ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/06/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ) ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ



σύνδεσμος βιντεο


photo photo
photo photo
photo

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ):Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου προς τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Υπάρχουν και πάρα πολλοί ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές ξένων Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους. Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα γίνει κατορθωτό να έχουν κι αυτοί τη δυνατότητα σήμερα τουλάχιστον να κάνουν ερωτήσεις. Πάντως σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα θα τους αποσταλεί μεταφρασμένη στα e-mail τους.

Ξεκινάμε αμέσως με την παρέμβαση του κ. Τσίπρα και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε όλους και όλες για τη σημερινή σας παρουσία. Την Κυριακή με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ο ελληνικός λαός ανοίγει το κεφάλαιο της νέας μεταπολίτευσης στην ιστορία της χώρας μας.

Τη Δευτέρα 18 του μηνός σχηματίζουμε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν, αφήνουμε πίσω μας την παλαιοκομματική διαίρεση του λαού που επιχειρεί αυτές τις μέρες η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διασωθεί εκλογικά και κάνουμε όλες και όλοι μαζί μια νέα αρχή, ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι, ανοίγουμε το βήμα μας στο μέλλον, βάζουμε τα θεμέλια μίας νέας Ελλάδας, μιας δημοκρατικής Ελλάδας με αξιοπρέπεια, σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και ανάπτυξη.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να δώσουμε τέλος στο σάπιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που απειλεί σήμερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την κοινωνική συνοχή και την επιβίωση των Ελλήνων πολιτών.

Την Κυριακή 17 του Ιούνη τελειώνει το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να εγγυηθούμε μία σταθερή, ασφαλή και δίκαιη πορεία για το λαό και τον τόπο μέσα στην Ευρωζώνη.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό μνημόνιο της χρεοκοπίας με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα στην αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφαλή εργασία και τη δίκαιη αμοιβή.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να έχουν όλες και όλοι αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε όχι μόνο συλλογικά, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη στην ασφάλεια.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας με την αυτοπεποίθηση της ήρεμης δύναμης, που θέλει, ξέρει και μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του λαού και του τόπου.

Και τη Δευτέρα 18 συγκροτούμε την Κυβέρνηση της νέας μεταπολίτευσης με ένα ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Με Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεργάζεται απευθείας με τη δημόσια διοίκηση. Αυτό σημαίνει τέλος στο στρατό των υψηλά αμειβόμενων βολεμένων συμβούλων, που υποκαθιστούν και μάλλον ανάξια τη δημόσια διοίκηση και λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτη. Άλλο πράγμα είναι το κόμμα και άλλο είναι το κράτος.

Θα στελεχώσουμε τον κρατικό μηχανισμό με διαφανή αξιοκρατικά και όχι με αδιαφανή και αυθαίρετα κομματικά κριτήρια. Το απαράδεκτο φαινόμενο των χρυσοκάνθαρων Διοικητών, Προέδρων, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων των ΔΕΚΟ τελειώνει την Κυριακή το βράδυ.

Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και της κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν, δεν θα ξεπερνούν την Υπουργική αποζημίωση. Πλουτισμός με δημόσιο δανεικό χρήμα τέλος.

Από την απεξάρτηση  της δημόσιας διοίκησης από τον κομματισμό και  το ρουσφέτι, από την αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θα εμπιστευτούμε δεν θα ωφεληθεί μόνο η Κυβέρνηση, θα ωφεληθεί η Ελλάδα.

Με πράξη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα περικοπούν οι αποζημιώσεις του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο μισό. Θα ξεκινήσει η σύνταξη περιουσιολογίου συμβολικά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και από όλους και όλες όσοι θα καταλάβουν αξιώματα και θέσεις κρατικής ευθύνης, ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμη η περιουσιακή τους κατάσταση πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις.

Θα περικοπούν τα προνόμια των βουλευτών, όπως η τηλεφωνική ατέλεια, η χρήση αυτοκινήτων μισθωμένων από τη Βουλή. Θα περιοριστεί επίσης η δυνατότητα απόσπασης σε βουλευτικά γραφεία στελεχών της δημόσιας διοίκησης και μάλιστα από κρίσιμες υπηρεσίες με κενές οργανικές θέσεις, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Θα αντικαταστήσουμε τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη θεσμική αυτο-ασυλία πονηρών πολιτευτών και στα πρώτα σχέδια νόμου της νέας Κυβέρνησης, Κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, αλλά Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων περιλαμβάνονται:

Πρώτον, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,00 ? για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 ? και η χορήγησή του για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό, δηλαδή για δυο χρόνια. Η επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Δεύτερον, η κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων, των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απʼ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όλους όσους ζουν στο όριο της φτώχιας.

Τρίτον, η νέα Σεισάχθεια με την ολική ή μερική διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες ανάλογα με την σημερινή τους κατάσταση και με την μείωση που έχει υποστεί το εισόδημά τους λόγω της κρίσης. Με την αντίστοιχη διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες ανάλογα με την μείωση του κύκλου εργασιών τους. Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες και την διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη, στα σημερινά τους επίπεδα. Με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης πλειστηριασμού περιουσιακού στοιχείου για δυο χρόνια.

Τέταρτον, η αναβάθμιση, η διεύρυνση των δικαιούχων και η σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Πέμπτον, η ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

 

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

 

Η επίτευξη των τριών παράλληλων και αλληλένδετων στόχων για την ανακοπή του κατήφορου στους μισθούς και στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες, στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

 

Του στόχου της υλικής ανακούφισης των θυμάτων της κρίσης, του στόχου της σταθεροποίησης της οικονομίας και της αποτροπής ακόμα πιο μαζικής και ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής, της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας για τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.

 

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι, η πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και η επανεξέταση όλων των μεγάλων σκανδάλων κυρίως του σκανδάλου των σκανδάλων του τέως δικομματισμού. Του σκανδάλου της SIEMENS. Από Δευτέρα 18 σταματά στην Ελλάδα το καθεστώς της ατιμωρησίας. Όσοι νομίζουν ότι κουκούλωσαν τις βρωμιές τους και έσβησαν τα ίχνη τους, είναι γελασμένοι.

 

Η νέα Βουλή για πρώτη φορά με πλειοψηφία αδιάφθορων δυνάμεων, για πρώτη φορά με μειοψηφούσες τις δυνάμεις του μεταπολιτευτικού δικομματισμού της διαφθοράς και της διαπλοκής θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για την μετατροπή μιας διαχειρίσιμης κρίσης χρέους σε εθνική τραγωδία.

 

Φίλες και φίλοι,

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, είναι μια – επιτρέψτε μου την έκφραση – ιστορική διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης. Είναι μια ιστορική διαδικασία ειρηνικής επανάστασης του λαού μας.

Οι δυνάμεις του χθες, όσο και αν προσπαθούν με την αρχιτεκτονική της λάσπης ή με το σύνδρομο του Νέρωνα, δηλαδή πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα ή προσπαθώντας να δουν από ψηλά την καταστροφή που έχουν δημιουργήσει, την Ρώμη να καίγεται δηλαδή και αποδίδοντας ευθύνες σε εμάς που ερχόμαστε τώρα νʼ αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση, όσο και αν προσπαθούν, δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το ασίγαστο πάθος του λαού μας για ζωή με αξιοπρέπεια.

Από Δευτέρα σταματούν οι δυνάμεις της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας να γράφουν μνημόνια. Γιατί ο λαός μας την Κυριακή θα γράψει ιστορία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ περνάνε στη λήθη της ιστορίας. Αφήνουν όμως πίσω τους ένα λαό λεηλατημένο, έναν τόπο ερειπωμένο.

Εμείς απλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Την βαριά ιστορική ευθύνη να ανοικοδομήσουμε τη χώρα από τα ερείπια του μνημονίου. Να ξαναστήσουμε σε στέρεες βάσεις ένα κράτος δίκαιο, αποτελεσματικό και αξιοκρατικό, μια οικονομία που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, στις ανάγκες του λαού μας. Δεν είμαστε, ούτε παριστάνουμε τους σωτήρες. Δεν είμαστε, ούτε παριστάνουμε τους ήρωες. Απλά ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας. Στο δημοκρατικό και πατριωτικό μας καθήκον. Το εάν στο τέλος θα τα καταφέρουμε σε μεγάλο βαθμό, θα κριθεί από την στήριξη του λαού μας στη δύσκολη προσπάθεια, στο δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που έχουμε να βαδίσουμε ο οποίος δεν τελειώνει την Κυριακή, αρχίζει την Κυριακή.

Εμείς φίλες και φίλοι δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, απʼ αυτό που είπαμε και πριν και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, απʼ αυτό που και σήμερα λέμε κοιτάζοντας με βλέμμα καθαρό και ειλικρινές τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στα μάτια.

Εμείς δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ. Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε τα συμφέροντα του λαού, τα συμφέροντα του τόπου και θα λέμε πάντοτε την αλήθεια, για τις δυσκολίες και για τις δυνατότητες που θα έχουμε μπροστά μας. Με αυτό το στίγμα, με αυτό το πνεύμα, με αυτές τις αξίες θα πορευθούμε.

Σας ευχαριστώ είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.


 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Α. ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Κύριε Πρόεδρε, ένα από τα πολλά εναντίον σας επιχειρήματα είναι η πολυγλωσσία των στελεχών σας και ενίοτε η ασάφεια των πολιτικών σας θέσεων. Σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα μπορέσετε να ενοποιήσετε τον πολιτικό σας λόγο, στην περίπτωση που κυβερνήσετε δηλαδή. Και μήπως τελικά έχουν βάση οι ενστάσεις που ακούγονται από πολλούς ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσες απόψεις όσες και οι συνιστώσες που τον απαρτίζουν;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καββαδία όπως γνωρίζετε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδια τη ζωή αναγκάστηκε να μετατραπεί από ένα πολυτασικό κίνημα, από μία συμμαχία πολλών και διαφορετικών συνιστωσών, σε ένα ενιαίο κόμμα, που διεκδικεί την ψήφο του λαού μας, με συγκροτημένο πρόγραμμα, με ενιαία πολιτική γραμμή, με αυτοπεποίθηση, με κοινές αξίες και οράματα.

Την ώρα που εμείς μεταμορφωνόμαστε σε μια ενιαία πλατειά λαϊκή δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, η Νέα Δημοκρατία αποκτά πολλές τάσεις και διαφορετικές απόψεις.

Θα ήθελα όμως να σας πω τούτο: Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ούτε τις αδυναμίες μας, ούτε τις διαφορετικές μας απόψεις. Οι διαφορετικές απόψεις για μας αποτελούν πλούτο στο βαθμό που μπορούν και συντίθενται, στο βαθμό που οι διαφορετικές συνιστώσες μπορούν να γίνουν μία συνισταμένη, με αρχή μέση και τέλος.

Κι αυτό διότι εμείς έχουμε κοινό αξιακό πεδίο, έχουμε κοινές αξίες, κοινή ιδεολογία, έχουμε κοινούς στόχους κι αυτό είναι που μας κάνει διακριτούς από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που οι διαφορετικές απόψεις έχουν να κάνουν και με την ιδιοτέλεια που η κάθε άποψη κρύβει από πίσω.

Το τελευταίο διάστημα για μας ήταν ένα διάστημα αν θέλετε όπου κι εμείς δοκιμαστήκαμε, ήταν μια διαδικασία βίαιης ωρίμανσης, για μια πολιτική δύναμη που μέχρι πριν από ενάμισι μήνα ήταν στο 4,6%, ξαφνικά βρέθηκε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η μοίρα η ιστορία και ο λαός την έφερε στη θέση σήμερα να διεκδικεί να είναι αυτή που θα βγάλει τον τόπο και το λαό από αυτήν την πολύπλευρη κρίση διεκδικώντας τη διακυβέρνηση του τόπου.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος και βέβαιος ότι με την ίδια αποτελεσματικότητα που κινηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, με την ίδια αποτελεσματικότητα θα κινηθούμε και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. 

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»): Κύριε Πρόεδρε θα θέσω υπόψη σας καταιγιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ψιθύρους και φήμες που πολλαπλασιάζονται, ότι αν είστε Κυβέρνηση τη Δευτέρα οι αναλήψεις από τις τράπεζες θα είναι ελεγχόμενες, η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, η χώρα θα καταρρεύσει. Το κλίμα αυτό είναι γνωστό ότι το σιγοντάρουν και αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προετοιμάζονται για μια μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν κι άλλες φωνές οι οποίες προβάλλουν το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρξουν ήρεμα νερά για να γίνει μια σοβαρή διαπραγμάτευση. Επειδή πολλά θα κριθούν πριν καν ανοίξει η Βουλή, υπάρχει το Eurogroup κι αμέσως μετά η Σύνοδος Κορυφής στις 28 του μηνός, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό αφενός, προς τους Ευρωπαίους αφετέρου και τι προκρίνετε, αντιπαράθεση ή διαπραγμάτευση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιδέρη, οφείλω να σας πω ότι αυτή η κινδυνολογία περί κατάρρευσης της χώρας και της οικονομίας σε περίπτωση που ο λαός δεν λυγίσει στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία και που επιλέξει να σταθεί όρθιος ψηφίζοντας τη μόνη πολιτική δύναμη που σήμερα μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία προς τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, αυτοί λοιπόν που αναπαράγουν αυτή την κινδυνολογία είναι ανεύθυνοι, είναι οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, είναι οι δυνάμεις που μας οδήγησαν σήμερα στα βράχια και που θέλουν να συνεχίσουν οι ίδιοι να ασκούν εξουσία όχι προς όφελος του λαού, αλλά προς ιδίον όφελος.

Και θέλω με την ευκαιρία του ερωτήματός σας να επαναλάβω ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα δεν βρίσκονται εκτός των τειχών, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους εταίρους και τους πιστωτές, γιατί πράγματι η χώρα δικαιούται δυνατότητας ισχυρής και αποφασιστικής διαπραγμάτευσης πέρα και έξω από το μνημόνιο και βλέπουμε τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη που μας δικαιώνουν.

Βλέπουμε τι έγινε στην Ισπανία προχθές, τι θα ακολουθήσει ενδεχομένως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί που αναπαράγουν την κινδυνολογία είναι οι δυνάμεις οι πολιτικές που βλέπουν να χάνουν την εξουσία κάτω από τα πόδια τους, είναι η τραπεζοκρατία που βλέπει τον κίνδυνο, το μεγάλο κίνδυνο γι΄ αυτούς, όχι για το λαό, να σταματήσουν να ασκούν διοίκηση στις τράπεζες που οι ίδιοι χρεοκόπησαν και θέλουν να συνεχίζουν να ασκούν διοίκηση με ζεστό κρατικό χρήμα.

Και είναι και βεβαίως οι δυνάμεις της διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που ελέγχουν μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φοβούνται ότι σε αυτόν τον τόπο επιτέλους θα μπουν κανόνες δημοκρατίας. Και αναπαράγουν αυτή την κινδυνολογία με ανευθυνότητα, χωρίς να λογαριάζουν ότι θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και τη σταθερότητα της οικονομίας.

Σας θυμίζω ποιοι ήταν αυτοί που με βάση το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έσπευσαν να ζητήσουν από τον κ. Μπαρόζο δήλωση τιμωρίας της χώρας, αξιοποιώντας τη δική μας επιστολή προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως ποιοι είναι αυτοί που χαμηλόφωνα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ζητούν από τους Ηγέτες τους Ευρωπαίους δηλώσεις τιμωρίας της χώρας;

Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι η χώρα έχει ανάγκη και η οικονομία από σταθερότητα, η σταθερότητα έχει να κάνει από το κλίμα που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε. Όσοι αναπαράγουν την κινδυνολογία περί επιστροφής στη δραχμή είναι οι ίδιοι που εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια μέσα από την κύρια σκοπιμότητά τους, που είναι να μη χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Αυτοί είναι που υπηρετούν το lobby της δραχμής.

Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας θυμίσω ότι η συζήτηση για πιθανότητα διάλυσης του ευρώ, επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ξεκίνησε στη χώρα ας όταν άρχιζε να εφαρμόζεται το μνημόνιο της λεηλασίας και της καταστροφής. Το μνημόνιο και η πολιτική της λιτότητας είναι που οδηγούν την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Σε ότι αφορά το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας, δηλαδή το αν η χώρα έχει δυνατότητες ισχυρής διαπραγμάτευσης στο ευρωπαϊκό πεδίο, έχω να σας απαντήσω ότι αρκεί να δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, κυρίως όμως αρκεί να συγκρίνετε τις δηλώσεις πριν και μετά την 6η του Μάη.

Τις δηλώσεις και των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, που θυμήθηκαν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των δικών τους υπογραφών πριν τις 6 Μάη, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δηλαδή μετά το αποτέλεσμα εκείνο που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα σήμερα να διεκδικεί με αξιώσεις την Κυβέρνηση του τόπου, μετά το αποτέλεσμα εκείνο που έδειξε τη δύναμη που μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός αν υψώσει το ανάστημά του.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το μνημόνιο ήδη είναι παρελθόν, θα μπει οριστικά στην ιστορία στις 17 του μήνα και η χώρα θα έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια διαφορετική πορεία από την πορεία της καταστροφής που μέχρι σήμερα ακολουθεί.

Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω εγώ είναι ότι σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές και μπορέσετε να σχηματίσετε Κυβέρνηση θα βρεθείτε σε μια χώρα η οποία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, έχετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία είναι απολύτως προσωρινή λύση που δόθηκε. Έχετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση στην ενέργεια, όπου επίσης είναι πολύ προσωρινή λύση που δόθηκε. Έχουμε τις πληροφορίες οι οποίες έχουν βγει από το φως της δημοσιότητας ότι μέσα στις επόμενες 10, 20 μέρες τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους μας θα τελειώσουν. Δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν αλλά μπορεί να είναι και ακριβείς. Το ερώτημα είναι τι θα πρυτανεύσει στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσετε την πολιτική σας. Θα πρυτανεύσει η λογική του να επιλύσετε τα άμεσα προβλήματα και να διατηρήσετε τη χώρα σε μια κατάσταση αφήνοντας λίγο πίσω, έστω και τις προεκλογικές σας εξαγγελίες για άμεση ακύρωση νόμων του μνημονίου, για σύγκρουση με τους εταίρους κλπ. ή θα πρυτανεύσει η λογική του να προσπαθήσουμε στην πρώτη φάση να τα βρούμε με τους εταίρους να εξασφαλίσουμε μια χρηματοδότηση και μετά να πάμε σε μια διαπραγμάτευση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Γαλατσάτο είναιεξαιρετικά ενδιαφέρον και κρίσιμο το ερώτημά σας. Επιτρέψτε μου να σας το αντιστρέψω. Έχετε απόλυτο δίκιο, η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των ερειπίων της καμένης γης που αφήνουν πίσω τους ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία με το μνημόνιο. Άδεια ταμεία, διαλυμένα, χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία, χρεοκοπημένες Τράπεζες.

Θέλω όμως να σας αντιστρέψω το ερώτημα. Σε αυτή την εικόνα εάν δεν υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 18 αλλά η συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, η οποία προβλέπει μέτρα άμεσα υλοποιήσιμα που θα εφαρμόσουν αυτοί οι οποίοι ομνύουν στο μνημόνιο, μέτρα δηλαδή ύψους 11,6 – αν δεν κάνω λάθος – δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο διάστημα μέχρι το 2014 – 15, μέτρα λιτότητας δηλαδή με νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, που σημαίνει και νέες απώλειες και στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Μέτρα που προβλέπουν 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μείωση 30% του εφάπαξ, των επικουρικών συντάξεων, αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,4 ευρώ από το 1 που είναι σήμερα. Αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, νέα χαράτσια.

Έχετε την αίσθηση κ. Γαλατσάτο ότι με αυτά τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου που έχουν συνυπογράψει Σαμαράς και Βενιζέλος, αυτή η εικόνα της κατάρρευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί; Θα διαλυθούν τα πάντα. Δεν είναι υπερβολή να το πω, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία προς την ομαλότητα, την κοινωνική, οικονομική σταθερότητα. Έρχεται το χάος το μνημονιακό αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

Έρχομαι όμως στην ουσία του ερωτήματός σας. Θα υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ακριβώς για να σώσουμε την κατάσταση από την καταστροφή που περιγράφετε και από την κατάρρευση.

Εάν δεν υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις η κατάρρευση θα έρθει μια ώρα αρχύτερα. Εάν δεν ακυρώσουμε το μνημόνιο της χρεοκοπίας τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, η καταστροφή θα είναι μια αναπόφευκτη προοπτική.

Και αυτό θα το κοινωνήσουμε και στους εταίρους μας. Δεν θα πάμε με μια διάθεση – ας το πω έτσι λαϊκά – τσαμπουκά, θα πάμε με μια διάθεση συνεννόησης να τους πείσουμε ότι μια χώρα της ευρωζώνης διαλύεται με τις επιλογές σας και με τις επιλογές βεβαίως των προηγούμενων κυβερνήσεων, διότι έχουν βαριά ευθύνη.

Και άρα έχουμε όλοι συμφέρον να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Εσείς πρώτοι, θα τους πούμε, έχετε συμφέρον να σταματήσετε αυτό τον ψυχρό πόλεμο και αυτό το πείσμα,  την εμμονή στην πολιτική του λάθους, να σταματήσετε τους εκβιασμούς με τη χρηματοδότηση και να δεχτείτε ότι μόνο με ένα σχέδιο, το οποίο εμείς ως Έλληνες εννοώ όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να εκπονήσουμε διότι ξέρουμε καλύτερα την ελληνική οικονομία και τις ιδιαιτερότητές της.

Ένα σχέδιο που θα έχει στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και άρα την ανάπτυξη, ένα σχέδιο που θα έχει στόχο τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και εξισορρόπηση, ένα σχέδιο που θα έχει στόχο διαρθρωτικές αλλαγές που θα αναιρούν, θα άρουν αδυναμίες διαχρονικές του ελληνικού κράτους και θα το καθιστούν πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό, μόνο με ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί η Ελλάδα να ορθοποδήσει και η ευρωζώνη να μην οδηγηθεί στο χάος και στην καταστροφή.

Διότι αν μια χώρα από τις 17 οδηγηθεί στην κατάρρευση, στις συνθήκες που είναι σήμερα με τη φωτιά να καίει σε όλες τις χώρες του νότου, η φωτιά θα γίνει πύρινη λαίλαπα και δεν πρόκειται να περιοριστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στις υπόλοιπες χώρες του νότου. Θα επεκταθεί και προς το κέντρο, θα διαλυθεί η ευρωζώνη, κάτι το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά κανενός.

Υπό αυτή την έννοια είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που διαρκώς επιβεβαιωνόμαστε σε όλες τις προβλέψεις που κάναμε και τις εκτιμήσεις που κάναμε για τις εξελίξεις στην Ευρώπη όλα αυτά τα δύο χρόνια. Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που πέρα από τις στημένες δηλώσεις, τα ρουσφέτια σε πολιτικούς φίλους που κατά καιρούς βλέπουμε από μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο σοβαρούς πολιτικούς και οικονομολόγους στην Ευρώπη, να συντείνουν στην άποψη ότι η πολιτική της λιτότητας είναι καταστροφική και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μέλλον μέσα από τα μνημόνια της καταστροφής.

Δ. ΣΦΕΤΣΑ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Τσίπρα σας κατηγορούν ότι έχετε πρόγραμμα 100.000 προσλήψεων στο δημόσιο. Εσείς απαντάτε ότι αυτή ήταν μια θέση σας το 2009. Με τα σημερινά δεδομένα πώς θα καταπολεμήσετε την ανεργία και τα άδεια ταμεία που περιγράψατε πριν; Πώς θα καταπολεμήσετε την ανεργία που έχει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες; Και αν μου επιτρέπετε ένα δεύτερο ερώτημα. Θα ήθελα την εκτίμησή σας για το πόσο πιθανό βλέπετε το σενάριο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολλά ερωτήματα σε μια ερώτηση. Καταρχάς να σας πω ότι μας πρόλαβε ο κ. Σαμαράς Εμείς το λέγαμε το 2009, ο κ. Σαμαράς μας είπε ότι μέσα στο 2012, σε ένα χρόνο μάλιστα, θα καταφέρει να δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Για να φανταστείτε πόσο μαγική είναι αυτή η εξαγγελία, θα σας υπενθυμίσω ότι τα χρόνια της ανάπτυξης, όταν η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία κινούνταν με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 4,5% κατά μέσο όρο, ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης ετήσιος της απασχόλησης ήταν περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Σαμαράς θέλει στην Ελλάδα του 2012 με 6% ύφεση να αυξήσει κατά 150.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Κυρία Σφέτσα εμείς δεν πρόκειται να πούμε στον κόσμο παραμύθια. Ούτε θα τους πούμε ότι έχουμε θητεύσει δίπλα στο Χάρι Πότερ, έχουμε το μαγικό ραβδί και θα γεμίσουμε θέσεις εργασίας. Και δεν θα το πούμε αυτό γιατί ξέρουμε ότι αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες εκείνες σταθεροποιητικές κινήσεις που θα σταματήσουν την καταστροφική κατηφορική πορεία της οικονομίας, δηλαδή την ύφεση, αν δεν υπάρξουν εκείνες οι κινήσεις που θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης επανεκκίνησης της οικονομίας, το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Γι΄ αυτό λέμε εμείς ότι το δικό μας σχέδιο είναι να εξισορροπήσουμε δημόσιες δαπάνες και έσοδα σε ένα υψηλό ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το μνημονιακό σχέδιο λέει έξοδα και έσοδα περίπου στο 32% του ΑΕΠ. Είναι καταστροφικό.

Αυτά είναι μεγέθη που τα έχουν μονάχα χώρες, χωρίς να έχω τίποτε φυσικά με τις χώρες αυτές αλλά είναι χαρακτηριστικό, έχουν μονάχα χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής. Χώρες ανεπτυγμένες, χώρες της ευρωζώνης, της Ευρώπης, το κέντρο της Ευρώπης δεν μπορούν να έχουν έσοδα έξοδα κοντά στο 30, 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Άρα εμείς πρέπει να βάλουμε και θα βάλουμε ως στόχο το επόμενο διάστημα να αυξήσουμε ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έσοδα και δαπάνες. Και οι δαπάνες είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι τα έσοδα. Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα έχουμε βάλει στόχο 4% στην τετραετία ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή 1% κάθε χρόνο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και γοργά βήματα σε ένα νέο εθνικό φορολογικό σχέδιο.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει επιτέλους σ αυτή τη χώρα να σταματήσουμε να φορολογούμε τη φτώχεια – δεν έχουμε άλλο να πάρουμε από τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους, τους εξαθλιωμένους – αλλά να φορολογήσουμε τον πλούτο με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με περιουσιολόγιο αναγκαστικό για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες υποχρεωτικό και με αυστηρές ποινές δήμευσης περιουσίας σε όλους δίνουν ψευδή στοιχεία, ώστε να έχουμε τη φορολογική βάση για να μπορεί να φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

Κι εμείς, ναι, λέμε τον πλούτο θα τον φορολογήσουμε. Όσοι λένε στον ελληνικό λαό ότι σ αυτή τη ζωή μπορούν όλοι να κερδίζουν, λένε ψέματα. Όταν κάποιος κερδίζει, κάποιοι χάνουν. Εμείς δεν μπορεί να λέμε ότι θα τα δώσουμε στους μικρομεσαίους και στους φτωχούς και θα αφήσουμε ανέγγιχτους τους πλούσιους.

Άρα λοιπόν με αυτή τη στρατηγική ευελπιστούμε μέσα στο επόμενο διάστημα να σταματήσουμε την ύφεση. Να διεκδικήσουμε επενδυτικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των χρημάτων που υπάρχουν στα διαρθρωτικά ταμεία και είναι αναξιοποίητα, κυρίως το ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης στη χώρα, και έτσι να υπάρχουν και δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης, δραστικής αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Στο δημόσιο τομέα, εδώ πρέπει να σταματήσει αυτή η επίθεση στους δημόσιους λειτουργούς. Όχι ότι εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε ένα κράτος κομματικό και πελατειακό που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κατʼ εικόνα και ομοίωσή τους, όμως δεν μπορεί να ρίχνουμε όλα τα βάρη στους δημόσιους υπαλλήλους.

Εμείς τους χρειαζόμαστε συνεργούς και συμμάχους στην προσπάθεια να αλλάξει η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του κράτους, κι όταν τους θέλουμε συμμάχους, δεν μπορεί από το πρωί έως το βράδυ να τους λοιδορούμε, να τους υβρίζουμε. Υπάρχουν αναγκαίες και απαραίτητες τομές στο δημόσιο τομέα που εμείς θα κάνουμε. Θα εξορθολογικοποιήσουμε τη λειτουργία του και την αποτελεσματικότητά του. Όμως δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες περικοπές και ιδίως σε απολύσεις.

Αν πάτε να δείτε τι συμβαίνει σήμερα στους πιο νευραλγικούς τομείς, στα δημόσια νοσοκομεία, θα δείτε ότι σε θαλάμους με 40 ασθενείς υπάρχει μία νοσηλεύτρια. Εκεί χρειάζονται προσλήψεις. Αλλού βεβαίως μπορεί να γίνουν και μετατάξεις όπου πλεονάζει προσωπικό.

Δεν θα προχωρήσουμε σε απολύσεις. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε βεβαίως αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Θέλουμε να τον εξορθολογικοποιήσουμε. Όμως πιστέψτε με, το ζήτημα της ανεργίας είναι σύνθετο, απαιτεί χρόνο, επιμονή και σχέδιο, το οποίο έχουμε.

Σε σχέση με το ερώτημά σας για τρίτες εκλογές – αν και νομίζω ότι θα το ρώταγαν και άλλοι συνάδελφοί σας, κλέβετε την μπουκιά από το στόμα – να σας πω το εξής. Ο τόπος πρέπει στις 18 του μήνα να έχει κυβέρνηση. Και μάλιστα στις 18, όχι στις 19, όχι στις 20, όχι στις 21. Να μη ζήσουμε πάλι αυτή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Από τις 18 ως τις 28 είναι 10 κρίσιμες ημέρες που πρέπει να αξιοποιήσουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Ο τόπος στις 18, κι αυτό είναι η πιο υπεύθυνη θέση, πρέπει να έχει κυβέρνηση, και θα έχει ή κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά που θα ακυρώσει την πορεία προς την καταστροφή, δηλαδή το μνημόνιο, ή κυβέρνηση μνημονιακή με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία.  

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, μου δίνετε την καλύτερη ευκαιρία να σας ρωτήσω το εξής. Όπως είπατε, τη Δευτέρα θα υπάρχει μία κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία είτε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως έχει προηγηθεί και το είχαμε δει πολύ πρόσφατα αυτό, η Τρόικα, οι Ευρωπαίοι εταίροι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ζητήσουν τις υπογραφές των κομμάτων και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι θα κάνετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Νταλιάνη, στην πραγματικότητα μου λέτε ότι η Τρόικα, ας αφήσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή δύο σημαντικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή κατεξοχήν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά θα μας πουν τη Δευτέρα ότι δεν αναγνωρίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκλέγει κυβερνήσεις στην Ελλάδα, σε μια χώρα της Ευρωζώνης. Δηλαδή θα μας πουν με λίγα λόγια ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Κοιτάξτε, εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών που πιθανώς να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών, έχουμε όμως και πλήρη επίγνωση των ορίων, των ορίων της πολιτικής του εκβιασμού και των ορίων που μπορεί να έχουν κυβερνήσεις της Ευρώπης, να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν ολόκληρους λαούς.

Γι αυτό και αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας που δίνουμε εδώ δεν είναι μονάχα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, είναι και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης. Δίνουμε έναν αγώνα για να επιστρέψει η δημοκρατία στην Ευρώπη και θα επιστρέψει από τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία ως αξία και τη διέδωσε σε όλη την οικουμένη. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι – απολύτως βέβαιοι – ότι δεν πρόκειται, δεν μπορούν, δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μπορεί να απειλούν, μπορεί σ αυτές τις απειλές οι φοβισμένοι και παραδομένοι ηγέτες του χθες, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, να έκαναν πίσω, όμως εμείς δεν θα κάνουμε, γιατί εμείς θα έχουμε πίσω έναν ολόκληρο λαό που πρόσφατα με την ετυμηγορία του θα έχει δώσει απάντηση.

Και να σας πω και κάτι ακόμα. Δεν είναι μόνο θεσμικοί οι λόγοι που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι αν θέλετε και πολιτικοί και οικονομικοί και πολιτισμικοί. Μία Ευρώπη χωρίς στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες δεν έχει κύρος και προοπτική. Και μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι μία Ευρώπη πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μία ανάπηρη Ευρώπη.

Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΝΕΤ FM - EΠΕΝΔΥΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, σας ακούω από σχεδόν μετά τις εκλογές του 2009 να επιμένετε ιδιαίτερα στην ενότητα της Αριστεράς. Τον τελευταίο μάλιστα χρόνο, πολύ πριν από τις προηγούμενες εκλογές δηλαδή της 6ης Μάιου, αναφερθήκατε για πρώτη φορά σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα να συνεχίσετε με την ίδια επιμονή και σε αυτές τις δύο προεκλογικές περιόδους. Ας κάνουμε όμως μία υπόθεση εργασίας, γιατί η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να είναι κυβέρνηση τη Δευτέρα το πρωί. Η υπόθεση εργασίας λέει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν σχηματίσει αυτοδυναμία, ή, αν θέλετε ένα επιχείρημα εξ αντιθέτου, ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα συνεχίσετε να επιμένετε στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, δηλαδή συμμαχική κυβέρνηση της Αριστεράς, ακόμα κι αν έχετε την αναγκαία και ικανή κοινοβουλευτική δύναμη;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου,  μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι εμείς από τη φύση μας δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη αυτάρεσκη, μια πολιτική δύναμη που θέλει μόνη της να προχωρά από όποια θέση κι αν βρεθούμε την επόμενη των εκλογών, είτε με λιγότερους από 151 είτε και με περισσότερους από 151. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες, και κυρίως με τις δυνάμεις της Αριστεράς.   

Και βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των ποσοστών μας. Αντιθέτως, εξηγούμε στον ελληνικό λαό ότι όσο πιο δυνατός είναι την Κυριακή το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στο λαό, τόσο περισσότερο αυτοδύναμος θα είναι ο λαός μας την επόμενη ημέρα, διότι τη δύναμη αυτή θα την αξιοποιήσουμε για να διαπραγματευθούμε με πιστωτές, με εταίρους, για να συγκρουστούμε με μεγάλα συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα. Άρα λοιπόν όσο πιο δυνατοί είμαστε το βράδυ των εκλογών, τόσο μεγαλύτερη αυτοδυναμία θα έχει ο λαός μας σ αυτή την προσπάθεια.

Από κει και πέρα μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι εμείς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς τις θέλουμε ως κυβερνητικούς εταίρους, όχι μονάχα για να βρούμε ένα στήριγμα, να τσοντάρουν κι αυτοί ώστε να μας βοηθήσουν να έχουμε πλειοψηφία. Τις θέλουμε γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο στην προσπάθειά μας.

Στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος απευθυνθήκαμε πάρα πολλές φορές. Θα απευθυνθούμε και μία ακόμα. Θα το κάνουμε και μετά τις εκλογές.  Τους θέλουμε κυβερνητικούς εταίρους, όχι μόνο γιατί τους χρειαζόμαστε αλλά γιατί πιστεύουμε ότι ένα ιστορικό κόμμα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αδιανόητο να λείπει παντελώς, να απουσιάζει από αυτές τις ιστορικής σημασίας διεργασίες για το λαό μας, από αυτή την ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού μας.

Έχει να ξαναδεί ο τόπος μας τέτοιες διεργασίες από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης, και ένα ιστορικό κόμμα απουσιάζει και δείχνει να αδιαφορεί ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, της Δεξιάς ή της Αριστεράς, λέγοντας «το ίδιο είναι».

Δεν μπορούμε να το χωνέψουμε αυτό. Θα επιμείνουμε και την επόμενη των εκλογών. Και απέναντι στη Δημοκρατική Αριστερά εμείς θέλουμε καθαρές κουβέντες και απευθυνόμαστε στην ηγεσία της, διότι αν θέλετε ο κόσμος που ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ίσως και διαφορετική κουλτούρα. Μπορεί να μην εκπλαγεί σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.

Έχει ξανασυμβεί αυτό, αλλά ο κόσμος που ακολουθεί τη Δημοκρατική Αριστερά έχει άλλη πολιτική και οργανωτική κουλτούρα. Θέλει να ξέρει τι ρότα χαράσσει η ηγεσία. Δεν μπορεί να μας το πει την επόμενη των εκλογών. Από τώρα, από πριν τις εκλογές τους καλούμε να ξεκαθαρίσουν αν την επομένη των εκλογών θέλουν κυβέρνηση συνέχειας του μνημονίου ή κυβέρνηση Αριστεράς.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος που τους ακολουθεί λαχταρά κυβέρνηση της Αριστεράς, και υπʼ αυτή την έννοια σας λέω ότι θα επιμείνουμε. Περιμένουμε συγκεκριμένες τοποθετήσεις και απαντήσεις. Και κ. Παπαδημητρίου, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί κανείς να μιλά για κυβερνήσεις οικουμενικού αχταρμά. Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο λαός μας απαιτεί ξεκάθαρες κατευθύνσεις.

Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA»): Θα σας πάω σε ένα εξειδικευμένο θέμα κ. Πρόεδρε, με ζωηρό πλέον το ενδεχόμενο η 18η του μηνός να σας βρει Πρωθυπουργό, να σας έχει δώσει η κάλπη τη δύναμη να κυβερνάτε αυτή τη χώρα, να κρατάτε το τιμόνι της. Τι θα πράξετε στο ενδεχόμενο νέας μαζικής φυγής καταθέσεων από τον τραπεζικό χώρο, τι μέτρα θα πάρα πάρετε για να εμποδίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και τι θα κάνετε κ. Πρόεδρε για να πείσετε όλους εκείνους που έβγαλαν όλο αυτό το διάστημα τις καταθέσεις τους έξω να τις φέρουν πάλι πίσω; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Αλειφερόπουλε, πρέπει να γνωρίζετε ότι ιδίως στην οικονομία το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ψυχολογία. Η ψυχολογία της σταθερότητας και της ασφάλειας και της ανάκαμψης είναι το πιο σημαντικό το οποίο θα επιδιώξουμε από την επόμενη των εκλογών.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω, ότι διακρίνω μία απίστευτη ωριμότητα του ελληνικού λαού, μια ωριμότητα που φαίνεται στον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι μικροί καταθέτες, που παρά την επαναλαμβανόμενη κινδυνολογία από τα πιο επίσημα χείλη, σας θυμίζω ποιοι ήταν αυτοί που εδώ και δύο χρόνια αναπαράγουν αυτό το φόβο για τη δραχμή, για την κατάρρευση της οικονομίας, ποιοι είναι; Οι υπουργοί των κυβερνήσεών μας ήταν.

Ξεκίνησε από την Επίτροπο την Ελληνίδα αυτή η συζήτηση, συνεχίστηκε από τους Υπουργούς των Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ο Υπουργός έλεγε ότι είμαστε Τιτανικός και βουλιάζουμε. Συνέχισε να αναπαράγεται από τους Πρωθυπουργός, τώρα από τον κ. Σαμαρά ο οποίος μάλιστα υποστέλλει στα διαφημιστικά του σποτάκια και την Ελληνική Σημαία. Φανταστείτε να το είχαμε κάνει εμείς αυτό τι θα ακούγαμε.

Λοιπόν, κ. Αλειφερόπουλε, εμείς με ρωτάτε τι θα κάνουμε για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Δυο πράγματα θα κάνουμε: το πρώτο είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου, που σημαίνει δηλαδή, ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτατη διαδικασία αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος δημόσιου κοινωνικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, για να αισθάνεται ασφαλής ο κάθε Έλληνας καταθέτης, έχοντας την εγγύηση ενός ολόκληρου κράτους και όχι μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

Το δεύτερο θα διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα της ασφάλειας. Ξέρετε πόσο απλό μπορεί να είναι αυτό. Με μία συμβολή μιας παραγράφου σε μια κοινή απόφαση σε μια Σύνοδο Κορυφής, ότι το ευρωπαϊκό σύστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγγυάται τις καταθέσεις. Θα το διεκδικήσουμε αυτό.

Επίσης, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους για κάτι πολύ απλό ότι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη τόνωση, ένεση τόνωσης της ελληνικής οικονομίας δεν θα ήταν νέα δάνεια, αλλά να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα. Διότι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος 25 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται όχι στο εξωτερικό, αλλά εντός της χώρας κάτω από στρώματα κρυμμένα από φοβισμένους ανθρώπους, πολίτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χρήματα τους από τις τράπεζες.

Αν αυτά τα χρήματα επιστρέψουν στον τραπεζικό σύστημα είναι η μεγαλύτερη δυνατή τόνωση, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ένεση τόνωσης της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να γίνει αλλάζοντας το κλίμα. Και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε, ότι η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι αυτή.

Από εκεί και πέρα μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω, ότι αυτές οι κινήσεις οι ανεύθυνες, οι ανεύθυνες κινήσεις ακόμα και τραπεζιτών, τις κινδυνολογίες που είδαμε το τελευταίο διάστημα μας δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που μπροστά στην πιθανότητα της κατάρρευσης, της δυνατότητας των ιδίων να ελέγχουν τα πράγματα, είναι όχι μόνο ανεύθυνο, αλλά και κυνικό και ροκανίζει το κλαρί στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Πιστεύουμε όμως, ότι άμα τη ανάληψη των καθηκόντων μιας Κυβέρνησης της Αριστεράς θα περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, γιατί απλά θα καταλάβουν ότι έχασαν τη μάχη.

ΧΡ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»):  Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Το ένα, αν έχετε εκλεγεί Κυβέρνηση και αν έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση της Αριστεράς την επομένη των εκλογών, θα πάτε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας νομοθετήσει τις αλλαγές που μας είπατε; Ένα. Αν θα πάτε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας ήδη νομοθετήσει τις αλλαγές για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων; Και δεύτερον, επειδή φαίνεται ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ παραμετρική, δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είστε σε θέση να εγγυηθείτε ότι επί των ημερών της δικής σας διακυβέρνησης η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ; Και αν αυτό γίνει, γίνουν τόσο σημειακές παγκόσμιες αλλαγές είναι μια απόφαση που μπορεί να την πάρει μια Κυβέρνηση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιγουρή, ως προς το πρώτο σας ερώτημα και να θέλαμε δεν θα προλαβαίναμε να το κάνουμε. Και θα θέλαμε μέχρι τις 28, δεν θα προλαβαίναμε να το κάνουμε, διότι υπάρχουν διαδικασίες συγκεκριμένες με βάση το Σύνταγμα ενός χρονοδιαγράμματος, η Βουλή πρέπει πρώτα να ανοίξει, να συγκροτηθεί, να ορκιστεί. Άλλωστε εμείς δεν έχουμε καμιά βιάση ιδιαίτερη. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σταθερές επιλογές, επαναλαμβάνω είμαστε μια ήρεμη δύναμη που ξέρει τι θέλει και τι θα κάνει.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον κομμάτι του ερωτήματός σας είναι το δεύτερο. Αναφερθήκατε σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές και θέλω να το συνδυάσω και με το προηγούμενο ερώτημα, την αμφιβολία και την ανησυχία για τις καταθέσεις, για τις τράπεζες.

Βρισκόμαστε πράγματι σε μια περίοδο μιας πολυεπίπεδης κρίσης, η οποία όπως σωστά είπαμε από την πρώτη στιγμή δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή, μην πω και παγκόσμια, είναι η κρίση του καπιταλισμού, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη έχει να κάνει με την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ, την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά.

Όσο, λοιπόν, η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση συσσώρευσης με τις πολιτικές της λιτότητας εν αντιθέσει μʼ αυτό που κάνει την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που ακολουθούν μια επεκτατική πολιτική, που κόβουν χρήμα, όσο λοιπόν επιμένει σʼ αυτή την λάθος συνταγή η κρίση αυτή θα αναπαράγεται.

Εμείς επενδύουμε στη σύνεση και στη λογική  και στη δυνατότητα των λαών να χειραφετηθούν και με αφορμή τη μεγάλη αυτή αφύπνιση του ελληνικού λαού που η Ελλάδα έγινε και το πειραματόζωο όμως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός λαός είναι μπροστάρης σʼ αυτή τη διαδικασία, διότι έγινε το παγκόσμιο, το ευρωπαϊκό πείραμα.

Με απαρχή λοιπόν, αυτή τη διαδικασία χειραφέτησης οι λαοί της Ευρώπης να διεκδικήσουν αλλαγή πορείας και αλλαγή πολιτικής.

Τώρα με ρωτάτε, εάν αυτό θα γίνει πράξη ή δεν θα γίνει; Να σας πω υπάρχουν και ιστορικά προηγούμενα όπου επικράτησαν παράλογες λογικές. Και πήγαμε σε ιστορικά ολοκαυτώματα και στον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπορώ εγώ να εγγυηθώ, ούτε ένας άνθρωπος μπορεί να το κάνει αυτό, ούτε μια κυβέρνηση, ότι σε παγκόσμια κλίμακα θα κυριαρχήσει η σύνεση και η λογική.

Αυτό που μπορούμε όμως εμείς να εγγυηθούμε, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να είναι το πειραματόζωο πάνω στο οποίο θα παίζεται το παιχνίδι προκειμένου όλα τα βάρη να φορτωθούν στον ελληνικό λαό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός.

Θα πετάξουμε την μπάλα στο τερέν, όπου πρέπει να βρίσκεται η μπάλα. Η κρίση επαναλαμβάνω είναι πανευρωπαϊκή και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και επαναλαμβάνω, δείτε τις εξελίξεις στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Δείτε ότι η Ισπανία κατάφερε να έχει διαδικασία χρηματοδότησης χωρίς μνημόνιο και οι εδώ κυβερνήσεις μας όχι μόνο έκαναν ότι τους ζητήθηκε, όχι μόνο δεν διαπραγματεύθηκαν, αλλά ήταν αυτοί – να θυμηθώ τον κ. Παπανδρέου – που προέτρεξε να μας μεταφέρει τα εκβιαστικά διλήμματα πριν καν ειπωθούν από την κα Μέρκελ. Και για να κάνω σύνδεση με το προηγούμενο ερώτημα; Επειδή η Ευρωζώνη είναι απολύτως διασυνδεδεμένη όσον αφορά τους κινδύνους, πρέπει να έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το πρώτο πράγμα που θα διασωθεί θα είναι οι τράπεζες.

Γιʼ αυτό οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στο ευρωπαϊκό. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι εθνική ανάγκη σήμερα να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα από μια διαδικασία εθνικοποίησής του και είναι ανάγκη όλοι να συμβάλουμε σε αυτό, γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος και ο μεγαλύτερος εχθρός επαναλαμβάνω, δεν είναι οι εξελίξεις και οι ξένοι και οι εταίροι και οι πιστωτές, είναι ο δικός μας πανικός. Και φυσικά η ανεύθυνη στάση που κρατούν οι πολιτικές δυνάμεις του χθες που βλέπουν να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους.

Β. ΝΙΕΡΗ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Τσίπρα, με συγχωρείτε ίσως δεν κατάλαβα ακριβώς από την απάντησή σας το προηγούμενο ερώτημα. Αναφερθήκατε στις εξελίξεις στην Ισπανία. Οι εξελίξεις αυτές όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης επιβεβαιώνουν ότι η κρίση βαθαίνει. Η Ισπανία όντως δεν πήρε μνημόνιο γιατί το μνημόνιο το είχε ήδη εφαρμόσει. Αναφερθήκατε στην πολιτική Ομπάμα, την επεκτατική πολιτική η οποία απʼ όσο γνωρίζω δεν έχει αποδώσει ούτε καν ψίχουλα στον αμερικάνικο λαό.Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, πώς συγκεκριμένα  σκοπεύετε νʼ αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο ακόμα πιο αρνητικών εξελίξεων και στη χώρα μας και δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στο λαό, με ποιο τρόπο, με ποια εργαλεία και πώς προετοιμάζετε το λαό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας στο πρώτο σκέλος ότι η κρίση βαθαίνει, δεν θα συμφωνήσω ότι είναι το ίδιο το μνημόνιο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με την διαδικασία ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος χωρίς μνημόνιο στην Ισπανία. Βεβαίως η πολιτική της λιτότητας στην Ισπανία που εφήρμοσε η κυβέρνηση Ραχόι δεν είναι μνημόνιο αλλά είναι μια αυστηρή πολιτική λιτότητας ευθύνεται για το βάθεμα της κρίσης και για το ότι η Ισπανία βρέθηκε στην ανάγκη στήριξης.

Θέλω να σας πω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολυδιάστατη και σύνθετη κρίση. Το εάν το βάθεμα της κρίσης θα οδηγήσει σε εξελίξεις που θα είναι σε προοδευτική ή σε συντηρητική κατεύθυνση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τη δυνατότητα των λαών να υψώσουν το ανάστημά τους.

Εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ μια ανάλυση μοιρολατρική η οποία λέει, ε, αφού καίγεται το σπίτι μας ας βγούμε έξω από το σπίτι να το αφήσουμε να καεί και μόλις γίνει αποκαΐδια το σπίτι να πούμε, ποιος έφταιγε, δεν φταίγαμε εμείς, έφταιγε ο διπλανός που έβαλε την φωτιά. Αυτό δεν είναι λύση.

Πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να σβήσουμε την φωτιά. Να σώσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε. Και δεν μπορεί να είναι αριστερή αντίληψη το να επενδύει κανείς στην καταστροφή για να δικαιωθεί ότι φταίει ο καπιταλισμός. Βεβαίως φταίει ο καπιταλισμός.

Αλλά εδώ έχουμε ιστορική ευθύνη νʼ αγωνιστούμε για να σώσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε και τις δυνάμεις της εργασίας. Και μʼ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε και τον καπιταλισμό και να τον ξεπεράσουμε γιατί ανήκει στο χθες.

Υπʼ αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι η διαδικασία της λαϊκής χειραφέτησης στην Ελλάδα, η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλη την Ευρώπη.

Και αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη σημασία που δίνουν σʼ αυτή την εκλογική αναμέτρηση και στην προσπάθειά μας όλοι οι λαοί της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά σʼ όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο το διεθνές ενδιαφέρον  των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των διανοητών σʼ όλη την Ευρώπη που σπεύδουν να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ, διότι καταλαβαίνουν απολύτως ότι εδώ σʼ αυτή την μάχη ή που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς όφελος των λαών, ή που θα διαιωνιστεί η πολιτική της καταστροφής και θα πάρει σβάρνα όλη την Ευρώπη και αυτό θα είναι ιστορικής σημασίας εξέλιξη.

Στην Ελλάδα το έχουμε πει πολλές φορές, εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου, βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα. Βρεθήκαμε δηλαδή να έχουμε εδώ το μέτωπο ενός παγκόσμιου πανευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού πολέμου. Η έκβαση της μάχης στο μέτωπο πάντοτε είναι καθοριστική και για την έκβαση του ίδιου του πολέμου. Εάν εδώ κερδίσουν την μάχη οι δυνάμεις της εργασίας θα είναι καθοριστικό γιʼ αυτή την παγκόσμια αναμέτρηση. Εάν χάσουν οι δυνάμεις εργασίας βεβαίως μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε και σε χειρότερα.

Όμως καμία μάχη δεν κερδίζεται εάν δεν την δώσεις την μάχη. Και εμείς θα δώσουμε τη μάχη.

κα ΠΟΛΑΛΗ («REALFM»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι δεν θα πάτε με τσαμπουκά να διεκδικήσετε στην Ευρώπη. Είπατε όμως ότι υπάρχουν και όρια από την πλευρά σας, αλλά ταυτόχρονα είπατε ότι δεν μπορείτε να εγγυηθείτε εάν θα κυριαρχήσει η σύνεση από την πλευρά των εταίρων μας. Επιτρέψτε μου να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και να σας ρωτήσω. Εάν πουν όχι οι εταίροι μας στις διεκδικήσεις σας, θα πάτε σε μια ρήξη; Ενδεχομένως σε μια νομική καταγγελία του μνημονίου; Και εάν ναι, έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε μια ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Πολάλη, οφείλουμε να έχουμε επεξεργαστεί κάθε ενδεχόμενο και οποιαδήποτε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει επεξεργαστεί κάθε ενδεχόμενο. Όμως είμαστε αισιόδοξοι. Δεν πάμε στην μάχη για να χάσουμε την μάχη. Για να μην θυμηθώ τον ποιητή που λέει, όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει.

Εμείς θα πάμε για να την κερδίσουμε αυτή την μάχη, κάποιοι δεν την έδωσαν καν, είναι φανερό και τώρα μας κάνουν και τους μάγκες με τη δύναμη του λαού και τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να διαπραγματευθούν τις δικές τους υπογραφές.

Αυτό που δεν έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση δυο χρόνια. Εμείς είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι και δεν βασίζουμε αυτή την αισιοδοξία μας στο καλό μας το ριζικό, στη μοίρα και στο ότι εμείς είμαστε ωραιότεροι από τους άλλους, αλλά στις αναλύσεις που κάνουμε, στη γεωπολιτική ανάλυση στην ανάλυση συμφερόντων ανάμεσα στις διαφορετικές εκδοχές. Και βλέπουμε ότι δεν έχει κανένα συμφέρον σήμερα στην Ευρωζώνη, η Ευρωζώνη να διαλυθεί.

Από εκεί και πέρα βεβαίως και πρέπει κάθε σοβαρή πολιτική δύναμη πόσο δε μάλλον κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της να έχει σχέδιο αντιμετώπισης για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά μη μας ζητήσετε να σας το αναλύσουμε.

Διότι όταν πας σε μια σκληρή και ισχυρή διαπραγμάτευση δεν μπορεί ο αντίπαλος να γνωρίζει όλες τις κινήσεις και όλα τα σχέδια από τα πριν γιατί δεν έχει νόημα αυτό αντιλαμβάνεστε.

Εμείς λοιπόν όχι μόνο έχουμε σχέδιο, αλλά θα ήθελα να καταθέσω και την μομφή μου απέναντι σʼ αυτούς που μας κυβερνούσαν και επισκεφθήκαμε όλα τα υπουργεία, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν κανένα απολύτως σχέδιο για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτοί που μας οδήγησαν έως εδώ. Και θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και ξέρει και την δυσκολία που θʼ αντιμετωπίσουμε και στην πιο θετική εκδοχή της διαπραγμάτευσης και τις δυσκολίες που μπορεί νʼ αντιμετωπίσουμε εάν υπάρξουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση.

Ενδεχομένως και παροδικά. Εμείς αυτό που λέμε απέναντι στον ελληνικό λαό είναι ότι σε κάθε περίπτωση, σε κάθε όμως περίπτωση, αυτοί οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια την σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, είναι πρωτίστως αυτοί που έχουν στην προτεραιότητά τους να υπερασπιστούν το συμφέρον του λαού.

Και δεν υπερασπίστηκαν το συμφέρον του λαού αυτοί που μας κυβερνούσαν μέχρι σήμερα. Σε όποια εκδοχή, μα σε όποια εκδοχή, ακόμα και στην ύστατη εκδοχή ενός γενικευμένου βαθέματος της κρίσης στην Ευρωζώνη, η κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι σωτήρια για τον τόπο και τον λαό. Έχουμε όμως αισιοδοξία, ότι τα χειρότερα θα τα αποφύγουμε.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI υπολογίζονται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ απειλούνται με κλείσιμο, μετά τη λεηλασία των αποθεματικών τους, 11 χιλιάδες μικρο-ομολογιούχοι έχασαν τις αποταμιεύσεις μίας ζωής μετά το αναγκαστικό κούρεμα και μάλιστα προβαίνουν σε μαζικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτές οι κατηγορίες δεν τυγχάνουν της ανακεφαλαιοποίησης όπως οι τράπεζες αυτής της πρόνοιας. Υπάρχουν δυνατότητες να καλυφθούν αυτές οι απώλειες από μία Κυβέρνηση της Αριστεράς; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαββόπουλε σωστά αναφερθήκατε στα καταστροφικά αποτελέσματα της διαδικασίας της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μιας διαδικασίας, που άφησε χρεοκοπημένα τα ασφαλιστικά μας ταμεία και στην πραγματικότητα οδήγησε σε απώλεια αποταμιεύσεων τους μικρο-ομολογιούχους τη στιγμή που για τις τράπεζες προβλέπεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Εμείς θα επιχειρήσουμε με τρόπους που έχουμε ήδη διατυπώσει δημόσια, να βρούμε νέους πόρους για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και μάλιστα στις προγραμματικές μας εξαγγελίες δηλώσαμε ότι εμείς τη δημόσια περιουσία δε θα την εκποιήσουμε έναντι πινακίου φακής, όπως θέλουν να κάνουν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, αλλά θα την αξιοποιήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και με τον ίδιο τρόπο, θα υλοποιήσουμε κι ένα μοντέλο αξιοποίησης των πιθανών πόρων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ή του ορυκτού πλούτου. Από κει και πέρα, σε ότι αφορά τους μικρο-ομολογιούχους, αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, γι΄ αυτό ζητάμε και λέμε ότι θα διαπραγματευθούμε τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης κι όταν το λέμε αυτό μας απαντάνε μα αυτό είναι καταστροφή, βέβαια, όταν έχουν καταστρέψει τη μισή Ελλάδα δεν τους ένοιαζε.

Λοιπόν, εμείς θα επαναδιαπραγματευθούμε τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης, μέσα τα σημεία που θα επαναδιαπραγματευθούμε είναι και αυτό, προσδοκώντας το δικαιότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όμως οφείλω να σας πω ότι είναι πολύ διαφορετικό να ξεκινάει κανείς τη διαπραγμάτευση από ένα επίπεδο όπως σήμερα πολύ χαμηλό, από ότι αν είχαμε τη δυνατότητα πριν ένα χρόνο πριν το δεύτερο μνημόνιο να ήμασταν στα πράγματα και να διεκδικούσαμε με τη λαϊκή στήριξη μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Θα πω ξανά αυτό που έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πάμε να σώσουμε τη χώρα και το λαό μην πέσει στο γκρεμό, μας έχουν ρίξει μέσα στο γκρεμό και για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο τώρα θα πρέπει να αναρριχηθούμε σε κακοτράχαλες πλαγιές και μπορεί να ματώσουμε και τα πόδια μας από αυτή την αναρρίχηση.

Όμως θα σταματήσουμε να σκάβουμε το λάκκο μας, να σκάβουμε προς τα κάτω λάκκο για να μπούμε μέσα. Ο λαός είναι ώριμος και γνωρίζει ότι θέλει χρόνο, θέλει επιμονή, θέλει υπομονή αυτή η πορεία προς την ανάσταση, την ανάταση, την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε σχέδιο και μπορούμε να το κάνουμε.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω, το εθνικό σχέδιο ανόρθωση της οικονομίας θα είναι ένα άλλο μνημόνιο που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους ή θα έχει μονομερές χαρακτήρα; Και δεύτερον θα ήθελα να μου αποσαφηνίσετε εάν η δίκαιη δημοσιονομική προσαρμογή που προβάλλετε θα γίνει προς τα κάτω, δηλαδή εάν οι ευκατάστατοι της μεσαίας τάξης που μπορεί να έχουν ένα μηνιαίο εισόδημα 1.300 έως 1.600 ευρώ το μήνα θα κληθούν να σώσουν όσους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας ή όσους πληρώνονται με μισθούς 500 ευρώ; Και για να το εκλαϊκεύσω ακόμα περισσότερο, στόχος σας είναι αυτοί που παίρνουν 1.500 ευρώ να πέσουν στα επίπεδα των 700 ευρώ για να ανέβουν στο ίδιο ποσό όσοι σήμερα παίρνουν 300 έως 500 ευρώ; Και κάτι ακόμα, επειδή η φρασεολογία σας θυμίζει αυτή του κ. Παπανδρέου το 2009 -κι αυτός υποσχόταν φορολόγηση του πλούτου και έλεγε για καμένη γη- μήπως αυτό είναι το άλλοθί σας ούτως ώστε την επόμενη μέρα να ζητήσετε περίοδο χάριτος; Σας ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Κατσίγιαννη, σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η Ελλάδα είναι ακόμα αυτόνομη Δημοκρατία, δεν έχει καταργηθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Και η Δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός εκλέγει τους Αιρετούς του εκπροσώπους, οι οποίοι στο Εθνικό Κοινοβούλιο έχουν δυνατότητα να ψηφίζουν νόμους και να αντικαθιστούν νόμους. Και αυτό δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια, αλίμονο, εάν για να ψηφίσουμε νόμους θα έπρεπε να πάρουμε την άδεια του οποιουδήποτε εταίρου.

Βεβαίως έχουμε δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις δεσμεύσεις αυτές δε θα τις απεμπολήσουμε. Δέσμευσή μας είναι να έχουμε στόχο τη δημοσιονομική εξισορρόπηση βεβαίως. Δέσμευσή μας είναι να έχουμε στόχο και χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των εταίρων σε αυτό, να έχουμε ένα χρέος το οποίο να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να θέτουμε το λαό μας στον κίνδυνο της αδυναμίας επιβίωσης.

Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ευθύνη της Εθνικής Αντιπροσωπείας και της νέας Κυβέρνησης. Φυσικά μέσα τα πλαίσια της υλοποίησης των γενικότερων δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις συνθήκες. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της χώρας, όχι το μνημόνιο της λιτότητας. Δεν είναι δέσμευση της χώρας ότι θα υποβοηθείται από τους εταίρους για να οδηγεί το λαό στην αυτοκτονία και την κοινωνία στη διάλυση.

Τώρα, με ρωτάτε για την αναδιανομή του πλούτου, από κάτω προς τα πάνω θα γίνει η αναδιανομή του πλούτου, μην έχετε καμία αμφιβολία. Μου μιλάτε για τη μεσαία τάξη, αυτή την ξεκλήρισε το μνημόνιο και οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κι εμείς ερχόμαστε για να τις στηρίξουμε.

Αλλά εκτός από τη μεσαία τάξη που έχει ξεκληριστεί, από τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες που είναι άνεργοι, που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και χρωστάνε και στην τράπεζα και είναι στον Τειρεσία και φυσικά από τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, υπάρχουν και κάποιοι που κερδίζουν ακόμα σε αυτόν τον τόπο και μεταφέρουν την περιουσία τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό και έχουν μείνει ψηλά οι τιμές στο City του Λονδίνου στα ακίνητα ή στις Βρυξέλες διότι πηγαίνουν και αγοράζουν εκεί.

Με συγχωρείτε, αυτούς πρέπει να τους φορολογήσουμε, τι να κάνουμε; Όταν η κοινωνία στενάζει πρέπει κι αυτοί να μην είναι στα μετόπισθεν. Όταν έχουμε πόλεμο πρέπει όλοι να συμβάλλουν ανάλογα σε αυτόν τον πόλεμο.

Και σε ότι αφορά τα γνωστά που ακούγονται κατά καιρούς, αυτές τις αδόκιμες συγκρίσεις, με το ΄81, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, να σας πω. Εμείς είμαστε και άλλος πολιτικός χώρος, με άλλη κουλτούρα, άλλες αξίες, αλλά είμαστε και σε έναν άλλο χωροχρόνο αν θέλετε. Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς το ΄81 με το 2012.

Το ΄81 βεβαίως υπήρχαν σημαντικές γεωπολιτικές δυσκολίες, αστάθειες, αδυναμίες και ήταν σημαντική αυτή η εξέλιξη της αλλαγής Κυβέρνησης στην Ελλάδα και έδωσε σημαντικές δυνατότητες στο λαό και στον τόπο, αλλά σήμερα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες.

Σήμερα δε χρειάζεται εμείς να διεκδικήσουμε πίστωση χρόνου, την έχουμε ούτως ή άλλως από έναν λαό ο οποίος μας δίνει την επιλογή του, γιατί έχει φτάσει στο αμήν. Και από μας το πρώτο που ζητάει, ξέρει ότι δεν είμαστε μάγοι, το πρώτο που ζητάει είναι επιτέλους να υπάρξει σε αυτόν τον τόπο δικαιοσύνη, αξιοκρατία, να καθαρίσουμε το τόπο από τη βρωμιά όλων αυτών που τα προηγούμενα χρόνια κερδίζανε στην ανάπτυξη και θέλουν και τώρα που ο λαός υποφέρει να κερδίζουν.

Αυτό ζητάει πρωτίστως από μας αυτός ο λαός ο ταλαιπωρημένος. Δεν ζητάει από μένα να γίνω Ιησούς Χριστός και να περπατήσω στη θάλασσα, ζητάει όμως με σχέδιο και με επιμονή να ανοικοδομήσουμε τη χώρα από τα ερείπια που δημιούργησαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και να καθαρίσουμε το τοπίο από τη διαπλοκή και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου, που θα μοιραστεί δίκαια στον ελληνικό λαό.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Θα επιμείνω και θα ξανά επανέλθω στο θέμα της κυβέρνησης στις 18 Ιουνίου. Είπατε προηγουμένως ότι θα απευθυνθείτε κυρίως στη «Δημοκρατική Αριστερά» και στο ΚΚΕ. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ λέει όχι, σε ποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις θα απευθυνθείτε, θα ζητήσετε ένα κοινό σχέδιο; Και μέχρι που μπορείτε να πείτε ναι; Ποιες θα είναι οι δικές σας κόκκινες γραμμές και αν θα βάλετε νερό στο κρασί σας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσούτσια δεν έχουμε καμιά πρόθεση και στόχο να βάλουμε νερό στο κρασί μας διότι το νερωμένο κρασί δεν πίνεται. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο να υλοποιήσουμε και πιστεύουμε ότι με τις δυνάμεις στις οποίες αναφέρθηκα πιο πριν μπορούμε να βρούμε σημείο επαφής για να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο.

Και βεβαίως όταν ο ελληνικός λαός έχει με τη ψήφο του ανοίξει δρόμο στην ελπίδα, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα από ότι είναι σήμερα που δεν έχει μιλήσει ακόμη ο λαός. Τη Δευτέρα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, ελπίζουμε τουλάχιστον, γι΄ αυτό παλεύουμε.

Από εκεί και πέρα, εγώ αναφέρθηκα στην ανάγκη να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση, η οποία θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες. Και να σας πω και κάτι. Αυτό που βλέπουμε στις συγκεντρώσεις μας ξεπερνάει τα στενά πλαίσια μιας παράταξης της αριστεράς. Συστρατεύονται μαζί μας πολίτες ανεξάρτητα από την πολιτική, ιδεολογική, κομματική τους καταγωγή χτες. Και συστρατεύονται διότι εδώ βλέπουν ελπίδα, προοπτική, αγκωνάρι ελπίδας όχι γιατί συμφωνούν σε όλα μαζί μας, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.

Υπό αυτή την έννοια, εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 18 θα έχουμε κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς, κυβέρνηση η οποία θα απευθύνεται σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα και θα ζητάει τη συστράτευση του λαού για να βγούμε από αυτή την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε.

Μ. ΣΙΑΧΟΣ («ΔΡΟΜΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε είπατε κλείνοντας την αρχική σας τοποθέτηση ότι η επιτυχία μιας κυβέρνησης της αριστεράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη στήριξη του κόσμου. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Για παράδειγμα η λογική της ανάθεσης που επικράτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια θα σταματήσει; Και αυτό θεωρείτε ότι είναι κρίσιμη παράμετρος, κρίσιμο όπλο στη φαρέτρα μιας αριστερής κυβέρνησης, στην όποια διαπραγμάτευση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς κ. Σιάχο αυτό πιστεύουμε ότι η συμμετοχή, η πάλη του λαού μας, η διεκδίκηση του λαού μας για πρώτη φορά στη χώρα δεν θα είναι διαδικασία αντιπολίτευσης αλλά συμπολίτευσης. Διότι εμείς θα συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πλατιών στρωμάτων του λαού μας, τα λαϊκά συμφέροντα. Και άρα εμείς το λαό μας στο δρόμο να διεκδικεί και στους χώρους δουλειάς να διεκδικεί θα τον θέλουμε καθημερινά. Και αν θέλετε αυτό θα είναι το όπλο μας στις μεγάλες συγκρούσεις που θα έχουμε μπροστά μας.

Διότι, άλλο πράγμα είναι η διακυβέρνηση και άλλο πράγμα η εξουσία. Δεν θα κριθεί το θέμα της εξουσίας με τη δυνατότητα που θα έχει μια παράταξη  της αριστεράς να βρεθεί στην κυβέρνηση του τόπου. Δεν είναι ένα μονόπρακτο έργο η διαδικασία αυτή. Είναι μια διαρκής πάλη. Και αν θέλετε το να μπορέσει να διεκδικήσει κανείς την εξουσία για να τη μεταφέρει στο λαό εκεί από όπου πηγάζει και να την πάρει από τα χέρια της ολιγαρχίας που σήμερα την καρπούνται δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.

Θα έχουμε συγκρούσεις μπροστά μας για να διαμορφώσουμε πεδίο κανόνων γιατί η δημοκρατία έχει κανόνες σε όλα τα πεδία της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία να αναγκάσουμε τους καναλάρχες να αποδεχτούν ότι θα υπάρχουν για παράδειγμα διαδικασίες και οι άδειες των καναλιών τους δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει μέσα από κανόνες που θα ακολουθήσουν όλοι να πληρώσουν το αντίτιμο και να διαχειρίζονται δημόσια συχνότητα.

Αυτό απαιτεί συγκρούσεις. Απαιτεί διαρκείς συγκρούσεις το να πείσουμε ή να αναγκάσουμε, δεν θα τους πείσουμε, κάποιους οι οποίοι έχουν συνηθίσει να έχουν το κράτος πελάτη όλα αυτά τα χρόνια ότι το κράτος θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι κάποια ημέτερα ιδιωτικά συμφέροντα.

Θα έχουμε συγκρούσεις μπροστά μας, χρειαζόμαστε το λαό δίπλα μας σε αυτές τις συγκρούσεις. Αλλά αν θέλετε και στη μεγάλη «σύγκρουση» τη διεκδίκηση μιας δίκαιης λύσης και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη ο ελληνικός λαός και η παρουσία του θα παίξει καθοριστικό ρόλο όπως και η παρουσία των ευρωπαϊκών λαών θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το πώς θα διαμορφωθεί η κοινή γνώμη της Ευρώπης είναι καθοριστικό. Εάν στην Ευρώπη συνεχιστεί αυτό το κίνημα το είμαστε όλοι Έλληνες και βλέπουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινητοποιήσεις, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα του λαϊκού κινήματος στην Ευρώπη που διεκδικεί λύση προς όφελος του ελληνικού λαού θα είναι καθοριστικό το επόμενο διάστημα. Γι΄ αυτό εμείς θα κινηθούμε σε παράπλευρα επίπεδα τόσο στη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο όσο όμως και σε μια διπλωματία των λαών – ας το πω έτσι – και των κινημάτων για να διεκδικήσουμε υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε.

Εμείς θα κινηθούμε σε αυτό το επίπεδο, θέλουμε το λαό στο πλευρό μας. Αυτό είναι το όπλο μας, αυτή είναι η δύναμή μας. Αν πάψει ο λαός να μας υποστηρίζει εμείς δεν θα μπορέσουμε να μείνουμε ούτε μια μέρα στη διακυβέρνηση του τόπου.

Κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ («ΑΝΤ1»): Κύριε Πρόεδρε, βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετατόπιση των φορολογικών βαρών στους οικονομικά εύρωστους, στο μεγάλο κεφάλαιο πλέον. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα αυξήσετε τους φορολογικούς συντελεστές και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες με πάνω από 250, 300 θέσεις εργασίας, θα είναι φόρος στα κέρδη, στο τζίρο και αν ναι βλέποντας παράλληλα και τους ήδη πολύ υψηλούς δείκτες ανεργίας πώς θα πείσετε τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να μη φύγουν από την Ελλάδα για γειτονικές χώρες όπως λένε, όπου υπάρχει χαμηλότερη φορολόγηση σβήνοντας και νέες θέσεις εργασίας και πώς θα πείσετε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας; Πώς θα χειριστείτε αυτό το δίπολο που δημιουργείται φυγής επιχειρήσεων λόγω φόβου υψηλών φόρων και παράλληλης νέας ανόδου ανεργίας για τον απλό εργαζόμενο; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Αντωνοπούλου εμείς θα προχωρήσουμε σε ένα εθνικό φορολογικό σχέδιο όπου πρώτη κίνηση θα είναι το περιουσιολόγιο όπως σας είπα ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα, ενιαία εικόνα της φορολογικής βάσης ώστε να φορολογείται ο καθένας και η καθεμιά με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.

Και φυσικά η φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι προοδευτική ανάλογα με τα εισοδήματα που ο καθείς ή η καθεμιά έχει. Το ίδιο θα αφορά και στα νομικά πρόσωπα. Εάν υπάρχουν νομικά πρόσωπα με μεγάλο κύκλο εργασιών θα υπάρχει φορολόγηση. Το ποσοστό της φορολόγησης αυτό δεν έχουμε μπει όπως ξέρετε σε λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια των προγραμματικών μας εξαγγελιών, ακριβώς διότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένα και μελετημένα.

Διότι εμείς στόχο έχουμε να επιβάλλουμε τη φορολογική δικαιοσύνη και όχι να πλήξουμε την ανταγωνιστικότητα. Αλλά επιτρέψτε μου με την αφορμή αυτή να σας πω κάτι. Η έλλειψη επενδύσεων στην Ελλάδα δεν οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία. Η έλλειψη επενδύσεων στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουμε ένα διεφθαρμένο – επιτρέψτε μου – κράτος και ξέρει ο επενδυτής ότι για την επένδυση που καλείται να κάνει στην Ελλάδα θα πρέπει να δώσει και κάποια χρήματα κάτω από το τραπέζι και είναι πολύ πιο γόνιμο να έχει ένα σταθερό ενιαίο φορολογικό καθεστώς, να ξέρει ότι είναι αυτό και ας είναι και υψηλότερο από το σημερινό αλλά να ξέρει ότι αυτό είναι, δεν θα αλλάζει κάθε δεύτερη μέρα, δεν θα χρειαστεί να δίνει χρήματα κάτω από το τραπέζι, να αγοράζει ή να λαδώνει υπαλλήλους, στελέχη κρατικά ή Υπουργούς προκειμένου να κάνει τη δουλειά του.

Και επιπλέον, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η ανταγωνιστικότητα δεν καθορίζεται από το εργασιακό κόστος και από το φορολογικό κόστος, καθορίζεται και από μια σειρά άλλους παράγοντες. Αλλιώς πιο ανταγωνιστική οικονομία θα ήταν το Μπαγκλαντές και η Ινδία και όχι η Σουηδία που έχει και υψηλό εργασιακό κόστος και υψηλό φορολογικό κόστος στους επενδυτές διότι έχει μια σταθερή αλλά υψηλή φορολογία.

Και ένα τελευταίο. Όλα όσα είδαμε το προηγούμενο διάστημα από επιχειρηματίες που παίρνανε τις επιδοτήσεις, πηγαίνανε στις περιοχές τις ακριτικές όπου είχαν και χαμηλό φορολογικό καθεστώς, αφού τρώγανε τις επιδοτήσεις σηκωνόντουσαν και φεύγανε και πηγαίνανε σε γειτονικές χώρες όπως στη Βουλγαρία, δεν οφείλονταν στο γεγονός ότι είχαμε υψηλό εργασιακό κόστος ή υψηλή φορολόγηση.

Άρα εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται ένα φορολογικό καθεστώς σταθερό, δίκαιο και ας είναι λίγο υψηλότερη η φορολόγηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα είναι πολύ πιο ωφέλιμο και για τους ίδιους για όσους τουλάχιστον έχουν την ευφυία, την επιχειρηματική ευφυία να κατανοήσουν ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Έχει μεγαλύτερη σημασία στη χώρα μας στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ευνομίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας παρά να βρισκόμαστε σ αυτό το χάλι που βρισκόμαστε σήμερα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ («FLASH»): Θα επανέλθω κ. Πρόεδρε σε ένα ζήτημα που δεν καίγεται εύκολα, γιατί ήταν το σημείο αιχμής και της κριτικής σας την προεκλογική περίοδο όταν αυτή διεξάγεται με πολιτικούς όρους. Και ποιο είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα της μονομερούς ή όχι καταγγελίας του μνημονίου. Βλέπω στο πρόγραμμα ή στην εισήγησή σας, που θα μπορούσε να είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ή αν είχατε εκλεγεί και προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ότι απουσιάζει αυτή ακριβώς η προτεραιότητα, της μονομερούς καταγγελίας, ενώ στην παρουσίαση του προγράμματός σας πριν από μερικές ημέρες στην Αθηναϊδα, ήταν ένα από τα ζητήματα που θέτατε ως προτεραιότητα. Δηλαδή ως πρώτη πράξη της Βουλής η καταγγελία, η ακύρωση μάλλον του μνημονίου. Αυτό δεν το βλέπω στις προτεραιότητές σας σήμερα. Διαπιστώνω επίσης από τις απαντήσεις σας ότι έχετε μετατοπιστεί ελαφρώς και ίσως σε αυτό να συντελεί και το γεγονός ότι, όπως είπατε ο ίδιος, από πολυτασικό κόμμα έχετε μεταμορφωθεί, έχετε εξελιχθεί σε ένα ενιαίο κόμμα. Για να μην πλατειάζω, θα πάτε σε μία διαπραγμάτευση και αφήνετε σε δεύτερη μοίρα την καταγγελία του μνημονίου; Δεν θα προβείτε σε αυτό που λέμε «μονομερή καταγγελία του μνημονίου»;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαραντάκο, τι να κάνω, αλλά ήμουν σαφής νομίζω. Εξήγησα ότι δεν είναι μονομερής, δεν θεωρούμε μονομερή ενέργεια τη δυνατότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίζει ή να ακυρώνει νόμους, και ήμουν απολύτως σαφής.

Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Τι άλλο να πω επʼ αυτού; Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μας και η στάση μας στο ζήτημα αυτό.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση στις 18 δεν θα έχουμε μνημόνιο. Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα έχουμε μνημόνιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και το μνημόνιο, ξέρετε, όπως στη ζωή έτσι και στην οικονομία και στην πολιτική, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Ή έχεις μνημόνιο ή δεν έχεις μνημόνιο.

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς θέλουμε να το ακυρώσουμε και να το αντικαταστήσουμε με ένα σχέδιο που θα  μας βγάλει από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θέλουν να το εφαρμόσουν. Ενδεχομένως με διαφορετική δοσολογία μας λένε τώρα.

Εμείς καταλαβαίνουμε ότι ένας ασθενής που παίρνει ένα φάρμακο που τον σκοτώνει, δεν τον σώζεις τον ασθενή αυτόν αν του δώσεις λίγο λιγότερο από τη δόση του φαρμάκου που τον σκοτώνει. Πρέπει να αλλάξει το φάρμακο, δεν γίνεται αλλιώς. Επ αυτού λοιπόν ήμασταν απόλυτα σαφής νομίζω.

κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει. Εγώ δεν έχω καταφέρει να πάρω σαφή απάντηση μέχρι στιγμής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά της εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ; Και ως ένα συμπληρωματικό ερώτημα. Η Κύπρος για παράδειγμα που έχει μια αριστερή κυβέρνηση, παλεύει τη χάραξη, το δικαίωμα της χάραξης της δικής της ΑΟΖ μέσα από τη στρατιωτική συμμαχία. Εσείς θα κάνετε κάτι διαφορετικό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, εμείς έχουμε στρατηγική θέση, άποψη, επιδίωξη ότι στον πολυπολικό κόσμο της μεταψυχροπολεμικής εποχής δεν χρειάζονται στρατιωτικοί συνασπισμοί. Δεν αποτελεί όμως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα δική μας η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Αν η αποχώρησή μας σηματοδοτούσε τη διάλυση του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως να αποτελούσε, αλλά δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί την επόμενη ημέρα. Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή βασική μας προτεραιότητα παραμένει να σώσουμε το λαό και τη χώρα από αυτή την οικονομική κρίση και από αυτή τη δίνη στην οποία βρίσκεται.

Βεβαίως έχει σημασία το να παραμένει κανείς εντός του συνασπισμού του στρατιωτικού αναλαμβάνοντας και τις ανάλογες υποχρεώσεις που δεν αρμόζουν στη δική μας προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής, από το να συμμετέχει βεβαίως χωρίς, από το να λαμβάνει μέρος χωρίς να συμμετέχει, πράγμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει ότι θα κάνουμε, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με Έλληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορα της χώρας που δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται γιατί δεν υπερασπίζονται εκεί κανένα εθνικό συμφέρον. Άρα λοιπόν και σ αυτό το θέμα νομίζω η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Και να ευχηθούμε και καλή επιτυχία στην Εθνική μας ομάδα, διότι νομίζω ότι κοντοζυγώνει η ώρα που οι διεθνείς θα πατήσουν χορτάρι. 

Ν. ΣΕΡΒΕΤΑΣ («ΕΠΟΧΗ»): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε ορισμένες φορές στο παγκόσμιο, στο διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις. Τι έχετε να πείτε στους Ευρωπαίους πολιτικούς, ειδικά των χωρών του βορρά, οι οποίοι ανησυχούν για πιθανή εκλογή σας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι φυσικό να ανησυχούν. Συμμερίζομαι την ανησυχία τους, διότι θα πάψουν να έχουν απέναντί τους κάποιους πολιτικούς ηγέτες που ήταν έτοιμοι να τους λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν, όπως είχε πει ο κ. Βενιζέλος σε μια συνέντευξή του, και θα έχουν μια κυβέρνηση η οποία θα διεκδικεί να λέει στους εταίρους και στους πιστωτές αυτά που ο ελληνικός λαός θέλει να ακουστούν.

Είμαι όμως από την άλλη πλευρά απολύτως βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη η οποία θα αμφισβητήσει το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει την κυβέρνηση της αρεσκείας του, και θα βρεθούν στο διάλογο, στη συζήτηση, στη διαπραγμάτευση, στη συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το σεβασμό που αρμόζει σε κάθε εταίρο για να συνομιλήσουν μαζί μας. Και είμαι βέβαιος ότι ακόμα κι αυτοί που μέχρι χθες απέφευγαν να μας συναντήσουν όταν περιοδεύαμε στην Ευρώπη και ζητάγαμε συνάντηση μαζί τους, φυσικά θα έχουν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση όταν θα έχουν να κάνουν με μια εκλεγμένη κυβέρνηση ενός λαού.

Επαναλαμβάνω κ. Σερβετά, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα θελήσει να συγκρουστεί με την ίδια την αξία της δημοκρατίας, γιατί αυτό θα μας γυρίσει πάρα πολλά χρόνια πίσω.

κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε, σήμερα ένας πρώην τελικά υποψήφιος Βουλευτής σας έδωσε στη δημοσιότητα μία επιστολή  στην οποία αναφέρει, ότι έστω και μία ώρα κυβερνητικής θητείας για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας επʼ αυτού. Και επίσης θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε υπολογίσει το συνολικό κόστος για τα μέτρα τα οποία δεσμεύεστε σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οικονομικό κόστος για το επίδομα ανεργίας και για την επαναφορά του κατώτατου. Σας ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Αντωνόπουλε, εγώ σε σχέση με το πρώτο σας ερώτημα, νομίζω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να αλλάζει άποψη. Βεβαίως όταν αλλάζει άποψη 5 ημέρες πριν τις εκλογές, υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά. Δεν είμαι όμως ο κατάλληλος να απαντήσω επί αυτών των ερωτηματικών. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε τα πάντα σ αυτή τη διαδικασία, διότι ξέρουμε ότι όταν ένα σύστημα εξουσίας χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, είναι ικανό να κάνει τα πάντα.

Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι να ευχηθώ στον πρώην υποψήφιό μας να μπορεί να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα σ αυτή τη ζωή είναι να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα με τις λιγότερες δυνατές, μα με τις λιγότερες δυνατές παροχές που μπορούσε να καταθέσει μία δύναμη της Αριστεράς που διεκδικεί να στηρίξει σήμερα την κοινωνία που χειμάζεται, με τις μικρότερες δυνατές, κι αυτό γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση των συνθηκών και των δυσκολιών στις οποίες βρισκόμαστε.

Αν μπορείτε να συγκρίνετε το πρόγραμμα που εμείς καταθέσαμε όσον αφορά τη λεγόμενη κοστολόγηση των μέτρων επαναφοράς των κατώτατων μισθών και συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας σε σχέση με αυτά που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς τα 18 σημεία, θα διαπιστώσετε ότι αυτά που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς κοστίζουν πολύ περισσότερο, αλλά φυσικά ο κ. Σαμαράς τα εξήγγειλε με την αίρεση ότι θα τα δεχθεί η τρόικα.

Κι εκεί βρίσκεται η διαφορά μας. Εμείς καταθέσαμε ένα πρόγραμμα στην κρίση του λαού. Ο κ. Σαμαράς το κατέθεσε στην κρίση της τρόικας, χωρίς καν να μπει στον κόπο να μας πει τι θα κάνει αν η τρόικα του πει κ. Σαμαρά έχεις βάλει την υπογραφή σου και δεν μπορείς να κάνεις ρούπι από αυτά που υπέγραψες, σε αφήσαμε προεκλογικά να κάνεις εξαγγελίες αλλά τώρα είσαι δεσμευμένος από την υπογραφή σου.

Κι αν θέλετε, αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη νίκη του λαού μας στις 17 του μήνα και στην πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν να μας κυβερνάν, είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό δε θα είναι μία νίκη του λαού, θα είναι μία νίκη των εταίρων και των πιστωτών μας εις βάρος του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ εκπροσωπώ το Πρακτορείο Ειδήσεων Ην Ων, είμαστε κρητικοί και είμαστε από την περιφέρεια. Δε θα έχω σχέση με καμία άλλη ερώτηση, αλλά η ερώτηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Πήρανε χρήματα από τις περιφέρειες, τις γδύσανε, τι θα γίνει σε αυτό το σημείο; Γιατί πραγματικά η ανάπτυξη θα γίνει κατά περιφέρεια. Θα σταματήσει πλέον ο φασισμός της Αττικής, της Αθήνας; Οι περιφέρειες πρέπει να αναπτυχθούν ξεχωριστά, τι θα γίνει;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, νομίζω ότι η αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ενίσχυση της περιφέρειας.

Είναι προφανές ότι στη χώρα μας αναπτυξιακές δραστηριότητες άμεσα δεν μπορεί να έχουμε σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της παραγωγικής διάρθρωσης, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξουν άμεσες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Και φαντάζομαι όχι τυχαία, όλα αυτά τα πεδία είναι εκτός του κέντρου, είναι στην περιφέρεια. Το ζητούμενο για μας όμως είναι όλα αυτά τα πεδία να αναπτυχθούν με όρους, που πρώτον θα είναι επωφελείς για τις τοπικές κοινωνίες και για το δημόσιο συμφέρον, δεύτερον θα αξιοποιηθούν και θα υλοποιηθούν με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα βλέπουμε να κατατίθενται αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία δεν αφήνουν τίποτα στην τοπική οικονομία, ακόμα και αυτό το μοντέλο του τουρισμού που υλοποιείται και αναπαράγεται είναι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού των all inclusive, ένα μοντέλο που μεταφέρει τους τουρίστες με τα βραχιολάκια σαν τα πρόβατα και είτε βρίσκονται σε ένα ελληνικό νησί είτε βρίσκονται σε μία ακτή της Τουρκίας δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι που βρίσκονται και δεν αφήνουν και τίποτα στην τοπική οικονομία, άρα εδώ πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο.

Ή είναι προγράμματα για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν αφήνουν καμία υπεραξία στην ελληνική οικονομία αλλά έχουν σαν στόχο να εξυπηρετήσουν τους δανειστές μας, όπως το Πρόγραμμα Ήλιος.

Εμείς λοιπόν έχουμε μια διαφορετική αντίληψη, θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην κοινωνία να έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα η ανάπτυξη και βεβαίως πάντοτε με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και την τοπική οικονομία, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Α. ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε για να φύγω λίγο από τα οικονομικά που νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί, ήθελα να σας ρωτήσω μια ερώτηση όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του πολίτη. Σε μία ενδεχόμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς όπου κάποια μέρα στο κέντρο της Αθήνας θα υπάρχει μία κινητοποίηση, μία διαδήλωση ή ακόμα και τη 17η Νοέμβρη, όπου εκεί τυχαίνει να παρεισφρήσουν οι γνωστές ομάδες που θα αρχίσουν τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και με βόμβες μολότοφ ή σε επιχειρήσεις, δεδομένου του γεγονότος ότι η Αστυνομία πλέον στις διαδηλώσεις θα είναι αφοπλισμένη αλλά και τα ΜΑΤ θα έχουν καταργηθεί, πως θα μπορέσει να ελεγχθεί μία τέτοια έκρυθμη κατάσταση; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Αντζολέτο, θέλετε να μου πείτε ότι μέχρι τώρα που η Αστυνομία ήταν οπλισμένη και είχαμε τα ΜΑΤ, τα αντιμετώπιζαν όλα αυτά με αποτελεσματικότητα.

Εγώ έχω άλλη εκτίμηση, εμείς έχουμε άλλη εκτίμηση και πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα ενός επιχειρησιακού σχεδίου της Αστυνομίας δεν βασίζεται στην υπεροπλία έναντι των διαδηλωτών ή των πολιτών ή ακόμα και ομάδων οι οποίες έχουν σα στόχο να διαταράξουν την τάξη και την ασφάλεια.

Εγώ νομίζω ότι πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε δυο πράγματα, πρώτον ότι τα φαινόμενα της βίας θα ενταθούν και εντείνονται το διάστημα που διανύουμε και δεν τα βλέπουμε μονάχα στις διαδηλώσεις, τα βλέπουμε στα σχολειά μας, στα γήπεδα, παντού.

Διότι εδώ δεν είναι η ώρα να κάνουμε μία κοινωνιολογική ανάλυση, αλλά οι αιτίες είναι πιο βαθιές. Η κρίση που περνάμε δεν είναι μονάχα οικονομική, είναι και αξιακή, είναι και πολιτισμική και αν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές αιτίες που γεννούν τη βία τα φαινόμενα αυτά δε θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε όσους οπλισμένους αστυνομικούς και να έχουμε.

Ο δεύτερος όμως λόγος και εκεί θέλω να αναφερθώ, είναι ότι μερίδα "πολιτών" που παρεισφρήουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις πέραν των παιδιών της διπλανής πόρτας που εξωθούνται στη βία εξ αιτίας των κοινωνικών αιτιών, μερίδα αυτών των πολιτών είναι και άνθρωποι οι οποίοι έχουν σαν στόχο να προβοκάρουν τις κινητοποιήσεις τις λαϊκές και τις διαδηλώσεις.Εκεί λοιπόν πάλι πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση δεν είναι η αντιμετώπιση της βίας, αλλά η προσπάθεια και του λαϊκού κινήματος αλλά και των δυνάμεων της καταστολής, να εμποδίσουν αυτές τις μικρές ομάδες ανθρώπων, να τις εξαρθρώσουν, να τις εντοπίσουν και να τις εμποδίσουν να παρεισφρήσουν μέσα στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Διότι όλοι θα θυμόμαστε, θα έχουμε νωπό στις μνήμες από το πώς αντί να τις εμποδίζουν οι δυνάμεις καταστολής συνεννοούνταν μαζί τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα πέρυσι τέτοια εποχή, προκειμένου να τους διευκολύνουν να μεταφέρουν οπλισμό από τη Βουλή ή από τα παρκάκια του Συντάγματος, μέσα στον κύριο όγκο των διαδηλώσεων.

Άρα λοιπόν εδώ θα πρέπει να αλλάξει κυρίως η αντίληψη, να αλλάξει η στόχευση της διαδικασίας και της επιχειρησιακής διαδικασίας κυρίως των δυνάμεων της Αστυνομίας, όταν απέναντί τους έχουν διαδηλωτές ή συγκεντρώσεις πολιτών που διεκδικούν δίκαια αιτήματα.

Εμείς ποτέ δε θα συναινέσουμε με την άποψη ότι θα πρέπει να καταστείλουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα ακόμα κι αν η διαδήλωση είναι εναντίον της δικής μας πολιτικής ή της δικής μας άποψης. Στη Δημοκρατία οι πολίτες πρέπει ελεύθερα να διατυπώνουν τις απόψεις τους και να διαδηλώνουν, διότι αυτό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας το οποίο είναι αναφαίρετο.

Γ. ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ («ΠΡΙΝ-ΜΑΟ GR»): Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Τσίπρα, όσο πλησιάζει το ενδεχόμενο μια Αριστερή Κυβέρνηση να γίνει πραγματικότητα αισθάνομαι ότι κάποια από τα πιο ριζοσπαστικά σας αιτήματα αδυνατίζουν. Και επιτρέψτε μου να σας φέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, έτσι για να σας ρωτήσω. Το Νοέμβριο του 2011 πριν από 6,5 μήνες δηλαδή στη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Σπόρτινγκ καλούσατε την τότε Κυβέρνηση να πάρει 2 δισεκατομμύρια ειδική εισφορά από τους εφοπλιστές. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, κατά την επίσκεψή σας στο Πέραμα δηλώσατε ότι οι φοροαπαλλαγές για τον ελληνικό στόλο είναι συγκριτικό πλεονέκτημα που θα αξιοποιήσετε και θα τους ζητήσετε να στηρίξουν τη χώρα. Είναι από το δελτίο τύπου και την ομιλία σας την απομαγνητοφωνημένη. Επειδή αυτά ακούγονται κάπως αόριστα, η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη: Θα πάρετε αυτά τα 2 δισεκατομμύρια έκτακτη εισφορά; Και θα καταργήσετε τις περίπου 60 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι εφοπλιστές με βάση ένα νόμο του 1975; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Λαουτάρη είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημά σας και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι είναι λίγα τα 2 δισεκατομμύρια, είναι λίγα.

Εμείς με την εθνική προγραμματική συμφωνία που θέλουμε να έχουμε με τον εφοπλιστικό κόσμο, τον ναυτιλιακό κόσμο, τον κόσμο της ναυτιλίας εν πάση περιπτώσει και του εφοπλισμού, θα επιδιώξουμε περισσότερα από μία έκτακτη εισφορά άπαξ.

Και πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε αποτελέσματα σε αυτή τη διαδικασία και λέω διαδικασία συνεννόησης και συμφωνίας, διότι θα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αν θέλουν να αποφύγουν τις εισφορές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο έχουν τρόπους να το κάνουν, άρα εδώ θέλει μια συνεννόηση.

Αλλά η βάση της συνεννόησής μας θα είναι ότι όταν έχουμε έναν πόλεμο δεν μπορεί στον πόλεμο να είναι στην πρώτη γραμμή αυτοί οι οποίοι πλήττονται και είναι ο λαός οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και κάποιοι να είναι στα μετόπισθεν και μάλιστα να μας απειλούν κιόλας ότι την ώρα του πολέμου θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία.

Και ακριβώς επειδή εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι όλοι σε μία λογική αδιαφορίας ή αναισθησίας για όσα περνάει η χώρα, πιστεύουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα και θα συμφωνήσουμε, υπάρχουν άλλωστε και μοντέλα, στον καπιταλισμό είναι αυτά τα μοντέλα, δεν είναι σε καθεστώτα ή σε διαδικασίες οι οποίες έχουν κοινωνικοποιήσει, χώρες που έχουν κοινοποιήσει τα μέσα παραγωγής.

Η Νορβηγία για παράδειγμα δεν έχει 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές για τον εμπορικό της στόλο, που είναι ισχυρός. Όχι τόσο ισχυρός όσο ο ελληνικός, αλλά είναι ισχυρός. Έχουμε να δούμε μοντέλα. Κυρίως όμως εμείς αν θέλετε ευελπιστούμε ότι θα βρούμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να έχουμε από την πλευρά αν όχι όλων σημαντικού μέρους του εφοπλιστικού κόσμου την πρόθεση να βάλουν πλάτη όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτόν τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Εάν δεν το κάνουν; Εάν δεν το κάνουν και δεν καταλήξουμε σε προγραμματική συμφωνία, θα ψάξουμε να βρούμε κάθε τρόπο. Κάθε τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς λέμε ότι βασική προτεραιότητα του προγράμματός μας, του σχεδίου μας, είναι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να συμβάλλει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή ανάλογα με τις δυνατότητές του, πράγμα το οποίο δε συνέβη ποτέ στον τόπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου οι πολλοί που είχαν τα λίγα έχαναν κι αυτά τα λίγα που είχαν και τα έχασαν και οι λίγοι που έχουν τα πολλά τα κάνανε περισσότερα παρά την κρίση που διανύουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας, Έλληνες και ξένους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα έχουμε μια άλλου είδους επικοινωνία την Πέμπτη στην τελική μας συγκέντρωση την προεκλογική στη λαϊκή καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ