκυνση.

Πρόκειται για δύο νέες μεγάλες πολιτικές απάτες.

Η επιμήκυνση από μόνη της θα οδηγήσει σε καταστροφή. Σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και λιτότητα. Θα είναι περισσότερο σκοινί για να κρεμαστούμε. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων, πώληση ακόμη και νησιών της ελληνικής επικράτειας, ειδικές οικονομικές ζώνες ανασφάλιστων εργαζόμενων των 300 ευρώ. 

Εμείς, λοιπόν, σας λέμε ξεκάθαρα, πορεύεστε έναν δρόμο καταστροφικό: Ανάπτυξη με μνημόνιο δεν υπάρχει.

Όμως δεν μπορεί να υπάρξει αανάπτυξη με ακόμη περισσότερα και σκληρότερα μέτρα λιτότητας. 

Σε μία χώρα με λεηλατημένο το εισόδημα, με λεηλατημένο  τον φυσικό της πλούτο και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν υπάρχει ανάπτυξη. 

Και αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί.

Αποτελεί εθνική επιταγή να ανακοπεί.

Και θα ανακοπεί πολύ γρηγορότερα από ότι περιμέναμε.

Αν νομίζετε ότι το πέπλο της σιωπής που θέλετε να επιβάλλετε -και έχουν ήδη επιβάλλει οι συνεργάτες σας της διαπλοκής- αυτοί που ελέγχουν μερίδα των ΜΜΕ, αν νομίζετε ότι αυτό το πέπλο της σιωπής και της συγκάλυψης θα εμποδίσει το λαό μας να δει την αλήθεια, είστε γελασμένοι.

Ο λαός μας, σας έδωσε με οριακό τρόπο και κάτω από τρομακτικές πιέσεις μια τελευταία ευκαιρία.

Εσείς όχι μόνο δεν τη τιμήσατε αυτή την ευκαιρία  αλλά τον εξαπατήσατε για μια ακόμη φορά.

Με αυτές σας τις επιλογές, λυπάμαι, αλλά δε θα έχετε πολλά περιθώρια.

Ακόμη και αυτοί που σας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, ζητούν επιτακτικά να λάβει τέλος η κοινωνική λεηλασία, ζητούν επιτακτικά να σταματήσει το καθεστώς της ατιμωρησία σε τούτο τον τόπο.

Η ατιμωρησία όσων χρεοκόπησαν οικονομικά κοινωνικά και ηθικά την χώρα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Η υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αποδειχθεί ένα ακόμα φιάσκο.

Έχω μαζί μου την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος ευρωπαίος ο κ. Μπαρνιέ στον Νίκο Χουντή. Απάντηση η οποία καταγράψει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει την ρήτρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ότι η Ελλάδα δηλαδή  θα απέχει από την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων και των ευθυνών της SIEMENS και λέει ρητώς ότι αυτό δεν δεσμεύει την ευρωπαϊκή επιτροπή

Σε ότι μας αφορά, σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η υπογραφή που βάλατε δεν μας δεσμεύει.

Και μόλις αναλάβουμε τη κυβέρνηση θα ακυρώσουμε μια συμφωνία επονείδιστη  και κατάφορα άδικη προς το δημόσιο συμφέρον.

Θα την ακυρώσουμε και θα αναθέσουμε σε τρίτον την εκτίμηση της ζημίας του δημοσίου, την οποία και θα διεκδικήσουμε δικαστικά όπως έκαναν άλλες χώρες και έχουν κερδίσει πολύ περισσότερο απʼ αυτά τα ψίχουλα τα οποία εσείς λέτε ότι κερδίσατε προς όφελος του ελληνικού λαού.

Εμείς το δίκιο του λαού μας δε θα το αφήσουμε έτσι, θα το διεκδικήσουμε και θα το κερδίσουμε. 

Απάντηση μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ.Γ. Στουρνάρα. 

Δεν θα έπαιρνα το λόγο κύριε πρόεδρε αν ο κ. υπουργός δεν χρησιμοποιούσε μια βαρύτατη έκφραση, μίλησε για γκεμπελικές μεθόδους. Κατ΄ αρχάς κύριε υπουργέ να σας ενημερώσω, δεν θα μπορούσα να περιμένω, να είναι παρών ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων για να απαντήσει. Άλλωστε αρμόδιος, και φέρνει την ευθύνη της επιλογής του είναι ο πρωθυπουργός, κι εμείς πολιτική κριτική κάνουμε στον πρωθυπουργό και στην επιλογή του και των συνεργατών του και μάλιστα αυτών που τον συμβουλεύουν νομικά και σε αυτή όπως  και στις άλλες υποθέσεις.  Είπατε, όμως, ότι τον πήρατε τηλέφωνο και σας απάντησε και σωστά κάνατε και εγώ περιμένω από χτες μια απάντηση, έχει πέσει σιγή ασυρμάτου από χτες – μια απάντηση γιατί πράγματι δεν είναι και λίγο να κατηγορείται ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας, που μια μέρα πριν συναντήσει τη γερμανίδα καγκελάριο έσπευσε η κυβέρνησή του να υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, να κατηγορείται ότι συμμετείχε, έπαιρνε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS. Τι ακριβώς θα σας πληροφορήσω, ότι το εν λόγω δημοσίευμα αφορά ένα ντοκουμέντο, το οποίο προφανώς δεν εκλάπη από πουθενά, το οποίο προέρχεται από την εκκρεμή ακόμη δικογραφία της SIEMENS, για την οποία ακόμη συντάσσονται κατηγορητήρια εδώ, παρότι στη Γερμανία έχει εκδικαστεί η υπόθεση και έχουν υπάρξει λύσεις και αποτελεί επίσημη μετάφραση από την υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών,  ,ενός από τα πολλά  που βρίσκονται στην επίσημη δικογραφία της SIEMENS. 

Και για του λόγου το αληθές η ίδια ακριβώς διαδρομή χρήματος από το παραταμείο της SIEMENS που αφορά το εν λόγω έμβασμα που δημοσιεύθηκε χτες είναι και αυτή που αφορά εντολές εμβασμάτων,  διαπρεπών κατά τα άλλα στελεχών , του κ. Σκαρπέλη, του κ. Ροντρίγκεζ που είναι ο διαχειριστής για λογαριασμό του κ. Καράμπελα και την Societe General, που αποτελεί off shore από την οποία έπαιρνε χρήματα ο κ. Βόγιας ο οποίος και αυτός διώκεται ποινικά. Και για του λόγου το αληθές θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά τα εν λόγω εμβάσματα και να σας πω,  κύριε υπουργέ, εμείς δεν σας είπαμε ότι είστε βρώμικος, εμείς είπαμε ότι αναλάβατε να κάνετε την βρώμικη δουλειά. Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες και σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό που οφείλει να δώσει εξηγήσεις,  ο κος Καράκωστας είναι ένας διαπρεπής νομικός, κανείς δεν αμφισβητεί την νομική του εγκυρότητα. Αυτό το οποίο μεμφόμαστε τον πρωθυπουργό και όχι τον κ. Καράκωστα από τόσους δεκάδες διαπρεπείς νομικούς, ο πρωθυπουργός διάλεξε αυτόν που εμπλέκεται με τα ταμεία της SIEMENS, που εισέπραξε χρήματα, να μας εξηγήσει κάποια άλλη στιγμή για ποιο λόγο, για να αυτήν την κρίσιμη στιγμή ως νομικό του σύμβουλο; 

Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Και σε ότι αφορά την πάγια τακτική σας να καταφέρεστε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι όποιος λέει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο είναι υπέρμαχος της επιστροφής στη δραχμή, σας λέω τούτο. Τον μπαμπούλα της δραχμής μην τον επισείετε διότι οι πολιτικές της λιτότητας οδηγούν το ευρώ στην καταστροφή. Διότι πότε άλλωστε ακούστηκε σε αυτήν εδώ την αίθουσα ο φόβος της διάλυσης του κοινού  νομίσματος; Από τότε που εφαρμόζουμε κατά γράμμα το Μνημόνιο. Εσείς εκλεγήκατε,  η  κυβέρνηση που σας στηρίζει, εσείς δεν είστε Βουλευτής, με πρόταγμα την επαναδιαπραγμάτευση και προχωράτε όχι στην επαναδιαπραγμάτευση αλλά στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου, εκλεγήκατε με πρόσχημα την επιμήκυνση με την οποία εμείς διαφωνούμε, και εφαρμόζετε την επιτάχυνση του Μνημονίου. Δεν μπορείτε λοιπόν ότι σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση. 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ