23/05/2012

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/EKM, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του DIELINKE:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κ.Ο. του DIE LINKE για την υποδοχή τους. Όλοι εμείς στην Ελλάδα δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν πολύ σημαντικό και δύσκολο αγώνα και τον δίνουμε και για λογαριασμό των Γερμανών εργαζόμενων και αισθανόμαστε ότι είναι ένας κοινός αγώνας αυτός που δίνουμε.

Θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο πόλεμος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με την  κρίση είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους λαούς και ανάμεσα στα έθνη. Λένε ψέματα. Είναι ένας πόλεμος που από τη μια μεριά έχει τους τραπεζίτες, έχει και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τα κόμματα που το στηρίζουν και από την άλλη μεριά έχει τους εργαζόμενους και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη.

Γιʼ αυτό και η παρουσία μας εδώ και οι στενές σχέσεις αλληλεγγύης που έχουμε τα δυο κόμματα, η παρουσία του Γκρέγκορ Γκίζι στην Αθήνα περά των άλλων, έχει και ένα στόχο. Να αλλάξουμε αυτό το κλίμα. Να αλλάξουμε το κλίμα που δηλητηριάζει του λαούς μας. Αυτό το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη, στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ευθύνονται για την κρίση και στην κοινή γνώμη της Ελλάδας ότι όλοι οι Γερμανοί θέλουν να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό.

Εδώ και 2,5 χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως το ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σοκ. Μια πολιτική που έχει αφήσει καταστροφικά σημάδια στον ελληνικό λαό. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης, αν συνεχιστούν τα προγράμματα λιτότητας και το πείραμα αυτό δεν έγινε φυσικά μονάχα για να εξοντωθούν οι Έλληνες, αλλά και για να μπορέσει αργότερα να εξαχθεί και σε όλους τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών, η αντίδραση δηλαδή του πειραματόζωου είναι μια μεγάλη νίκη, σημαντική για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.

Τώρα βλέπουμε ότι όλες δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης έχουν συνασπιστεί, έχουν ενωθεί εναντίον της προοπτικής η αριστερά στην Ελλάδα να πετύχει μια πολύ μεγάλη ανατροπή και να ολοκληρώσει τη νίκη της 6ης του Μάη. Έχουν ενωθεί εναντίον της αριστεράς και εναντίον της μεγάλης πιθανότητας που υπάρχει στις 18 του Ιούνη να έχουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα που θα δώσει ένα μήνυμα ελπίδας για τους λαούς όλης της Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές και θα ανοίξουμε δρόμους ελπίδας απέναντι στο φόβο και στην τρομοκρατία. Θα ανοίξουμε δρόμους ελπίδας για μια συνολική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη και τη δυνατότητα οι ευρωπαϊκοί λαοί να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, χωρίς προγράμματα λιτότητας και μνημόνια που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή, χωρίς τη συρρίκνωση του κοινωνικού συμβολαίου στην Ευρώπη και την καταρράκωση της δημοκρατίας.

Ήθελα να ζητήσω την ολόπλευρη στήριξή σας στην προσπάθεια να πείσουμε μαζί όλους τους λαούς και κυρίως τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών ότι βασική ακρογωνιαία λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η δημοκρατία και πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα στην Ελλάδα και σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού.

Να πείσουμε τους Γερμανούς πολίτες ότι έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν αυτή την εξέλιξη, διότι δεν μπορεί πια να χρηματοδοτούν με τα χρήματά τους ένα πρόγραμμα το οποίο έχει κριθεί δυο φορές ως αποτυχημένο. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους Γερμανούς πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μια λύση που μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Σας ευχαριστούμε πολύ που αυτές τις μέρες ξέρουμε πολύ καλά ότι η μισή σας καρδιά στην Ελλάδα βρίσκεται και κτυπά μαζί μας. Θέλω να σας δώσω την υπόσχεση ότι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα και για δικό σας λογαριασμό και στο τέλος θα νικήσουμε.

Τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου:

Αν από την αρχή είχε επιλεχθεί ένα άλλο πρόγραμμα που δεν θα είχε στον πυρήνα του την έννοια της εσωτερικής υποτίμησης, της σκληρής λιτότητας, δεν θα ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερο, αλλά θα βασίζονταν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία    θέσεων απασχόλησης, οι έλληνες θα μπορούσαμε να παράξουμε πλούτο ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια τα οποία παίρνουμε από τον γερμανό και την γερμανίδα φορολογούμενο. Όταν διαπιστώνουμε ένα λάθος το χειρότερο είναι να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.

Στην Ελλάδα δυόμιση χρόνια τώρα δίνουμε ένα φάρμακο για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια που κάνει τον ασθενή πολύ χειρότερα . Δεν είναι λύση να αυξήσουμε την δοσολογία από το ίδιο φάρμακο , λύση είναι να σταματήσουμε αυτό το φάρμακο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να γιατρέψουμε τον ασθενή. Και είναι τελείως λάθος και ανόητο να πιστεύει κανείς ότι η ασθένεια μπορεί να απομονωθεί . Αν ο Έλληνας ασθενής δεν θεραπευτεί, η ασθένεια θα μεταδοθεί με αστραπιαία ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη και έχουμε όλοι ιστορική ευθύνη να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.

Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα εισαγωγικά να σας πω ότι δεν είμαστε μια δύναμη, έτσι περίπου όπως μας παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη , που θέλει την καταστροφή της Ευρώπης. Αντιθέτως είμαστε μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη και εμείς στην Ελλάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπου συμμετέχουμε μαζί με το DIELINKE. Και αν θέλετε ίσως είμαστε σήμερα η μόνη δύναμη που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από την υιοθέτηση της δικής μας στρατηγικής.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα στην  Ευρώπη ακολουθούν   μια αντιευρωπαϊκή πολιτική  διότι θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης . Εμείς αγωνιζόμαστε προκειμένου να επιστρέψει η βασική αξία που η Ελλάδα πριν από 2.000 χρόνια χάρισε στον κόσμο, η Δημοκρατία να επιστρέψει ξανά ως βασικό συστατικό , θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και θέλουμε να δείτε και εσείς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την μεγάλη εκλογική ανατροπή στην Ελλάδα και την άνοδο της Αριστεράς ως μία ευκαιρία να ταρακουνηθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο που βαδίζουν.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα κλείνοντας και πριν αφεθώ στη διάθεση των ερωτήσεων σας να ευχαριστήσω από καρδιάς τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του, και το DIE LINKE για την αλληλεγγύη του.

Να πω ότι η εικόνα που θέλουνε να δημιουργήσουν , ότι οι έλληνες και οι γερμανοί είναι δύο λαοί που έχουν να χωρίσουν πολλά μεταξύ τους είναι  μία λαθεμένη εικόνα. Οι δύο λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, ο πόλεμος δεν είναι ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη. Ο πόλεμος είναι ανάμεσα από την μια μεριά στους κεφαλαιοκράτες και τους τραπεζίτες και από την άλλη μεριά στους λαούς και τους εργαζόμενους. Έχουμε κοινό συμφέρον έλληνες και γερμανοί εργαζόμενοι και πρέπει να αγωνιστούμε μαζί. Και θα ήθελα επιπλέον να πω ότι η πιο έμπρακτη απόδειξης αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό είναι οι διαδηλώσεις υποστήριξης που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη Γερμανία. Οι διαδηλώσεις με το σύνθημα «είμαστε όλοι έλληνες». Και θα ήθελα να καλέσω τους γερμανούς και τις γερμανίδες, σε μία ένδειξη έμπρακτης απόδειξης της αλληλεγγύης τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό φέτος το καλοκαίρι να επιλέξουν την Ελλάδα για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.