ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/07/2012

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα στο «Κόκκινο 105,5» (Γ. Ανανανδρανιστάκη)



-          Ακούσαμε πράγματα αυτό το τριήμερο που ίσως ήταν και πέραν του αναμενομένου. Είπε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα μίλησε την γλώσσα της αλήθειας όπως είπε και ο κ. Τσίπρας κι αυτό είναι καλό γενικώς, ότι θα νοικιάσω περιφερειακά νοσοκομεία σε ιδιώτες, ακούσαμε πραγματικά ένα σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το βλέπουμε, που ξεκινάει από τα σίγουρα, που είναι ότι θα πουλήσουμε ό,τι μπορεί να πουληθεί ή θα το νοικιάσουμε και μετά θα δούμε.. Δηλαδή έχουμε τα σίγουρα και όλα τα άλλα είναι στο θα δούμε…

 

Όταν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος των εταιρειών  του δημοσίου, κυκλοφόρησαν στα social media πολλές αφίσες με την Ελλάδα κι ένα «πωλείται» από πάνω.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας γιατί ξέρει. Θα πάει σήμερα στο Eurogroup και ξέρει ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν πάρει δύο ομιλίες, την πρωτομιλία του κ. Σαμαρά και την ομιλία του κ. Στουρνάρα. Και εκεί δεν μπορούν πια να ψευδολογήσουν   όπως έκαναν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Άρα κάνει εκ των προτέρων το καλό παιδί στην τρόικα.

Γενικά όλη η διαδικασία η τριήμερη θυμίζει το τραγούδι «πωλείται και το σπίτι μου». Πωλούνται τα πάντα. Έχουν προχωρήσει πολύ πέρα από τα εσκαμμένα, γι αυτό κι εμείς βάλαμε το ζήτημα ότι πλέον έχουν ευθύνες -ας φωνάζουν όσο θέλουν ότι ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή, την στιγμή που ξεπουλάνε τα πάντα..

 

-          Με βάση την κείμενη νομοθεσία….

 

Με βάση την κείμενη νομοθεσία. Αλλά ξέρετε τι γίνεται; Από το 1996 μέχρι το 2008 έχουν ξεπουληθεί το 85% των δημόσιων επιχειρήσεων. Έχει μείνει το 15%, που είναι όλες κερδοφόρες. Ακόμα και τα τραίνα, ο ΟΣΕ, με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και με την πληρωμή από τη μεριά του κράτους αυτών που οφείλουν στον ΟΣΕ, θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, μια κερδοφόρα εταιρεία. Πόσο είναι όλο αυτό το πράγμα που θέλουν να πουλήσουν; Ο Γ. Σταθάκης και το οικονομικό μας επιτελείο λέει με σιγουριά –και έτσι είναι- ότι, αν πουληθούν σε καλές τιμές, 9 δις ευρώ είναι..

 

-          3% του χρέους είναι αυτό….

 

.. Ναι.. Και τι θα σημαίνει αυτό;  Αυτό θα σημαίνει φοβερή πτώση, κατήφορο στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, αύξηση στις τιμές και διαφορετική τάση απ΄ αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή σ΄ όλο τον κόσμο. Δηλαδή,  πάμε να πουλήσουμε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ την στιγμή που οι εταιρείες νερού επανακρατικοποιούνται ή επανέρχονται σε δημόσιο έλεγχο. Υπήρχε ένα ρεπορτάζ στο «ΠΟΝΤΙΚΙ» της Πέμπτης και στην ʽΑΥΓΗʼ συνεχώς που έλεγε πάρα πολλά παραδείγματα.

Αφού δεν τους φτάνουν αυτά τι θα κάνουν; Θα αρχίσουν να ξεπουλάνε δημόσια γη. Θα περάσουμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Γι αυτό δεν κλείνει η Βουλή. Γι αυτό δεν λειτουργούν θερινά τμήματα, αλλά λειτουργεί η ολομέλεια για τον απλούστατο λόγο ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα έρθει το ζήτημα Ελληνικό, Πρασονήσι, Κασσιώπη, θα έρθει το ζήτημα της δημόσιας γης, των λιμανιών και των αεροδρομίων. Αυτά πάνε να ξεπουλήσουν..

 

-          Είναι θεμιτό αυτό;…

 

 Με βάση το ίδιο το Σύνταγμα δεν είναι δικαίωμά τους, δεν πάει να έχουν υπογράψει στην πρώτη δανειακή σύμβαση ότι μπορούν να εκχωρήσουν ανεκχώρητη δημόσια περιουσία, δεν πάει να πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα, λες και έχουν πάρει από τη μάνα τους και τον πατέρα τους –με συγχωρείτε που είμαι σκληρός, αλλά έτσι είναι- το κράτος ως περιουσία.

Για όλα αυτά πολύ σύντομα, πάρα πολύ σύντομα θα ελεγχθούν και εκεί θα αποδοθούν και ευθύνες. Να το γνωρίζουν.  Γιατί το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ΄ αυτές, αλλά αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Ακούσαμε τρομερά πράγματα. Πέρα από τις εκθέσεις ιδεών κάποιων υπουργών, όπως του περισπούδαστου υπουργού Αγροτικής δήθεν Ανάπτυξης, η οποία ήταν μια έκθεση ιδεών πραγματικά, η οποία καταστρέφει και την αγροτική οικονομία, αυτό που τελικά ακούσαμε είναι, πωλούνται τα πάντα…

 

-          Να σας ρωτήσω κάτι… Για να ξέρει και ο κόσμος να καταλαβαίνει, γιατί δεν είναι όλα τα πράγματα εύκολα… Είναι πρωτοφανή… Ας υποθέσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της παραλιακής, το Ελληνικό και άλλα πωλούνται σε άραβες επενδυτές οι οποίοι χτίζουν, κάνουν μαρίνες κ.λπ.,  πώς θα τα πάρει πίσω αυτά μια κυβέρνηση της αριστεράς; Άκουγα έναν συνάδελφο το πρωί να λέει και τι θα κάνει ο Τσίπρας; Θα κάνει πόλεμο στα Αραβικά Εμιράτα;  Υπάρχουν και τέτοια ζητήματα;.. Πώς γυρίζει πίσω;…

 

Ακριβώς γι αυτό προειδοποιήσαμε. Ακριβώς γι αυτό λέμε  ότι θα χρειαστούν σπουδαίοι και μεγάλοι αγώνες που ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θα μπει μπροστά. Το  λέμε, δεν θα στηρίξουμε απλά, αλλά θα μπούμε μπροστά. Να προλάβουμε. Το γεγονός όμως ότι έχουμε προειδοποιήσει, το έχουμε δηλώσει,  θα πρέπει και οι δήθεν περισπούδαστοι επενδυτές, που όλο έρχονται και ποτέ δεν έρχονται και αγοράζουν όταν έρχονται μπιρ-παρά τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες επιχειρήσεις, θα πρέπει να κατανοήσουν και το κόστος που θα έχουν της αντίστροφης πορείας. Αυτές οι εξυπνάδες, αν θα κάνουμε πόλεμο κ.λπ., είναι επικοινωνιακά τερτίπια. Και γνωρίζουμε και ξέρουμε τον τρόπο ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό.

 

-          Άρα είναι δέσμευση δημόσια…

 

Είναι δέσμευση δημόσια, βεβαίως. Αυτά λοιπόν τα οποία λέμε ότι πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, η περιουσία του ελληνικού λαού,  οι άλλοι τα ονομάζουν κρατισμό. Λέμε ότι θα τιμωρηθούν όσοι προχωρήσουν γιατί γνωρίζουν ότι πίσω από κάθε τέτοια διαδικασία υπάρχει και μια διαδικασία διαπλοκής και διαφθοράς, αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη και πάρα πολύ γρήγορα, γιατί θα αποδειχθεί ότι κι αυτός ο τρόπος, αυτή η πολιτική λιτότητας είναι αναποτελεσματική.

Και θέλω να πω και κάτι άλλο. Είναι τρομερά αυτά που λέχθηκαν το τριήμερο. Υπάρχουν βουλευτές που βγήκαν και είπαν, ναι, έχει κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός, αλλά το εφάρμοσε λάθος ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπαδήμος, τώρα χρειαζόμαστε νέες θυσίες σε ένα αόρατο μέλλον. Το πρώτο πράγμα που έβαλε αυτή η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, συνεπικουρούμενη από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, που έχουν πλήρη την ευθύνη, είναι οι ΄΄υποχρεώσεις΄΄ προς τους δανειστές.

 

-          Ο κ. Κουβέλης το είπε πάντως, ότι έχουμε πλήρη την ευθύνη για ότι συμβεί… Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αυτά γίνονται σε μια κυβέρνηση που συμμετέχει και κόμμα της αριστεράς….

 

Θεωρώ ότι η Δημοκρατική Αριστερά καμία υπεραξία της αριστεράς δεν κουβαλάει πια. Προσπαθεί να τη διαχειριστεί, αλλά δεν νομίζω πλέον ότι υπάρχει αριστερός άνθρωπος, κι απ΄ αυτούς που ψήφισαν τη ΔΗΜ.ΑΡ., που αναμένει απ΄ αυτό το κόμμα να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτών που υπόσχεται. Αν, όπως συνήθως λέει ο κ. Μαργαρίτης, είναι ΄΄η αντιμνημονιακή συνιστώσα στην κυβέρνηση΄΄, στην ουσία έχουν αναλάβει το ρόλο να χτυπάνε τις δυνάμεις –αυτός είναι ο ρόλος π ου έχουν αναλάβει- που είναι σταθερά ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας.

 

-          Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι για κάθε ευρώ που θα κερδίζουμε από τις ιδιωτικοποιήσεις, από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως τις λένε, από την αξιοποίηση της περιουσίας, θα αφαιρείται αυτό το ευρώ από τη λιτότητα. Δηλαδή 9 δις που λέει ο λόγος, αν κι αυτά τα 9 δις σε πέντε χρόνια θα έχουν χαθεί γιατί θα χαθούν τα μερίσματα των κερδοφόρων επιχειρήσεων που θα πουληθούν, αλλά λέμε… Εσείς πώς απαντάτε. Σου λέει, αν δεν το κάνουμε αυτό, και για λόγους παραδειγματισμού για να μας δώσουν επιμήκυνση κ.λπ., αλλά και θα μειώσουμε το χρέος,  θα τα πληρώσει ο κόσμος τα λεφτά αυτά. Καλύτερα λοιπόν να πάει το Ελληνικό που είναι να πάει, παρά να τα πληρώσουμε με μισθούς, με συντάξεις…

-           

Καταλαβαίνω… Βεβαίως πρέπει να θυμηθούμε ότι το πρώτο κομμάτι που γράφει το μνημόνιο Νο 2 είναι η μείωση κατά 15% του μισθολογικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος. Άρα περιμένουμε και μειώσεις μισθών. Αναφέρθηκαν προηγούμενα τα ειδικά μισθολόγια, αλλά σας λέω ότι θα έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όχι απλώς μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και κατεδάφιση των επικουρικών ταμείων και ότι άλλο αυτό σημαίνει. Στο ειδικό που λέει ο κ. Στουρνάρας ή στα ειδικά που προτείνει η κυβέρνηση, επειδή πρόκειται περί ειδικών μέτρων ή μερικών μέτρων ενός ενιαίου σχεδίου, το οποίο σχέδιο είναι μνημόνιο, κι επειδή πρόκειται περί προγραμματικών δηλώσεων που βάζουν ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των δανειστών και ως εθνικό στόχο το να πληρώσουμε τους ξένους και να προσφέρουμε γι αυτό γη, εμείς απαντάμε με το σχέδιο ανάπτυξης που καταθέσαμε προεκλογικά, το αξιοποιούμε και συγκεκριμενοποιούμε αυτή τη στιγμή και το οποίο έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, ξεκινάμε από τις ανάγκες των από κάτω, και τώρα πλέον το από κάτω είναι το 65% του ελληνικού λαού που ζει κάτω από συνθήκες φτώχειας. Λειτουργούμε και χρησιμοποιούμε όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της χώρας, εστιάζουμε σε ζητήματα ακόμα και εσωτερικής ζήτησης και δημιουργούμε δομές όπου η ίδια η κοινωνία έχει τον έλεγχο, την απαίτηση, την απόφαση για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Με αυτή τη λογική φέρνουμε σε ίση κατάσταση τη χώρα μας σε σχέση με τους άλλους εταίρους και επιδιώκουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε βαθιές αλλαγές στην Ευρώπη.

 

-          Προκάλεσε εντύπωση ότι την πρωτομιλία του ο κ. Τσίπρας την έκλεισε λέγοντας αυτά που λέτε εσείς τώρα.. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις μιας νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, βλέπετε βραχύβια αυτή την κυβέρνηση και ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ρόλο κυβερνητικό στο όποιο μέλλον….

 

Θέλω να είμαι τελείως καθαρός. Το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας από τις δυνάμεις της αριστεράς είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι. Είναι άμεσος διεκδικήσιμος στόχος. Το ζήτημα της εφαρμογής του προγράμματος το οποίο έχουμε εξαγγείλει δεν είναι πια μια πρόταση, μια εκφώνηση. Καθίσταται ανάγκη για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι ότι περιμένουμε. Θα επιδιώξουμε σθεναρά να αλλάξουν οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί συσχετισμοί και γρήγορα, ο ελληνικός λαός να απαλλαγεί από την παρουσία αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

 

-          Υπάρχει και μια διαδικασία οργανωτικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκινάει με μια πρόσκληση εγγραφής μελών. Τα σημαίνει αυτό πρακτικά; Δηλαδή κάποιος πού μπορεί να γίνει μέλος…

 

Προχωράμε ένα βήμα παραπάνω. Ένα εκατομμύριο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας,  μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους όχι για να επιστρέψουμε αν θέλετε στο παρελθόν, αλλά για να κάνουμε βήματα μπροστά. Προχωράμε δηλαδή την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Θα γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη και σ΄ αυτή την πανελλαδική συνδιάσκεψη το ενδιαφέρον είναι ότι θα φτάσουμε μέσα από μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις όπου θα μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από ένα άθροισμα των συνιστωσών, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, σε μια κοινή συνισταμένη, σε ένα μεγάλο πολιτικό ρεύμα και πολιτικό κίνημα με ενιαίες διαδικασίες απόφασης, με ενιαία δράση και ενιαία παρουσία.

Αυτή η προσπάθεια μας ήδη έχει ξεκινήσει. Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου που θα προσδιορίζει την έναρξη, αύριο θα συμμετάσχει σε μεγάλη λαϊκή συνέλευση στο Περιστέρι. Στο οργανωτικό ζήτημα την ευθύνη θα την αναλάβει ως συντονίστρια, ως επικεφαλής η Σοφία η Σακοράφα και θα δώσουμε τα καλύτερα αλλά και τα πιο έμπειρα οργανωτικά στελέχη, είτε προέρχονται από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προέρχονται από συνιστώσες που δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά συγκρότησαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Και προχωράμε σ΄ αυτή τη διαδικασία  με μια πορεία προς το λαό,  σε συνέχεια αυτής όλης της λογικής που αναπτύξαμε και προεκλογικά. Είναι μια διαδικασία στην οποία επιθυμούμε να εγγραφούν με αποφασιστική συμμετοχή, όχι στην επόμενη εκλογική διαδικασία, αλλά στην καθημερινή δράση αντίστασης και αλληλεγγύης δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν και επιδιώκουν ανατροπή στην Ελλάδα, βαθιές αλλαγές στην Ευρώπη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ